pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές στην Τουρκία: Σε ρόλο ρυθμιστή οι Κούρδοι

Η υποστήριξή τους σε έναν εκ των υποψηφίων ενδέχεται να καθορίσει το αποτέλεσμα μιας αμφίρροπης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμέτρησης

22/03/2023 - 3:43μμ
Υποστηρικτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στη διάρκεια των εορτασμών του Νορούζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Υποστηρικτές του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στη διάρκεια των εορτασμών του Νορούζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς (φωτ.: EPA/Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθοριστικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσουν οι Κούρδοι, στις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμφίρροπη αναμέτρηση. Πρόκειται για τις εκλογές που θα καθορίσουν εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρατείνει την κυριαρχία του ύστερα από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Αν και οι Κούρδοι νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο της τουρκικής πολιτικής επί δεκαετίες, το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) θα μπορούσε να διαδραματίσει ρυθμιστικό παράγοντα.

Ωστόσο, το φιλοκουρδικό κόμμα ενδέχεται να τεθεί εκτός νόμου  λόγω μιας δικαστικής διαδικασίας, γεγονός το οποίο θα το αναγκάσει να αναμορφωθεί κάτω από μια νέα κομματική ομπρέλα.

Μεταξύ των Κούρδων που συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το Νεβρόζ (εαρινή ισημερία) στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, όσοι τάσσονταν κατά του Ερντογάν εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την ήττα του στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. «Περιμένουμε ότι το καθεστώς θα φύγει και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό. Έχουμε μεγάλες ελπίδες για τις εκλογές», είπε η 36χρονη ακτιβίστρια Ζεϊνέπ Ντιγιάρ, υπό τους ήχους κουρδικής μουσικής.

Για πολλά χρόνια ο Ερντογάν φλέρταρε με τους Κούρδους, που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας, κερδίζοντας υποστήριξη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, με κινήσεις για ενίσχυση των δικαιωμάτων τους, την οικονομική πρόοδο και την προσπάθεια τερματισμού της σύγκρουσης με τους Κούρδους μαχητές.

Ωστόσο, η υποστήριξη των Κούρδων μειώνεται σταθερά καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει υιοθετήσει περισσότερο εθνικιστική γραμμή, ενώ οι αντίπαλοί του έχουν προσεγγίσει το HDP για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP), τον οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν απέναντι στην υποψηφιότητα Ερντογάν.

Ενδεχόμενο συμμαχίας με Κιλιτσντάρογλου

«Το αίτημά μας είναι η ελευθερία και η ισότητα», τόνισε η Ντιγιάρ, στους εορτασμούς του Νεβρόζ, προσθέτοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ του Κιλιτσντάρογλου αν το HDP επιλέξει να τον στηρίξει.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την υποστήριξη για το HDP σε ποσοστό άνω του 10%, αυτό θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές.

Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Εθνοσυνέλευσης, θέλει η αντιπολίτευση να στηρίξει τα αιτήματα για τα δικαιώματα των Κούρδων και σε άλλα ζητήματα.

Το φιλοκουρδικό κόμμα είχε συνομιλίες με τον Κιλιτσντάρογλου και αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα εάν θα τον στηρίξει. Ο βουλευτής του Ιμάμ Τασιέρ τόνισε ότι ο Κιλιτσντάρογλου αναγνώρισε το «κουρδικό πρόβλημα», όροι που θυμίζουν τη ρητορική που χρησιμοποιούσε ο Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια όταν επιδίωκε κουρδική υποστήριξη. Συμπλήρωσε ότι δέχθηκε επίπληξη από τον πρόεδρο της Βουλής πριν από τρεις μήνες επειδή έκανε μια ομιλία στα κουρδικά και όχι στα τουρκικά.

Χιλιάδες μέλη του HDP, βουλευτές και δήμαρχοι έχουν φυλακιστεί ή καθαιρεθεί από τα πόστα τους τα τελευταία χρόνια.Το 2019, το HDP συνεργάστηκε με την αντιπολίτευση για να νικήσει τους υποψηφίους δημάρχους του κυβερνώντος κόμματος AKP σε μεγάλες πόλεις.

«Δεν νομίζω ότι οι ψηφοφόροι του HDP θα δυσκολευτούν να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου, δεδομένων των πρόσφατων προσπαθειών του να χτίσει γέφυρες τόσο με Κούρδους όσο και με συντηρητικούς ψηφοφόρους», δήλωσε ο Βαχάπ Κοσκούν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Ντίτζε του Ντιγιάρμπακιρ.

Ενώ η αντιπολίτευση χτίζει γέφυρες, το AKP του Ερντογάν έχει συμμαχήσει με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) από το 2015, όταν κατέρρευσε μια ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της εξέγερσης στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το MHP είναι σθεναρός αντίπαλος του κουρδικού κινήματος και των αιτημάτων του για πολιτιστικά δικαιώματα.

Αναμονή για τη δικαστική ακρόαση

Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων SAMER στα τέλη του 2022 έδειξε ότι η υποστήριξη στο AKP στην νοτιοανατολική Τουρκία μειώθηκε από το 2018, ενώ η υποστήριξη για το φιλοκουρδικό HDP παραμένει σταθερή.

Εντούτοις, νομικές διαδικασίες θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τον ρόλο του HDP, το οποίο κέρδισε επίσης σχεδόν το 12% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο το 2018.

Το κόμμα θα μπορούσε να αποκλειστεί από τις εκλογές του Μαΐου με την κατηγορία ότι έχει διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές.

Το HDP, το οποίο αρνείται οποιεσδήποτε τέτοιες σχέσεις, ζήτησε αναβολή της δικαστικής ακρόασης της 11ης Απριλίου με το αιτιολογικό ότι αυτή θα διακόψει την προετοιμασία του για τις εκλογές.

Αξιωματούχοι του HDP αρνήθηκαν να απαντήσουν τι θα έκανε το κόμμα αν η ακροαματική διαδικασία δεν καθυστερούσε, αλλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι σε αυτή την περίπτωση θα κατεύθυνε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν για το μικρό κόμμα της Πράσινης Αριστεράς, το οποίο έχει υιοθετήσει ένα έμβλημα παρόμοιο με του HDP.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

5/12/2025 - 8:28μμ
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

30 λεπτά πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

3 ώρες πριν
Εικόνα από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια
(φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Πορείες μνήμης για τη 17η επέτειο από τη δολοφονία του – Θα κλείσουν σταθμοί του μετρό

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign