pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να το «μαζέψουν» μετά από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων για την πολεμική ανεπάρκεια της Ουκρανίας

Για σκόπιμη τοξική ενέργεια κάνει λόγο η Ρωσία, η οποία εκτιμά ότι η διαρροή είναι πλαστή

12/04/2023 - 1:32μμ
Άρμα μάχης κινείται σε δρόμο κοντά στο Μπαχμούτ, στην επαρχία του Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Oleg Petrasyuk)

Άρμα μάχης κινείται σε δρόμο κοντά στο Μπαχμούτ, στην επαρχία του Ντόνετσκ (φωτ.: EPA/Oleg Petrasyuk)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη συνεχιζόμενη στήριξη των ΗΠΑ δήλωσε στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν, μετά από τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, στα οποία εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αντεπίθεσης στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου και έγγραφα τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του AFP, οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ουκρανία μπορεί να αποκομίσει μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο ο Άντονι Μπλίνκεν αρνήθηκε να σχολιάσει την αυθεντικότητα ή το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επεσήμανε επίσης ότι είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρά» τη διαρροή αυτή.

Τα διαβαθμισμένα αυτά έγγραφα είναι μεταξύ αυτών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη Πέμπτη η εφημερίδα New York Times, με το Πεντάγωνο να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ενημερώθηκα για πρώτη φορά για τη μη εγκεκριμένη αποκάλυψη αυτών των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων το πρωί της 6ης Απριλίου», δήλωσε ο Όστιν από την Ουάσινγκτον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των Φιλιππίνων.

«Έκτοτε συσκέπτομαι καθημερινά με τους υπεύθυνους του τμήματος για να εξετάσουμε την απάντησή μας και έχω ζητήσει τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

«Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Όστιν, διευκρινίζοντας ότι τα έγγραφα έχουν ημερομηνία από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Ουκρανική αντεπίθεση

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Άλλο έγγραφο, διαβαθμισμένο «απόρρητο», το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, αναφέρεται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία έχει διαδραματίσει μέχρι στιγμής κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ρωσικών πληγμάτων.

Το έγγραφο, του οποίου το AFP δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα, αναφέρει ότι το 89% της αντιαεροπορικής άμυνας μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας αποτελείται από σοβιετικά συστήματα SA-10 και SA-11, τα οποία σύντομα ενδέχεται να μην διαθέτουν πλέον πυρομαχικά.

Βασιζόμενο στον τρέχοντα αριθμό κατανάλωσης των πυρομαχικών αυτών, τα συστήματα SA-11 είναι πιθανό να μην έχουν πλέον πυρομαχικά ως τα τέλη Μαρτίου και τα SA-10 ως τις αρχές Μαΐου, σημειώνει το έγγραφο.

Η ικανότητα του Κιέβου να διατηρήσει την αντιαεροπορική του άμυνα μεσαίου βεληνεκούς για να προστατεύσει τη γραμμή του μετώπου «ενδέχεται να είναι μειωμένη έως και εξαντλημένη ως τις 23 Μαΐου», καταλήγει.

Αιγυπτιακές ρουκέτες στη Ρωσία;

Άλλο έγγραφο αναφέρει ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε να παραχθούν 40.000 ρουκέτες προκειμένου να παραδοθούν στη Ρωσία, ενώ κάλεσε τους αξιωματούχους του να κρατήσουν το πρόγραμμα αυτό μυστικό «προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», σύμφωνα με άλλο άρθρο της Washington Post.

Όμως ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι διέψευσε τις πληροφορίες, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι η Αίγυπτος παρέχει φονικά όπλα στη Ρωσία».

«Η Αίγυπτος είναι και παραμένει σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο Κίρμπι.

Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο.

Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα.

«Πλαστή» διαρροή βλέπουν οι Ρώσοι

Η Μόσχα εκτίμησε σήμερα ότι η διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι «σκόπιμη» και «πλαστή» και να έχει στόχο να ξεγελάσει τη Ρωσία.

Σε αυτό το στάδιο «δεν έχουμε άποψη (…) Πιθανόν να είναι ‘fake’, μια σκόπιμη τοξική ενέργεια», σχολίασε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης (στην Ουκρανία) και ότι στην πραγματικότητα διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, τέτοιες μέθοδοι είναι πιθανές με στόχο να εξαπατήσουν τον εχθρό, δηλαδή την Ομοσπονδία της Ρωσίας», πρόσθεσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του SCO στο Μπισκέκ του Κιργιστάν (Φωτ.: EPA/Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Kremlin pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τα είπαν Ερντογάν και Πούτιν στο Κιργιστάν: Στο επίκεντρο οι νέοι πυρηνικοί σταθμοί στην Τουρκία

1/09/2026 - 8:03μμ
Εικόνα από την 60ή «Ημέρα του Αριστοτέλη» στη Ρίγα της Λετονίας (φωτ.: aristotelis.lv)
ΚΟΣΜΟΣ

60 χρόνια «Ημέρα του Αριστοτέλη»: Η μεγάλη γιορτή του Πανεπιστημίου της Λετονίας – «Μίλησε» ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

1/09/2026 - 6:37μμ
Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Χτύπησαν δυο υπερδεξαμενόπλοια που μετέφεραν σαουδαραβικό πετρέλαιο

1/09/2026 - 4:32μμ
(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
Υποστηρικτές της AfD περιμένουν την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου Ούλριχ Ζίγκμουντ στο Νάουμπουργκ, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία-Άνχαλτ (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η AfD αγγίζει το 43% – Η κάλπη που μπορεί να γκρεμίσει το «τείχος πυρός»

31/08/2026 - 7:14μμ
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

31/08/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία της Μέκκας: Η Τουρκία φιλοξενεί την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας

31/08/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν–ΗΠΑ: Νέα κλιμάκωση με επίθεση σε αμερικανική βάση στα Εμιράτα και φωτιά σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

31/08/2026 - 9:03πμ
Κάτοικος προσπαθεί να περισώσει ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντά του ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, στις όχθες του ποταμού Τρισούλι, στην περιφέρεια Ντάντινγκ του Νεπάλ, στις 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Θάβουν προσωρινά τους νεκρούς, περιμένοντας τις οικογένειές τους – Στους 781 οι νεκροί

30/08/2026 - 7:25μμ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μιλά κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Κνεσέτ. 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Μπεν Γκβιρ: «Περήφανος» για τις άθλιες συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων γυναικών

30/08/2026 - 7:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο ο Μέρλος στο ύψος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΟΧΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για την Εθνική Γυναικών στο χάντμπολ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Χάλκινος» ο Στέφανος Ξένος στο καράτε

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: «Μοιρασιά» ανάμεσα σε Βόλο και Καλαμάτα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: «Ασημένια» η Πολακτσίδου στην άρση βαρών

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φυλής Τραπεζούντα/Facebook)

Στη Φυλή ένα από τα πρώτα μεγάλα ποντιακά γλέντια της νέας σεζόν

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV