pontosnews.gr
Τετάρτη, 25/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι προσφυγιές των Ελλήνων έγιναν μνημείο στη Βέροια – Μικρασία, Πόντος, Θράκη

Ο Δήμος Βέροιας υλοποίησε ένα αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

19/03/2023 - 10:06μμ
Μία από τις «σελίδες» του βιβλίου στην πλατεία της συνοικίας Τσερμένι της Βέροιας (φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας)

Μία από τις «σελίδες» του βιβλίου στην πλατεία της συνοικίας Τσερμένι της Βέροιας (φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ανοιχτό βιβλίο τοποθετημένο σε βάθρο, με τις «σελίδες» του να λειτουργούν σαν… κιτάπι για τις προσφυγιές των Ελλήνων, είναι το μνημείο που τοποθετήθηκε στην πλατεία της συνοικίας Τσερμένι της Βέροιας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε.

Πρόκειται για ένα αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, το οποίο υλοποιήθηκε από το Δήμο Βέροιας. Μάλιστα, η περιοχή που επελέγη κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς εκεί δημιουργήθηκε ένας από τους πρώτους προσφυγικούς οικισμούς.

«Πρόκειται για ένα μνημείο που αποτελεί διαχρονική υπόμνηση της μεγαλύτερης τραγωδίας του ελληνισμού. Ένας φόρος τιμής για τις χαμένες, αλλά όχι ξεχασμένες, πατρίδες» αναφέρει ο Σύλλογος. Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος,, Καππαδοκία, Θράκη καταγράφονται στη μια σελίδα του βιβλίου, ενώ στην απέναντι υπάρχει ανάγλυφη η εικόνα μιας μάνας με τα δυο παιδιά της· κρατά έναν μποχτσά και κοιτάζει το βιος που αφήνει πίσω της.

Η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων θα γίνει την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 11:30. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βέροιας τονίζει ότι ανέλαβε να πραγματοποιήσει το όνειρο όλων των προσφύγων, «για τους ανθρώπους και τους απογόνους τους που ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά εδάφη αποκτώντας τον τίτλο του πρόσφυγα».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ)

Μουσείο Ιστορίας ΑΕΚ: Η παραγνωρισμένη προσφορά του προέδρου Γιώργου Μελά

3 λεπτά πριν
Σε εξέλιξη η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

25η Μαρτίου: Live η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σ. Μπαλάσκας/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νομίσματα και γραμματόσημα «διηγούνται» την Επανάσταση του 1821

51 λεπτά πριν
(Πηγή: mount-Athos.com)

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε!

1 ώρα πριν
Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του δύτη στη θαλάσσια περιοχή στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Εξαφάνιση δύτη στη Βουλιαγμένη: Βρέθηκαν βατραχοπέδιλο, φιάλη οξυγόνου και υποβρύχιο scooter

2 ώρες πριν
Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη (Mort de Marc Botsaris), από την έκδοση του René Puaux Grèce, «Terre aimée des Dieux». Παρίσι, 1932 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Στη Σάντα η 25η Μαρτίου γινόταν σκηνή μνήμης – Πώς το «Σούλι του Πόντου» τιμούσε το 1821 με θεατρικές παραστάσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign