pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δήμος Θέρμης: Προσφυγικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής για την καταγωγή των προγόνων τους, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις σύγχρονες δραστηριότητές τους

28/02/2023 - 2:30μμ
Η ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς από τους προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Θέρμης, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (φωτ.: Δήμος Θέρμης)

Η ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς από τους προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Θέρμης, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (φωτ.: Δήμος Θέρμης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους από το δήμο Θέρμης υποδέχτηκε στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη.

Σκοπός των συνεδριάσεων αυτών, οι οποίες πραγματοποιούνται από την αρχή του 2022, είναι η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς- πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού για την καταγωγή των προγόνων τους, τις παραδόσεις, τα έθιμα, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από πρόσκληση του Σάββα Αναστασιάδη, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ) Γιώργος Αγγέλου και εκπρόσωποι των Συλλόγων ενημέρωσαν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για όλες αυτές τις δράσεις στην περιοχή του δήμου Θέρμης.

Η αποστολή του δήμου Θέρμης και των προσφυγικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μπροστά από τη Βουλή (φωτ.: Δήμος Θέρμης)

«Το 73% των κατοίκων της Θέρμης είναι πρόσφυγες»

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Σάββας Αναστασιάδης, αφού καλωσόρισε τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους του δήμου Θέρμης επισήμανε ότι «μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις τιμούμε το έργο των προσφυγικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, που αγωνίζονται ανιδιοτελώς να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Κοιτάζουμε μπροστά χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν μας».

Ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη σύνθεση του πληθυσμού, εξήγησε ότι «περίπου το 73% με 75% των ανθρώπων που κατοικούν στον δήμο μας είναι πρόσφυγες. Έχουμε και τέσσερα παλιά ντόπια χωριά, αλλά τα περισσότερα είναι προσφυγικά, είναι ένα μωσαϊκό θα έλεγα και υπάρχουν κάτοικοι από παντού, που συμβιώνουν αρμονικά».

«Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους συλλόγους τους και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανό το γλωσσικό τους ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμά τους».

«Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του δήμου Θέρμης, αποτελούν τα πλέον ενεργά και δραστήρια κύτταρα της κοινωνίας μας, αποτελούν σημαντικό πλούτο για την περιοχή μας», συμπλήρωσε.

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις και συνέργειες με τους πολιτιστικούς και προσφυγικούς συλλόγους με στόχο, όπως είπε, «να διατηρούμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και να αναβιώνουμε ιστορικά γεγονότα και μνήμες των χαμένων πατρίδων μας».

Οι σύλλογοι

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής οι εκπρόσωποι των προσφυγικών και πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίοι ανέδειξαν τη σημαντική προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη του δήμου Θέρμης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των ανθρώπων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και η σημαντική συνεισφορά τους στην πατρίδα όπου ρίζωσαν.

Ενώπιον της Επιτροπής μίλησαν οι: αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης Σόνια Μιχαηλίδου και η Αθηνά Δαβιτίδου από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου Αυληαννητών Θέρμης Αγγελική Ψάρρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων Κατοίκων δήμου Θέρμης Παναγιώτης Μαλούδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Μαρία Τσιουβάκα και η έφορος εκδηλώσεων Ευαγγελία Δημητρίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τριλόφου Αριστοτέλης Κατσουγιαννόπουλος και ο έφορος του Συλλόγου Ιωάννης Μπουραντάς, η πρόεδρος του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης, Μαρία Καμπουρίδου και η γραμματέας Άννα Βογιατζή, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού» Άγγελος Μάριος Σωτηριάδης και η γραμματέας Δέσποινα Πετσή, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λιβαδιωτών Δημήτριος Γουδήρας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Πολυχρόνης Κοντοπίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγιαρίου Νικόλαος Κουλέτας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ρυσίου Γεώργιος Δημητριάδης και η υπεύθυνη Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ραιδεστού Δήμου Θέρμης Ελένη Συντάκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέο ΔΣ στον Μικρασιατικό Σύλλογο Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»

8/04/2026 - 10:32πμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου 1924 (πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η μετάφραση των Πρακτικών των Διαπραγματεύσεων των Συνδιασκέψεων στη Λωζάννη (1922-1923) από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών – Η έκδοσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων

7/04/2026 - 8:22μμ
Νικήτας Κακλαμάνης και Νίκος Ουζούνογλου με τον τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων και το σχέδιο όρων της Συνθήκης της Λοζάνης (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Δημήτριος Κλεάνθους)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λοζάνη: Για πρώτη φορά στα ελληνικά τα πρακτικά που καθόρισαν τη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εποχή

7/04/2026 - 4:30μμ
Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

6/04/2026 - 9:44μμ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Στο επίκεντρο το Μαύρο Πάσχα του 1914

6/04/2026 - 5:59μμ
Στο μνημείο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Θρακών στον αύλειο χώρο του ναού της Αγίας Βαρβάρας, στην Κομοτηνή. Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κομοτηνή: Επιμνημόσυνη δέηση για τον θρακικό ελληνισμό – «Ημέρα πένθους αλλά και υπερηφάνειας»

6/04/2026 - 4:02μμ
Στο Ηρώο της Καβάλας για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Τιμή στους νεκρούς των διωγμών

6/04/2026 - 12:48μμ
Ο εκλιπών Σέρκος Τζανικιάν (πηγή: facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος αποχαιρετά τον Σέρκο Τζανικιάν – Ένα εξέχον μέλος της αρμενικής κοινότητας

5/04/2026 - 11:54μμ
Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού. Δοξάτο Δράμας, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Δοξάτου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δοξάτο Δράμας: Τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών – «Η μνήμη δεν σβήνει»

5/04/2026 - 9:52πμ
(Πηγή: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ηράκλειας «Η Πέρινθος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού: Η προσφυγική Νέα Ηράκλεια τίμησε τη μνήμη των θυμάτων

4/04/2026 - 2:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Κιλκίς: Αυθεντικό ποντιακό γλέντι στον ετήσιο χορό των «Αργοναυτών»

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Ο Παναιτωλικός πέρασε από τη Λάρισα – Άβολη ισοπαλία στις Σέρρες

1 ώρα πριν
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)

Από το εμβληματικό Φροντιστήριο Τραπεζούντας, επιστροφή στο Καπίκιοϊ για τη Λαμπρή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τραμπ: «Εκτός εκεχειρίας ο Λίβανος» – Σφοδροί βομβαρδισμοί και απειλές του Ιράν ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τον τρόπο αμοιβής κατά τις αργίες από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου πόλο: Η Εθνική νίκησε Ολλανδία και «σφράγισε» το εισιτήριο για την τελική φάση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign