pontosnews.gr
Τετάρτη, 20/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλβανία: Βράζει η ελληνική μειονότητα για τη σύλληψη Μπέλερη – Άμεση απελευθέρωση ζητά ο Μητσοτάκης

Διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και μπαράζ τηλεφωνημάτων στους Ευρωπαίους

12/05/2023 - 2:59μμ
Ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπέλερης (πηγή: himara.gr)

Ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπέλερης (πηγή: himara.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αυλώνα, χιλιόμετρα μακριά από τη Χειμάρρα όπου συνελήφθη, παραμένει κρατούμενος ο υποψήφιος δήμαρχος Φρέντι Μπέλερης. Οι αρχικές διαρροές από την αλβανική πλευρά για προσωρινή αποφυλάκιση διαψεύστηκαν· πηγές της ελληνικής μειονότητας θεωρούν ότι ήταν μια προσπάθεια κατευνασμού των ομογενών.

Επισήμως, μετά και την άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία Αυλώνας, ο Φρέντι Μπέλερης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Εξέχων μέλος της ομογένειας, στις εκλογές της Κυριακής έχει τη στήριξη από την «Ομόνοια» και από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), αλλά και από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Η Ελλάδα διά της πρεσβείας στα Τίρανα έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ η πρέσβης Κωνσταντίνα Καμίτση ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της. Με τον Έντι Ράμα –ο οποίος λίγες ώρες πριν από τη σύλληψη είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «θα λογαριαστεί προσωπικά» με τον Φρέντι Μπέλερη, μετά τις εκλογές–, επικοινώνησε ο Νίκος Δένδιας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας βέβαια δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται για «δείγμα της αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του νόμου». Τόνισε ότι η σύλληψη είναι ανεξάρτητη από τον προεκλογικό αγώνα, προσθέτοντας ότι απαιτεί να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Ζήτησε ακόμα να μείνει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο.

Από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στη Στοκχόλμη για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε: «Η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία συνιστά σκάνδαλο».

Από τη Λέσβο όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην Αλβανία. «Εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» τόνισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές, και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία». Για τη σύλληψη ενημερώθηκε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ελληνική μειονότητα πάντως… βράζει, καθώς ο Φρέντι Μπέλερης τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο στόχαστρο και του αλβανικού Τύπου. Η σύλληψή του έγινε από τις ειδικές δυνάμεις τα μεσάνυχτα, ενόσω συνομιλούσε με συνεργάτες του σε κεντρικό δρόμο.

«Μετά από μια εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού “Μαζί κερδίζουμε” κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού αστυνομικές δυνάμεις τον απήγαγαν από το κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή, για μεταφέρουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Αυλώνα τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του. Πρόκειται για μια ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

20/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc./@beddyandcophotography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…» – Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

20/05/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η φωνή της μνήμης του Πόντου έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ στη Ζάμπια 

19/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Panagia Soumela Sidney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μνήμη του Πόντου μένει ζωντανή στο Σίδνεϊ

19/05/2026 - 7:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία από τους Ακρίτες του Πόντου Μελβούρνης

19/05/2026 - 9:56πμ
Ασφυκτικά γεμάτη κινηματογραφική αίθουσα στο Σικάγο των ΗΠΑ.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καποδίστριας»: Η ταινία του Γιάννη Σμαραγδή κατέκτησε και την ομογένεια με sold out προβολές

18/05/2026 - 1:19μμ
(Φωτ.: Facebook/Xeniteas e.V. - Verein der Griechen aus Pontos in Dortmund und Umgebung)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«107 χρόνια μετά, οι ψυχές του Πόντου ζητούν δικαίωση» – Ο Σύλλογος Ποντίων «Ξενιτέας» Ντόρτμουντ τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας

18/05/2026 - 10:28πμ
Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης και η χορωδία (φωτ.:  anamniseis.net / ETA PRESS)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στη Νέα Υόρκη: Μια μουσική βραδιά γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και ομογενειακή ψυχή

16/05/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: Facebook/Federation of Pontian Associations of Australia)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ο Ελληνισμός τιμά τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων με σειρά εκδηλώσεων μνήμης

15/05/2026 - 7:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Parish and Community of Kogarah)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εκδηλώσεις για τα 85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

15/05/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρτ ποστάλ με το απαράμιλλης τέχνης καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, έργο του Σμυρνιού αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Λάτρη, που ανατινάχθηκε στην Καταστροφή της Σμύρνης και πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κόσμος» (πηγή: hellenicparliament.gr/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το τραγικό γράμμα μιας γυναίκας από τη χειμαζόμενη Ινέπολη του Πόντου στον αδελφό της στη Σμύρνη

29 λεπτά πριν
Μικρά μέλη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο Μνημείου «Ξεριζωμού», Κυριακή 17 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη)

Από το μνημείο «Ξεριζωμός» στα ΚΑΠΗ: Διήμερο μνήμης στη Νίκαια για τη Γενοκτονία των Ποντίων

1 ώρα πριν

ΜΠΑΜ FC, content creators και κορυφαίοι αθλητές στο πιο Υπεύθυνο Παιχνίδι της χρονιάς

2 ώρες πριν
Από την εκδήλωση στη Νέα Κερασούντα για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Ζηρού)

Νέα Κερασούντα: Μαθητές και ποντιακή παράδοση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

2 ώρες πριν
Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

2 ώρες πριν
O Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στην πορεία μνήμης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Πυλαία-Χορτιάτη)

Πανόραμα: Δάδες, σέρρα και το «353.000» από κεριά για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign