pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο χορός στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα – Ένα υπέροχο υφαντό που συνθέτει την πολιτιστική κληρονομιά μας

Γράφει η Αλεξία Π. Ιωαννίδου

22/03/2023 - 10:05πμ
Έργο του ζωγράφου  Gjergj Kola, από την έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη στη Θεσσαλονίκη «Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στην Μνήμη» (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Έργο του ζωγράφου Gjergj Kola, από την έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη στη Θεσσαλονίκη «Πόντος, δικαίωμα και υποχρέωση στην Μνήμη» (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ένα ακριτικό χωριό του νομού Κιλκίς του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων έλκει την καταγωγή του από το Καρς ζούσε ένα ζευγάρι, ο Δημήτρης και η Χρυσάνθη. Η Χρυσάνθη ένιωσε κάποιες ενοχλήσεις στην καρδιά και ο αγροτικός γιατρός της συνέστησε να αποφεύγει τις βαριές εργασίες. Άλλο που δεν ήθελε λοιπόν, «εκμεταλλευόμενη» την κατάσταση «επίταζεν» (διέταζε) όλη την ώρα τον σύζυγό της, ο οποίος φοβούμενος μην την χάσει γινόταν θυσία.

Μια μέρα πήγε στο σπίτι τους ένας γείτονας, ο Βάσος. Για κάμποση ώρα άκουγε τη Χρυσάνθη να λέει στο σύζυγό της: «Δήμητρηηηη φέρον ξύλα, Δήμητρηηηη άλμεξον τα χτήν(ε)α, Δήμητρηηηη ποίσον εκείνον, Δήμητρηηη ποίσον τ’ άλλον…». Για να μην την κακοχαρακτηρίσει ο γείτονας που όλη την ώρα «εκαμάτιζεν τον άντραν’ ατς», του λέει: «Ο διατρόν είπε με βελόν να μη σκώντζ απ’ αδά και θέκ’ς ατο εκές» (σ.σ.: ο γιατρός μου είπε να μην σηκώσω ούτε μια βελόνα από εδώ για να τη βάλω παραπέρα). Ο Βάσος γνωστό πειραχτήρι σχολίασε τότε: «Νέτσι, γιαμ’ είπε σε ο διατρόν να μην χορεύς πα;» (σ.σ.: μήπως σου είπε ο γιατρός να μην χορεύεις κιόλας);

Η Χρυσάνθη εμφανώς ενοχλημένη μονολόγησε: «Μόσε αβούτον για τέρεν! Α σον χορόν πα θα απαγορεύ με. Ατό ’κι ίνεται» (σ.σ.: Για κοίτα τον! Θα μας απαγορέψει και από τον χορό. Αυτό δεν γίνεται)!

Το περιστατικό είναι αληθινό[1] και δείχνει τη μεγάλη αγάπη των Ποντίων για το χορό, ο οποίος ήταν ανέκαθεν συνυφασμένος με τις ζωές τους και τον οποίο θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους. Δεν είναι όμως αποκλειστικά χαρακτηριστικό των Ποντίων η αγάπη για το χορό. Όλοι οι Έλληνες, ορεσίβιοι, καμπίσιοι ή νησιώτες, διακατέχονται από την ίδια αγάπη και η κάθε εθνοτοπική κοινότητα συνεισφέρει με τον δικό της μοναδικό τρόπο στην εξύφανση αυτού του υπέροχου υφαντού που συνθέτει την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έργο του Thèodore Leblanc, Γάλλου στρατιωτικού ζωγράφου και χαράκτη με τίτλο: «La Romaiqua (Danse grecque) / Χορός Ελληνικός», 1833-4. Τεχνική: Μολύβι, πενάκι και ινδικό μελάνι. Εκτίθεται στο Victoria and Albert museum του Λονδίνου (πηγή: search.lib.auth.gr)

Οι παραδοσιακοί μας χοροί είναι ζωντανά κομμάτια του λαϊκού μας πολιτισμού. Είναι στενά συνδεδεμένοι με τη μουσική και το τραγούδι, αποτελούν δείκτες της αισθητικής αγωγής του λαού μας και ανήκουν στο συνδετικό ιστό του έθνους. Η καταλυτική συμβολή των παραδοσιακών μας χορών στη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας φαίνεται καθαρά αν ανατρέξουμε στη μακραίωνη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες, δηλαδή όταν δινόταν μια σχετική ελευθερία (για την ακρίβεια επιδεικνυόταν ανοχή από την Υψηλή Πύλη), ο λαός μας δεν έχανε την ευκαιρία να φορέσει τα ρούχα της σχόλης –μια υποψία για το πώς ήταν παίρνουμε από τις παραδοσιακές φορεσιές που φορούμε και σήμερα όταν δίνουμε χορευτικές παραστάσεις ως μέλη συλλόγων– και να εκφράσει μέσω της κιναισθητικής του ιδιοσυγκρασίας τον πόθο του για την ελευθερία.

Σύμφωνα με τον Claude Charles Fauriel «οι Έλληνες χορεύοντας ξεχνούσαν το δυνάστη τους» ενώ σύμφωνα με τον Νικόλαο Λάσκαρη «κρατούμενοι όλοι οι χορεύοντες δια της χειρός ομολογούμε δια τούτου ότι όλοι είμεθα αδελφοί».

Ο χορός επομένως δεν είναι μια απλή έκφραση στιγμιαίας ψυχικής ανάτασης, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι έκφραση της ενότητας και της ταυτότητας μιας κοινότητας, του πολιτισμού και των συμφραζόμενών του. Ο χορός (και τα υπόλοιπα δυο στοιχεία του τρίπτυχου, το τραγούδι και η μουσική) είναι οι πρεσβευτές και η ψυχή της κοινότητας. Το είπε εξάλλου κι ο μεγάλος μας τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος:

«Να μας έχει ο Θεός γερούς
πάντα ν’ ανταμώνουμε
και να ξεφαντώνουμε βρε
με χορούς κυκλωτικούς
κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμούς […]

Είτε με τις αρχαιότητες
είτε με Ορθοδοξία
των Ελλήνων οι κοινότητες
φτιάχνουν άλλο γαλαξία»!

Αλεξία Π. Ιωαννίδου
MSc Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων

[1] Έγινε στους Ευζώνους τη δεκαετία του ’60.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άννα Καφέτση στο υπό κατασκευή κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Άννα Καφέτση – Έστησε από το μηδέν το ΕΜΣΤ και άλλαξε το χάρτη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

21/05/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Αllwyn)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Billie Kark συστήνεται στο κοινό μέσα από 5 facts (vid)

21/05/2026 - 3:40μμ
Αεροφωτογραφία της αρχαίας ελληνικής Εφέσου, στην Ιωνία της Μικράς Ασίας, στην περιοχή της Σμύρνης, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: AA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην αρχαία ελληνική Έφεσο αναστηλώνονται μνημεία αιώνων – Το «νοσοκομείο λίθων» ξαναχτίζει την ιστορία της Ιωνίας

17/05/2026 - 2:18μμ
Ο Ακύλας στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βιέννη,  16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: «Δεν ήθελα να σας απογοητεύσω» – Η φορτισμένη πρώτη αντίδραση του Ακύλα μετά τη 10η θέση

17/05/2026 - 8:35πμ
Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

17/05/2026 - 2:06πμ
Η ελληνική αποστολή επί σκηνής στον Α' Ημιτελικό της Eurovision 2026 (φωτ.: Corinne_Cumming/ebu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Όλοι λένε «Ferto» Ακύλα! Το κρυφό χαρτί πριν από τον τελικό, το ευρηματικό τρικ με την ποντιακή λύρα και οι αντίπαλοι

16/05/2026 - 4:34μμ
Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

15/05/2026 - 1:52πμ
Η ποιμαντική ράβδος του Αγ. Σάββα από τη μονή της Αγίας Τριάδας (φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σερβία: Επτά εμβληματικά αντικείμενα από τη Μονή Χιλανδαρίου στην έκθεση για τα 850 χρόνια του Αγίου Σάββα του Διαφωτιστή

14/05/2026 - 6:20μμ
(Πηγή: allwyn.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των Adriatique στην Αθήνα

14/05/2026 - 3:48μμ
Γρηγόρης Βασίλας και Γιώργος Νικόπουλος στη σκηνή του Πανεπιστημίου Μπαχτσέσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, 8 Μαΐου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ελληνικό ρεμπέτικο «μιλά» τουρκικά: Το μπουζούκι κερδίζει ολοένα περισσότερο την Κωνσταντινούπολη

14/05/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιδιά της ελληνικής κοινότητας στο Αλαβερντί της Αρμενίας, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Union of Greek Communities of Armenia)

Αρμενία: Με λουλούδια, τραγούδια και δενδροφύτευση τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

30 λεπτά πριν
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Ακίνητη περιουσία: Προ των πυλών το άγγιγμα του ΜΙΔΑ

1 ώρα πριν
Αριστερά η Παρθένα Ιωαννίδου, με ένα οικογενειακό κειμήλιο στα χέρια, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Orthodox Metropolis of Zambia)

Ζάμπια: Νεαρή Πόντια κράτησε στην αγκαλιά της την εικόνα των προγόνων της – Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία

2 ώρες πριν
Η έδρα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα βρίσκεται στο κτήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία ζήτησαν οι πρώτοι ελεγχόμενοι – Ξεκινούν οι κλήσεις πολιτικών προσώπων

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς για τη Γενοκτονία των Ποντίων, Τετάρτη 20 Μαΐου 2026 (φωτ.: gnomikilkis.blogspot.com)

Κιλκίς: Μαθητές έδωσαν ζωή στη μνήμη του Πόντου – Συγκίνηση στην εκδήλωση «Πόντος: Ρίζες, Ξεριζωμός και Μνήμη»

2 ώρες πριν
Ο αρχικαπετάνιος Βασίλειος Ανθόπουλος «εποπτεύει» τον πυρρίχιο χορό σέρρα, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Κατερίνα Ιγνατιάδου)

Σκύδρα: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δυνατό το «όχι στη λήθη»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign