pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Silicon Valley Bank: Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας δημιουργεί φόβους για ντόμινο

Δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της

12/03/2023 - 4:23μμ
Άποψη από τα γραφεία της Silicon Valley Bank στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Άποψη από τα γραφεία της Silicon Valley Bank στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αναταραχή στην αμερικανική οικονομία προκαλεί το λουκέτο στην αμερικανική Silicon Valley Bank (SVB), καθώς εκφράζονται φόβοι για ντόμινο. Στον απόηχο μιας ταραγμένης εβδομάδας, κατά την οποία δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, η ρυθμιστική Αρχή τραπεζών της Καλιφόρνιας την έθεσε σε καθεστώς διαχείρισης επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα».

Η τράπεζα των τεχνολογικών startup –ήταν εξειδικευμένη στο δανεισμό τους– έγινε το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ που «πέφτει» από την οικονομική κρίση του 2008. Είναι επίσης η πρώτη τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.

Στα τέλη του 2022 η SVB είχε περιουσιακά στοιχεία αξίας 209 δισ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισ. δολαρίων. Δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της. Εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας και συνεργαζόταν κυρίως με εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, επενδυτικές και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Πλέον τη διαχείριση ανέλαβε η Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), η οποία σχεδιάζει να ξανανοίξει την Δευτέρα τα 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Θα επιτρέπει βραχυπρόθεσμα στους πελάτες να αποσύρουν έως και 250.000 δολάρια, δηλαδή το εγγυημένο ποσό που δικαιούνται. Όσοι έχουν μεγαλύτερα ποσά στους λογαριασμούς τους, δηλαδή η πλειονότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με την FDIC.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε εκνευρισμό στις αγορές, και γιατί παράλληλα αποκλείστηκε η πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια. Νευρικότητα υπάρχει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου βρίσκεται η θυγατρική. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι  η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις συνέπειες στις βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας.

Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές, ανησυχούσαν όλο και περισσότερο χθες σχετικά με το ενδεχόμενο να συμπαρασυρθούν και άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες στην περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές δεν βρουν αγοραστή ώστε να προστατευθούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

Πάντως, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει ενδεχόμενη προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την οικονομική διάσωση της τράπεζας. «Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μια οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ» είπε στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γουές Στρίτινγκ απόχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από συναντηση με τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επί ξυρού ακμής ο Στάρμερ μετά την παραίτηση και του υπουργού Υγείας

14/05/2026 - 4:28μμ
Αεροπλάνο προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

«Θα βρούμε καύσιμα για το καλοκαίρι;» – Τι λένε αεροπορικές και ειδικοί για την κρίση στη Μέση Ανατολή

14/05/2026 - 12:58μμ
Πεζός περνά μπροστά από κατάστημα επισκευής τηλεοράσεων και μεταχειρισμένων ειδών στην Ταϊπέι, ενώ στις οθόνες μεταδίδεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Τραμπ αντάλλαξαν μηνύματα, όχι συμφωνίες: Η Ταϊβάν, το Ιράν και η «Παγίδα του Θουκυδίδη» στη σύνοδο του Πεκίνου

14/05/2026 - 10:33πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

FAO: Προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους από τα ανακυκλωμένα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων

14/05/2026 - 10:09πμ
Παιδιά κρατούν σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ από τον Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο. 14 Μαΐου 2026. (φωτ.: EPA / Maxim Shemetov / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Τραμπ ξανά στο ίδιο τραπέζι: Το εμπόριο, η Ταϊβάν και το Ιράν βάζουν φωτιά στη σύνοδο του Πεκίνου

14/05/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

14/05/2026 - 12:23πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Mark Schiefelbein)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα στο ίδιο τραπέζι: Εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης

13/05/2026 - 8:52μμ
(Πηγή: youtube.com/@UnstoppableWeather01)
ΚΟΣΜΟΣ

Βιβλική καταστροφή στη Σαμψούντα από ξαφνικές πλημμύρες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

13/05/2026 - 6:43μμ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Αρμενία: «Πράσινο φως» για απευθείας εμπόριο μετά από 30 χρόνια

13/05/2026 - 2:12μμ
Στην Πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026. Στο πανό αναγράφεται στα περσικά το μήνυμα «Το βρυχηθμό ενός λιονταριού ή το τσίριγμα ενός ποντικιού;» (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ ετοιμάζει «Επιχείρηση Βαριοπούλα» ενώ η Τεχεράνη ανακτά στρατιωτική ισχύ

13/05/2026 - 10:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

1 ώρα πριν
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

2 ώρες πριν
Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

3 ώρες πριν
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Greek Basketball League: Βήμα πρόκρισης η ΑΕΚ για τα ημιτελικά

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign