pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δίκη για το Μάτι: Όπως ο κόσμος απομακρύνθηκε στην Κινέτα, μπορούσε να έχει απομακρυνθεί και στο Μάτι

Τι κατέθεσε ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος για το αν υπήρχε δυσκολία στο σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων εξαιτίας πολεοδομικών θεμάτων – Απεγκλωβίστηκε γατάκι την ώρα της δίκης

27/03/2023 - 9:01μμ
Για ακόμη μία φορά ο επιπυραγός απαρίθμησε τις ενέργειες που δεν έγιναν εκείνο το απόγευμα και την κρισιμότητα της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εν τη γενέσει του συμβάντος (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Για ακόμη μία φορά ο επιπυραγός απαρίθμησε τις ενέργειες που δεν έγιναν εκείνο το απόγευμα και την κρισιμότητα της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εν τη γενέσει του συμβάντος (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ερωτήσεις από τον τότε διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) Ιωάννη Φωστιέρη, ο οποίος δεν εκπροσωπείται από συνήγορο, δέχθηκε σήμερα ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος έχει οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας για την τραγωδία στο Μάτι και βρέθηκε για 13η δικάσιμο ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που δικάζει 21 κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά.

«Αν λέμε για το Μάτι περί αυθαιρέτων και πολεοδομικών θεμάτων που δυσχέραιναν την απομάκρυνση κατοίκων, τότε για την Κινέτα τι να πούμε; Και παρ´ όλα αυτά, στην Κινέτα την ίδια μέρα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, υπήρχε χρόνος και το αναγκαίο δίκτυο διαφυγής» δήλωσε ο επιπυραγός, αναφερόμενος σε όσα έχουν ακουστεί για δυσκολία σχεδίου απομάκρυνσης εξαιτίας πολεοδομικών θεμάτων στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ι. Φωστιέρη επανέλαβε ότι το μοναδικό δύσκολο σημείο στην περιοχή είναι το Κόκκινο Λιμανάκι.

«Όλη η άλλη περιοχή είναι ευθεία, υπάρχουν προσβάσεις και δρόμοι. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πολεοδομικό πρόβλημα η περιοχή: δρόμοι υπάρχουν, επιμήκη οικόπεδα, προσβάσεις. Αν το λέμε αυτό για το Μάτι, για την Κινέτα τι να πούμε; Και παρ´ όλα αυτά στην Κινέτα δεν έγινε τίποτα, δεν κινδύνεψε κανείς. Υπήρχε το αναγκαίο δίκτυο διαφυγής και ο χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων».

Σύμφωνα με τον Δ. Λιότσιο, το ΕΣΚΕ ενημερώθηκε έγκαιρα από τον πρώτο επικεφαλής της φωτιάς για την επικινδυνότητα που είχε και επομένως ότι υπήρχε περιθώριο για να αναπτύξει δράση και να αποτρέψει την τραγική εξέλιξη που τελικώς έλαβε.

«Όλοι ήταν ενήμεροι για τα πάντα και αποδεικνύεται και από έγγραφα» τόνισε ο πραγματογνώμονας στον Ι. Φωστιέρη επισημαίνοντας πως έλαβαν ειδοποίηση από τον επικεφαλής και μέσω τηλεφώνου και μέσω ασυρμάτου. Είπε επίσης με ένταση πως οι επικεφαλής της φωτιάς «εκλιπαρούσαν για επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

Για ακόμη μία φορά ο επιπυραγός απαρίθμησε τις ενέργειες που δεν έγιναν εκείνο το απόγευμα και την κρισιμότητα της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εν τη γενέσει του συμβάντος. Ο Δ. Λιότσιος αναφέρθηκε στην απουσία των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, στην μη άμεση ανταπόκριση των εναέριων δυνάμεων, και στην μη έγκαιρη αποστολή ενισχύσεων παρά τις εκκλήσεις των επικεφαλής της φωτιάς.

Τόνισε, επίσης, πως δεν είχε τεθεί εγκαίρως σε γενική επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός. Ωστόσο, ο μάρτυρας στάθηκε ιδιαίτερα στην μη αποστολή των εναέριων μέσων, πλην ενός, τα οποία δεν έφτασαν μέχρι τις 18:10 και 18:20 και στην κρισιμότητα της άμεσης αντιμετώπισης εν τη γεννέσει του του συμβάντος που κατέληξε σε όλεθρο.

«Από τις 16:41 έως τις 18:05, δηλαδή για μιάμιση ώρα περίπου, η φωτιά διανύει μία απόσταση 2,5 χιλιομέτρων. Μετά, αφού διέσχισε η φωτιά τη λεωφόρο Μαραθώνος έγινε πιο δύσκολη η κατάσβεση της» ανέφερε ο πραγματογνώμονας με τον κατηγορούμενο, τότε Διοικητή της Πυροσβεστικής της Νέας Μάκρης να παρεμβαίνει λέγοντας στην πρόεδρο πως η ορατότητα δεν ήταν καλή «από το αερούμενο χώμα δεν μπορούσαμε να δούμε».

«Πολλοί συνάδελφοι έχουν θυσιαστεί»

Ο μάρτυρας μάλιστα κάποια στιγμή με συναισθηματική φόρτιση είπε πως δεν είναι ορθό να λέγεται πως το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είχε δυνατότητα να κάνει κάτι.

«Πολλοί συνάδελφοι μας έχουν θυσιαστεί για αυτό τον σκοπό. Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν κάνουμε κάτι. Πόσοι συνάδελφοι μας έχουν χαθεί για να σώσουν μία ζωή; Το μνημείο πεσόντων είναι γεμάτο. Προσβάλλουμε αυτούς τους ήρωες όταν λέμε ότι δεν γινόταν κάτι».

Για το ζήτημα της εναέριας επιτήρησης που εκείνη την ημέρα έγινε από σκάφη αερολέσχης γιατί δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως το ΓΕΑ ο Δ. Λιότσος κατά την εξέταση του από τον Ι. Φωστιέρη ρώτησε τον πρώην επικεφαλής του ΕΣΚΕ αν έγινε προσπάθεια να γίνει επιτήρηση

Ιωάννης Φωστιέρης: Τα αεροσκάφη είναι για καταστολή και όχι για επιτήρηση.

Δημήτρης Λιότσιος: Το σχέδιο δασών λέει άλλα.

Ιωάννης Φωστιέρης: Το σχέδιο δασών που έχετε συνυπογράψει αναφέρεται για την Αττική, λέτε για Αττική ή όλη την Ελλάδα;

Δημήτρης Λιότσιος: Λέω για Αττική.

Ιωάννης Φωστιέρης: Έχουμε τρία εναέρια μέσα (Cl).

Δημήτρης Λιότσιος: Γιατί λέτε για τρία μέσα; Έχουμε τόσα που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση.

Πρόεδρος: Εσείς λέτε ότι ένα από τα ελικόπτερα, για παράδειγμα καναντέρ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση;

Δημήτρης Λιότσιος: Σωστά!

Ιωάννης Φωστιέρης: Αυτό είναι λάθος!

Δημήτρης Λιότσιος: Εντάξει, θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο αυτό!

Ιωάννης Φωστιέρης: Με τα δεδομένα του κ. Λιότσιου έχουμε φύγει εκτός πραγματικότητας. Έχουμε μία φωτιά και μας διέπουν

κανόνες και νόμοι. Δεν κάνουμε ο,τι θέλουμε!

Δημήτρης Λιότσιος: Παντού υπάρχουν νόμοι! Αλλά κάποια πράγματα γίνονται καθ´ υπέρβαση.

Ιωάννης Φωστιέρης: Τα εναέρια μέσα δεν είναι μοτοσυκλέτες. Αμερικανική ταινία το έχουμε κάνει το ένδικο συμβάν. Απαιτούνται 45- 55 λεπτά για επανεξυπηρέτηση και 20 λεπτά προκειμένου να δοθεί εντολή για να σηκωθεί.

Δημήτρης Λιότσιος: Υπήρχαν επιλογές για μεταστάθμευση ελικοπτέρων εκτός Αττικής.

Ιωάννης Φωστιέρης: Να πείτε σε ποια αεροδρόμια μπορούμε να πάμε τα εναέρια μέσα εκτός Αττικής;

Δημήτρης Λιότσιος: Σκύρος, Ανδραβίδα, όπου υπήρχε εκείνη την ημέρα βαθμός επικινδυνότητας 2.

Σώθηκε γατάκι που είχε εγκλωβιστεί δίπλα στη δικαστική αίθουσα

Στην σημερινή συνεδρίαση κλήθηκε η Πυροσβεστική να απεγκλωβίσει ένα νεογέννητο γατάκι που το κλάμα του από διπλανό βοηθητικό χώρο της αίθουσας Τελετών ακούγονταν δυνατά. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν δεν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το ζωάκι και έτσι κλήθηκαν από κατοίκους του Ματιού μέλη φιλοζωικής που κατάφεραν να βοηθήσουν το μωρό. Το γατάκι υιοθετήθηκε αμέσως από κατοίκους και ονομάστηκε “Μάτι”.

https://twitter.com/TheNewspaper8/status/1640383354066313216

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβεστικό ελικόπτερο και πυροσβεστικό όχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε άνδρα για 11 εμπρησμούς στην Ξάνθη

6/09/2025 - 6:08μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week 2025: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τα φτερά του

6/09/2025 - 2:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγγρού: Λεωφορείο του ΟΑΣΑ συγκρούστηκε με γερανό

6/09/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε …φιλάνθρωπος τράπερ που έκανε πολυτελείς αγορές μέσω μη κερδοσκοπικής εταιρείας

6/09/2025 - 1:05μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Πότε θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι – Ποιες είναι οι αργίες της περιόδου 2025-2026

6/09/2025 - 12:05μμ
Ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας στο βήμα της εκδήλωσης (φωτ.: Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση με τους αλιείς κανόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Β. Κικίλιας

6/09/2025 - 11:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

89η ΔΕΘ: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ, οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

6/09/2025 - 9:07πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Το καλοκαιράκι συνεχίζεται με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

6/09/2025 - 8:08πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πιλοτικό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε 20 λύκεια – «Τεράστια πρόκληση αλλά και ευκαιρία»

5/09/2025 - 11:29μμ
O γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», Νικόλαος Παπαδάκης (φωτ.: facebook/Kyriakos Pierakkakis)
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Ν. Παπαδάκης

5/09/2025 - 10:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Γάζα: Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς, πιέζει για μετακινήσεις προς «ανθρωπιστική» ζώνη

23 λεπτά πριν
Από τη συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για τον Στέλιο Καζαντζίδη, στο Καλλιμάρμαρο. Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θοδωρής Μανωλόπουλος)

Τα ποντιακά του Στέλιου Καζαντζίδη: Αδελφοί Τσαχουρίδη και Κλαυδία στο Καλλιμάρμαρο

50 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο και πυροσβεστικό όχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χειροπέδες σε άνδρα για 11 εμπρησμούς στην Ξάνθη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Angelo Carconi)

Ιράν: Μία ακόμα εκτέλεση για τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2022 για τα δικαιώματα των γυναικών

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου)

Το φθινόπωρο με τα… λόγια της ποντιακής διαλέκτου

2 ώρες πριν
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign