pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΠΣ: Πρωτοστατεί στην τελετή αδελφοποίησης Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών στη Θεσσαλονίκη

H απόφαση για αδελφοποίηση δεν ελήφθη αβασάνιστα, είπε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου στον Ρωμανό Κοντογιαννίδη

17/04/2023 - 3:30μμ
(Φωτ.: pexels.com)

(Φωτ.: pexels.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ατέλειωτο, πολύχρωμο μουσικό γαϊτανάκι από 1.500 χορευτές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν χορούς και δρώμενα από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και τη συνοδεία μουσικών οργάνων από τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, θα «πλημμυρίσει» το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου, το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όλοι τους θα κατευθυνθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή αδελφοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ).

Στόχος, στο πλαίσιο της ενότητας, να ανοίξουν νέο δρόμο στη διεκδίκηση των αιτημάτων του προσφυγικού ελληνισμού.

Όλο το μουσικοχορευτικό δρώμενο και την τελετή αδελφοποίησης διοργανώνει η ΠΟΠΣ, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιεί για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής – Μια ρίζα, τρεις πολιτισμοί (Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη)». Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

«Το Σάββατο 22 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωσή μας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετά την πρώτη επιτυχημένη που κάναμε με το Κολέγιο «Ανατόλια». Η εκδήλωση αδελφοποίησης των τριών προσφυγικών ομοσπονδιών, μια εκδήλωση συνέργειας και προσφοράς, έχει ως στόχο την ενότητα. Θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας στις δίκαιες διεκδικήσεις μας, να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια διατήρησης του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων μας και να διαφυλάξουμε τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού που ήκμασε στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής. Η στιγμή της αδελφοποίησης θα είναι μία ιστορική στιγμή για ολόκληρο τον προσφυγικό ελληνισμό», τονίζει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου.

Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι η απόφαση για αδελφοποίηση των τριών ομοσπονδιών δεν ελήφθη αβασάνιστα, αλλά μετά από πολύ σκέψη και πολλές συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεών τους. Μάλιστα, χαρακτηρίζει την κοινή απόφαση των τριών ομοσπονδιών ως «μια προσπάθεια συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας».

«Ταξίδι μνήμης στην αγκαλιά της ιωνικής γης»

Ως ένα μουσικοχορευτικό «ταξίδι μνήμης στην αγκαλιά της ιωνικής γης» χαρακτηρίζει την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τις αλησμόνητες πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, από 1.500 χορευτές (500 Πόντιοι, 500 Μικρασιάτες και άλλοι τόσοι Θρακιώτες), η Χριστίνα Σαχινίδου. Με βάση τον προγραμματισμό οι χορευτές θα συγκεντρωθούν σε τρία σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Οι Πόντιοι στο Λευκό Πύργο, οι Μικρασιάτες στο γλυπτό του Ζογγολόπουλου, στο σιντριβάνι, έξω από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και οι Θρακιώτες στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη νέα παραλία.

«Από τα τρία αυτά σημεία θα ξεκινήσουν οι χορευτές. Με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, χορεύοντας και παρουσιάζοντας λαϊκά δρώμενα και έθιμα καθ’ οδόν, όπως τους Μωμόγερους εμείς οι Πόντιοι και το πουρπούρι οι Θρακιώτες, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο γαϊτανάκι, το οποίο θα συμβολίζει τον κύκλο της ζωής και της ενότητας. Τους χορευτές θα παρακολουθούν drones, τα οποία θα μεταφέρουν τη ζωντανή εικόνα, μέσω μιας οθόνης LED, σε αυτούς που θα βρίσκονται μέσα στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης”. Όλοι οι χορευτές θα καταλήξουν στο συνεδριακό κέντρο, όπου, μετά την τελετή αδελφοποίησης, θα συνεχιστούν οι χοροί, τα τραγούδια και η παρουσίαση των δρώμενων και των εθίμων», σημειώνει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Έκθεση φωτογραφίας

Στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας, όπου θα παρουσιάζονται πρόσωπα της Ιωνίας που βίωσαν την Καταστροφή της Σμύρνης, εκείνο το τραγικό ιστορικό γεγονός. Οι φωτογραφίες θα είναι τυπωμένες σε καμβά, ενώ μαζί με αυτές θα υπάρχουν και έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης, με τα οποία απαγορεύτηκε η έξοδος του ελληνικού πληθυσμού από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο γνωστός Πόντιος ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

Συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης αδελφοποίησης των τριών ομοσπονδιών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων διοργανώνει συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος από τη πλευρά της μητέρας του έλκει την καταγωγή του από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από το Τσεσμέ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στις 8:00 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τη μουσική επιμέλεια θα έχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και θα τραγουδήσουν η Γλυκερία, ο Βασίλης Λέκκας, ο εγγονός του Μίκη Αλέξανδρος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδης και άλλοι καλλιτέχνες.

Αφηγητής στην εκδήλωση, στην οποία θα προβληθεί και βίντεο με σκηνές από τη Μικρά Ασία αλλά και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, αφηγητής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

«Θα παρουσιαστούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που έγραψε για τον ελληνισμό της Ανατολής και κυρίως από το έργο του μεγάλου συνθέτη “Ασίκικο Πουλάκη“. Ασπασία Πουλάκη ήταν το ονοματεπώνυμο της μητέρας του Μίκη και προς τιμήν αυτής ετοίμασε το συγκεκριμένο δίσκο. Παράλληλα, σε αυτόν όπως και σε άλλα τραγούδια του Μίκη, φαίνονται οι ρίζες του από τη γη της Ιωνίας. Ήταν επιθυμία μας να αναδείξουμε τη μικρασιατική καταγωγή του Μίκη Θεοδωράκη και γι’ αυτό διοργανώνουμε αυτή τη συναυλία-αφιέρωμα», τονίζει στο pontosnews.gr η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

20/02/2026 - 1:55μμ
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

20/02/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου «Οι Κομνηνοί»: Μωμοέρια, χοροί και ένα αυθεντικό ποντιακό γλέντι στο Αγγελοχώρι Νάουσας

20/02/2026 - 8:33πμ
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

19/02/2026 - 8:09μμ
(Φωτ.: Φόρης Πεταλίδης, «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας

19/02/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: haberanlik.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Γραμμές τελεφερίκ σε Σουμελά και Βίλα Καπαγιαννίδη – Στο επίκεντρο διεθνών τουριστικών επενδύσεων

19/02/2026 - 2:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αιγάλεω)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

70 χρόνια ιστορίας για την Ένωση Ποντίων Αιγάλεω – Μεγάλη συμμετοχή στην κοπή της πίτας

19/02/2026 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κιλκίς: Οι «Αργοναύτες» φώτισαν πτυχές της τραγωδίας των προσφύγων

19/02/2026 - 12:58μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

18/02/2026 - 11:42μμ
Η «πύλη» εισόδου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» (πηγή: kzpavlosmelas.hist.auth.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»: Ένας χώρος κράτησης στο κέντρο της κατοχικής Μακεδονίας – Οι 51 Πόντιοι του Κιλκίς

18/02/2026 - 8:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τις τιμές που της αρμόζουν κηδεύτηκε σήμερα η η βυζαντινολόγος και πρύτανης Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ  (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)

Το ύστατο χαίρε στην Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μια σπουδαία Ελληνίδα της παγκόσμιας διανόησης

21 λεπτά πριν
Φωτογραφίες θυμάτων και στεφάνια στη μνήμη τους στο σημείο της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη (φωτ.: Eurokinissi)

Τέμπη: Ακυρώθηκαν οι τρεις εκταφές θυμάτων – Εξώδικα από τις οικογένειες Μπέζα και Ψαρόπουλου

58 λεπτά πριν
Λαχταριστά πιροσκί με πατάτα από το εστιατόριο Ανάμα (φωτ.: thessalonikistopiato.gr)

Πιροσκί με πατάτα από τον Εύοσμο – Μια συνταγή με ονοματεπώνυμο, αλλά και τη σφραγίδα της UNESCO

1 ώρα πριν
Κοζανίτικη Αποκριά 2026 με τα ποντιακά σωματεία (φωτ.: Δήμος Κοζάνης)

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Ποντιακός παλμός, χοροί και μήνυμα στήριξης στον Γιαϊλαλί

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Hellenic Train: Ενισχύονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο-Πάτρα-Κιάτο και στον προαστιακό Πάτρας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τις επόμενες ώρες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign