pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

O Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει ένα μουσικό ταξίδι από τον Πόντο ως την Κρήτη

«Από τον Πόντο ως την Κρήτη – Ερόδισ' η Ανατολή και ξέφεξεν η Δύση» τιτλοφορείται η συναυλία που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Παλλάς»

24/03/2023 - 9:46πμ
Πρόβα με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τους συντελεστές της συναυλίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Πρόβα με τον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και τους συντελεστές της συναυλίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με τεράστιο ενθουσιασμό, αδημονία και απέραντο σεβασμό προς το πρόσωπο του Σταύρου Ξαρχάκου, ο Αλέξης Παρχαρίδης προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στη συναυλία «Από τον Πόντο ως την Κρήτη – Ερόδισ’ η Ανατολή και ξέφεξεν η Δύση», την οποία θα διευθύνει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 21:00, το θέατρο «Παλλάς» θα γεμίσει ποντιακές και κρητικές μελωδίες οι οποίες πέρασαν από γενιά σε γενιά και μέχρι σήμερα τις τραγουδούν συγκινημένοι και συνεπαίρνονται από αυτές απόγονοι των προσφύγων Ποντίων αλλά και Κρητικοί που ζουν σε κάθε μέρος του πλανήτη.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα που θα βρεθώ επί σκηνής με ένα τόσο τεράστιο καλλιτεχνικό όνομα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάθε είδος της ελληνικής μουσικής. Ο Σταύρος Ξαρχάκος διάνθισε το ελληνικό τραγούδι με τη μοναδική αισθητική του και βέβαια τις γνώσεις του», σημειώνει στο pontosnews.gr ο Αλέξης Παρχαρίδης, και τονίζει ότι είναι ιδιαιτέρως τιμητικό για το δημοτικό-παραδοσιακό τραγούδι, που τόσο μεγάλοι μουσικοσυνθέτες «ανακαλύπτουν τους χυμούς του» και ασχολούνται μαζί του.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

«Αυτό ένιωσε, φαντάζομαι, και ο Σταύρος Ξαρχάκος με την κρητική και την ποντιακή μουσική, και αποφάσισε να τις παρουσιάσει μέσα από τη δική του καλαίσθητη καλλιτεχνική ικανότητα. Τη μοναδική αισθητική του την έχει αποδείξει, άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια που μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας και έχουν πει τα τραγούδια του πολλοί μεγάλοι τραγουδιστές», λέει ο Αλέξης Παρχαρίδης.

«Δεν έχω τραγουδήσει ποτέ με τόσο μεγάλο συνθέτη»

Όπως αναφέρει ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής, είναι η πρώτη φορά στην καλλιτεχνική του καριέρα που θα συνεργαστεί με τόσο μεγάλο συνθέτη. Μάλιστα, τρία από τα τραγούδια που θα πει, θα τα διευθύνει ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης. Πρόκειται για τα «Την πατρίδα μ’ έχασα», «Σεράντα μήλα κόκκινα» και «Ναϊλί εμάς και βάι εμάς». Τα υπόλοιπα ποντιακά τραγούδια ο Αλέξης Παρχαρίδης θα τα ερμηνεύσει με το μουσικό επιτελείο του.

«Δεν έχω ούτε την απειροελάχιστη ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετικό.

»Είμαι, ωστόσο, πολύ περίεργος να δω πώς θα ξεδιπλώσει επί σκηνής όλο το πρόγραμμα ο Σταύρος Ξαρχάκος. Προσωπικά, θα παίξω πρώτη φορά με έναν συνθέτη τέτοιου βεληνεκούς, και αισθάνομαι απεριόριστο σεβασμό για το όνομά του. Τέτοιοι άνθρωποι ανεβάζουν περισσότερο την παραδοσιακή μας μουσική. Ως άτομα που ασχολούμαστε με την παράδοση, έχουμε ανάγκη να πείσουμε τέτοιους ανθρώπους, ώστε να προχωρούν σε τέτοιες προσπάθειες», τονίζει ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ο Αλέξης Παρχαρίδης σε πρόσφατη εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (φωτ.: Amanda Protidou [facebook / Alexis Parharidis])

Η παράδοση, πηγή έμπνευσης

Ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι ένας συνθέτης που ακουμπά στην παράδοση και εμπνέεται από αυτήν. Την σπουδάζει ολόκληρη τη ζωή του, έχει ενσωματώσει από νωρίς στοιχεία της στο έργο του, και επιτυγχάνει να την διαδώσει στις νεότερες γενιές.

Σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα προχώρησε και τον Σεπτέμβριο του 2021, στο κατάμεστο Ηρώδειο, όπου έδωσε τη συναυλία «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι».

Η προσέγγιση του μεγάλου συνθέτη στην παράδοση συνεχίζεται στο Θέατρο «Παλλάς», με το μεγάλο συναυλιακό αφιέρωμα στον ανεκτίμητο πλούτο της δημοτικής μουσικής. Αυτήν τη φορά ο μουσικός χάρτης είναι διευρυμένος, αφού η μουσική του αναζήτηση εκτείνεται από την Κρήτη έως τον Πόντο, και συνοδοιπόροι του στη σκηνή, πέρα από την Ηρώ Σαΐα και τον Αλέξη Παρχαρίδη, θα είναι ένας από τους εκπροσώπους της αυθεντικής κρητικής παράδοσης, ο Χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν στη συναυλία είναι οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Βασίλης Δρογκάρης (ακορντεόν), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι), Γιώργος Παππάς (λαούτο, νυκτά έγχορδα), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες, λαούτο), Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο), Βαγγέλης Πασχαλίδης (σαντούρι), Γιώργος Ατματσίδης (ποντιακή λύρα), Γιάννης Δίσκος (πνευστά), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Χάρης Κελλάρης (ηλεκτρικό μπάσο) και Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά).

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

⇒Το pontosnews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της αποψινής συναυλίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή κουζίνα των νηστειών και οι μυρωδιές του Πόντου

10/08/2026 - 5:36μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Χριστόν και ο Βασίλτς: Ένα μεσελόπον για τη χαρτοπαιξία από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

10/08/2026 - 11:45πμ
Ζιπκαλήδες μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Δεκαπενταύγουστος 2025 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στο Βέρμιο ο Κωνσταντίνος Τασούλας τον Δεκαπενταύγουστο – Θα του απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος των Μεγαλοκομνηνών

9/08/2026 - 9:49μμ
(Φωτ.: facebook.com/psmAMACEIA?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στο Μανιάκι το ποντιακό πνεύμα συνάντησε τον προσκοπισμό

9/08/2026 - 7:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

9 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/APT)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Απειλεί με συλλήψεις δυτικών πλοίων – Κατηγορεί τη Δύση για «πειρατεία»

42 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

1 ώρα πριν
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

2 ώρες πριν
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σάββας Παραγκαμιάν/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δράμα: Τρία νέα ενδημικά είδη στο σπήλαιο Αγγίτη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign