pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ελληνισμός της Ρουμανίας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 – Οι λαμπρές εκδηλώσεις

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας και η ελληνική πρεσβεία διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων στις ιστορικές κοινότητες της χώρας

28/03/2023 - 7:38μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Βουκουρέστι (πηγή: twitter.com/tberuch)

Στιγμιότυπο από τη συναυλία στο Βουκουρέστι (πηγή: twitter.com/tberuch)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη Ρουμανία, μια χώρα που συνδέεται ιστορικά με την Ελλάδα λόγω της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες που ζουν εκεί τίμησαν την 25η Μαρτίου με κάθε λαμπρότητα.

Την Κυριακή, στο παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της ελληνικής πρεσβείας, τελέστηκε δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή από την πρέσβειρα της χώρας μας εκεί Σοφία Γραμματά, τον ακόλουθο Άμυνας, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ» και το Σύλλογο «Ρήγας Φεραίος».

Το μνημείο του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή (πηγή: twitter.com/greeceromania)

Οι εορτασμοί είχαν αρχίσει, ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και της ελληνικής πρεσβείας στις ιστορικές κοινότητες του ελληνισμού στην περιοχή, όπως το Δραγατσάνι, το Πλοέστι, η Βράιλα, η Κωνστάντζα και η Τούλτσεα.

Στο Ιάσιο κατατέθηκαν στεφάνια στη Μονή Τριών Ιεραρχών (μνημείο που υπενθυμίζει ότι στις στις 27/2/1821 ευλογήθηκε εκεί η σημαία της Φιλικής Εταιρείας) από την πρέσβειρα, τον δήμαρχο της πόλης Mihail Chirica, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, την ελληνική κοινότητα Ιασίου και τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Στο Μπρασόβ χρωματίστηκε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας η εμβληματική φωτεινή επιγραφή με το όνομα του Μπρασόβ στο λόφο της πόλης, και στο Ιάσιο, το δημαρχείο ανήρτησε την ελληνική σημαία.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά καταθέτει στεφάνι (πηγή: twitter.com/greeceromania)

Αποκορύφωμα των εορτασμών ήταν η συναυλία της Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή το βράδυ, στο εμβληματικό Athenaeum του Βουκουρεστίου. Στο κατάμεστο ιστορικό κτήριο η Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «ΜΟΥΣΑ» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο ρουμανικό κοινό, με έργα κλασικής ελληνικής μουσικής του Μ. Καλομοίρη, του Μ. Θεοδωράκη, του Γ. Κουμεντάκη και του Ν. Αριστινίδη αλλά και έργα των Ρουμάνων συνθετών L. Muraru-Borga και C. Dimitrescu, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Διαμάντη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Happy National Day to the people of #HellenicRepublic ! Many thanks to dear colleague Amb. Sofia Grammata for glorious concert of the Youth orchestra from #Thessaloniki under the baton of P. Diamantis at the iconic Atheneum Roman today. გილოცავთ! 🇬🇪🇬🇷🇪🇺 pic.twitter.com/GCqDcOa6gf

— Tamar Beruchashvili – თამარ ბერუჩაშვილი (@tberuch) March 26, 2023

Στην εκδήλωση, η οποία άνοιξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, απηύθυνε χαιρετισμό η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά. Τονίζοντας τη σχέση της εθνικής επετείου με τη Ρουμανία και τις τότε παραδουνάβιες ηγεμονίες, η Σοφία Γραμματά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Ιάσιο, ενώ ξέσπασε στην Πελοπόννησο, τον Μάρτιο του 1821 και εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια του σημερινού νεοελληνικού κράτους.

«Μέχρι το 1880, όταν εγκαθιδρύθηκαν επίσημα οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας, είχαν ιδρυθεί προξενικές αποστολές σε είκοσι οκτώ διαφορετικές πόλεις της σημερινής Ρουμανίας, μια σαφής ένδειξη της οικονομικής και πολιτικής ισχύος των Ελλήνων εμπόρων τότε. Ο Απόστολος Αρσάκης έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών στη Ρουμανία και η οικογένεια Ζάππα υπήρξε μεγάλος δωρητής στη Ρουμανική Ακαδημία και στην ανέγερση του Athenaeum» υπογράμμισε η Ελληνίδα πρέσβης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εν συνεχεία ανέδειξε τη σημασία των σημερινών διμερών σχέσεων. «Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας παρουσιάζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο δυναμισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών των Ρουμάνων πολιτών. Οι Έλληνες κατατάσσονται ψηλά ως επενδυτές στη Ρουμανία. 8.409 εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν περίπου 15.000 άτομα, είναι επίσημα εγγεγραμμένες στη Ρουμανία. Το διμερές εμπόριο παρουσίασε το 2022 αύξηση 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρουμάνων να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας απηύθυνε η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, κατά τη διάρκεια του οποίου υπογράμμισε το άριστο επίπεδο και την προοπτική των ελληνορουμανικών σχέσεων.

(Πηγή: twitter.com/tberuch)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

30/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ.: masterchefau/instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πέτρος Παπαθωμάς: Κάνει περήφανη την ομογένεια καθώς διεκδικεί τον τίτλο του MasterChef Αυστραλίας

30/07/2026 - 9:20μμ
(Φωτ.: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Κρήτη ένωσε τα παιδιά της από κάθε γωνιά του κόσμου

30/07/2026 - 5:18μμ
Ο αναμνηστικός βράχος στο πάρκο του Τζιβνούφ, με δίγλωσση επιγραφή στα πολωνικά και τα ελληνικά, στη μνήμη των Ελλήνων που νοσηλεύτηκαν το 1949 στο μυστικό Νοσοκομείο 250. (φωτ.: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πολωνία)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το νοσοκομείο που «δεν υπήρχε»: Η μυστική επιχείρηση της Πολωνίας για 2.000 Έλληνες

30/07/2026 - 10:52πμ
Μαθητές από τη Μελβούρνη συμμετείχαν στην εκδήλωση (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Νέα εποχή για την ελληνική ομογένεια της Βικτώριας – Από τον ετήσιο εορτασμό σε ένα παγκόσμιο κίνημα

29/07/2026 - 4:44μμ
(Φωτ.: primariesector2/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βουκουρέστι: Διήμερο ελληνικού πολιτισμού με μουσική, χορό και γεύσεις – Το Φεστιβάλ «Kalimera» ένωσε Ελλάδα και Ρουμανία

29/07/2026 - 11:12πμ
(Φωτ.: Facebook / Lazaros Karavidas)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 80χρονη ομογενής που δεν το βάζει κάτω: Άνοιξε το δικό της ελληνικό εστιατόριο στο Μίσιγκαν

28/07/2026 - 5:08μμ
(Φωτ.: Sacred Patriarchal and Stavropegial Monastery of St. Irene Chrysovalantou/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Γονάτισε» η ομογένεια στην Αστόρια μπροστά στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Η συγκινητική λιτανεία 

27/07/2026 - 10:18μμ
Μετανάστες αποβιβάζονται στην Αυστραλία το 1921, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα αποτέλεσε νέο τόπο εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κοινότητες (φωτ.: National Archives of Australia / Wikimedia Commons – Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιστορικό εγχείρημα για την καταγραφή της ζωής των Κύπριων μεταναστών στην Αυστραλία

26/07/2026 - 11:40μμ
(Φωτ.: facebook / Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΠΔΜ: Νέοι και νέες της ομογένειας γνώρισαν την Ελλάδα μέσα από τη γλώσσα και τον πολιτισμό

25/07/2026 - 12:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  www.photobystellios.com)

Νέα εποχή για τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν – O πατήρ Γρηγόριος Γκίλμπερτ στο τιμόνι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Αγχώθηκε, αλλά πήρε την πρόκριση ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Ο Κωνσταντέλιας υπέγραψε την πρόκριση του ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πρέβελη, Πάρο και Κάλυμνο – Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign