pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σεισμός στην Τουρκία: Σε ακατάλληλες κατασκευές με… συγχωροχάρτι χάθηκαν χιλιάδες ζωές

Ανησυχητικές αλήθειες έρχονται στο φως με βίντεο-ντοκουμέντα, όπως αυτό που δείχνει ένα σπίτι χωρίς... θεμέλια σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές

11/02/2023 - 4:56μμ
Μέλος σωστικού συνεργείου στο Καχραμανμαράς (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Μέλος σωστικού συνεργείου στο Καχραμανμαράς (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Θρήνος και συντριβή πάνω από τα ερείπια στην Τουρκία, με τη χώρα να είναι αντιμέτωπη με τεράστια «γιατί». Ισοπεδωμένες πόλεις σε μια έκταση ίση με την Ελλάδα, και όπως τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας που βρίσκεται στην περιοχή: «Όσα συνεργεία διάσωσης και να υπήρχαν πάλι δεν θα ήταν αρκετά μιας και τα σημεία επεμβάσεων είναι χιλιάδες».

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμά ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 50.000 – στο σεισμό της Νικομήδειας το 1999 η Τουρκία θρήνησε 17.000 άτομα περίπου.

Εξηγώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή, πέρα από τον προφανή, δηλαδή τη μεγάλη ένταση των δονήσεων, είπε:

«Ο δεύτερος είναι τα εδάφη θεμελίωσης. Σε πολλές περιοχές, αλλά όχι σε όλες. Δηλαδή τα πολύ χαλαρά εδάφη ενίσχυαν τη σεισμική κίνηση. Ο τρίτος παράγοντας είναι ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι υποδεέστερος από τον δικό μας. Τέταρτος παράγοντας τα υλικά κατασκευής – είναι υποβαθμισμένη η κατασκευή στην περιοχή γενικότερα. Ο πέμπτος παράγοντας είναι ότι τα κτήριά τους αρχιτεκτονικά είναι μεν ωραία απ’ έξω, έχουν κάποιες ιδιομορφίες, αλλά αυτές οι αρχιτεκτονικές ιδιομορφίες ήταν ό,τι πιο επικίνδυνο. Δεν ήταν συμμετρικά, είχαν προεκτάσεις, δεν συνδεόταν η τοιχοποιία με τον σκελετό, κοκ» υπογράμμισε.

Αυτές οι ανησυχητικές αλήθειες, που όσο περνάει το σοκ βγαίνουν στην επιφάνεια, αποδεικνύονται από βίντεο σαν αυτό που δημοσίευσε η τουρκική Sabah. Δείχνει σπίτι χωρίς… θεμέλια σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα των κακοτεχνιών.

https://www.youtube.com/shorts/6w5rGjOMkXw?feature=share

Η ισπανική El Pais σε ρεπορτάζ της φιλοξενεί δήλωση της προέδρου της τουρκικής Ένωσης Επιμελητηρίων Πολιτικών Μηχανικών και Πολεοδόμων. Η Πελίν Πινάρ Γιριτλίογλου υπολογίζει ότι περίπου 75.000 κτήρια στην ευρύτερη περιοχή έχουν λάβει συγχωροχάρτι από τις αρμόδιες Αρχές. Αυτό σημαίνει ότι έναντι προστίμου παρέμειναν στη θέση τους παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί επίσημα πως δεν πληρούν τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας.

Ακόμη και ο υπουργός Σχεδιασμού Πόλεων παραδέχθηκε το 2018 ότι τα μισά κτήρια στην Τουρκία δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ωστόσο τα συγχωροχάρτια συνεχίζουν να δίνονται αφειδώς, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Μάλιστα η οργή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά το σεισμό του 1999 θεσπίστηκε σεισμικός φόρος ύψους 4,3 δισ. ευρώ ετησίως.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα σε πυκνό σχηματισμό, καθώς οι δυνάμεις της CENTCOM συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή (φωτ.: U.S. Central Command Public Affairs |  VIRIN: 260630-N-D0477-1112.JPG)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Δέκατη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών και αντίποινα από το Ιράν

21/07/2026 - 9:01πμ
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

20/07/2026 - 11:22μμ
Η Ιχλάς αλ Χαθάλιν  στο σπίτι της στο χωριό Ουμ αλ Χέιρ της Δυτικής Όχθης (πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)
ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην τουαλέτα του σπιτιού τους

20/07/2026 - 9:46μμ
Ο ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοινώνει τον αποκλεισμό (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ναυτικό αποκλεισμό της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν οι Χούθι

20/07/2026 - 4:41μμ
Δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αποπλέει από το λιμάνι της Αμβέρσας (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα ελληνόκτητα τάνκερ στο στόχαστρο σε 48 ώρες – Επιθέσεις σε Εύξεινο Πόντο και Ορμούζ ανεβάζουν το πετρέλαιο

20/07/2026 - 1:15μμ
Ο Άντι Μπέρναμ μετά την εκλογή του στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και την επιβεβαίωσή του ως επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, κατά την ειδική διάσκεψη των Εργατικών στο κεντρικό Λονδίνο, στις 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Henry Nicholls / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Άντι Μπέρναμ στη Ντάουνινγκ Στριτ: Τι σημαίνει η αλλαγή ηγεσίας στη Βρετανία για Ελλάδα και Κύπρο

20/07/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Μπόρις Ναντέζντιν «για να μην θέσει σε κίνδυνο όσους τον στηρίζουν»

19/07/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA / Jan Langhaug)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Μνημείο για τα θύματα του νεοναζί εξτρεμιστή Μπρέιβικ

19/07/2026 - 11:20μμ
Τεράστια αντιαμερικανική και αντιισραηλινή πινακίδα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κτήριο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πύραυλοι στον Κόλπο, πετρέλαιο προς τη Συρία – Ο πόλεμος αλλάζει το χάρτη

19/07/2026 - 5:00μμ
(Πηγή: YouTube/
The Financial Express)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιστορική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας καταγγέλει το Κίεβο

19/07/2026 - 10:46πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Rhododendron ponticum που κρύβει ένα από τα μυστικά του ζαντόμελου, συναντάται γύρω από τη λεκάνη του νότιου Εύξεινου Πόντου (ανατολική Βουλγαρία, βόρεια Τουρκία, Γεωργία, Βόρειος Καύκασος) και στον κεντρικό Λίβανο (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)

Το παλαλόν μέλ’ του Πόντου – Ένα μυστήριο της Ιστορίας και της Βοτανολογίας

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Tραυματίστηκε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών τουριστών

35 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/profile.php?id/
Εύξεινος Λέσχη Περιστάσεως)

Έρχεται το 5ο Ποντιακό Γλέντι από την Εύξεινο Λέσχη Περιστάσεως στην Πιερία

59 λεπτά πριν
Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Ναυτικού των ΗΠΑ διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα σε πυκνό σχηματισμό, καθώς οι δυνάμεις της CENTCOM συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή (φωτ.: U.S. Central Command Public Affairs |  VIRIN: 260630-N-D0477-1112.JPG)

Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Δέκατη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών και αντίποινα από το Ιράν

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Συντάξεις χηρείας: Καταργούνται οι περικοπές μετά την τριετία με νέα νομοθετική ρύθμιση

2 ώρες πριν
Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα μας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Καιρός: Στους 41 βαθμούς θα φτάσει ο υδράργυρος – Πού αναμένονται βροχές και αφρικανική σκόνη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign