pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι καλλιτέχνες απορρίπτουν την κυβερνητική πρόταση και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτη τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό

20/02/2023 - 4:57μμ
Πανό έξω από το θέατρο Ρεξ στην Αθήνα (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Πανό έξω από το θέατρο Ρεξ στην Αθήνα (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η οποία κοινοποιήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι καλλιτέχνες απορρίπτουν την κυβερνητική πρόταση και επιμένουν στην ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, για το οποίο άλλωστε έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«”Σε εσάς που μας ακούτε” δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου» αναφέρουν στο κείμενο που υπογράφουν 18 φορείς και σωματεία όλου του κλάδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Αργά το βράδυ της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το προσχέδιο ΚΥΑ. Δυστυχώς η κυβέρνηση με το προσχέδιο αυτό, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα μας, δείχνει για ακόμη μία φορά ότι δεν θέλει να δώσει λύση στα υφιστάμενα προβλήματα. Διευκρινίζουμε ότι ο πρωθυπουργός στη συνάντησή μας την προηγούμενη Τετάρτη 15/2, δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση και όχι ΚΥΑ. Η ΚΥΑ είναι νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα.

»Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το ΠΔ 85/22 δεν τροποποιείται και έτσι παραμένουμε στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Αυτό που ανακοινώθηκε είναι η μισθολογική και μόνο προσέγγιση με αυτή της κατηγορίας ΤΕ. Έτσι όμως δημιουργείται το παράδοξο οι καλλιτέχνες, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τα συναφή επαγγέλματα να προσλαμβάνονται ως ΔΕ. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει η πρωτοβουλία αυτή του ΥΠΠΟΑ.

»Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε νέα Επαγγελματική Κατηγορία (ούτε άλλωστε θα μπορούσε, αφού δεν είναι νομοθετική ρύθμιση), καθώς παραμένουμε στην κατηγορία ΔΕ (μέσω του ΠΔ 85/2022) έτσι όπως έχουν περιγραφεί εκεί τα προσόντα επιλογής. Επιπλέον, με την ΚΥΑ επιχειρείται να βαφτιστεί η εργασία ως “καλλιτεχνικό έργο”, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το έργο αυτό. Δεν κατανοούμε τον λόγο να αναγραφεί με τέτοιον τρόπο το “καλλιτεχνικό έργο (ΚΕ)” όταν δεν αποτελεί θεσμοθετημένη επαγγελματική κατηγορία. Το μόνο που προκαλείται με αυτή την αναφορά είναι η εσκεμμένη σύγχυση της κοινής γνώμης.

»Έτσι λοιπόν δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και του πτυχίου μας. Η ΚΥΑ αυτή δεν ικανοποιεί ούτε στο ελάχιστο το αίτημα του αγώνα μας που είναι η επιτέλους αναγνώριση των καλλιτεχνικών σπουδών μας, μέσω της διαβάθμισής μας, στην κατηγορία Τ..

»Κατόπιν όσων προκύπτουν από τα παραπάνω, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δίκαιη επαγγελματική διαβάθμιση των πτυχίων μας και την αξιοπρεπή εκπαίδευση και εργασία. Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 αναγνώριση μέσω διαβάθμισης και υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία ΤΕ (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

»Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.

»Οι κινητοποιήσεις μας εδώ και δύο μήνες, η παραίτηση σύσσωμου του καθηγητικού προσωπικού τριών δραματικών σχολών, οι καταλήψεις και οι απεργίες αφορούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από 179 ευρώ, αφορούν στην αξιοπρέπειά μας, στην κατοχύρωση των σπουδών μας και στην ιδιότητά μας ως επαγγελματίες. Η εξαγγελία και μόνο για ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025 δεν απαντάει στα τρέχοντα ζητούμενα και δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως μια ακόμα προεκλογική εξαγγελία.

»Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου κλείσαμε ακριβώς δυο μήνες από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και ολοκληρώσαμε τη δικαστική μας προσφυγή για αντισυνταγματικότητα και αντίθεση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατάθεση αίτησης ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος. 85/2022 (ΦΕΚ 232/τ. α΄/17-12-2022) στο Συμβούλιο της Επικράτειας.

»Την αίτηση ακύρωσης καταθέτουν και συμπράττουν:

• Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
• Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
• Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος
• Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών
• Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης
• Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης – Οπτικοακουστικού Τομέα
• Ένωση Επαγγελματικών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών Κάτω Από Τη Σκηνή
• Ένωση Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών και Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Χώρο Βόρειας Ελλάδας
• Σωματείο Εργαζομένων Μουσικών Δήμου Αθηναίων
• Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος
• Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΚΘΒΕ Πάσης Φύσεως Προσωπικού
• Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδος
• Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων Και Μουσικών Σχολών
• Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
• Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος
• Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα την Ψυχαγωγία και τον Πολιτισμό
• Σωματείο Καθηγητών Χορού
• Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

»“Σε εσάς που μας ακούτε”, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι συνεχίζουμε δυναμικά τον δίκαιο αγώνα που έχουμε ξεκινήσει από τις 17 Δεκεμβρίου. Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή πως την ταφόπλακα που εναποθέτει η Κυβέρνηση απέναντι στις διεκδικήσεις μας, θα τη σηκώσουμε σύσσωμοι ο κλάδος και το σπουδαστικό σώμα μαζί με τη συμπαράσταση της κοινωνίας που κατανοεί τα αιτήματά μας και στέκεται δίπλα μας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

17/10/2026 - 12:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

14/10/2026 - 7:07μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που επιστρέφονται στο ελληνικό κράτος από το κράτος του Ισραήλ (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα 22 αρχαιότητες

13/10/2026 - 4:02μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

5/10/2026 - 11:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Νάουσας, 114 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της. Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας)

Νάουσα: 114 χρόνια από την απελευθέρωση – Στον εορτασμό και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων

13 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για το βιβλίο της Σοφίας Αλεξανιάν στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη», στου Ζωγράφου. Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Vassiliki Strakantouna)

Σοφία Αλεξανιάν: Ένα παιδί στον πόλεμο της Αμπχαζίας, μια μαρτυρία για τον ξεριζωμό

37 λεπτά πριν
Ο Ορέστης Λάσκος σε κινηματογραφικό στιγμιότυπο (φωτ.: Facebook / Παλιός Ελληνικός κινηματογράφος)

Ορέστης Λάσκος: Ο ποιητής της σκηνής και του κινηματογράφου

60 λεπτά πριν
Αστυνομικοί προσάγουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια φοιτητικής κινητοποίησης στα Τίρανα, στις 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Αλβανία: Πέμπτη ημέρα κινητοποιήσεων στα Τίρανα – Αποζημιώσεις υπόσχεται ο Ράμα

1 ώρα πριν
Διαδηλωτής απέναντι σε «Αύρα» κατά τη διάρκεια μαθητικής και συνδικαλιστικής  κινητοποίησης στο Παρίσι, για τις συνθήκες στα σχολεία. 13 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Η ακρίβεια φέρνει μαθητές και «Κίτρινα Γιλέκα» στον ίδιο δρόμο

1 ώρα πριν
Εικαστική απεικόνιση της διαδρομής της λέξης «εξεκαμπανίσταμε» (εικ.: Gemini generated)

«Εξεκαμπανίσταμε»: Η ιστορική διαδρομή μιας ποντιακής λέξης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV