pontosnews.gr
Παρασκευή, 8/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γκουτέρες για τις πυρηνικές απειλές Πούτιν: Έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού

Έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει σχέδιο απόφασης για την επίτευξη «το συντομότερο δυνατό ειρήνης στην Ουκρανία»

23/02/2023 - 1:27μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Eskinder Debebe / UN Photo)

Ο Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ. αρχείου: EPA / Eskinder Debebe / UN Photo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση» χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έγινε πριν από ένα χρόνο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης κατά την οποία το Κίεβο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να το στηρίξει.

«Η πρώτη επέτειος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα θλιβερό ορόσημο για τον ουκρανικό λαό και για τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η εισβολή αποτελεί προσβολή για τη συλλογική μας συνείδηση», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

«Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της κλιμάκωσης της σύγκρουσης αποτελούν έναν ξεκάθαρο κίνδυνο ο οποίος είναι ήδη εδώ», πρόσθεσε αναφερόμενος στις «έμμεσες απειλές» για χρήση πυρηνικών όπλων και τις «ανεύθυνες» στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από πυρηνικούς σταθμούς.

«Έχει έρθει η ώρα να απομακρυνθούμε από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών η Γενική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει σήμερα το βράδυ σχέδιο απόφασης το οποίου «υπογραμμίζει την ανάγκη να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατό, συνολική ειρήνη, δίκαιη και βιώσιμη στην Ουκρανία, βάσει των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ».

Όπως και οι προηγούμενες αποφάσεις, οι οποίες είναι μη δεσμευτικές, το κείμενο επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», «απαιτεί» την άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και καλεί σε «τερματισμό των εχθροπραξιών».

Ωστόσο δεν κάνει αναφορά στο ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων το οποίο παρουσίασε τον Νοέμβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία αποφάσισε να μην υπάρχει αναφορά σε αυτό το ειρηνευτικό σχέδιο προκειμένου να καταφέρει το σχέδιο απόφασης να γίνει δεκτό με τις περισσότερες δυνατές ψήφους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τουλάχιστον όσες τον Οκτώβριο, όταν 143 χώρες ψήφισαν υπέρ της απόφασης που καταδίκαζε την προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους σας: Είναι μια αποφασιστική στιγμή για να δείξετε στήριξη, ενότητα και αλληλεγγύη», επεσήμανε ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Ποτέ ξανά στην πρόσφατη Ιστορία η γραμμή μεταξύ του καλού και του κακού δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη. Μια χώρα θέλει απλώς να επιβιώσει. Η άλλη θέλει να σκοτώσει και να καταστρέψει», πρόσθεσε.

«Αυτή η ψηφοφορία θα μείνει στην Ιστορία», εκτίμησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, ζητώντας από τις χώρες να καταψηφίσουν τις «εχθρικές» τροποποιήσεις που πρότεινε η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας.

«Η άβυσσος του πολέμου»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια καταφέρθηκε εναντίον των Δυτικών. «Με την επιθυμία τους να επιφέρουν την ήττα της Ρωσίας με κάθε δυνατό τρόπο, δεν θυσιάζουν μόνο την Ουκρανία, αλλά είναι έτοιμοι να βυθίσουν όλο τον κόσμο στην άβυσσο του πολέμου», κατήγγειλε.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι ένα ζήτημα «της Δύσης εναντίον της Ρωσίας», απάντησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Αυτός ο παράνομος πόλεμος αφορά όλο τον κόσμο: τον βορρά, τον νότο, την ανατολή και τη δύση».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα, η οποία όπως και η Ινδία απείχαν από τις προηγούμενες ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την Ουκρανία, δεσμεύθηκε να δώσει στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα ένα κείμενο που προτείνει «μια πολιτική λύση» στη σύγκρουση, κάποια στοιχεία του οποίου έχει παρουσιάσει στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Το προσχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ζητεί σε άλλο σημείο «να προχωρήσουν οι προσφυγές» σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, ώστε «να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους» οι δράστες εγκλημάτων στην Ουκρανία.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

7/05/2026 - 11:00μμ
Ο Ρούμεν Ράντεφ, ηγέτης του συνασπισμού «Προοδευτική Βουλγαρία» (φωτ.: EPA/BORISLAV TROSHEV)
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρούμεν Ράντεφ

7/05/2026 - 8:01μμ
Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την πρόβα της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης, ενόψει των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης στο κέντρο της Μόσχας (φωτ.: EPA/MAXIM SHIPENKOV)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας για τον Πούτιν στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στις 9 Μαΐου

7/05/2026 - 6:07μμ
Εικαστική εγκατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, πριν από λίγα χρόνια, με αφορμή τις πολυάριθμες γυναικοκτονίες (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 133 γυναικοκτονίες σε τέσσερις μήνες – Τα περισσότερα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους

7/05/2026 - 3:33μμ
Πινακίδα έξω από εκλογικό τμήμα στο Λονδίνο, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία σε «υπερεκλογικό» κλοιό: Σοβαρή δοκιμασία για τον Στάρμερ με φόντο τη φθορά και την πολιτική ρευστότητα

7/05/2026 - 11:48πμ
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Peter Powell)

Europa League: Άστον Βίλα και Φράιμπουργκ για την κούπα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Monammed Badra)

Conference League: Στον τελικό οι Κρίσταλ Πάλας και Ράγιο Βαγιεκάνο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στον τελικό του Basketball Champions League η ΑΕΚ, βύθισε τη Μάλαγα!

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Θεολογικής Σχολής Χάλκης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τροχαίο με πατίνι: Ολοκληρώθηκε το πολύωρο χειρουργείο του 12χρονου μετά το σοβαρό ατύχημα

2 ώρες πριν
Οι δύο ηγέτες σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.:  EPA / Stefan Wermuth)

Ντόναλντ Τραμπ: Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου για να εφαρμόσει η ΕΕ την εμπορική συμφωνία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign