pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

104 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: Οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη

Μουσικοαφηγηματικά δρώμενα, συγκεντρώσεις και πορείες στο φετινό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας Αθηνά Σωτηριάδου

9/05/2023 - 7:58μμ
Ο χορός σέρρα στην Πλατεία Συντάγματος, στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στις 19 Μαΐου 2022 (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Ο χορός σέρρα στην Πλατεία Συντάγματος, στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στις 19 Μαΐου 2022 (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με εκδηλώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα τιμήσει και φέτος τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν άδικα από το μαχαίρι των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, και ένα μεγάλο μέρος αυτών έμεινε άταφο στη γη των προγόνων του, στις αλησμόνητες πατρίδες.

Παρά το γεγονός ότι φέτος η ημέρα μνήμης ουσιαστικά συμπίπτει με τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, η ΠΟΕ διοργανώνει μουσικοαφηγηματικά δρώμενα, συγκεντρώσεις και πορείες.

Μάλιστα, όπως λέει στο pontosnews.gr η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Αθηνά Σωτηριάδου, οι Νεολαίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε Πλατεία Συντάγματος και Πλατεία Αριστοτέλους, θα στήσουν περίπτερα από τις 14 έως τις 19 Μαΐου, από τα οποία θα διανέμουν ενημερωτικά έντυπα και θα προβάλλουν οπτικοακουστικό υλικό.

Οι εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Ειδικότερα, και κατά την Αθηνά Σωτηριάδου, οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκινούν στην Αθήνα την Πέμπτη 18 Μαΐου, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου η νεολαία της ΠΟΕ διοργανώνει μουσικοαφηγηματική εκδήλωση.

Μετά το τέλος της το ραντεβού είναι στο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού «Πυρρίχιο Πέταγμα», στον Πειραιά, όπου στις 23:00 θα ανάψουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στις 20:00, στο μνημείο του Πειραιά ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων και σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά θα παρουσιάσουν μουσικοαφηγηματικό δρώμενο. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται ο χορός σέρρα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία έχει ο Ηλίας Υφαντίδης.

Εύζωνες στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, 19 Μαΐου 2022 (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Στις 19 Μαΐου, όπως αναφέρει στο pontosnews.gr η Αθηνά Σωτηριάδου, στις 19:00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ για τη «μαύρη» επέτειο.

Θα ξεκινήσει με την αλλαγή της προεδρικής φρουράς. Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη θα πάρουν τη θέση τους μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΠΟΕ Γιώργο Βαρυθυμιάδη και εκπροσώπους φορέων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος.

Μετά την ανάγνωση του ψηφίσματος, γύρω στις 20:00 θα ξεκινήσει η πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκίας. 

Στις 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενηθεί μουσική εκδήλωση από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Κυριακίδη, στην οποία θα συμμετάσχει με τη λύρα του ο Ματθαίος Τσαχουρίδης.

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Και στη Θεσσαλονίκη, όπως λέει η Αθηνά Σωτηριάδου, οι εκδηλώσεις της ΠΟΕ ξεκινούν στις 18 Μαΐου. Στις 20:00 μπροστά από το περίπτερο της νεολαίας της ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί μουσικοαφηγηματικό δρώμενο.

Το ίδιο βράδυ, στις 23:00, οι νεολαίοι της ΠΟΕ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα αφήσουν φαναράκια στον ουρανό στη μνήμη των 353.000 ψυχών.

Λίγο πριν από τις 19:00 στο μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό στην Πλατεία Αγίας Σοφίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων και στις 19:00 θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση. Όπως λέει η γενική γραμματέας της ΠΟΕ, περίπου 20 λεπτά θα διαρκέσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία από τον πρέσβη επί τιμή Γιώργο Πουκαμισά.

Πορεία προς το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στις 20:00 θα ξεκινήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Αποστόλου Παύλου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

2/10/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακό Τριήμερο στην Καλλιθέα: Κόντρα στη βροχή οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της «Αργώς»

2/10/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας: Νέα διοίκηση, 40 χρόνια ιστορίας και νέος κύκλος δράσεων

2/10/2026 - 3:36μμ
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στις απόκρημνες πλαγιές του όρους Μελά, στον Πόντο, ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους του ποντιακού ελληνισμού
(φωτ.: Wikimedia Commons/Herbert Frank)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν το τουρκικό «μπλόκο» στους Ποντίους βαφτίζεται «οικονομικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία»

2/10/2026 - 3:09μμ
Ο Χριστός ευλογεί στον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά και η Παναγία παρουσιάζει την Ειρήνη Γαβρά στον Χριστό. Από πολυτελές τετραευάγγελο του 1067, μία από τις πρωιμότερες  κτητορικές παραστάσεις στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, σύμφωνα με την Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Το κειμήλιο φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Θεόδωρος Γαβράς: Ο ναός και το χαμένο μοναστήρι της Τραπεζούντας

2/10/2026 - 9:55πμ
Γυναίκα εξετάζει καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αναζητούσαν οι συγγενείς τους, στα παλιά βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας, όπου στεγάζονταν γραφεία της Near East Relief (φωτ.: Near East Relief Historical Society)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αθήνα, 1922: Το γραφείο που αναζητούσε τους ανθρώπους του ξεριζωμού

1/10/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: euxinospontos_korydallos/Instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Ποντιακό Πανοΰρ στον Κορυδαλλό: Η βροχή δεν χάλασε τη γιορτή

1/10/2026 - 7:35μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

1/10/2026 - 3:22μμ
(Φωτ.: Pixabay.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Έρθεν ο Τρυγομηνάς – Ο Οκτώβριος των Ποντίων

1/10/2026 - 9:31πμ
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

30/09/2026 - 11:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Facebook / Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου το Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά» Κύπρου

18 λεπτά πριν
Ρώσοι εκπρόσωποι, ανάμεσά τους ο Γιούρι Αντρέεβιτς Γκορλάτς (κέντρο) και διπλωμάτες, αναχωρούν μετά από συνάντηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, στις 5 Ιουλίου 2019 (φωτ. αρχείου: EPA/OLIVIER HOSLET)

Νέος πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα ο Γιούρι Γκόρλατς

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: Singapore Tennis Open)

China Open: Εξαιρετική η Σάκκαρη, πέρασε στις «32»

1 ώρα πριν
Η Ιωάννα Κουτσουράδη το 2024 (φωτ.: instagram.com/ioanna.kucuradi)

Κωνσταντινούπολη: Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ρωμιά φιλόσοφος Ιωάννα Κουτσουράδη

2 ώρες πριν
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την επιστροφή 48 ιερών κειμηλίων μετά από έναν αιώνα

2 ώρες πριν
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV