pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Θα φιλοξενεί τρία μουσεία και θα γίνει πόλος έλξης για κατοίκους και τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το κόστος και της αποκατάστασης του κτηρίου Α3, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

5/05/2023 - 10:48μμ
Άποψη του κτηρίου Α2 του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Άποψη του κτηρίου Α2 του υπό δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στον εμβληματικό χώρο μνήμης που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στο Μητροπολιτικό Πάρκο του ομώνυμου δήμου του ν. Θεσσαλονίκης, έκανε αυτοψία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών αποκατάστασης και επανάχρησης που άρχισαν από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, στο κτήριο Α2 όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του δήμου και η μόνιμη έκθεση της Εθνικής Αντίστασης. Από εκεί ανακοίνωσε και την ένταξη του έργου αποκατάστασης του κτηρίου στρατωνισμού Α3 , που θα μετατραπεί σε μουσείο των ευρημάτων του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος, είπε η Λίνα Μενδώνη, είναι το 2025 να παραδοθεί ο χώρος 3.500 τ.μ. στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ώστε να αναπτύξει το εκθεσιακό πρόγραμμά της και να γίνει προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες στην πόλη.

«Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ξέρουν πολύ καλά γιατί αυτό το στρατόπεδο είναι ιστορικός τόπος και οι ειδικοί επιστήμονες ξέρουν πολύ καλά γιατί τα συγκεκριμένα κτήρια κηρύχθηκαν ως μνημεία», υπογράμμισε η υπουργός επισημαίνοντας ότι «ένα νεότερο κτήριο που κηρύσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού μνημείο προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο, βάσει του νόμου, με τον οποίο προστατεύονται ο Παρθενώνας και η Μονή Δαφνίου με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά».

«Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ιστορική διάρκεια της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Αυτή είναι η μοναδικότητα αυτού του τόπου. Η συνεχής ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία στον ιστορικό χρόνο» είπε η Λίνα Μενδώνη προσθέτοντας ότι στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά «το όραμα γίνεται αλήθεια, (α στερητικό και λήθη) το όραμα εικονοποιείται έτσι ώστε να μην ξεχαστεί η μνήμη» συμπλήρωσε.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο κτήριο Στρατωνισμού Α2, εντός του μητροπολιτικού Πάρκου, πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Αναφερόμενη στην αποκατάσταση του κτηρίου Α3 η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει από τις αρχές Ιουλίου τη δημοπράτηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αρχίζει την εκπόνηση της εφαρμογής της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης που ήδη έχει γίνει.

Στη Διαύγεια η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το έργο εντάχθηκε με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και η ανάρτηση της ένταξης έχει γίνει ήδη στη Διαύγεια, όπως και το σύνολο του προϋπολογισμού και το πως αυτός κατανέμεται, όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

«Για το υπουργείο Πολιτισμού είναι σημαντικές οι παρεμβάσεις σε όλα τα μνημεία, όπου κι αν βρίσκονται αυτά. Όμως στον δικό μας πολιτικό μας σχεδιασμό άμεσης προτεραιότητας ήταν οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, διότι οι πολίτες των πόλεων, των γειτονιών υπέφεραν περισσότερο από την οικονομική κρίση ακόμα και από την πανδημία. Σε αυτούς οφείλουμε να αποδώσουμε χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Επομένως η ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά ήταν στις προτεραιότητές μας» τόνισε.

Σε έναν εμβληματικό χώρο μνήμης που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο δημιουργεί τρία Μουσεία, το Μουσείο με τα ευρήματα του μετρό , το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είπε η Λίνα Μενδώνη.

Το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αποτελεί ένα κομβικό σημείο που δείχνει την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα μαζί με την Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα και η Δυτική Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Ομαδική φωτογραφία μπροστά στην πλάκα που τοποθετήθηκε, με αφορμή την έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου Στρατωνισμού Α2 εντός του μητροπολιτικού Πάρκου, πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

«Το εμβληματικό αυτό έργο δείχνει ότι πραγματικά γίνεται πράξη από την πολιτεία αυτό που αξίζουν και δικαιούνται εδώ και πολλές και δεκαετίες οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Τα δείγματα γραφής είναι απτά και ικανά να οικοδομήσουν ένα απαραίτητο κλίμα αξιοπιστίας μεταξύ πολίτη και πολιτικού» πρόσθεσε.

Το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το νέο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ιστορικό, αφήγημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία αναπτυξιακή παρέμβαση που δεν είναι απλά όνειρο, σχέδιο, προοπτική, αλλά έργο που παίρνει σάρκα και οστά, ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου και προχωράμε με ευθύνη για να αποδώσουμε στους πολίτες ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο επιτυχημένο εγχείρημα υπάρχουν γερά θεμέλια γιατί είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας, της πολιτείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών της οποίας το αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα» τόνισε και ευχαρίστησε την υπουργό Λίνα Μενδώνη, επειδή ό,τι υποσχέθηκε από το καλοκαίρι του 2019 το έχει θέσει προτεραιότητα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο θίασος της θεατρικής ομάδας «Μέθεξις» ανεβάζει, στην Έδεσσα, τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά με τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Οτουντζίδου για φιλανθρωπικό σκοπό (φωτ.: Αρχείο Θεατρικής Ομάδας Μέθεξις)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μαντάμ Σουσού» βρίσκεται στην Έδεσσα και τα… σπάει για καλό σκοπό

5/12/2025 - 6:40μμ
Η Yuval Raphael,  υποψήφια του Ισραήλ στον 69ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Βασιλεία της Ελβετίας (φωτ.: EPA/ GEORGIOS KEFALAS)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ θα συμμετέχει στη Eurovision – Ποιες χώρες θα απέχουν μετά την απόφαση της EBU

4/12/2025 - 9:06μμ
Λεπτομέρεια από την όψη του βυζαντινού κοσμήματος (πηγή: metmuseum.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περίτεχνο βυζαντινό περιδέραιο με τα νομίσματα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κοσμήματα του 6ου αιώνα

1/12/2025 - 5:39μμ
(Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορφάνεψε ο Μεγαλέξανδρος της Θεσσαλονίκης – Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός του, Ευάγγελος Μουστάκας

28/11/2025 - 7:08μμ
Νότια όψη του ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αγία Σοφία της Δράμας ξαναβρίσκει τη λάμψη της

26/11/2025 - 5:10μμ
H «Αγία» σε επίσκεψη στο γηροκομείο που έφτιαξε στη Μάνδρα Αττικής και δημοσιεύματα της εποχής (φωτ.: EUROKINISSI / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω: Ψεύτικα θαύματα – Μια ζωή που έγινε… μιούζικαλ και αναμένεται ξανά στο θέατρο

25/11/2025 - 3:13μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Λυδία Σιώρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τρυφερή ιστορία του τραγουδιού «Το παλιό μου παλτό» – Οι σταρ που το απέρριψαν και μετά …χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο

22/11/2025 - 2:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αλεξάνδρεια ταξιδεύουν 53 έργα του Μάκη Βαρλάμη – Μια νέα γέφυρα ανάμεσα στην Πέλλα και την Αίγυπτο

21/11/2025 - 7:22μμ
Ο Πάρις Γαβριηλίδης με τη φωτογραφία του ανθρώπου ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο παππούς του καταγόταν από τη φυλή των Καλάς, μια κοινότητα που θεωρείται απόγονος στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδοιπορικό στ’ αχνάρια του Μ. Αλεξάνδρου – Στη Θεσσαλονίκη η έκθεση φωτογραφίας του Πάρι Γαβριηλίδη

20/11/2025 - 10:58πμ
Το σημείο των ανασκαφών στη Λίμυρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε «χαμένος» ναός του Δία – Τον αναζητούσαν 40 χρόνια!

18/11/2025 - 10:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

5 λεπτά πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

34 λεπτά πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

1 ώρα πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign