pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαμόγελο του Παιδιού: 1 στους 6 ενήλικες άνδρες σεξουαλικοποίησε τη συζήτηση με ανήλικες σε ανώνυμα chat rooms

Αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα πειράματος, παρουσία ψυχολόγων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

12/02/2023 - 6:04μμ
Οι μαθητές διαχειρίστηκαν τρία κατασκευασμένα προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και επικοινώνησαν με ενήλικους χρήστες, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και υπό τη διαρκή εποπτεία και καθοδήγηση ψυχολόγων του οργανισμού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι μαθητές διαχειρίστηκαν τρία κατασκευασμένα προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και επικοινώνησαν με ενήλικους χρήστες, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και υπό τη διαρκή εποπτεία και καθοδήγηση ψυχολόγων του οργανισμού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αποκαλυπτικά ήταν τα αποτελέσματα πρωτοβουλίας που πήραν έφηβοι μαθητές της ομάδας δικαιωμάτων του εθελοντικού δικτύου «YouSmile», που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού», προκειμένου να ερευνήσουν πόσο ασφαλές είναι στην πραγματικότητα το διαδίκτυο στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που έχει οριστεί στις 7 Φεβρουαρίου.

Με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και υπό τη διαρκή εποπτεία και καθοδήγηση ψυχολόγων του οργανισμού, γνωρίζοντας από την εμπειρία τους ποια είναι τα θέματα που κυρίως απασχολούν το περιβάλλον τους, τα παιδιά επέλεξαν τις θεματικές στις οποίες έκριναν ότι έπρεπε να προχωρήσουν είτε σε βαθύτερη έρευνα είτε σε ευαισθητοποίηση του κοινωνικού περίγυρού τους. Έτσι, μπήκαν στο στόχαστρο των μαθητών η εκδικητική πορνογραφία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Όπως διαπίστωσαν οι μαθητές που διεξήγαγαν την έρευνα, οι εφαρμογές ανώνυμων συνομιλιών είναι ένας εκτεταμένος τρόπος επικοινωνίας, διασκέδασης, κοινωνικοποίησης, στις οποίες ο κίνδυνος πολλές φορές είναι κεκαλυμμένος.

Οι μαθητές διαχειρίστηκαν τρία κατασκευασμένα προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και επικοινώνησαν με ενήλικους χρήστες, καταγράφοντας την εμπειρία και στατιστικά στοιχεία τα οποία είχαν σημασία στο πλαίσιο της έρευνας.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 88 συνομιλίες στις οποίες οι ενήλικοι χρήστες, γνωρίζοντας ότι μιλούν με ανήλικη, συνέχισαν τη συνομιλία σε ποσοστό 58%, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας τους ήταν τα 37 έτη.

Επιπλέον, από αυτούς 14 χρήστες (16%) με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη προχώρησαν σε επικίνδυνες για τα παιδιά ενέργειες. Επαναλαμβάνεται, ότι σε κανένα σημείο της έρευνας οι έφηβοι δεν έμειναν χωρίς επίβλεψη και διαρκή στήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, από τους 14 χρήστες, οι 5 επεδίωξαν το grooming της ανήλικης συνομιλήτριας, οι 2 ζήτησαν φωτογραφίες ή βίντεο, 2 έστειλαν οι ίδιοι γυμνό υλικό στην ανήλικη, και στις υπόλοιπες 5 περιπτώσεις μετέφεραν τη συζήτηση στη σεξουαλικότητα.

Συμπερασματικά, μία στις έξι συνομιλίες με ενήλικους χρήστες, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, εξελίχθηκε σε κάποιου είδους παραβιαστική συμπεριφορά για τα παιδιά.

«Είμαστε εδώ για μία έρευνα προσομοίωσης για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επεσήμανε ο ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης Στέφανος Αλεβίζος.

Οι τρεις ρόλοι που υποδύθηκαν τα παιδιά στις πλατφόρμες επιλέχθηκαν από τη δεξαμενή των κλήσεων που λαμβάνει η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 και τα αντίστοιχα μηνύματα του CHAT 1056. «Είμαστε εδώ, με όλη την επιστημονική ομάδα του οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, για να πλαισιώσουμε τα παιδιά και για να μάθουμε κι εμείς μαζί τους τι κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσουν», πρόσθεσε ο Στέφανος Αλεβίζος.

«Η τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα στη ζωής μας. Είναι αναποτελεσματικό να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκοπής των παιδιών από τη χρήση τέτοιων εφαρμογών. Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά κατάλληλα για τους κινδύνους, και αν συμβεί οτιδήποτε να γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν άμεσα και που να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια. Να προλάβουμε τον κίνδυνο, ώστε εάν προκύψει κάτι, να έχουν τα παιδιά τα αντανακλαστικά για να απαντήσουν», υπογράμμισε ο ψυχολόγος.

Συμβουλές από έφηβο σε έφηβο

Οι έφηβοι κατέγραψαν μία σειρά από απλές συμβουλές προς τους συνομήλικούς τους, με τη συνεργασία των ψυχολόγων, ελπίζοντας να προσφέρουν βοήθεια σε μία κρίσιμη στιγμή. Όπως σημειώνουν οι μαθητές:

  1. Σκέψου πως δεν θα μιλούσες τόσο εύκολα με έναν άγνωστο στην πραγματική ζωή. Επομένως απόφυγε να το κάνεις online.
  2. Θυμήσου πως ό,τι ανεβάζεις στο internet μένει για πάντα εκεί.
  3. Αν νιώθεις άβολα σε μία συνομιλία, μπορείς πάντα να τη σταματήσεις, να μπλοκάρεις και να αναφέρεις αυτόν που σου στέλνει.
  4.  Μην τραβάς τον εαυτό σου φωτογραφίες που δεν θα ήθελες να δουν άλλοι.
  5. Μη στέλνεις φωτογραφίες άλλων παιδιών.
  6. Αν σου συμβαίνει κάτι για το οποίο χρειάζεσαι βοήθεια, μοιράσου το με τους γονείς σου, ζητώντας να σε καταλάβουν και να σε στηρίξουν.
  7. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να μιλήσεις στους γονείς σου, μπορείς να καλέσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 ή να στείλεις μήνυμα στο CHAT 1056, 24 ώρες την ημέρα, δωρεάν και ανώνυμα».

Επιπλέον, τα παιδιά έφτιαξαν ένα βίντεο, επιλέγοντας τρεις ιστορίες υπό τον τίτλο «Ήταν όλα καλά», μέχρι που πια δεν ήταν.

Ο κ. Αλεβίζος, ο οποίος επόπτευσε και στήριξε τα παιδιά σε αυτήν τη δράση τους, συνηγορεί ότι περισσότερες από μία κλήσεις την ημέρα στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 συνδέονται με ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι κλήσεις αφορούν συμβουλές και κατευθύνσεις για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο, διαδικτυακού εκφοβισμού και ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας».

Μία από τις παρατηρήσεις σχετικά με τις κλήσεις προς τη γραμμή SOS είναι ότι ενώ τα παιδιά καλούν για να ζητήσουν βοήθεια, δεν μιλούν ευθέως γι’ αυτό που τα απασχολεί.

Οι πιθανές ερμηνείες που δίνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» με την εμπειρία των ψυχολόγων συνεργατών του είναι πως «ντρέπονται να παραδεχτούν ότι έχουν εκτεθεί σε κινδύνους στο διαδίκτυο», φοβούνται τις συνέπειες «καθώς νιώθουν είτε ότι θα τιμωρηθούν είτε ότι θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο», δυσκολεύονται να εκφράσουν την εμπειρία ή τα συναισθήματά τους «ιδίως εάν είναι σύνθετα ή τραυματικά», και, τέλος, «μπορεί να μην έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων».

«Σε αυτήν την έρευνα, το “Χαμόγελο” προσπαθεί να ερμηνεύσει μέσα από τα ίδια τα παιδιά το τι συμβαίνει», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Πραγματικά, τρομάξαμε γιατί κάποιοι θεωρούν δεδομένο ότι μπορούν να επικοινωνήσουν και να προσελκύσουν ένα παιδί, έναν έφηβο. Πρέπει να ταρακουνηθούμε όλοι από αυτό και να καταλάβουμε ότι η ασφάλεια των παιδιών είναι στα χέρια των ίδιων των παιδιών, αφού ενημερωθούν, και μετά είναι η δική μας υποστήριξη και όχι μόνο η αυστηρότητα και η απαγόρευση. Πρέπει να καταλάβουν οι έφηβοι και οι έφηβες ότι κινδυνεύουν, γιατί εάν δεν το καταλάβουν, τότε θα έχουμε πρόβλημα», κατέληξε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη. Εικόνα από τα Ζωνιανά του Δήμου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πνίγηκαν στη λάσπη τα Ζωνιανά – Προληπτικές εκκενώσεις στον Μυλοπόταμο

3/10/2026 - 7:57μμ
Οι δύο γιατροί στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πλασμαφαίρεση στον Μαζωνάκη: «Του την έκανα δωρεάν», υποστηρίζει η κατηγορούμενη γιατρός

3/10/2026 - 7:33μμ
Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη. Εικόνα από τα Ζωνιανά του Δήμου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη σε κατάσταση συναγερμού: Κρήτη: Η κακοκαιρία επιμένει – Πλημμύρες, δρόμοι κομμένοι και εγκλωβισμένοι

3/10/2026 - 4:48μμ
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου – Σε πορτοκαλί συναγερμό το Νότιο Αιγαίο

3/10/2026 - 2:49μμ
Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: Αντώνης Ζουριδάκης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σοβαρά προβλήματα και διακοπές κυκλοφορίας από την κακοκαιρία

3/10/2026 - 12:19μμ
Κακοκαιρία στη Κρήτη. Περιοχή Γούβες του Δήμου Χερσονήσου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Κρήτη – Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα

3/10/2026 - 8:08πμ
Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

2/10/2026 - 11:53μμ
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

2/10/2026 - 10:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

2/10/2026 - 9:43μμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

2/10/2026 - 9:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζεται για 3η ημέρα το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κρήτη. Εικόνα από τα Ζωνιανά του Δήμου Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Πνίγηκαν στη λάσπη τα Ζωνιανά – Προληπτικές εκκενώσεις στον Μυλοπόταμο

7 λεπτά πριν
Οι δύο γιατροί στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Πλασμαφαίρεση στον Μαζωνάκη: «Του την έκανα δωρεάν», υποστηρίζει η κατηγορούμενη γιατρός

31 λεπτά πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ προσέρχεται στην τελετή ορκωμοσίας του Κας Πατέλ ως διευθυντή του FBI, στο κτήριο Αϊζενχάουερ στην Ουάσινγκτον, στις 21 Φεβρουαρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver / POOL)

Ρούμπιο: Στήριξη στην Γκίλφοϊλ στον απόηχο των αποκαλύψεων της WSJ

56 λεπτά πριν
Η εικόνα της Βουρλιώτισσας στη Σύρο (φωτ.: Μητρόπολη Σύρου)

Από τα Βουρλά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα τιμάται με λιτανεία και μνημόσυνο

1 ώρα πριν
Μαθητής λυκείου κλωτσά κάνιστρο δακρυγόνου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αστυνομικές δυνάμεις, σε διαδήλωση για τις συνθήκες στην εκπαίδευση στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας, στις 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Χιλιάδες μαθητές στους δρόμους – Άγρια επεισόδια και συλλήψεις

2 ώρες πριν
Μάνικα καυσίμου (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Σταγόνα στον ωκεανό για την ΕΕ η απελευθέρωση 100 εκατομμυρίων βαρελιών ντίζελ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV