pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βουλή: Κατατέθηκε η συμπληρωματική διάταξη για το οριστικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Στις 5 Μαΐου θα κρίνει ο Άρειος Πάγος τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές

7/04/2023 - 6:45μμ
Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η συμπληρωματική διάταξη για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να «φρενάρε» τη συμμετοχή του στις εκλογές (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Σήμερα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή η συμπληρωματική διάταξη για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να «φρενάρε» τη συμμετοχή του στις εκλογές (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κατατέθηκε στη Βουλή η συμπληρωματική διάταξη για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, η οποία «κατατείνει στην θωράκιση της δικαστικής κρίσης, την ισχυροποίησή της και στο να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως αυτής», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Συγκεκριμένα, το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’57) τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόμματος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών μελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.

Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34, έχουν:

i) τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στη Βουλή των Ελλήνων στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού,

ii) τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου ή υποβολής υπομνημάτων με στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόμενο κόμμα, να λάβει γνώση και να υποβάλει υπόμνημα με τις απόψεις του».

Οι θέσεις των κομμάτων

Νωρίτερα κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ και ενόψει της κατάθεσης της συμπληρωματικής διάταξης σχετικά με τον αποκλεισμό από τις εκλογές καταδικασμένων για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι «είναι αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος – Έλληνες στις εκλογές του Μαΐου αναμένεται να κριθεί από τον Άρειο Πάγο στις 5 Μαΐου.

Μιλώντας για το ίδιο ζήτημα στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας είπε ότι «Το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, αλλά αν χρειαστεί όποια τεχνική προσθήκη είμαστε παρόντες. Είμαστε σε ετοιμότητα για πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση».

«Ο κίνδυνος του ναζισμού δεν είναι αντιμετωπίσιμος με ένα νομοθετικό πλαίσιο», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ η Γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζοντας ότι «πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε ώστε να μην συμμετέχει στις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη».

Από τα Καλάβρυτα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ότι το κίνημα θα δώσει αγώνα ώστε αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα να μη βρει χώρο στη Βουλή των Ελλήνων. «Υπάρχουν οι νόμοι αλλά είναι και η βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος πρέπει ο ελληνικός λαός να μπει με την ψήφο του εμπόδιο και όχι να δώσει την ευκαιρία να μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο άνθρωποι που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του Φύσσα» δήλωσε.

Στο ίδιο κλίμα και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι «τώρα με αφορμή την υπόθεση με το κόμμα του ναζί Κασιδιάρη, η κυβέρνηση και διάφορα άλλα παπαγαλάκια χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, όταν είναι οι ίδιοι που ανέχονται και στρώνουν το έδαφος με την πολιτική τους στον ρατσισμό και το ναζισμό, όταν είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που ευθύνονται για την καθυστέρηση στη δίκη της XA, που αν είχε ολοκληρωθεί, δεν θα έμπαινε θέμα για τη συμμετοχή τέτοιων ναζιστών εγκληματιών στις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι την ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη ανέλαβε και επίσημα ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος θα αναλάβει εξάλλου τη νομική εκπροσώπηση του κόμματος και στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, τον Νοέμβριο 2019 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatargate: Ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

22/06/2026 - 6:01μμ
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (με το λευκό πουκάμισο) προσερχόμενη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με ακόμα δύο άτομα (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή

22/06/2026 - 2:58μμ
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την παρουσίαση της εφαρμογής PosoKanei, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για την ακρίβεια: Δεν υπάρχουν εύκολες ή μαγικές λύσεις

21/06/2026 - 12:33μμ
Ο Β. Χελένσκι στις Βρυξέλλες, 18/6/2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρυξέλλες: Με τον Ζελένσκι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18/06/2026 - 8:50μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Στέγη, περιουσία και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο των προτάσεων της ΝΔ

18/06/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Αναβαθμισμένο πρόγραμμα με διευρυμένα κριτήρια – Πού δίνεται έμφαση

16/06/2026 - 3:48μμ
Ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της κυβέρνησης μετά τον μίνι ανασχηματισμό

12/06/2026 - 1:39μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2027» – Το σχέδιο για αυτοδυναμία και η «Ατζέντα 2030»

10/06/2026 - 7:39μμ
Εικόνα από συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του NATO στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: x.com/GreeceMFA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη Σόφια: Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

10/06/2026 - 4:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Το σχέδιο προεκλογικής συσπείρωσης, η στρατηγική Μητσοτάκη και το «χρίσμα» στον Κυρανάκη

10/06/2026 - 2:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Άλαν Γκρίνσπαν ενώπιον της υποεπιτροπής Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας και Οικονομικής Ανάπτυξης της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 (φωτ.: EPA/ MICHAEL REYNOLDS)

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο θρυλικός «μαέστρος» της Federal Reserve των ΗΠΑ

2 λεπτά πριν
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όταν ήταν Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ, τον Νοέμβριο 2019 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Qatargate: Ένταλμα σύλληψης από τις Βρυξέλλες για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

31 λεπτά πριν
Η Λυδία Φωτοπούλου πριν από λίγα χρόνια (φωτ.: pontosnews.gr)

Η Λυδία Φωτοπούλου είναι μια θεατρική κατηγορία μόνη της και το αξίζει

1 ώρα πριν
(Φωτ.: allwyn.gr)

Νέο επεισόδιο «Τα Σπας» by Pamestoixima.gr (vid.)

1 ώρα πριν
(Φωτ.: irafina.gr)

Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Σπάτα – Μάχη με τις φλόγες σε Ακραίφνιο και Ελαιώνα Θηβών

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκε ο 20χρονος για την κινηματογραφική αρπαγή και εκβίαση 25χρονου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign