pontosnews.gr
Δευτέρα, 21/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συμεών Ανανιάδης: Απόψε η εκδήλωση της ΠΟΠΣ «Ανατόλια – Η φωτεινή μνήμη του Πόντου. Από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη»

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια» και στη μνήμη της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

3/04/2023 - 2:49μμ
Η ομάδα του «Πόντος» το 1906-1907 (πηγή: anatolia.edu.gr)

Η ομάδα του «Πόντος» το 1906-1907 (πηγή: anatolia.edu.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε όχι μόνο τα όρια του τουρκικού κράτους αλλά και την τύχη των Ελλήνων της Ανατολής μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ) διοργανώνουν, στη μνήμη των προγόνων μας, εκδηλώσεις και δράσεις με τον τίτλο «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Μία ρίζα, τρεις πολιτισμοί. Πόντος – Μικρά Ασία – Θράκη».

Η αρχή γίνεται απόψε στις 19:30, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, με την εκδήλωση «Ανατόλια – Η φωτεινή μνήμη του Πόντου. Από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη», καρπό της συνεργασίας ΠΟΠΣ και Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Συμεών Ανανιάδη, τον ταμία του Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» του Κολεγίου της Μερζιφούντας, συνέχεια του οποίου είναι το Κολέγιο «Ανατόλια». Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη, η απόδοση τιμής στον Συμεών Ανανιάδη ήταν μια σκέψη που τριγύριζε εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό της. Τώρα έφτασε η ώρα να την υλοποιήσει, για να περάσει στη συνέχεια στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι η τοποθέτηση της προτομής του Συμεών Ανανιάδη σε περίβλεπτο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Τι θα δούμε

Μετά την ωδή στα χώματα του Πόντου υπό τους ήχους της λύρας του Κώστα Φουλίδη, θα ανέβει στο βήμα ο πρώτος ομιλητής, ο αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης του Κολεγίου «Ανατόλια» Γιώργος Λυσσαρίδης. Θα μιλήσει για το Κολέγιο της Μερζιφούντας, το οποίο αποτέλεσε ένα φάρο εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς στον Πόντο την περίοδο 1886-1921.

Δεύτερος ομιλητής είναι ο Αντώνης Ανανιάδης, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και συγγενής του Συμεών Ανανιάδη, που θα μιλήσει για τη ζωή του αδικοχαμένου νέου.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με ένα αφηγηματικό ταξίδι στη μνήμη, στο πλαίσιο του οποίου οι ηθοποιοί Λευτέρης Δημηρόπουλος και Γρηγόρης Διδασκάλου θα διαβάσουν με γλαφυρό τρόπο αποσπάσματα από βιβλία που αναφέρονται στα δραματικά γεγονότα του σχολείου της Μερζιφούντας.

Θα ακολουθήσει η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια», που με τη συνοδεία πιάνου θα παρουσιάσει τον ύμνο του σχολείου και το ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα».

Γενική άποψη του «Ανατόλια», το 1902, στη Μερζιφούντα (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Κολλέγιο_Ανατόλια/Philly boy92)

Ποντιακούς χορούς θα παρουσιάσουν η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς και η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος.

Ο δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης για τον Συμεών Ανανιάδη

Ρίγη συγκίνησης θα σκορπίσει, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πόντιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης που θα τρέξει αποτίοντας φόρο τιμής στον Συμεών Ανανιάδη.

Η συμβολική διαδρομή θα ξεκινήσει από το Κολέγιο «Ανατόλια», στην Πυλαία. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης αρχικά θα κατευθυνθεί στα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς, όπου θα αφήσει λίγα λουλούδια για τους πρόσφυγες που έφτασαν εκεί με τα καράβια από την ιστορική πατρίδα.

Ο δρομέας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συνεχίσει μέχρι τον Λευκό Πύργο, όπου θα παραδώσει τη σημαία του Πόντου στην ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου Αποφοίτων Κολεγίου «Ανατόλια», ωστόσο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι διοργανωτές εκτιμούν πως τελικά η παράδοση της σημαίας θα γίνει στο υπόστεγο του Βασιλικού Θεάτρου.

Οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ θα φορούν τα γαλανόλευκα του αθλητικού συλλόγου της Μερζιφούντας, με το γράμμα Π στο μπροστινό της μέρος. Τη σημαία του Πόντου θα παραλάβουν δύο παιδιά – κίνηση συμβολική, κατά τη Χριστίνα Σαχινίδου, που δείχνει ότι η ποντιακή ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

«Εκτός από τον Συμεών Ανανιάδη, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Μαρία Εγούτ από την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, η οποία έχασε τη ζωή της στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. «Η Μαρία με το νταούλι της “έχτιζε” μονοπάτια που οδηγούσαν στην ιστορική πατρίδα μας και την παράδοσή μας», είχε τονίσει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

  • Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.
  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
(Φωτ.: spnx.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς στον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης

20/09/2026 - 6:56μμ
Το χειρόγραφο τηλεγράφημα σε έντυπο της Eastern Telegraph Company, με το μήνυμα γραμμένο με μολύβι και λατινικούς χαρακτήρες. Ο ένοπλος είναι ο Τοπάλ Οσμάν (πηγή:  Ψηφιομνήμων ΑΠΘ / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης· εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Σαν σήμερα, 1920: Το τηλεγράφημα των 39 λέξεων που προειδοποιούσε για σφαγές στον Πόντο

20/09/2026 - 3:55μμ
Ο μητροπολίτης Καστορίας τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση για τους καταδικασθέντες από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αμάσεια 1921: Τα ονόματα των Ποντίων της αγχόνης ακούστηκαν ξανά, στην Καστοριά

20/09/2026 - 11:39πμ
Η Λένα Νίτσου-Ψαθά φωτογραφίζεται μπροστά από την ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Ψαθά με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Εταιρεία Θαυμάτων Δημήτρη Χορν. Κάτω ο συγγραφέας εικονίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του Ο εαυτούλης μου Νίκο Σταυρίδη (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Γη του Πόντου» στη μικρή οθόνη; Το όνειρο της Λένας Νίτσου-Ψαθά

20/09/2026 - 9:40πμ
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

19/09/2026 - 10:30μμ
Οικογενειακή φωτογραφία πριν από το φετινό τουρνουά, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Χριστόφορου Κοσκενίδη (φωτ.: Οργανωτική Επιτροπή)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Ταράζ στην Ελλάδα με μια μπάλα: Οι Πόντιοι του Καζακστάν κρατούν τη μνήμη ζωντανή στα γήπεδα

19/09/2026 - 7:22μμ
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

19/09/2026 - 11:05πμ
Ο Βαυαρός γλωσσολόγος Μιχαήλ Δέφνερ μελέτησε ιδιαίτερα τη διάλεκτο των ελληνόφωνων μουσουλμάνων του Όφεως, την οποία περιέγραψε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του εκπαιδευτικού και λόγιου Ιωάννη Παρχαρίδη (εικ.: Βιβλιοθήκη Κ.Θ. Δημαρά/en.wikipedia.org/wiki/Of,_Trabzon/ Selehattin Sezeroglu )
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μιχαήλ Δέφνερ: Ο Γερμανός φιλέλληνας που χαρτογράφησε γλωσσικά μυστικά του Πόντου και αμφισβητήθηκε

18/09/2026 - 9:07μμ
(Φωτ.: facebook σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου "Ποντιακή Λύρα")
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή Λύρα»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών και εικαστικών

18/09/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Syndesmos Connecting People and Their Stories/Facebook)

Από τους λουκουμάδες στο τιραμισού κι από το σουβλάκι στον Πόντο: Μια γιορτή γεύσεων και πολιτισμού σε Φεστιβάλ στο Earlwood του Σίδνεϊ

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Βουλιαγμένη: Συνελήφθη και 21χρονη για τον θάνατο του 82χρονου μετά τον καβγά στην παραλία

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: cretalive.gr)

Ηράκλειο: Στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού η μνήμη όσων χάθηκαν και ξεριζώθηκαν

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / EUROKINISSI)

Υπόθεση Μαζωνάκη: Στον ανακριτή ο υπνοθεραπευτής – Τι υποστηρίζει ο ΙΣΑ για τους ελέγχους στο ιατρείο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκαν μόνα τους στον δρόμο δύο κοριτσάκια 2 και 4 ετών – Στη σύλληψη του πατέρα τους προχώρησε η Αστυνομία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: sofia_zacharaki/Instagram)

Ενθρονίστηκε ο νέος αρχιεπίσκοπος Καναδά Απόστολος – «Ενότητα» το μήνυμα για τη νέα περίοδο της Αρχιεπισκοπής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV