pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυστραλία: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη

Διάλεξη της δρ Σταυρούλας Νικολούδη από το Πανεπιστήμιο La Trobe

3/05/2023 - 11:00πμ
Λεπτομέρεια από την πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/thegreekcentre)

Λεπτομέρεια από την πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/thegreekcentre)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διάλεξη με τίτλο «Ελληνικά στη Μελβούρνη: Γλώσσα, ταυτότητα και ανήκειν» θα παρουσιάσουν η δρ Σταυρούλα Νικολούδη (συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe) και ο καθηγητής Γλωσσολογίας James A. Walker.

Η διάλεξη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 19:00, στο Ελληνικό Κέντρο.

Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν μια σύντομη επισκόπηση της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας στη Μελβούρνη, και του ρόλου της στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βικτώριας. Θα αναφερθούν λεπτομερώς στο πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe και στη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία Pharos, η οποία στοχεύει στην αναθεώρηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας που γίνεται από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών της Βικτώριας.

Θα αναφερθούν επίσης στα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2020-2021 για τις απόψεις σχετικά με την ταυτότητα και τη χρήση της γλώσσας μεταξύ τριών γενεών Ελληνοαυστραλών στη Μελβούρνη. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες από μέλη της ευρύτερης κοινότητας σχετικά με τις γλωσσικές τους επιλογές και τα πλαίσια και τους τύπους αλληλεπιδράσεων στις οποίες χρησιμοποιούν τα ελληνικά. Οι πληροφορίες αυτές θα επιτρέψουν στους ομιλητές να αξιολογήσουν τις ανάγκες των ελληνόφωνων και να βελτιώσουν την εμπειρία της γλωσσικής εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας το στρατηγικό σχέδιο Pharos για την αναζωογόνηση της απόκτησης, μελέτης και χρήσης της ελληνικής στην Αυστραλία.

Ο καθηγητής James A. Walker διδάσκει στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Οτάβας, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο York (Τορόντο) μέχρι να αναλάβει τη σημερινή του θέση το 2017. Έχει διεξαγάγει έρευνα για τα αγγλικά στην Αυστραλία και άλλες γλώσσες. Η έρευνά του ασχολείται με τη γλωσσική διαφοροποίηση και αλλαγή, τη διγλωσσία, την εθνικότητα και την ταυτότητα.

Η δρ Σταυρούλα (Στέφι) Νικολούδη είναι η συντονίστρια του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe. Ερευνά την ελληνική γλώσσα και κοινωνία, από τη μυκηναϊκή έως τη σύγχρονη εποχή. Η διδασκαλία της επικεντρώνεται στην αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Η δρ Νικολούδη ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζητήματα εθνοτικής ταυτότητας και πολιτισμικής πολυμορφίας, μετανάστευσης, γλωσσικής ανάπτυξης και γλωσσικής εκπαίδευσης.

• Πηγή: ertnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το 10ο Συνέδριο «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία πέρα από τα ελληνικά σύνορα» (φωτ.: Facebook / Ambasciata di Grecia a Roma - Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Είμαστε όλοι Έλληνες»: Η ελληνική γλώσσα ένωσε επιστήμονες και ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας

2/07/2026 - 10:19πμ
Από την έναρξη της 48ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στο Κλίβελαντ του Οχάιο (πηγή: Εθνικός Κήρυκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Παραιτείται ο διευθυντής του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ μετά από ένταση με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

1/07/2026 - 8:37μμ
Λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων των Σταλινικών Διώξεων, στο μνημείο που βρίσκεται στην Ευπατορία, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας (φωτ.: Δήμος Ευπατορίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

82 χρόνια από τις Σταλινικές Διώξεις στην Κριμαία – Ο ξεριζωμός των Ελλήνων το 1944

30/06/2026 - 5:33μμ
Η Ευσταθία Σπυροπούλου με τους τρεις γιους της στη Μελβούρνη το 1964 (φωτ.: Museums Victoria/CC BY)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με 7 παιδιά στην Αυστραλία – Η Ελληνίδα μάνα που κράτησε την πατρίδα ζωντανή στην καρδιά της

30/06/2026 - 1:40μμ
Ο Χρήστος Βουρνάς κόβει τη βασιλόπιτα Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής (φωτ.: «Εθνικός Κήρυκας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα ηγεσία στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης – Πρόεδρος ο Χρήστος Βουρνάς

29/06/2026 - 9:57μμ
(Φωτ.: @ausembgr/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Διάκριση για τον καθηγητή κορυφαίου Αυστραλιανού πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Μουζάκη: Αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής στην Ελλάδα

29/06/2026 - 11:08πμ
Η είσοδος του ελληνορθόδοξου ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, του πνευματικού κέντρου της ελληνικής κοινότητας της Νάπολης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι τρεις σημαίες της Νάπολης: Η ελληνική εκκλησία που γεννήθηκε από την προσφυγιά και κρατά ζωντανή μια ιστορία πέντε αιώνων

29/06/2026 - 10:13πμ
Η Ελένα Καμπούροβα με το παράσημο στο πέτο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Yagrek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Κρατικό παράσημο στην Ελένα Καμπούροβα, τη μεγάλη κυρία του ρωσικού τραγουδιού, με τις ελληνικές ρίζες

28/06/2026 - 10:26μμ
(Φωτ.: facebook.com/ConsulateGeneralOfGreeceInChicago?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Εγκαίνια της έκθεσης τέχνης «We the People» στο Greektown για τα 250 χρόνια από την ίδρυση των ΗΠΑ

28/06/2026 - 11:40πμ
Το Arosa Kulm υπήρξε ένα από τα πλοία που συνέδεσαν την Ευρώπη με την Αυστραλία κατά τα μεταπολεμικά χρόνια, μεταφέροντας ανθρώπους που αναζητούσαν μια νέα αρχή στην άλλη άκρη του κόσμου (φωτ.:The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία: Η δεκαετία που άλλαξε τη μοίρα τους

28/06/2026 - 10:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: Με τριάρα στους «16» η Ισπανία

25 δευτερόλεπτα πριν
Αστυνομικοί στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Υπόθεση Πελικό σε ευρωπαϊκή κλίμακα: Διεθνές δίκτυο που νάρκωνε και κακοποιούσε γυναίκες αποκάλυψαν οι βρετανικές Αρχές

11 λεπτά πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)

Νέα έκκληση για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Στις 3 Αυγούστου η κρίσιμη δίκη για το άσυλο

35 λεπτά πριν
Άνοιγμα κάλπης μετά το τέλος της ψηφοφορίας για τις εθνικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κανείς δεν σχηματίζει κυβέρνηση – Υποχωρεί το κόμμα Καρυστιανού

59 λεπτά πριν
Ο τελευταίος όροφος πολυκατοικίας, όπως φαίνεται από τη διπλανή ταράτσα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αλλάζουν όλα στις πολυκατοικίες: Τι έρχεται για κοινόχρηστα, επισκευές και διαχωρισμό διαμερισμάτων

1 ώρα πριν
Προς το παρχάρι Τσαγμάν, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων στην περιοχή της Τόν(γ)ιας (φωτ.: Anadolu)

Πόντος: Ανέβασμα στα παρχάρια όπως παλιά – Κοπάδια και χοροί στα βουνά της Τραπεζούντας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign