pontosnews.gr
Σάββατο, 3/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βουλγαρία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μήπως και σχηματιστεί κυβέρνηση

Έχουν διεξαχθεί πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια κι ακόμη δεν έχει αναδειχτεί ξεκάθαρος νικητής

3/04/2023 - 10:59μμ
Μέλη του εκλογικού σώματος μετρούν τις ψήφους σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια (φωτ.: EPA/Vassil Donev)

Μέλη του εκλογικού σώματος μετρούν τις ψήφους σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια (φωτ.: EPA/Vassil Donev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για δύσκολες, μακρές διαπραγματεύσεις, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται να ετοιμάζεται η Βουλγαρία, μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια, από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%, ενώ το φιλοδυτικό, μεταρρυθμιστικό μπλοκ «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) αποσπά 24,6%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων.

«Η πιθανότερη έκβαση είναι η συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η διεξαγωγή πρόωρων (έκτων) εκλογών», σχολίασε ο Άντριους Τούρσα της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Teneo.

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία, που προκαλείται κυρίως λόγω της προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, ανάγκασε ήδη τη χώρα να καθυστερήσει την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2023. Αναλυτές και ψηφοφόροι φοβούνται ότι το ασαφές αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών θα οδηγήσει τελικά σε άλλη μια εκλογική διαδικασία, αργότερα φέτος.

Το εθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση, που διάκειται ευνοϊκά απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται στην ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη, κατέλαβε την τρίτη θέση στις χθεσινές εκλογές, με ποσοστό 14,1%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο (9,8%).

Τέταρτο κατατάσσεται το κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας με 3% και στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), ο διάδοχος του κάποτε πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος, με 9%.

Κουράστηκαν οι ψηφοφόροι

Οι Βούλγαροι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους να και συνεργαστούν ώστε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Θα πρέπει στο τέλος να σχηματιστεί κυβέρνηση επειδή έχουμε συνεχώς εκλογές εδώ και δύο χρόνια. Οι κρατικοί πόροι εξανεμίστηκαν για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι εκλογές, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», είπε ο Σισμάν Σισμάνοφ, ένας 30χρονος χρηματιστής.

Το PP και ο σύμμαχός του, η Δημοκρατική Βουλγαρία (DB), κατηγορούν το GERB για διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του, που έληξε τον Απρίλιο του 2021, κάτι ωστόσο που ο Μπορίσοφ το αρνείται. Για ορισμένους ψηφοφόρους ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί μια κάποια σταθερότητα στη Βουλγαρία, εν μέσω του καλπάζοντος πληθωρισμού και των γεωπολιτικών φόβων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως τα PP/DB αποκλείουν μέχρι στιγμής μια συνεργασία με το GERB.

Τόσο ο Μπορίσοφ όσο και ο Κίριλ Πέτκοφ, ο 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ ηγέτης του PP, θέλουν η Βουλγαρία να διατηρήσει τη φιλοουκρανική στάση της στον πόλεμο.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά το μεγαλύτερο διάστημα, στο τιμόνι της χώρας βρίσκονταν κυβερνήσεις τεχνοκρατών τις οποίες διόριζε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Ρωσία.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου. Ο Ράντεφ έχει υποσχεθεί ότι θα καλέσει γρήγορα τον ηγέτη του πρώτου κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα συντρίμμια του εστιατορίου στη Χερσώνα όπου σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι (φωτ.: ΕΡΑ/Κυβερνείο Χερσώνας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο αρνείται ότι έπληξε πολίτες στη Χερσώνα και προειδοποιεί για ρωσική αιματηρή προβοκάτσια

2/01/2026 - 9:46μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι περιμένουν στην ουρά για να γεμίσουν δοχεία με πόσιμο νερό μετά την καταστροφή του καταυλισμού Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αναστέλλει πρόσβαση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας

2/01/2026 - 6:36μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν η Πρωτοχρονιά βάφεται με αίμα

2/01/2026 - 4:25μμ
Δημοσιογράφοι στέκονται έξω από τα συντρίμμια του μοιραίου μπαρ, όπου τουλάχιστον 47 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και ορισμένες σοροί εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί (φωτ.: EPA/Jean-Christophe Bott)
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκε ο πρώτος νεκρός, ένας 16χρονος Ιταλός διεθνής γκόλφερ – Απελπισμένες οι οικογένειες

2/01/2026 - 3:57μμ
Λουλούδια και λούτρινα κουκλάκια έχουν τοποθετηθεί κοντά στο σημείο της τραγωδίας στη μνήμη των δεκάδων θυμάτων (φωτ.: EPA/Jean-Christophe Bott
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: 15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά τη φονική πυρκαγιά – Η δραματική έκκληση της μητέρας της

2/01/2026 - 12:55μμ
Πυροσβέστες σβήνουν φωτιά σε ηλεκτρικό πατίνι στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πάνω από 400 συλλήψεις το βράδυ της Πρωτοχρονιάς για πυρπολήσεις οχημάτων και επεισόδια

2/01/2026 - 12:19μμ
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν υπέρ της Παλαιστίνης στη Γέφυρα του Γαλατά (φωτ.: Anadolu Ajansi/Hakan Akgün)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ογκώδης πορεία υποστήριξης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας

2/01/2026 - 11:08πμ
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Κραν Μοντανά για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της φωτιάς (φωτ.: EPA/Alessandro Della Valle)
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: Σε εξέλιξη η ταυτοποίηση των θυμάτων – «Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας. Καμία απάντηση, ούτε οι γονείς δεν ξέρουν»

2/01/2026 - 9:52πμ
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόραν Μαμντάνι ορκίζεται ενώπιον του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς και πλήθους Νεοϋορκέζων (φωτ.:  EPA/ Taurat Hossein)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζόραν Μαμντάνι: Ορκίστηκε ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης – Να δείξουμε στον κόσμο ότι «η Αριστερά μπορεί να κυβερνήσει»

2/01/2026 - 8:38πμ
Συγγενείς των θυμάτων παρηγορούν ο ένας τον άλλον κοντά στο μπαρ Le Constellation, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου ξέσπασε η πολύνεκρη πυρκαγιά (φωτ.: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT)
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: Μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην Ελβετία – Νέοι άνθρωποι οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες

2/01/2026 - 12:01πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Reutlingen)

Σύλλογος Ποντίων Reutlingen: Ετήσιος χορός με Μωμόγερους …εισαγωγής από το Ροδοχώρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)

Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων: Οι Μωμόγεροι ζωντανεύουν ξανά την πόλη και συμμετέχουν στο έθιμο του καβουρμά

2 ώρες πριν
Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας στην καθιερωμένη τελετή της Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA / Kiyoshi Ota)

Ιαπωνία: Νεαρός γδύθηκε μπροστά στον αυτοκράτορα την ώρα που χαιρετούσε το πλήθος

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπ. Παιδείας: Διεγράφησαν 308.605 μη ενεργοί φοιτητές

3 ώρες πριν
Τα συντρίμμια του εστιατορίου στη Χερσώνα όπου σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι (φωτ.: ΕΡΑ/Κυβερνείο Χερσώνας)

Ουκρανία: Το Κίεβο αρνείται ότι έπληξε πολίτες στη Χερσώνα και προειδοποιεί για ρωσική αιματηρή προβοκάτσια

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign