pontosnews.gr
Σάββατο, 6/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δήμος Δέλτα: Η Νέα Μαγνησία του 1930 ξαναζωντανεύει χάρη στις μακέτες ενός Μικρασιάτη, απόγονου του Κολοκοτρώνη

Ένα ολόκληρο χωριό παρουσιάζεται στο λαογραφικό μουσείο που δημιούργησε, ειδικά για τη συλλογή, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιωνίας «Ο Ηρόδοτος»

16/03/2023 - 2:42μμ
Τις ελεύθερες ώρες του, ο δραστήριος 94χρονος Τάσος Κολοκοτρώνης ασχολείται με την ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κηπουρική, τους υπολογιστές, το διάβασμα και τα ταξίδια (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Τις ελεύθερες ώρες του, ο δραστήριος 94χρονος Τάσος Κολοκοτρώνης ασχολείται με την ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κηπουρική, τους υπολογιστές, το διάβασμα και τα ταξίδια (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόνιμη στέγη απέκτησαν οι μακέτες του Τάσου Κολοκοτρώνη, οι οποίες παρουσιάζουν το χωριό της Νέας Μαγνησίας, όπως το θυμάται από τότε που ήταν παιδί, τη δεκαετία του ’30, χάρη στο Σύλλογο Μικρασιατών Ιωνίας «Ο Ηρόδοτος» του δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης.

Η μακέτα της εκκλησίας της Νέας Μαγνησίας που δεν υπάρχει σήμερα. Χτίστηκε περίπου το 1870-80 με πλιθιά και φιλοξενούσε επίσης και το νεκροταφείο του χωριού (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Πρόκειται για κατασκευές σε κλίμακα, οι οποίες αναπαριστούν σκηνές από την αγροτική ζωή των κατοίκων της Νέας Μαγνησίας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Τάσος Κολοκοτρώνης και οι οποίες παρουσιάζονταν για δέκα χρόνια σε μουσείο της Αυστραλίας, όπου ο δημιουργός τους έζησε για μεγάλο μέρος της ζωής του.

Παϊτόνι της εποχής, το οποίο ακόμη και σήμερα συναντάται σε ορισμένα σημεία της Ελλάδας (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Τώρα όμως, τα έργα του «επέστρεψαν στον τόπο τους», όπως λέει ο ίδιος, καθώς δώρισε 30 μακέτες, που απεικονίζουν κατοικίες, πλατείες, αμάξια για μεταφορές, αλώνια για το αλώνισμα των σιτηρών, μαγγανοπήγαδα και μηχανές βιοπορισμού του περασμένου αιώνα, στο χωριό του, τη Νέα Μαγνησία και εκτίθενται σε κτήριο που παραχώρησε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιωνίας, προκειμένου να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο.

Μακέτα κτηρίου που φιλοξενούσε το ιατρείο, το ειρηνοδικείο και το φαρμακείο (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Παράλληλα, ο ακούραστος 94χρονος γράφει τις αναμνήσεις του σε βιβλία και μάλιστα έχει ήδη εκδώσει πάνω από 20, στα οποία περιγράφει τα διάφορα στάδια της ενδιαφέρουσας ζωής του, η οποία μοιράστηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Ένα από τα προσφυγικά σπίτια του χωριού. Δίπλα προστέθηκαν το υπόστεγο, ο στάβλος, δεύτερο υπόστεγο με το φούρνο και χώρος για άχυρα, ξύλα και άλλα γεωργικά εργαλεία. Τα πρώτα χρόνια σε ένα μέρος του σπιτιού ήταν και το σιδηρουργείο–καροποιείο. ενώ υπήρχε στην αυλή πηγάδι με τουλούμπα, που προμήθευε όλη τη γειτονιά με νερό (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Η ιστορία του

Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από το Χαμιντιέ (Μουραντιέ) της Μαγνησίας της δυτικής Μικράς Ασίας. Όπως υποστηρίζει, το όνομα Κολοκοτρώνης προέρχεται από την ιστορική οικογένεια της Πελοποννήσου, ορισμένοι από τους οποίους μετανάστευσαν στη Μικρά Ασία και άλλαξαν για ευνόητους λόγους το όνομά τους σε Καραμπέτσογλου.

Το καφενείο του Αθαν Χατζημάρκου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας και του Γεωργικού Συνεταιρισμού για πολλά χρόνια. Στο ίδιο κτήριο, από την άλλη πλευρά, στεγάστηκε το κοινοτικό γραφείο από το 1935 μέχρι το 1941 (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Ο Τάσος φοίτησε στο προπολεμικό Δημοτικό Σχολείο του χωριού του αλλά ο πόλεμος του 1940 και η Κατοχή διέκοψαν βίαια την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του. Μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 εισάγεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης για τετραετή εκπαίδευση στη γεωπονία και την γεωργοτεχνική.

Παλιό παραδοσιακό Μακεδονίτικο σπίτι. Το κάτω μέρος το χρησιμοποιούσαν για στάβλο και το επάνω σαν κατοικία οι νεότεροι, ενώ οι γονείς έμεναν στα κάτω δωμάτια (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Όταν τελείωσε το τρίτο έτος, το 1948 διέκοψε τις σπουδές του και εισήχθη ως εθελοντής στη Στρατιωτική Σχολή Τεχνιτών στην Αθήνα για μία πενταετία, όπου εκπαιδεύτηκε ως μηχανικός οχημάτων και αρμάτων μάχης και αποστρατεύθηκε το 1953 με το πτυχίο του μηχανικού Α΄ κατηγορίας.

Το Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας κτίσθηκε το 1936 επί Κυβερνήσεως του Ι. Μεταξά σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων, όσο περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και στην πραγματικότητα ήταν ασοβάτιστο και κακόγουστα κτισμένο (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Ένα χρόνο αργότερα μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου μεταξύ άλλων εργάστηκε σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, εργοστάσιο κατασκευής πολεμικών αεροπλάνων, στο υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας και σε αεροπορική εταιρεία, ως ειδικός μηχανικός κινητήρων και εφαρμοστής.

Ο Τάσος Κολοκοτρώνης ενώ εργαζόταν στην αεροπορική εταιρεία Αnset Airlines of Australia ως ειδικός μηχανικός κινητήρων και εφαρμοστής (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Το 1983 μετά από 30 χρόνια εργασίας υψηλής τεχνολογίας, αποφάσισε να τελειώσει το Ελληνικό και το Αυστραλιανό Γυμνάσιο, ενώ στη συνέχεια έκανε μαθήματα ηλεκτρονικής. Πλέον, τις ελεύθερες ώρες του ασχολείται με την ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κηπουρική, τους υπολογιστές, το διάβασμα και τα ταξίδια.

Το μαγγανοπήγαδο, ή το Τσαρκ στη τουρκική,. Ήταν ένα είδος άρδευσης νερού από το πηγάδι με τη δύναμη ενός αλόγου. Στη Νέα Μαγνησία, τα Διαβατά και τους Λαχανόκηπους υπήρχαν περί τα 300 τέτοια κηπουρικά μέσα ποτίσματος των λαχανικών που το αρτεσιανό νερό ήταν άφθονο (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Το θέρισμα του σιταριού γινόταν συνήθως με δρεπάνια αλλά και με τις κοσιές που μετά άλλοι τα δένανε σε μικρά δεμάτια για να τα μεταφέρουν στο χώρο αλωνίσματος με τις μπαντόζες (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Άποψη της έκθεσης όπως παρουσιαζόταν στην Αυστραλία, όπου αριστερά διακρίνεται ο Λευκός Πύργος (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Κάρο που μεταφέρει διάφορα αγαθά (φωτ.: facebook/Anastasios Kolokotronis)

Πηγές: deltanews.gr, neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έλληνες στο Τσανάκκαλε (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμος Β', εφ. «Καθημερινή»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922 – Μαρτυρία Κυριάκου Κουκουλήθρα: Οι άλλοι που ήταν εξορία γύρισαν αποδεκατισμένοι· πέθαναν πολλοί εκεί

5/09/2025 - 10:22μμ
Ο όχλος λεηλατεί κατάστημα στο Πέρα (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Σε εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

5/09/2025 - 9:13μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες σε πλοίο που τους έφερε στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Κατίνας Γεωργιάδου: Λίγο ψωμί μάς έδιναν μόνο. Νερό δεν υπήρχε. Μας δίνανε θάλασσα και πίναμε

2/09/2025 - 9:55μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

1/09/2025 - 10:10μμ
Το εσωτερικό του Μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.:  Εστία Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μικρασία χαίρε!» από την Εστία Νέας Σμύρνης – 8ος κύκλος επετειακών εκδηλώσεων

30/08/2025 - 2:26μμ
Σινασίτισσες με την τοπική καππαδοκική φορεσιά σε φωτογραφία του 1924 (πηγή: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στην Τελμησσό Καππαδοκίας – Αυστηρή νηστεία, απαγορεύσεις, συμβολισμοί

29/08/2025 - 9:08πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: Δήμος Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Ενθυμήματα Καβαλιωτών της προσφυγιάς» – Οι απόγονοι αφηγούνται

26/08/2025 - 10:23μμ
Στολισμένη η ιερή εικόνα από την Αφησιά της Μικρασίας (φωτ.: Θάνος Χατζηγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα Εννιάμερα της Παναγίας με την Αφησιώτισσα Παναγία Ελεούσα

23/08/2025 - 8:36πμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο καππαδοκικού χορού από παλαιότερο Γαβούστημα (φωτ.: facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γαβούστημα 2025: Ανοίγει αυλαία απόψε το 25ο πανελλήνιο αντάμωμα των Καππαδοκών – Στο πόδι η Ανάβυσσος για τη μεγάλη γιορτή

22/08/2025 - 4:28μμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού: Άνοιξαν οι εγγραφές για τα μαθήματα της περιόδου 2025-2026

22/08/2025 - 1:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ.: EUROKINISSI)

Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: «Πιστοποιείται αναμφιβόλως» ότι η επιστολή παραίτησης Δαμιανού δεν προέρχεται από τον ίδιο

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»/pliroforiodotis.gr)

Πενηντάρισε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Πέτρος Σουζάνα Γκιτνου)

Τέσσερις αξέχαστες ημέρες Πόντου στα φετινά «Σταυρίτικα»

1 ώρα πριν
Η Μαρία Καρυστιανού στη διάρκεια της ομιλίας της στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Χιλιάδες κόσμου στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη – Συλλήψεις και προσαγωγές στην Αθήνα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στην πλατεία ΧΑΝΘ, έξω από τη ΔΕΘ και το Βελλίδειο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Έξω από το Βελλίδειο διαδηλώνουν τα συνδικάτα, μέσα η ομιλία Μητσοτάκη – Δείτε ζωντανά

2 ώρες πριν
Αγιασμός της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου και ανοιχτή προπόνηση (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Πανιώνιος: Συγκινητικό βίντεο για τα εισιτήρια διαρκείας, με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign