pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαλλία: Ένατη ημέρα κινητοποιήσεων για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό – «Αναγκαία η μεταρρύθμιση» λέει ο Μακρόν

Βασική αλλαγή, η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 χρόνια – Προβλήματα σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρόμους

23/03/2023 - 7:00μμ
Εργαζόμενοι συμμετέχουν σε διαδήλωση στη Μασσαλία, ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό (φωτ.: EPA/Guillaume Horcajuelo)

Εργαζόμενοι συμμετέχουν σε διαδήλωση στη Μασσαλία, ενάντια στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό (φωτ.: EPA/Guillaume Horcajuelo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της πολύ αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που υιοθετήθηκε χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, διανύει σήμερα η Γαλλία, μία μέρα μετά από την τηλεοπτική συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία ερέθισε τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης καλούνται από τα συνδικάτα να κατέβουν στους δρόμους και να απεργήσουν, για ένατη φορά από την 19η Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο από την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Κατά την χθεσινή του συνέντευξη, έπειτα από κοινωνική αναταραχή πολλών εβδομάδων, ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους παραδεχόμενος όμως την αντιδημοφιλία της.

«Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι ευχαρίστηση, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», είπε επικαλούμενος την υπεράσπιση του «γενικού συμφέροντος» απέναντι στη οικονομική εξάντληση των ταμείων του ασφαλιστικού συστήματος και την γήρανση του πληθυσμού.

Το βασικό μέτρο της μεταρρύθμισης είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια. Η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι τόσο χαμηλό.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης την χαρακτηρίζουν «άδικη», κυρίως για τις γυναίκες και για τους εργαζόμενους σε βαρέα επαγγέλματα.

Αποκλεισμοί λιμανιών, αερομεταφορών, διυλιστηρίων

Η σημερινή ημέρα κινητοποιήσεων ξεκίνησε με αποκλεισμούς πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, λιμανιών, οδικών αρτηριών, αεροπορικών μεταφορών, του τομέα του φυσικού αερίου και των πανεπιστημίων.

Σε εθνικό επίπεδο, η κατάσταση επιδεινώνεται ελαφρώς σε σχέση με τα καύσιμα, καθώς το 14% των πρατηρίων αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τουλάχιστον ένα είδος καυσίμου και το 7,13% είναι απολύτως κενά, έναντι 6% την Τρίτη.

Μόνο ένα διυλιστήριο της TotalEnergies στα τέσσερα λειτουργεί σήμερα στην Γαλλία.

Το επίπεδο τροφοδοσίας σε κηροζίνη της περιφέρειας του Παρισιού και των αεροδρομίων της μέσω της Νορμανδίας «βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης, που είναι έτοιμο να επιστρατεύσει τους απεργούς.

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) έχει ζητήσει για την σημερινή ημέρα από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 30% των πτήσεών τους από το αεροδρόμιο Paris-Orly και το 20% από τα υπόλοιπα αεροδρόμια.

Τα λιμάνια της Μασσαλίας και της Βρέστης είναι τελείως αποκλεισμένα με απόφαση του συνδικάτου CGT.

Σήμερα, η γαλλική εταιρεία των σιδηροδρόμων SNCF δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει το 50% των τρένων υψηλής ταχύτητας και το ένα τρίτο των τοπικών τρένων εξπρές. Η κυκλοφορία του παρισινού μετρό αναμένεται να είναι «πολύ διαταραγμένη».

Η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, που ξεκίνησε στις 6 Μαρτίου, παρατάθηκε μέχρι την Δευτέρα.

Χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να διαλύσει την βουλή, να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό ή να προκηρύξει δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση.

Είπε ότι θέλει την επανάληψη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες, όταν θα έχει μειωθεί η ένταση.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ απάντησε ότι πρόκειται για «κούφια λόγια (…) προς το παρόν υπάρχει μία μεγάλη κοινωνική σύγκρουση, μία κρίση της δημοκρατίας, μία κοινωνική κρίση».

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση και η λαϊκή αντίδραση θα σημαδέψουν ανεξίτηλα την δεύτερη προεδρική θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αμερικανοί στρατιώτες και τεχνικό προσωπικό προετοιμάζουν πυρομαχικά στη βάση της RAF στα Κότσγουολντς της Βρετανίας, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα να πλήξουμε στο Ιράν – Απειλές από την Τεχεράνη για «νόμιμους στόχους»

11/03/2026 - 7:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σε αριθμούς – Εκατοντάδες νεκροί και αμέτρητες επιθέσεις σε πλοία στο Στενό του Ορμούζ

11/03/2026 - 5:16μμ
Από αριστερά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2023, στο Ντουμπάι (φωτ.: . Γραφείο Τύπου ΟΗΕ/Mahmoud Khaled)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες – Ένδειξη αλληλεγγύης για την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες

11/03/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: Facebook/  EPA/KANTONSPOLIZEI FREIBURG)
ΚΟΣΜΟΣ

Φονική πυρκαγιά σε λεωφορείο στην Ελβετία

11/03/2026 - 12:28μμ
Κατεστραμμένα αυτοκίνητα μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό (φωτ.: EPA/Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Drones έπεσαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Το Ιράν στοχοθετεί οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα ΗΠΑ και Ισραήλ

11/03/2026 - 12:00μμ
Ιρανή κρατά τη φωτογραφία του νέου ιρανού ηγέτη Μοτζταμπά Χαμενεΐ στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο νέος ηγέτης Μοτζταμπά Χαμενεΐ τραυματίστηκε στην επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του

11/03/2026 - 11:28πμ
Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ αναχαιτίζουν έναν πύραυλο πάνω από το βόρειο Ισραήλ (φωτ.: EPA/Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τις πιο σφοδρές ομοβροντίες πυραύλων εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν – Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν 16 ιρανικά σκάφη που τοποθετούσαν νάρκες κοντά στο Στενό του Ορμούζ

11/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη και το Μπαχρέιν, πλήγματα στον Κόλπο και τελεσίγραφο Τραμπ για το Στενό του Ορμούζ

10/03/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων μετά από 13 χρόνια

10/03/2026 - 10:56μμ
Ιρανοί αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, με φόντο τη φωτογραφία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Στόχος η αύξηση του κόστους του πολέμου μέχρι οι ΗΠΑ να πουν «αρκετά, σταματάμε» – Ισραήλ: «Δεν επιδιώκουμε έναν ατέρμονο πόλεμο»

10/03/2026 - 9:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος δίπλα στους νέους: «Η απάντηση στη σύγχυση του κόσμου είναι ο Χριστός»

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV Challenge Cup: Ο Παναθηναϊκός πήγε στο τάι-μπρέικ τη «μάχη» με τη Βαλεφόλια κι ο τίτλος θα κριθεί στη Γλυφάδα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Νέα ήττα για την Καρδίτσα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Προκριματικά Eurobasket 2027: Νέα ήττα από την Κροατία για την Εθνική Γυναικών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

ENBL: Με άνεση στους «8» ο Ηρακλής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Νίκησε στη Sunel Arena την Τόφας η ΑΕΚ για το 5/5

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign