pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πολύνεκρη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στον ανακριτή ο σταθμάρχης Λάρισας, με βαρύτατες κατηγορίες

«Ήταν η κακιά ώρα» φέρεται να είπε προανακριτικά ο σταθμάρχης, ο οποίος απολογήθηκε παρουσία εισαγγελέα

2/03/2023 - 8:35πμ
Οι δύο αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν στα Τέμπη όπως φαίνονται από ψηλά (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Οι δύο αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν στα Τέμπη όπως φαίνονται από ψηλά (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σκηνές θρήνου, απόγνωσης και απελπισίας από συγγενείς αγνοούμενων επιβατών, αλλά και οργή που φουντώνει για την αδιανόητη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Αχιλλέας Καραμανλής υπέβαλε χθες την παραίτησή του (αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης), ενώ ο σταθμάρχης της Λάρισας παραδέχθηκε ότι είναι πλήρως υπαίτιος. Αυτόν άλλωστε «έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, παρόλο που η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

«Έκανα λάθος και έστειλα το επιβατικό τρένο στην ίδια γραμμή με το εμπορικό που ερχόταν από Κατερίνη» φέρεται να κατέθεσε ο σταθμάρχης προανακριτικά, προσθέτοντας ότι «ήταν η κακιά ώρα».

Αρχικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος γύρισε το «κλειδί» για να αλλάξει η γραμμή και ότι υπήρξε τεχνικό θέμα. Ωστόσο, όσο περνούσαν οι ώρες και συνειδητοποιούσε τη διάσταση της τραγωδίας, ζήτησε δικηγόρο. Έτσι, ανασκεύασε και πρόσθεσε ότι είχε και μια άλλη αμαξοστοιχία πρόβλημα νωρίτερα (πριν από το δυστύχημα άλλο τρένο είχε ακινητοποιηθεί στον Παλαιοφάρσαλο και οι επιβάτες συνέχισαν το ταξίδι με λεωφορεία), και ότι υπήρχε φόρτος εργασίας.

Σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα που με βάση τον τροποποιημένο Ποινικό Κώδικα επισύρουν ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη έως ισόβια. Σήμερα θα οδηγηθεί στον ανακριτή και η ποινική δίωξη που αναμένεται να ασκηθεί είναι για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων.

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Πιθανότατα σήμερα η υπόθεση θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας, προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Με εντολή του εισαγγελέα Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλου η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα. Κρίσιμη για τη διερεύνηση του δυστυχήματος θεωρείται και η αυτοψία που θα διενεργηθεί από την Τροχαία Λάρισας, επίσης υπό εισαγγελική επίβλεψη.

Ο σταθμάρχης όφειλε να πατήσει το κουμπί του αυτοματοποιημένου συστήματος ώστε τα τρένα να μπουν σε διαφορετικές ράγες και να βεβαιωθεί ότι έγινε η αλλαγή του «κλειδιού». Στην απολογία του φέρεται να είπε ότι κατάλαβε την παράλειψή του όταν έμαθε για το δυστύχημα.

Συνδικαλιστές στον ΟΣΕ, πάντως, αναφέρουν ότι δεν λειτουργούν ούτε το σύστημα τηλεδιοίκησης ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες. Το Mediterranean Institute for Investigative Reporting (MIIR) πριν από τρία χρόνια έκανε έρευνα που ανέδειξε το πρόβλημα. Σύμφωνα με αυτή, παρά το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εδώ και χρόνια και τα δύο συστήματα προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους παραμένουν ανενεργά.

Μάλιστα, στις 15 Φεβρουαρίου η Κομισιόν ανακοίνωσε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ για μη συμμόρφωση στην Οδηγία που έχει στο επίκεντρο τις σιδηροδρομικές υποδομές. Ο ΟΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του δικτύου, δεν έχει έρθει σε συμβατική συμφωνία με την εθνική αρμόδια Αρχή σχετικά με το ύψος των κονδυλίων για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και τους στόχους επιδόσεων που αφορούν τους χρήστες (για παράδειγμα, ταχύτητα γραμμής, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Δυτική Αττική (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε Αττική και Βοιωτία: Έρευνα σε όλα τα αιολικά πάρκα της χώρας με εισαγγελική παραγγελία

10/08/2026 - 8:14μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Καλογερόπουλος: Την Τετάρτη η πολιτική κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

10/08/2026 - 7:44μμ
Εικόνα από το σημείο όπου έχει ξεσπάσει φωτιά στον δήμο Παγγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Λωλίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον δήμο Παγγαίου: Ανάμεσα σε Κοκκινόχωμα και Ελευθερούπολη

10/08/2026 - 7:10μμ
Πυροσβεστικό ελικόπτερο και πυροσβεστικό όχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη – Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

10/08/2026 - 4:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στέλιος Ράμφος: Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στοχαστής

10/08/2026 - 2:03μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο δύο γυναίκες με σχεδόν 4.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα στις αποσκευές τους

10/08/2026 - 12:52μμ
Η ομάδα των Γάλλων πυροσβεστών στη μάχη με τις φλόγες στον Κουβαρά (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κουβαρά: Βελτιωμένη η εικόνα – Καταστράφηκε πτηνοτροφική μονάδα

10/08/2026 - 12:15μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κουβαρά: Εκκενώνεται ο Άγιος Στυλιανός – Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

10/08/2026 - 9:39πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

10/08/2026 - 9:06πμ
Ελικόπτερο κάνει ρίψεις νερού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Κουβαρά Αττικής – Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

10/08/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΚ)

Ευρωμπάσκετ U16: Στον τελικό και σε τροχιά ανόδου η Εθνική κορασίδων

4 λεπτά πριν
Κάτοικοι εξετάζουν τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7,4 βαθμών στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)

Κολομβία: Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Άνθρωποι στα συντρίμμια, φόβοι για βαρύ απολογισμό

28 λεπτά πριν
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

52 λεπτά πριν
Επιβατηγό πλοίο περνά μπροστά από το κάστρο Pfalzgrafenstein στον Ρήνο, στο Κάουμπ της Γερμανίας. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Συναγερμός στον Ρήνο: Η ξηρασία απειλεί να «κόψει» στα δύο την εμπορική αρτηρία της Ευρώπης

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρίσταται στην τελετή υποδοχής των σορών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση με το Ιράν, στην αεροπορική βάση του Ντόβερ, στο Ντέλαγουερ. 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Ο Τραμπ αξιώνει αποζημιώσεις από το Ιράν – Η νέα εντολή για κάθε διαπραγμάτευση

2 ώρες πριν
Η έδρα της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Στοκχόλμη (φωτ.: sakerhetspolisen.se/)

Μπλόκο της Säpo σε ρωσικό δίκτυο κατασκοπίας στη Σουηδία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign