pontosnews.gr
Τρίτη, 20/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη Σμύρνη στην Αγία Λαύρα – Η ιστορία του λαβάρου της Επανάστασης

Το έργο των περίφημων κεντηστρών της Ιωνίας διασώθηκε και έγινε σύμβολο της ελευθερίας

24/03/2023 - 11:12μμ
Αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας σε παρέλαση στη Ρόδο, το 2015 (φωτ.:EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)

Αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας σε παρέλαση στη Ρόδο, το 2015 (φωτ.:EUROKINISSI / Αργύρης Μαντικός)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821 είναι το λάβαρο της Αγίας Λαύρας, η κεντητή αναπαράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου που έγινε επαναστατική σημαία και σύμβολο της ελευθερίας  – μάλιστα κατά την πολιορκία των Καλαβρύτων, την πρώτη πολεμική επιχείρηση της Επανάστασης, δέχτηκε τουρκικό βόλι.

Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό είναι ότι το συγκεκριμένο κειμήλιο αποτελεί μια σύνδεση της ιστορικής μονής των Καλαβρύτων με τη Σμύρνη.

Το 1585 το μοναστήρι πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς και καταστράφηκε ολοσχερώς. Έτσι οι μοναχοί έφτασαν μέχρι τη Σμύρνη προκειμένου να ζητήσουν οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση που τελικά ολοκληρώθηκε το 1600. Η πόλη της Ιωνίας όμως ήταν ξακουστή και για τις κεντήστρες της.

Έτσι, οι μοναχοί έφυγαν και με την υπόσχεση να λάβουν ως δώρο την Κοίμηση της Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένη η μονή. Το έργο ανέλαβε η κεντήστρα Χρύσω με βοηθούς της έναν αγιογράφο και οκτώ κόρες αριστοκρατικών οικογενειών. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί, καθώς απεικονίζονται πάνω από 50 μορφές. Κατά την παράδοση, όλο αυτό το διάστημα οι κεντήστρες δούλευαν ψέλνοντας τροπάρια, ενώ στο τέλος κάθε ημέρας θυμιάτιζαν.

Κάθε κομμάτι του κεντήματος ενώθηκε πάνω σε εκλεκτό ύφασμα, κλαδωτό δαμασκό, κόκκινου χρώματος. Στο κέντρο εικονίζεται η Παναγία σε οριζόντια θέση. Πάνω από τη νεκρική της κλίνη ο Χριστός κρατά στα χέρια του σπαργανωμένο βρέφος που συμβολίζει την ψυχή της Θεοτόκου. Τη σκηνή περιβάλλουν μορφές αγίων και στο επάνω μέρος της εικόνας εικονίζονται άγγελοι.

Το φωτοστέφανο της Παναγίας και ολόκληρο το μήκος του κεντήματος στολίστηκαν με μαργαριτάρια, προσφορά των κοριτσιών από τα μεταξωτά κορδόνια που συγκρατούσαν τα μακριά μαλλιά τους.

Στο κάτω μέρος του τοποθετήθηκαν χρυσοκέντητα κρόσσια. Το λάβαρο κρεμάστηκε σε κοντάρι από καλοδουλεμένο ακριβό ξύλο, και στην κορυφή τοποθετήθηκε ο σταυρός.

Το αυθεντικό λάβαρο, στο μουσείο της Αγίας Λαύρας (πηγή: Facebook / Εστίας Νέας Σμύρνης)

Στα μέσα του 18ου αιώνα το κειμήλιο επέστρεψε στη Σμύρνη, καθώς είχαν προκληθεί φθορές από τις κλιματολογικές συνθήκες και τους καπνούς από τα κεριά, μιας και είχε τοποθετηθεί στην Ωραία Πύλη. Οι έμπειρες κεντήστρες το αποκατέστησαν με τέτοιο τρόπο που έδειχνε ολοκαίνουργιο.

Το 1772 καταγράφεται η πρώτη αρπαγή του και η μεταφορά του στη Μολδοβλαχία απ’ όπου το εξαγόρασαν οι μοναχοί. Το 1780, ύστερα από νέα κλοπή, μεταφέρθηκε στην Ήπειρο από όπου και πάλι επέστρεψε κατόπιν εξαγοράς. Το 1826 κατά την πυρπόληση του μοναστηριού από τον Ιμπραήμ, το λάβαρο διασώθηκε τελευταία στιγμή από τους μοναχούς Αθανάσιο και Δανιήλ οι οποίοι το μετέφεραν στο νησί Κάμηλο της Ιθάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη: Συνέδριο για τη μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά

19/10/2026 - 3:23μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/niekverlaan)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αποκαλύψεις για την Αγία Σοφία: Αφαίρεσαν 3.000 τόνους λάσπης – Βρήκαν κτίσματα αρχαιότερα από το μνημείο

18/10/2026 - 2:18μμ
Τα παιδιά της Ομογένειας κρατούν στα χέρια τους το βιβλίο της Μαρίας Δήμου, το οποίο προσέφερε ο Βύρων Νικολαΐδης με την ευχή να βοηθήσει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς
(φωτ.: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Δήμου «Οι Ρωμιοί της Πόλης…»

18/10/2026 - 1:22μμ
Η Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο της τηλεοπτικής σειράς «Λωξάντρα», που έκανε πρεμιέρα το 1980 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέτυ Βαλάση: Οι μικρασιατικές ρίζες της «Λωξάντρας» και η οικογενειακή πληγή του 1922

17/10/2026 - 1:51μμ
(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

16/10/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας: Βιβλίο και ντοκιμαντέρ για τα 104 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

16/10/2026 - 2:04πμ
(Φωτ:. Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας: Τίμησε την Παναγία Βουρλιώτισσα, τη θαυματουργή εικόνα από τα Βουρλά

15/10/2026 - 12:57μμ
Μία γυναίκα επισκέπτεται το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας. (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών «Ο Ταξιάρχης» μάς ξεναγεί στον Κεραμεικό

11/10/2026 - 10:08μμ
Ο χώρος όπου ο Γιώργος Σεφέρης έζησε και εργάστηκε ως πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 1957 έως το 1962 (φωτ.: Greek News Agenda / John Kolikis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λονδίνο: Στο γραφείο του Σεφέρη, ανάμεσα σε επιστολές, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα

11/10/2026 - 10:12πμ
Γλυπτική σύνθεση στην οποία γυναικεία ολόσωμη μορφή στέκεται όρθια σε αυστηρή στάση προσοχής με το δεξί χέρι της σε ανάταση να δείχνει τον ουρανό. Το μνημείο βρίσκεται στην πλατεία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στη Νέα Ιωνία του Βόλου και είναι αφιερωμένο στην Μικρασιατική Καταστροφή (1922), μετά την οποία υπήρξε αθρόα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή (φωτ.: dimosvolos.gr/Νικόλας Παυλόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

8ο Μικρασιατικό Αντάμωμα: Από τη Νέα Ιωνία της Αττικής στη Νέα Ιωνία του Βόλου

8/10/2026 - 8:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ανοιξιάτικος καιρός αναμένεται σήμερα – Σε άνοδο η θερμοκρασία, σε time out το φθινόπωρο

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: facebook / Eυτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου)

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην Κωνσταντινουπολίτισσα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

8 ώρες πριν
Αρμένιοι εκτοπίζονται υπό τη φρούρηση οθωμανικών στρατευμάτων, το 1915-1916. Στη σύνθεση, ο τίτλος του άρθρου του Εμρέ Κονγκάρ στην τουρκική Cumhuriyet, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (πηγές: NARA / USHMM · Cumhuriyet)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η κεμαλική Cumhuriyet ανακυκλώνει την άρνηση – Και αιχμές κατά της Ελλάδας

9 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά κειμηλίων, ώστε οι μνήμες να γίνουν μουσείο

9 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One, στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok).

ΗΠΑ: Οι αμυντικές μετοχές πέφτουν πριν από τις κάλπες – Φόβοι για μπλόκο στο σχέδιο Τραμπ

10 ώρες πριν
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV