pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συμεών Ανανιάδης: Απόψε η εκδήλωση της ΠΟΠΣ «Ανατόλια – Η φωτεινή μνήμη του Πόντου. Από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη»

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια» και στη μνήμη της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

3/04/2023 - 2:49μμ
Η ομάδα του «Πόντος» το 1906-1907 (πηγή: anatolia.edu.gr)

Η ομάδα του «Πόντος» το 1906-1907 (πηγή: anatolia.edu.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε όχι μόνο τα όρια του τουρκικού κράτους αλλά και την τύχη των Ελλήνων της Ανατολής μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων (ΠΟΘΣ) διοργανώνουν, στη μνήμη των προγόνων μας, εκδηλώσεις και δράσεις με τον τίτλο «Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Μία ρίζα, τρεις πολιτισμοί. Πόντος – Μικρά Ασία – Θράκη».

Η αρχή γίνεται απόψε στις 19:30, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, με την εκδήλωση «Ανατόλια – Η φωτεινή μνήμη του Πόντου. Από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη», καρπό της συνεργασίας ΠΟΠΣ και Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια».

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον Συμεών Ανανιάδη, τον ταμία του Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» του Κολεγίου της Μερζιφούντας, συνέχεια του οποίου είναι το Κολέγιο «Ανατόλια». Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη, η απόδοση τιμής στον Συμεών Ανανιάδη ήταν μια σκέψη που τριγύριζε εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό της. Τώρα έφτασε η ώρα να την υλοποιήσει, για να περάσει στη συνέχεια στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι η τοποθέτηση της προτομής του Συμεών Ανανιάδη σε περίβλεπτο σημείο της Θεσσαλονίκης.

Τι θα δούμε

Μετά την ωδή στα χώματα του Πόντου υπό τους ήχους της λύρας του Κώστα Φουλίδη, θα ανέβει στο βήμα ο πρώτος ομιλητής, ο αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης του Κολεγίου «Ανατόλια» Γιώργος Λυσσαρίδης. Θα μιλήσει για το Κολέγιο της Μερζιφούντας, το οποίο αποτέλεσε ένα φάρο εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς στον Πόντο την περίοδο 1886-1921.

Δεύτερος ομιλητής είναι ο Αντώνης Ανανιάδης, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και συγγενής του Συμεών Ανανιάδη, που θα μιλήσει για τη ζωή του αδικοχαμένου νέου.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με ένα αφηγηματικό ταξίδι στη μνήμη, στο πλαίσιο του οποίου οι ηθοποιοί Λευτέρης Δημηρόπουλος και Γρηγόρης Διδασκάλου θα διαβάσουν με γλαφυρό τρόπο αποσπάσματα από βιβλία που αναφέρονται στα δραματικά γεγονότα του σχολείου της Μερζιφούντας.

Θα ακολουθήσει η χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια», που με τη συνοδεία πιάνου θα παρουσιάσει τον ύμνο του σχολείου και το ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ’ έχασα».

Γενική άποψη του «Ανατόλια», το 1902, στη Μερζιφούντα (πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Κολλέγιο_Ανατόλια/Philly boy92)

Ποντιακούς χορούς θα παρουσιάσουν η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς και η Καλλιτεχνική Στέγη Ποντίων Βορείου Ελλάδος.

Ο δρομέας Γιώργος Ζαχαριάδης για τον Συμεών Ανανιάδη

Ρίγη συγκίνησης θα σκορπίσει, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πόντιος δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης που θα τρέξει αποτίοντας φόρο τιμής στον Συμεών Ανανιάδη.

Η συμβολική διαδρομή θα ξεκινήσει από το Κολέγιο «Ανατόλια», στην Πυλαία. Ο Γιώργος Ζαχαριάδης αρχικά θα κατευθυνθεί στα Απολυμαντήρια Καλαμαριάς, όπου θα αφήσει λίγα λουλούδια για τους πρόσφυγες που έφτασαν εκεί με τα καράβια από την ιστορική πατρίδα.

Ο δρομέας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συνεχίσει μέχρι τον Λευκό Πύργο, όπου θα παραδώσει τη σημαία του Πόντου στην ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου Αποφοίτων Κολεγίου «Ανατόλια», ωστόσο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών οι διοργανωτές εκτιμούν πως τελικά η παράδοση της σημαίας θα γίνει στο υπόστεγο του Βασιλικού Θεάτρου.

Οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ θα φορούν τα γαλανόλευκα του αθλητικού συλλόγου της Μερζιφούντας, με το γράμμα Π στο μπροστινό της μέρος. Τη σημαία του Πόντου θα παραλάβουν δύο παιδιά – κίνηση συμβολική, κατά τη Χριστίνα Σαχινίδου, που δείχνει ότι η ποντιακή ιστορία, η παράδοση και ο πολιτισμός μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

«Εκτός από τον Συμεών Ανανιάδη, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη Μαρία Εγούτ από την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, η οποία έχασε τη ζωή της στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. «Η Μαρία με το νταούλι της “έχτιζε” μονοπάτια που οδηγούσαν στην ιστορική πατρίδα μας και την παράδοσή μας», είχε τονίσει η πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

  • Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.
  • Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: 22 χρόνια, μία κοινή φωνή – Η διαδρομή πίσω από το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

26/09/2026 - 8:38μμ
Φιλοξενούμενοι της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος και οι φροντιστές τους στο PAOK Sports Arena της Θεσσαλονίκης. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ακούνε ποντιακά στα οικοτροφεία μας»: Στο 20ό Φεστιβάλ οι φιλοξενούμενοι της ΕΣΒΕ

26/09/2026 - 7:47μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στο PAOK Sports Arena. Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών: Δείτε live τη μεγάλη γιορτή της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη

26/09/2026 - 7:20μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/brotherhoodpontiontoronto/photos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»: Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2 Οκτωβρίου

26/09/2026 - 6:06μμ
Εικόνα του 1ου Φεστιβάλ από ανάρτηση του Κώστα Περτσινίδη (φωτ.: facebook / Pertsinidis Konstan)
ΠΟΝΤΟΣ

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν εικόνα του παλμού

26/09/2026 - 4:22μμ
Το «Παλατάκι» φόρεσε τα καλά του για τη μεγάλη διοργάνωση της ΠΟΕ (Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Το «Παλατάκι» …ζεσταίνεται για να υποδεχτεί το 20ό Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

26/09/2026 - 1:34μμ
(Φωτ.: facebook / Καΐστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος «Το Καΐστρι»: Σήμερα δεν ανταμώνουμε για βραβείο Γκίνες, αλλά για τους παππούδες μας!

26/09/2026 - 12:47μμ
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Δήμου Ωραιοκάστρου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στο Ωραιόκαστρο – Άμον τ’ ακοίμετον καντήλαν»: Μαθητές γνώρισαν την ιστορία των Ποντίων μέσα από ντοκιμαντέρ

26/09/2026 - 10:27πμ
Χορευτές και χορεύτριες στο 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, στη Δράμα το 2006 (πηγή: αρχείο ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Παλαί του 2005 στο «Παλατάκι» του 2026: Οι 20 σταθμοί του Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

26/09/2026 - 9:03πμ
Εικόνα από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή στο PAOK Sports Arena

25/09/2026 - 10:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Χάος στις ΗΠΑ: Ισχυρή καταιγίδα πλήττει τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη και τη Φιλαδέλφεια

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ελένη Ρόκου)

Φέτα: Τσουχτερές αυξήσεις έρχονται στο πιάτο μας – Προβλέψεις για έως και 17 ευρώ το κιλό

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Τομαζάνη, η αξέχαστη πρωταγωνίστρια της «Γλυκιάς Συμμορίας»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολονίας «Οι Αργοναύτες»/Facebook)

Από τον Εύξεινο Πόντο στη Γερμανία: Μια μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex)

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη μετά την έξωση 87χρονης ανάπηρης γυναίκας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Balkan Judo Championship U23: Δύο μετάλλια για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV