pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου: Η Κύπρος τιμά την 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Παρών ο Κύπριος ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης

Συνδιοργανώνουν το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου. Αποστολή στην Κύπρο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης

18/05/2023 - 9:00μμ
(Πηγή: politistiko-idryma.org.cy)

(Πηγή: politistiko-idryma.org.cy)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα απευθύνει και χαιρετισμό στην εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του, τιμώνται, φέτος, στη Μεγαλόνησο τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η Ημέρα Μνήμης για τη μαύρη επέτειο. Είναι η πρώτη φορά που Κύπριος Πρόεδρος θα παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στη χώρα του. Στο παρελθόν ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχε μιλήσει σε συνέδριο για τον ποντιακό ελληνισμό –πραγματοποιήθηκε το 2017, στη Λάρνακα– που είχε διοργανώσει η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας.

Την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», η Ένωση Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» με το Κέντρο Νεότητάς της και το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο «Αρχάγγελος» της Ιεράς Μονής Κύκκου, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από τη Λευκωσία.

(Πηγή: politistiko-idryma.org.cy)

«Θεωρούμε ως σημαντικό παράδειγμα για κάθε πολιτικό οποιασδήποτε χώρας το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίας τραυματισμένης χώρας με το 36% του εδάφους της υπό κατοχή, τηρεί το λόγο του και θα συμμετάσχει και θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός. Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο τότε υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ομιλητής στα “Καπετανίδεια”, στην εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Καπετανίδη και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που διοργανώσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση του σωματείου δράσης «Νίκος Καπετανίδης» (φωτ.: Αμάντα Πρωτίδου)

»Του ζητήσαμε τότε από το βήμα, αν εκλεγεί, να διοργανωθεί και να μιλήσει σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στην Κύπρο. Εκλέχτηκε και σε ταχύτατο χρόνο ανταποκρίθηκε, τηρώντας το λόγο του. Συμπεριέλαβε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του και θα απευθύνει σε αυτήν χαιρετισμό. Μάλιστα, από το γραφείο του μας είπαν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κράτησε ελεύθερη από το πρόγραμμά του τη 19η Μαΐου, ώστε να παρευρεθεί και να μιλήσει στην εκδήλωση», σημειώνει στο pontosnews.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης.

Κατά τον ίδιο, με τη συγκεκριμένη ενέργεια ο Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει πόσο σημαντικός είναι για εκείνον ο στόχος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας και πόσο πολύ πιστεύει σε αυτόν καθώς και το ότι αδιαφορεί για τα αρνητικά σχόλια που θα γίνουν από την πλευρά της Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δείχνει ότι μία χώρα με κατεχόμενο το μισό τμήμα της έχει πολύ ψηλά την εθνική της αξιοπρέπεια. Και αυτήν την κρατάει ψηλά ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνταυτίζεται με τα συναισθήματα των απογόνων των γενοκτονημένων Ποντίων. Αυτό αποτελεί κι ένα μήνυμα για το εσωτερικό της δικής μας χώρας. Θα θέλαμε, αυτό που κάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, να το δούμε και από τους επικεφαλής των πολιτικών φορέων της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Γιώργος Γεωργιάδης.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» (φωτ.: Παύλος Μακρίδης)

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η επετειακή εκδήλωση έχει οριστεί να γίνει την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 18:30, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων έξω από το πολιτιστικό κέντρο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν όλοι στον εσωτερικό χώρο, όπου, στις 19:00, παρουσία αγήματος της ΕΛΔΥΚ, θα ξεκινήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και εθνολόγος-ιστορικός Λάζαρος Καμπουρίδης, για να πάρουν τη «σκυτάλη» μέλη του Κέντρου Νεότητας της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», που θα χορέψουν σέρρα και διπάτ’.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια, τα οποία θα παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες Χρήστος Ακριτίδης (τραγούδι), Θόδωρος Καραφυλλίδης (λύρα) και Μιχάλης Υφαντίδης (νταούλι). Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και ο τραγουδιστής Στέφανος Πελεκανίδης, ο οποίος θα πει κυπριακά τραγούδια.

«Παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο κατά τη γνώμη μου καλύτερος σήμερα Έλληνας ηθοποιός Τάσος Νούσιας, ο οποίος είναι και φίλος του σωματείου μας. Ο Τάσος δέχθηκε να έρθει μαζί μας και να παρουσιάσει την εκδήλωση χωρίς αμοιβή. Μαζί μας στην Κύπρο θα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Νικόπολης Θεσσαλονίκης “Φίλων Κτενίδης” Χάρης Σιδηρόπουλος, ο οποίος είναι φίλος του σωματείου μας. Στην εκδήλωση θα τιμήσουμε και τον Πόντιο καθηγητή στις ΗΠΑ Χάρη Ψωμιάδη, ο οποίος ήταν πνευματικός δάσκαλος του Νίκου Χριστοδουλίδη, όταν σπούδαζε στη χώρα», σημειώνει ο Γιώργος Γεωργιάδης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 16:00, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» –και οι εκπρόσωποι των Ποντίων της Κύπρου– θα συναντηθεί με το Νίκο Χριστοδουλίδη στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα του παραδώσει πίνακα με τον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη.

(Φωτ.: army.gr)

Tο πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν προσκυνηματικές επισκέψεις στο Μουσείο της ΕΛΔYΚ στη Μαλούντα και στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων εθνομαρτύρων της ΕΟΚΑ και στη συνέχεια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

«Θεωρούμε ως υπέρτατο χρέος μας το σωματείο μας να ενώσει τις κραυγές των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού με την ηρωική θυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, τις κραυγές των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο το 1974 αλλά και αυτές των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που ήταν θύματα του πογκρόμ του 1955. Για εμάς όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν μία ενιαία σειρά, μια έκφραση του τουρκικού σωβινισμού εναντίον του ελληνισμού στο σύνολό του. Με τις προσκυνηματικές επισκέψεις τιμούμε ευλαβικά τον κυπριακό λαό», τονίζει ο Γιώργος Γεωργιάδης.

«Θα θέσουμε στον Πρόεδρο τα αιτήματα των Ποντίων»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» Λίνα Φενερίδου, ανέφερε στο pontosnews.gr ότι μέχρι τώρα οι Πόντιοι του νησιού τιμούσαν με μία λιτή εκδήλωση τα θύματα της Γενοκτονίας.

(Φωτ.: Facebook.com/Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

«Βρισκόμαστε μακριά από την “καρδιά” του ποντιακού ελληνισμού, που βρίσκεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και είναι δύσκολο το έργο μας, ωστόσο, στόχος του Σωματείου μας είναι η διατήρηση της κουλτούρας, του πολιτισμού μας και της μνήμης της Γενοκτονίας των προγόνων μας καθώς και η μετάδοσή τους στα Ποντιόπουλα. Μέχρι τώρα τιμούσαμε τα θύματα της Γενοκτονίας με μία λιτή εκδήλωση, διότι θέλαμε να παραμείνουμε σεμνοί, μια και η ψυχή μας γέμιζε από το σκοπό της δικαίωσης της μνήμης των θυμάτων. Ωστόσο, είναι μεγάλη τιμή μας που φέτος θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής», αναφέρει η Λίνα Φενερίδου.

Στη συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη οι εκπρόσωποι της Ένωσης θα του θέσουν κάποια ζητήματα που ταλανίζουν τους Πόντιους του νησιού.

«Θα μεταφέρουμε στον Πρόεδρο καθημερινά προβλήματα των Ποντίων της Κύπρου. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση και για κάποιους ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της υπηκοότητας. Επίσης, κάποιοι ηλικιωμένοι δε δικαιούνται ούτε στοιχειώδη δικαιώματα ασφάλισης και υγείας και συντηρούνται μόνο από τα παιδιά τους. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους αλλά θα πρέπει να γίνει κάτι με τους ανθρώπους αυτούς, διότι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα», τονίζει η Λίνα Φενερίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Χορευτών Ν. Δράμας «Πυρρίχιος» ανοίγει τις πόρτες της και προσκαλεί: Ελάτε να χορέψουμε!

13/09/2025 - 8:54μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/AkritesAspropirgou1979)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Ασπροπύργου: Αρχίζουν τα μαθήματα και οι δραστηριότητες για τη νέα χρονιά

13/09/2025 - 11:45πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Κρωμναίων: Μαθήματα ποντιακής παράδοσης για όλες τις ηλικίες

12/09/2025 - 9:58μμ
(Πηγή: mus.gen.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Εντίλ εκούζ: Με νταούλια και… πονηριές οι αγώνες των βοδιών στον Πόντο

12/09/2025 - 8:47μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών: Πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων

12/09/2025 - 8:18μμ
(Φωτ.: Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακρίτες» Σταυρούπολης: Το Μουσικό Εργαστήρι διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακού Ζουρνά – Σε επιμέλεια Γιώργου Πουλαντσακλή

12/09/2025 - 10:45πμ
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

12/09/2025 - 9:57πμ
Στο φόντο, σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν» (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σεπτέμβριος 1921: Τα ονόματα των 174 Ποντίων που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας

11/09/2025 - 9:03μμ
(Φωτ.: facebook.com/spkareavirona)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στο Σύλλογο Ποντίων Καρέα-Βύρωνα

11/09/2025 - 8:35μμ
Λεπτομέρεια από τον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γιώργος Γεωργιάδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Το όνομα του Νίκου Καπετανίδη σε αίθουσες δύο σχολείων – Και μια μεγάλη συναυλία

11/09/2025 - 6:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Με Κροατία, Σλοβενία και Γεωργία η Ελλάδα

3 ώρες πριν
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Πεντάσφαιρος ο Ολυμπιακός – Νίκες για Άρη, Βόλο

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς ισοφάρισε σε 1-1 τη σειρά με τη Βραζιλία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Δεν τα κατάφερε με Φονσέκα ο Σακελλαρίδης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign