pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εντυπωσίασαν οι νεαροί χορευτές στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»

Πλήθος μελών και φίλων συγκεντρώθηκε και γλέντησε ποντιακά

6/04/2023 - 9:07πμ
Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πήραν τα παιδικά και εφηβικά χορευτικά τμήματα, ενδεδυμένα με τις ζίπκες, τις ζουπούνες (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πήραν τα παιδικά και εφηβικά χορευτικά τμήματα, ενδεδυμένα με τις ζίπκες, τις ζουπούνες (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», στον οποίο αντάμωσαν για μία ακόμη χρονιά οι φίλοι και τα μέλη της.

Τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης χόρεψαν με την ψυχή τους τους χορούς όλων των περιοχών του Πόντου, από το Καρς μέχρι τα Μεταλλεία και την Πάφρα, και από την Ματσούκα μέχρι την Γαράσαρη και την Κερασούντα (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα πήραν τα παιδικά και εφηβικά χορευτικά τμήματα, τα οποία ενδεδυμένα με τις ζίπκες, τις ζουπούνες και αντικείμενα της ιματιοθήκης της Ένωσης, του Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Κορινού Πιερίας και της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, παρουσίασαν ένα πρόγραμμα χορών από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου.

Οι μικροί χορευτές παρουσίασαν ένα πρόγραμμα χορών από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Παράλληλα, οι μικροί οργανοπαίχτες, Γιάννης Αμανατίδης και Πασχάλης Τσιμπουσλής πλαισίωσαν μέρος της παράστασης με τη λύρα και το νταούλι τους αντίστοιχα.

Οι μικροί οργανοπαίχτες Γιάννης Αμανατίδης και Πασχάλης Τσιμπουσλής πλαισίωσαν μέρος της παράστασης με τη λύρα και το νταούλι τους αντίστοιχα (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Επιπλέον, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της βραδιάς ήταν η στιγμή της βράβευσης της λαογράφου και ενεργού μέλους των Αργοναυτών Ελένης (Λένα) Σαββίδου για τη συνεχή παρουσία και την ανεκτίμητη προσφορά της στο έργο της Ένωσης, καθώς και του Κιλκισιώτη παραδοσιακού μουσικού Σαμουήλ (Σάμος) Ασλιχανίδη, για την επάξια εκπροσώπηση της μουσικής παράδοσης του Καρς και του καρσλίδικου κλαρίνου από το 1980 μέχρι σήμερα.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της λαογράφου και ενεργού μέλους των Αργοναυτών Ελένης (Λένα) Σαββίδου (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Σάμος Ασλιχανίδης ερμήνευσε για τους παρευρισκόμενους έναν καρσλίδικο σκοπό Τας μαζί με τον γιο του Φίλιππο Ασλιχανίδη στο νταούλι.

Για την επάξια εκπροσώπηση της μουσικής παράδοσης του Καρς και του καρσλίδικου κλαρίνου από το 1980 μέχρι σήμερα βραβεύτηκε ο Κιλκισιώτης παραδοσιακός μουσικός Σαμουήλ (Σάμος) Ασλιχανίδης (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»/Χριστίνα Καλαμαρινού)

Το γλέντι που ακολούθησε πλαισίωσαν ο Δημήτρης Δαμιανίδης και ο Πάνος Ηλιάδης, στο τραγούδι και τη λύρα, ο Θεόφιλος Αγγελίδης στη λύρα, ο Μπάμπης Κιτσονίδης και ο Μελέτης Λαζαρίδης στο νταούλι, ο Λάζαρος Κεφαλίδης στο τραγούδι, ο Ευρισθένης Ασλιχανίδης στο κλαρίνο και ο Γιάννης Καμπάς στο αγγείο, το γαβάλ και τον ζουρνά.

Στόχος της Ένωσης είναι να προβάλλονται η αυθεντικότητα και η πολυχρωμία της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής, τα μουσικά όργανα, τα τραγούδια και τους χορούς όλων των περιοχών του Πόντου, από το Καρς μέχρι τα Μεταλλεία και την Πάφρα, και από την Ματσούκα μέχρι την Γαράσαρη και την Κερασούντα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποντιακή βραδιά με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο Κ. Σχολάρι

17 λεπτά πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

1 ώρα πριν
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

9 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

10 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign