pontosnews.gr
Τρίτη, 7/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

O Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει ένα μουσικό ταξίδι από τον Πόντο ως την Κρήτη

«Από τον Πόντο ως την Κρήτη – Ερόδισ' η Ανατολή και ξέφεξεν η Δύση» τιτλοφορείται η συναυλία που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Παλλάς»

24/03/2023 - 9:46πμ
Πρόβα με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τους συντελεστές της συναυλίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Πρόβα με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τους συντελεστές της συναυλίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με τεράστιο ενθουσιασμό, αδημονία και απέραντο σεβασμό προς το πρόσωπο του Σταύρου Ξαρχάκου, ο Αλέξης Παρχαρίδης προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στη συναυλία «Από τον Πόντο ως την Κρήτη – Ερόδισ’ η Ανατολή και ξέφεξεν η Δύση», την οποία θα διευθύνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 21:00, το θέατρο «Παλλάς» θα γεμίσει ποντιακές και κρητικές μελωδίες οι οποίες πέρασαν από γενιά σε γενιά και μέχρι σήμερα τις τραγουδούν συγκινημένοι και συνεπαίρνονται από αυτές απόγονοι των προσφύγων Ποντίων αλλά και Κρητικοί που ζουν σε κάθε μέρος του πλανήτη.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που θα βρεθώ επί σκηνής με ένα τόσο τεράστιο καλλιτεχνικό όνομα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάθε είδος της ελληνικής μουσικής. Ο Σταύρος Ξαρχάκος διάνθισε το ελληνικό τραγούδι με τη μοναδική αισθητική του και βέβαια τις γνώσεις του», σημειώνει στο pontosnews.gr ο Αλέξης Παρχαρίδης, και τονίζει ότι είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για το δημοτικό-παραδοσιακό τραγούδι, που τόσο μεγάλοι μουσικοσυνθέτες «ανακαλύπτουν τους χυμούς του» και ασχολούνται μαζί του.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

«Αυτό ένιωσε, φαντάζομαι, και ο Σταύρος Ξαρχάκος με την κρητική και την ποντιακή μουσική, και αποφάσισε να τις παρουσιάσει μέσα από τη δική του καλαίσθητη καλλιτεχνική ικανότητα. Τη μοναδική αισθητική του την έχει αποδείξει, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας και έχουν πει τα τραγούδια του πολλοί μεγάλοι τραγουδιστές», λέει ο Αλέξης Παρχαρίδης.

«Δεν έχω τραγουδήσει ποτέ με τόσο μεγάλο συνθέτη»

Όπως αναφέρει ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής, είναι η πρώτη φορά στην καλλιτεχνική του καριέρα που θα συνεργαστεί με τόσο μεγάλο συνθέτη. Μάλιστα, τρία από τα τραγούδια που θα πει, θα τα διευθύνει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης. Πρόκειται για τα «Την πατρίδα μ’ έχασα», «Σεράντα μήλα κόκκινα» και «Ναϊλί εμάς και βάι εμάς». Τα υπόλοιπα ποντιακά τραγούδια ο Αλέξης Παρχαρίδης θα τα ερμηνεύσει με το μουσικό επιτελείο του.

«Δεν έχω ούτε την απειροελάχιστη ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετικό.

»Είμαι, ωστόσο, πολύ περίεργος να δω πώς θα ξεδιπλώσει επί σκηνής όλο το πρόγραμμα ο Σταύρος Ξαρχάκος. Προσωπικά, θα παίξω πρώτη φορά με έναν συνθέτη τέτοιου βεληνεκούς, και αισθάνομαι απεριόριστο σεβασμό για το όνομά του. Τέτοιοι άνθρωποι ανεβάζουν περισσότερο την παραδοσιακή μας μουσική. Ως άτομα που ασχολούμαστε με την παράδοση, έχουμε ανάγκη να πείσουμε τέτοιους ανθρώπους, ώστε να προχωρούν σε τέτοιες προσπάθειες», τονίζει ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ο Αλέξης Παρχαρίδης σε πρόσφατη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Amanda Protidou [facebook / Alexis Parharidis])

Η παράδοση, πηγή έμπνευσης

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας συνθέτης που ακουμπά στην παράδοση και εμπνέεται από αυτήν. Την σπουδάζει ολόκληρη τη ζωή του, έχει ενσωματώσει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του, και επιτυγχάνει να την διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα προχώρησε και τον Σεπτέμβριο του 2021, στο κατάμεστο Ηρώδειο, όπου έδωσε τη συναυλία «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι».

Η προσέγγιση του μεγάλου συνθέτη στην παράδοση συνεχίζεται στο Θέατρο «Παλλάς», με το μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής. Αυτήν τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι διευρυμένος, αφού η μουσική του αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο, και συνοδοιπόροι του στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα και τον Αλέξη Παρχαρίδη, θα είναι ένας από τους εκπροσώπους της αυθεντικής κρητικής παράδοσης, ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν στη συναυλία είναι οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες, λαούτο), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιώργος Ατματσίδης (ποντιακή λύρα), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο) και Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

⇒Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της αποψινής συναυλίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός παλμός στο Πασαλιμάνι από τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

6/04/2026 - 11:36μμ
(Φωτ.: Facebook/Σόλωνας Σαββίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Κύπρου θρηνούν μία μεγάλη απώλεια – Έφυγε από τη ζωή ο χοροδιδάσκαλος Σόλωνας Σαββίδης

6/04/2026 - 10:12μμ
Ο Μητροπολίτης Δράμας έξω από το «Φροντιστήριο Τραπεζούντας», το πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης, το 2021 (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος»: Ένας φόρος τιμής στον «Τραντέλλενα» της Ρωμιοσύνης – Αντίστροφη μέτρηση για την ακαδημαϊκή έναρξη

6/04/2026 - 8:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ groups/ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ «Η Κερασουντα & το Γαρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο ΔΣ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»

6/04/2026 - 4:57μμ
Στον Ασπρόπυργο την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2026. Λιτανεία και για να τιμηθεί η Έξοδος του Μεσολογγίου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ασπρόπυργος: Ποντιακοί σύλλογοι στη λιτανεία για την Κυριακή των Βαΐων και την Έξοδο του Μεσολογγίου

6/04/2026 - 3:37μμ
Ο Γιώργος Μακρίδης σε στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: @zoekaratasas)
ΠΟΝΤΟΣ

Συγκίνηση στο TikTok: 94χρονος χορεύει ποντιακά και θυμίζει τι σημαίνει ρίζα και ψυχή

6/04/2026 - 1:36μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου

6/04/2026 - 12:00μμ
Ιστορική φωτογραφία από αφίσα εκδηλώσεων της Θρακικής Εστίας Δράμας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ή θα φύγετε ή θα περάσετε από το σπαθί»: Μαρτυρία για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού – Το Μαύρο Πάσχα της 6ης Απριλίου

6/04/2026 - 10:23πμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος-Πόντος: «Τα βιώματα, οι πόθοι και οι αγώνες μας είναι κοινοί» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση για τους εθνομάρτυρες Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νίκο Καπετανίδη

5/04/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κεχρόκαμπου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κεχρόκαμπος Καβάλας: Οι μικροί βαϊοφόροι ξεχύθηκαν για τρίτη χρονιά στους δρόμους με τα κερκέλια τους

5/04/2026 - 7:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/Αρχείο)

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το Μεταφορικό Ισοδύναμο – 22,6 εκατ. ευρώ σε νησιώτες

48 λεπτά πριν
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

1 ώρα πριν
Η χορωδία του ναού της Παναγίας Ναυπλίου αποδίδει το τροπάριο της Κασσιανής. Μεγάλη  Τρίτη 11 Απριλίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Μεγάλη Τρίτη: Γιατί συγκλονίζει το τροπάριο της Κασσιανής – Η μοναδική απόδοση του Κόντογλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ / Θωμάς Χρυσοχοΐδης)

Σαν σήμερα η ΑΕΚ αψήφησε τον πόλεμο και έδωσε παιχνίδι ειρήνης στο Βελιγράδι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν με διορία 24 ωρών για τα Στενά του Ορμούζ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign