pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βουλγαρία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μήπως και σχηματιστεί κυβέρνηση

Έχουν διεξαχθεί πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε δύο χρόνια κι ακόμη δεν έχει αναδειχτεί ξεκάθαρος νικητής

3/04/2023 - 10:59μμ
Μέλη του εκλογικού σώματος μετρούν τις ψήφους σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια (φωτ.: EPA/Vassil Donev)

Μέλη του εκλογικού σώματος μετρούν τις ψήφους σε εκλογικό κέντρο στη Σόφια (φωτ.: EPA/Vassil Donev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για δύσκολες, μακρές διαπραγματεύσεις, με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται να ετοιμάζεται η Βουλγαρία, μετά από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πέμπτες μέσα σε δύο χρόνια, από τις οποίες δεν αναδείχτηκε ξεκάθαρος νικητής.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής το κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ συγκεντρώνει ποσοστό 26,5%, ενώ το φιλοδυτικό, μεταρρυθμιστικό μπλοκ «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) αποσπά 24,6%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων.

«Η πιθανότερη έκβαση είναι η συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών ή η διεξαγωγή πρόωρων (έκτων) εκλογών», σχολίασε ο Άντριους Τούρσα της εταιρείας πολιτικών συμβούλων Teneo.

Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία, που προκαλείται κυρίως λόγω της προσωπικής αντιπαλότητας μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, ανάγκασε ήδη τη χώρα να καθυστερήσει την υιοθέτηση του ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει εγκριθεί ούτε ο προϋπολογισμός του 2023. Αναλυτές και ψηφοφόροι φοβούνται ότι το ασαφές αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών θα οδηγήσει τελικά σε άλλη μια εκλογική διαδικασία, αργότερα φέτος.

Το εθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση, που διάκειται ευνοϊκά απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται στην ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη, κατέλαβε την τρίτη θέση στις χθεσινές εκλογές, με ποσοστό 14,1%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τον περασμένο Οκτώβριο (9,8%).

Τέταρτο κατατάσσεται το κόμμα MRF της τουρκικής μειονότητας με 3% και στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), ο διάδοχος του κάποτε πανίσχυρου Κομμουνιστικού Κόμματος, με 9%.

Κουράστηκαν οι ψηφοφόροι

Οι Βούλγαροι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους να και συνεργαστούν ώστε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Θα πρέπει στο τέλος να σχηματιστεί κυβέρνηση επειδή έχουμε συνεχώς εκλογές εδώ και δύο χρόνια. Οι κρατικοί πόροι εξανεμίστηκαν για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι εκλογές, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», είπε ο Σισμάν Σισμάνοφ, ένας 30χρονος χρηματιστής.

Το PP και ο σύμμαχός του, η Δημοκρατική Βουλγαρία (DB), κατηγορούν το GERB για διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του, που έληξε τον Απρίλιο του 2021, κάτι ωστόσο που ο Μπορίσοφ το αρνείται. Για ορισμένους ψηφοφόρους ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί μια κάποια σταθερότητα στη Βουλγαρία, εν μέσω του καλπάζοντος πληθωρισμού και των γεωπολιτικών φόβων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως τα PP/DB αποκλείουν μέχρι στιγμής μια συνεργασία με το GERB.

Τόσο ο Μπορίσοφ όσο και ο Κίριλ Πέτκοφ, ο 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ ηγέτης του PP, θέλουν η Βουλγαρία να διατηρήσει τη φιλοουκρανική στάση της στον πόλεμο.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά το μεγαλύτερο διάστημα, στο τιμόνι της χώρας βρίσκονταν κυβερνήσεις τεχνοκρατών τις οποίες διόριζε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Ρωσία.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου. Ο Ράντεφ έχει υποσχεθεί ότι θα καλέσει γρήγορα τον ηγέτη του πρώτου κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ.: facebook/Federica Mogherini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ευνοιοκρατία στην Φεντερίκα Μογκερίνι

3/12/2025 - 12:53μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ «Russia Calling!», στη Μόσχα. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ρητορική στα άκρα: Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο την Ευρώπη – Ζελένσκι: Έχουμε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων

2/12/2025 - 6:40μμ
Η Φεντερίκα Μογκερίνι, πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια ομιλίας της για τα 75 χρόνια του Κολεγίου της Ευρώπης, στο Βέλγιο (φωτ. αρχείου: 
EPA/OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Φεντερίκα Μογκερίνι: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν για απάτη με κονδύλια της ΕΕ

2/12/2025 - 5:04μμ
(Πηγή: vesselfinder.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Πλοίο με σημαία Ρωσίας δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών

2/12/2025 - 10:16πμ
(Φωτ.: x.com/MigracionCol/status/1995644745700474894)
ΚΟΣΜΟΣ

Εβραϊκή σέκτα συνδέεται με κακοποιήσεις παιδιών σε διάφορες χώρες – Απελάσεις στην Κολομβία

2/12/2025 - 9:23πμ
Διαδηλωτές συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Τιφλίδα, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/David Mdzinarishvili)
ΚΟΣΜΟΣ

Γεωργία: Έρευνα μετά το ρεπορτάζ του BBC ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο εναντίον διαδηλωτών

1/12/2025 - 11:27μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας

1/12/2025 - 9:45μμ
Από αριστερά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν ενώ κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Παρίσι (φωτ.: EPA/Christophe Ena/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: «Η Ουκρανία είναι η μόνη αρμόδια να συζητήσει για τα εδαφικά ζητήματα» – «Πρόοδος» στη Φλόριντα, αύριο η συνάντηση Γουίτκοφ-Πούτιν

1/12/2025 - 8:00μμ
Βουλευτικές εκλογές στο Κιργιστάν, 29 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Igor Kovalenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές υπό σκιά στο Κιργιστάν: Ο ΟΑΣΕ προειδοποιεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα

1/12/2025 - 3:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «Ναυμαχία της Έλλης», με ημερομηνία δημιουργίας του έργου στις 13 Δεκεμβρίου 1912,  από τον Βασίλειο Χατζή, από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, στον Πειραιά. Απεικονίζεται το θωρακισμένο καταδρομικό «Αβέρωφ» μπροστά, ενώ ακολουθούν τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», βάλλοντας εναντίον των οθωμανικών σκαφών (φωτ.: Β. Χατζής/ Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας)

Σαν σήμερα, στα νερά του Ελλήσποντου γράφτηκε ιστορία: Η ελληνική επικράτηση στη Ναυμαχία της Έλλης

14 λεπτά πριν
Μπλόκο της ελληνικής Αστυνομίας στους αγρότες που κατευθύνονταν στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/Μotionteam)

Σερραίοι αγρότες παρέκαμψαν αστυνομικό μπλόκο στον δρόμο για τα σύνορα – Ένταση και σε μπλόκο αγροτών στο Κιάτο

41 λεπτά πριν
Δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση που προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου 24χρονου (φωτ.: glomex)

Θανατηφόρο τροχαίο τη Λούτσα: Συγγνώμη ζητά ο 29χρονος οδηγός – Πήρε προθεσμία να απολογηθεί αύριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ποντίων  Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)

Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»: Οι Μωμόγεροι ανοίγουν τις εκδηλώσεις του 2026

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης)

Κόκκινη προειδοποίηση από την ΕΜΥ: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign