pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι: ΕΕ και Ελλάδα πρέπει να συνεργαστούν στενά με την Τουρκία – «Και αυτή η συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει από τη γειτονιά»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

29/04/2023 - 6:31μμ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mehmet Kemal Bozay στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με μια ανανεωμένη προσέγγιση και με πιο σταθερό «συγχρονισμό» των χωρών της ΕΕ –μεταξύ αυτών και της Ελλάδας– με την Τουρκία, με στόχο την αντιμετώπιση και την αξιοποίηση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων και ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μποζάι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξή της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους σεισμούς του 1999, όταν «το πρώτο τηλεφώνημα ήρθε από την Ελλάδα».

Επισήμανε τη στενότερη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από τη «διπλωματία της αλληλεγγύης» κατά τους πρόσφατους σεισμούς, και υπογράμμισε την επικοινωνία που υπήρξε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τις επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, «με την κ. Σακελλαροπούλου, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δένδια, τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ. Μηταράκη και τον κ. Στυλιανίδη».

Ο Μποζάι παρομοίασε τον σύγχρονο κόσμο με μια σκηνή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπου οι «ηθοποιοί» καλούνται να διαχειριστούν ιστορικές «προσωρινότητες», και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναζητούν να βρουν τη θέση τους στη διεθνή τάξη. «Είναι εποχή αβεβαιότητας, και αυτό οφείλεται στις συγκρούσεις. Υπάρχουν διαφορετικές χρονικότητες. Κύριοι δρώντες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητές τους», είπε, και αφού επισήμανε την ανάγκη μέσα σε αυτό το περιβάλλον για στενότερη συνεργασία, πρόσθεσε: «Και αυτή η συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει από τη γειτονιά».

Υπενθύμισε πώς ξεπεράστηκαν οι «χαοτικές» συνθήκες που δημιούργησε αρχικά η πανδημία του κορονοϊού, χάρη στη συνεργασία, μέσα από την οποία καταδείχθηκαν τα όρια της γεωγραφίας στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην «οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις μας και τις επόμενες γενιές».

Αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν μέσα από μικτές ομάδες εργασίας για τη συνεννόηση ΕΕ και Τουρκίας για σε μια σειρά από θέματα – εφοδιασμός, τελωνεία, μεταφορές, κ.ά.

Υπενθύμισε πώς οι διαδικασίες παραγωγής και διακίνησης αγαθών από τακτικές «off shoring» (υπεράκτιες), μετά την πανδημία και το ατύχημα του πλοίου που απέκλεισε προσωρινά τη Διώρυγα του Σουέζ, έδειξαν την ανάγκη να μετασχηματιστούν σε κάποιο βαθμό σε «near shoring», ώστε να «έχουμε μερική παραγωγή και στη γειτονιά μας».

Υπογράμμισε, τέλος, τη δυνατότητα, τώρα με τη νέα ατζέντα της ΕΕ για την «πράσινη» μετάβαση και την «έξυπνη» ανάπτυξη, η συνεργασία αυτή να αναβαθμιστεί και να εξελιχθεί σε μια άλλη σχέση, πιο κοντινή και φιλική, με περισσότερες κοινές ρυθμίσεις και με πιο διαρκή τρόπο.

«Και πιστεύω ότι ο ρόλος της Τουρκίας και η συνεργασία της με όλες τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μπορεί να βασίζεται σε αυτή την νέα προσέγγιση, με ένα σταθερό τρόπο» είπε, και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθήσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες».

Μιλώντας για το διεθνές εμπόριο, ο Μποζάι σημείωσε τη δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, καθώς όπως είπε η χώρα του «είναι πάντα μέρος της γεωγραφίας, της κοινής γεωγραφίας μας με την ΕΕ» και «φύλακας της πύλης για πολλές γεωγραφίες», είτε προς την Ανατολή, είτε προς τη Δύση, είτε προς τη βόρεια Αφρική.

Σημείωσε δε ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι γειτονικές χώρες, κυρίως οι κοντινές –μεταξύ αυτών και η Ελλάδα κι η Τουρκία– θα κληθούν να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Επισήμανε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη αυξημένη επενδυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, και ότι η ΕΕ με τη νέα της «πράσινη» ατζέντα και στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να ανταποκριθεί, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική.

Σημείωσε ότι η παρατηρούμενη «μετατόπιση» της οικονομίας από τη Δύση προς την Ανατολή μπορεί να «συγκρατηθεί» στην περιοχή της Μεσογείου με καλή συνεργασία, με την αξιοποίηση των «μεσογειακών εμπορικών δρόμων», αλλά και με την οικοδόμηση ενός «οικοσυστήματος» με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και άλλες χώρες, με στόχο την ευμάρεια και σταθερότητα της περιοχής.

«Νομίζω ότι πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε κάποιο συγχρονισμό σε όλα αυτά τα ανοίγματα μαζί με την ΕΕ» τόνισε.

Τον Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι προλόγισε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος τόνισε: «Ο κ. Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι έρχεται στους Δελφούς την ώρα που και οι δύο χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τραγικά γεγονότα και βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Το Φόρουμ των Δελφών προωθεί το διάλογο, που θεωρεί ότι είναι ο μόνος δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων και είναι έτοιμο να συζητήσει πάνω στα θέματα αυτά».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την προσαγωγή του Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του εισαγγελέα της Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές Δομοκού: Προθεσμία για απολογία πήρε ο Βούλγαρος βαρυποινίτης

17/02/2026 - 11:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 15χρονη για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

17/02/2026 - 10:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Ορίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου για την τραγωδία των Τεμπών

17/02/2026 - 8:30μμ
Πλημμύρες στο Βαρθολομιό από τον ποταμό Πηνειό. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026   (φωτ.: ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στην Ελλάδα: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και εκκενώσεις – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό

17/02/2026 - 3:47μμ
Εργαζόμενοι στη «Βιολάντα» υπέρ του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας, ο οποίος οδηγήθηκε στον ανακριτή Τρικάλων. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη αποκαλύψεων για τη «Βιολάντα»: Προθεσμία πήρε ο ιδιοκτήτης, που καταχειροκροτήθηκε

17/02/2026 - 1:26μμ
Η θάλασσα βγήκε στη στεριά στην Κατερίνη (φωτ.: Facebook / Δήμος Κατερίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κοινότητες της Νάξου, πλημμύρισε το παραλιακό μέτωπο στην Κατερίνη – «Red code» για πολλές περιοχές της χώρας

17/02/2026 - 11:22πμ
(Φωτ.: Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα – Σε βαθμό κακουργήματος οι κατηγορίες

17/02/2026 - 10:54πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάτα: Τέλος στο θρίλερ με τους πυροβολισμούς – Συνελήφθη ο άνδρας που είχε ταμπουρωθεί

17/02/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακό χάος σε Κηφισό και Λεωφόρο Αθηνών – Στο «κόκκινο» οι δρόμοι της πρωτεύουσας

17/02/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: seismoi.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αρκαδία

17/02/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποντιακά Σωματεία «Ευξείνιος Κύκλος»: Ραντεβού με την Κοζανίτικη Αποκριά, «με τη δύναμη του κύκλου»

1 ώρα πριν
Από την προσαγωγή του Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του εισαγγελέα της Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Φυλακές Δομοκού: Προθεσμία για απολογία πήρε ο Βούλγαρος βαρυποινίτης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 15χρονη για ληστεία σε βάρος ανηλίκων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Κοντεύει η ώρα του ετήσιου χορού

3 ώρες πριν
Τα χάνια στο Χαμψίκιοϊ, σε φωτογραφία που τράβηξαν οι Ρώσοι στρατιώτες το 1916 (πηγή: «Η Έξοδος», τόμ. Θ')

Μαρτυρία Ι. Παναγιωτίδη και Π. Κοκκινασίδη: Δίνανε εισιτήρια για τη Ρουμανία, δεν έπρεπε να φαίνεται στο εισιτήριο πως πάνε για την Ελλάδα

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign