pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο Λάμπης Τιλκερίδης, ένας αυθεντικός Πόντιος λυράρης από τη Δράμα

Δίδαξε με ανιδιοτέλεια την τέχνη του και αναγνωρίζεται ως «δάσκαλος» από πολλούς λυράρηδες

26/04/2023 - 5:59μμ
(Φωτ.: facebook.com / Λάμπης Τιλκερίδης)

(Φωτ.: facebook.com / Λάμπης Τιλκερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από την Καλλιθέα της Δράμας όπου είδε το πρώτο φως της ζωής στις 10 Μαΐου 1936, στις καρδιές χιλιάδων Πόντιων. Ο Λάμπης Τιλκερίδης «Ρολογάς» που πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικίας 87 ετών, κατάφερε να αγαπηθεί για την αυθεντικότητα και την πίστη του στην ποντιακή μουσική παράδοση αλλά και να καταγραφεί ως «δάσκαλος» σπουδαίων λυράρηδων.

Με απώτερη καταγωγή από το Καρς και την Αργυρούπολη του Πόντου, ο Λάμπης Τιλκερίδης από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με την ποντιακή λύρα και σύμφωνα με άλλους καλλιτέχνες στα 14 του μπορούσε ήδη να παίζει και να μαγεύει το κοινό.

Συνεργάστηκε με όλους τους κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες και αρκετοί από αυτούς, τον τοποθετούν δίπλα σε έναν άλλον μεγάλο της ποντιακής λύρας, τον Γώγο Πετρίδη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Απριλίου, στις 10:00, στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στη Δράμα ενώ η κηδεία του θα γίνει στα Α’ Κοιμητήρια Δράμας.

Θρήνος στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του

Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατός του, πλήθος καλλιτεχνών αλλά και θαυμαστών του τον αποχαιρέτισαν με το δικό τους τρόπο.

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας από τους σπουδαιότερους κατά τη δική μου άποψη λυράρης, ο ΛΑΜΠΗΣ ΤΙΛΚΕΡΙΔΗΣ… Σεμνός και ταπεινός από τους καλλιτέχνες της παλιάς γενιάς, ο οποίος πέρα από το ιδιαίτερο παίξιμο του δίδαξε ήθος και σεβασμό σε εμάς τους νεότερους! Καλό ταξίδι καλό παράδεισο κ. ΛΑΜΠΗ…», σημειώνει ο Γιώργος Ατματσίδης.

«Ένα στερνό αντίο για τον δάσκαλό μου, που δεν είναι πια κοντά μας! Ο γελαστός, ευαίσθητος, ονειροπόλος Λάμπης Τιλκερίδης, που έβλεπε μόνο το καλό σε όλους, ο Λάμπης με το αστείρευτο χιούμορ και την χρυσή καρδιά, που δίδασκε όλους τους μαθητές του αφιλοκερδώς, δεν είναι πια μαζί μας! Νιώθω απίστευτο πόνο…
Οι μουσικές σου, οι αναμνήσεις που έχω μαζί σου, οι συμβουλές σου και η προσωπικότητά σου θα παραμένουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στο μυαλό μου. Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τα αγαπημένα τους άτομα σταματούν να τα θυμούνται. Δάσκαλε, μου λείπεις ήδη!!!», γράφει ο Αριστοτέλης Αρχιτεκτονίδης.

Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τον αποχαιρέτισε γράφοντας: «Λάμπης Τιλκερίδης! Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα σου Δάσκαλε..».

«Έφυγε ο Λάμπης Τιλκερίδης. Ένας από τους κορυφαίους λυράρηδες όλων των εποχών, που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν πήρε αυτό που του αναλογούσε. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον πατέρα μου (με σεβασμό τον αποκαλεί εδώ κ χρόνια «δάσκαλο») και μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου και της τεχνικής που αποδίδουμε σήμερα ανήκει σε αυτόν. Άνθρωπος γλυκός και πάντοτε με όρεξη για μουσική. Καλό ταξίδι θείο Λαμπη, ελαφρύ το χώμα σου…», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Χρήστος Καλιοντζίδης.

«Για όλες εκείνες τις γλυκές μελωδίες! Για όλες εκείνες τις όμορφες βραδιές! Για όλες εκείνες τις ήσυχες και γεμάτες νόημα κουβέντες σου! Σ’ ευχαριστούμε! Καλό ταξίδι Λάμπη Τιλκερίδη!», γράφει σε ανάρτησή του ο Λάζαρος Ι. Κεφαλίδης.

«Από σήμερα το πρωί ο δάσκαλος Λάμπης Τιλκερίδης ανήκει στην ιστορία. Το κάθε τι κάνει τον κύκλο του κ φεύγει, μόνο το έργο του μένει πίσω μέχρι κ αυτό να χαθεί στο βάθος του χρόνου, σ’ εμάς που παίζουμε λύρα θα έρχεται πιο συχνά στο νου, κάθε φορά που θα παίζουμε κάποιο τραγούδι του. Καλό παράδεισο θείε Λάμπη», αναφέρει στο προφίλ του στο facebook ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

«Καλό παράδεισο αδυναμία μου μεγάλη. Καλό ταξίδι τεράστιε Λάμπη Τιλκερίδη μεγάλε δάσκαλε… άλλος ένας μεγάλος καλλιτέχνης μας άφησε..», σημειώνει ο Ευκλείδης Παυλίδης.

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

«Με ανείπωτη θλίψη πληροφορήθηκε ο ποντιακός ελληνισμός και όχι μόνο, τον αδόκητο χαμό του σπουδαίου λυράρη Λάμπη Τιλκερίδη. Ο Λάμπης Τιλκερίδης με καταγωγή από την Καλλιθέα Δράμας, υπήρξε γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης. Ένας αυθεντικός καλλιτέχνης με τη μουσική του οποίου μεγάλωσαν τραγουδώντας και χορεύοντας γενιές Ποντίων.

»Τον κορυφαίο καλλιτέχνη, ευχαριστούμε για ό,τι προσέφερε, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και υποκλινόμαστε στη μνήμη του. Ο πρόεδρος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης: Νέα ημερομηνία για την τακτική περιφερειακή σύνοδο των σωματείων μελών

13/10/2025 - 3:37μμ
Ολομέλεια Βουλής – Ειδική εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ( Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας ζητούν από τον ΥΠΕΞ να θέσει επίσημα στην Τουρκία αίτημα για τα πρακτικά των δικαστηρίων της Αμάσειας

13/10/2025 - 11:12πμ
(Πηγή: flickr.com/photos/imverias/ Gerasimos Bekes)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ήταν μπροστάρης και αγαπούσε την Ελλάδα – Ένας Πόντιος και ταυτόχρονα οικουμενικός Έλληνας

13/10/2025 - 10:12πμ
(Φωτ.: facebook.com/spfsth)
ΠΟΝΤΟΣ

Συνεχίζει για ένατη χρονιά τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

13/10/2025 - 9:39πμ
Μέλη και φίλοι του σωματείου έδωσαν το παρών στον αγιασμό (φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έτοιμοι για τη νέα χρονιά οι Παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας

13/10/2025 - 9:10πμ
O δεξιοτέχνης του αγγείου Γιάννης Αραματανίδης (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ για το θάνατο του Γιάννη Αραματανίδη

12/10/2025 - 10:50μμ
Παπαρίζου, Καπουτζίδης, Μωυσιάδης στη σκηνή του «The Voice» (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

The Voice: Πώς το ποντιακό τραγούδι του Γιώργου Μωυσιάδη έγινε «My number one»

12/10/2025 - 8:49μμ
Ο Γιάννης Αραματανίδης με το αγγείο του στο στούντιο ηχογραφήσεων (φωτ.: facebook/Μαρία Παπαδοπούλου)
ΠΟΝΤΟΣ

Σίγησε για πάντα το αγγείο του Πόντιου «πλανητάρχη» Γιάννη Αραματανίδη

12/10/2025 - 5:52μμ
(Φωτ.: facebook / sevasteia.london)
ΠΟΝΤΟΣ

Με κότσαρι και εμπροπίσ’ συστήνεται η «Σεβάστεια» στο Λονδίνο

12/10/2025 - 5:18μμ
Η Αγγέλα Μυγδαλιά υπήρξε ενεργό μέλος του χορευτικού τμήματος της Ένωσης Ποντίων Μενεμένης (φωτ.: instagram/enwsi_pontiwn_menemenis/ΣΠοΣ Νομού Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος» θρηνεί για το χαμό της Αγγέλας Μυγδαλιά

12/10/2025 - 3:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Δέσποινα Σαρακατσιάνου)

Αντάμωμα των απανταχού Αρεθουσιανών με ποντιακό και λαϊκό γλέντι

9 λεπτά πριν
Δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Σχιστό (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Ελεύθεροι οι τρεις Αφγανοί που κατηγορήθηκαν ότι βίασαν έναν 6χρονο – Ανασκεύασε η μητέρα του παιδιού

46 λεπτά πριν
Οδηγός προσπερνά γιγαντοαφίσα με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ Ελ Σέιχ (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Χαμάς: Θα παραδώσει μόνο τέσσερις σορούς ομήρων σήμερα – Στην Αίγυπτο οι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Παναγία Γουμερά Αδελφότητα Ποντίων)

Μεσημεριανό ποντιακό γλέντι με την «Παναγία Γουμερά»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός ταξί που τράκαρε με μοτοσικλέτα της αστυνομίας

2 ώρες πριν
Χαρακτικό του Θωμά Μώλου για τη Μάχη της Ηλεκτρικής σε αναμνηστικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ

Σαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου 1944: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και απλοί πολίτες δίνουν και κερδίζουν την ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign