pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Από το Μεσολόγγι στη Μαριούπολη»: Έλληνες και Ουκρανοί πρόσφυγες γιόρτασαν στη Θεσσαλονίκη την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Αλεξάνδρα Προτσένκο: «Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της για μας, γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει αγώνας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία»

25/03/2023 - 8:30πμ
Από εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Ουκρανία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου)

Από εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Ουκρανία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«1821-2023. Από το Μεσολόγγι στη Μαριούπολη – Ελληνική ωδή στην ελευθερία» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης, αφιερωμένης στην έναρξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στον σημερινό αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, που πραγματοποίησε χθες στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Ελλήνων από την Ουκρανία.

Αλεξάνδρα Προτσένκο

«Για πρώτη φορά από το 1998, στέλνω μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό για τα “χρόνια πολλά” για την μεγάλη μέρα για τον ελληνισμό όχι από την Μαριούπολη, το κέντρο των Ελλήνων της Ουκρανίας, αλλά από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρισκόμαστε αναγκαστικά, λόγω πολέμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων από την Ουκρανία και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

«Ο λόγος που βρισκόμαστε στην αγαπημένη Ελλάδα φέτος δεν είναι χαρμόσυνος, φέρνει θλίψη και συλλογισμό, αφού χάσαμε την ειρήνη, χάσαμε τα σπίτια μας και το Ελληνικό Κέντρο στη Μαριούπολη, με όλα τα αρχεία και κειμήλια που είχαμε», υπογράμμισε, και μας έδειξε φωτογραφίες από την έκθεση στην εκδήλωση, όπου απεικονίζεται η ελληνική μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε το 2021 για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

«Βλέπετε τα παλικάρια μας, οι τσολιάδες! Όλοι είναι Ουκρανοί αστυνομικοί, που τους επιλέγαμε με το ύψος. Τις φουστανέλες και τα γιλέκα μάς τα έραψαν σε εργαστήρι στο Χάρκοβο, ενώ τα τσαρούχια τα είχαν στείλει από την Ελλάδα. Όλα αυτά είναι πια παρελθόν. Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της για μας, γνωρίζοντας καλά τι σημαίνει αγώνας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Και εμείς παλεύουμε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, αυτός είναι ο στόχος και το όραμα όλων, Ουκρανών και Ελλήνων της Ουκρανίας», είπε η Αλ. Προτσένκο.

Με βίντεο χαιρέτισε την εκδήλωση από την Οδησσό, την καρδιά της ελληνικής επανάστασης του 1821, η Ελισάβετ Πολυχρονίδη, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Οδησσού.

«Τα πρώτα βήματα της εθνικής απελευθέρωσης έγιναν στην Οδησσό, το 1814. Τα ονόματα των ηρώων από τη Φιλική Εταιρεία –Αλέξανδρος Υψηλάντης, Δημήτριος Υψηλάντης– έχουν μπει για πάντα στην ιστορία της Ελλάδας αλλά και της Οδησσού», είπε η Ελισάβετ Πολυχρονίδη, ενώ η αδελφή της, η γνωστή σοπράνο της Όπερας της Οδησσού Αγλαΐα Πολυχρονίδη, ερμήνευσε το δημοτικό τραγούδι «Ο χορός του Ζαλόγγου».

Από το Κίεβο, η Ελληνική Ένωση Κιέβου «Ενότητα» έστειλε εντυπωσιακό βίντεο με κινούμενα σχέδια από άμμο με θέμα την Ελληνική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος (εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κατά του πολέμου στην Ουκρανία) και ο Ουκρανός πρόξενος Ολεξάντρ Σοσένκο, ενώ ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης έστειλε βίντεο με το χαιρετισμό του.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Προκοπίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αφρικανική σκόνη: «Κοκκινίζει» η ατμόσφαιρα από την Παρασκευή – Αναμένονται λασποβροχές

6/05/2026 - 11:16μμ
Έλεγχος σε οδηγό ηλεκτρικού πατινιού (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΑΔΑ)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιθέα: 23χρονος με πατίνι έτρεχε με 72 χλμ/ώρα στη Συγγρού – Συνελήφθη από την Τροχαία

6/05/2026 - 10:52μμ
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 21χρονος Νικήστρατος Γεμιστός, Δευτέρα 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονικό στην Αμμουδάρα: Διώξεις για ανθρωποκτονία στον 54χρονο – Κατηγορούμενη και η σύζυγός του

6/05/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγελίες για «μαϊμού» βοσκοτόπια στην Καστοριά – Τι κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας

6/05/2026 - 7:44μμ
Πλωτά φράγματα για τον περιορισμό ενδεχόμενης θαλάσσιας ρύπανσης μετά το ναυάγιο του «Corsage C» ανοιχτά της Άνδρου (φωτ.: Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρος: Συλλήψεις για το ναυάγιο του «Corsage C» – Μάχη με το χρόνο για την αποτροπή ρύπανσης

6/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Αίγινα: Νεκρό κοριτσάκι 21 μηνών – Πνίγηκε με τσουρέκι

6/05/2026 - 5:22μμ
Καλοκαιρινός ήλιος (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καρκίνος του δέρματος: Επιδημιολογία, πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση – Ο ρόλος της φωτοπροστασίας και των οργανωμένων παρεμβάσεων υγείας

6/05/2026 - 4:11μμ
(Πηγή: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Allwyn υποδέχεται χιλιάδες λάτρεις της γαστρονομίας στο Athens Street Food Festival

6/05/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από την ενέδρα θανάτου 54χρονου σε 21χρονο στην περιοχή Αμουδάρα στο Ηράκλειο της Κρήτης  (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονικό στην Αμμουδάρα: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τη δολοφονία του 21χρονου Νικήστρατου – «Έχασα τον έλεγχο» υποστηρίζει ο 54χρονος δράστης

6/05/2026 - 3:10μμ
Το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.:  EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα τέλη Μαΐου η διακοπή λειτουργίας για δοκιμές ενοποίησης με τη γραμμή Καλαμαριάς

6/05/2026 - 2:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Champions League: Θα υπερασπιστεί το στέμμα της η Παρί – Στον τελικό με την Άρσεναλ

4 ώρες πριν
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Δεν κατάφερε το 3-0 ο Παναθηναϊκός – Τελικός με Βαλένθια την Παρασκευή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Αφρικανική σκόνη: «Κοκκινίζει» η ατμόσφαιρα από την Παρασκευή – Αναμένονται λασποβροχές

5 ώρες πριν
Έλεγχος σε οδηγό ηλεκτρικού πατινιού (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΑΔΑ)

Καλλιθέα: 23χρονος με πατίνι έτρεχε με 72 χλμ/ώρα στη Συγγρού – Συνελήφθη από την Τροχαία

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign