pontosnews.gr
Δευτέρα, 30/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σεισμός στη Συρία: Διασώθηκαν τέσσερα παιδιά – Το καθεστώς Άσαντ ανοίγει διαδρόμους για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Τα «Λευκά Κράνη» κατήγγειλαν τον ΟΗΕ ότι δεν έστειλε βοήθεια, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός

10/02/2023 - 6:01μμ
Από το σεισμό επλήγη και η πόλη Χαρίμ, κοντά στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (φωτ.: EPA / Karam Al-Masri)

Από το σεισμό επλήγη και η πόλη Χαρίμ, κοντά στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας (φωτ.: EPA / Karam Al-Masri)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα αγοράκι έξι ετών ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα σήμερα σε μια κοινότητα της βορειοδυτικής Συρίας, πέντε ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μούσα Χμέιντι, σε κατάσταση σοκ και τραυματισμένος στο πρόσωπο, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενός σπιτιού στην κοινότητα Τζανταϊρίς, υπό τα χειροκροτήματα και τις ζητωκραυγές των παριστάμενων.

Οι διασώστες αναζητούν ακόμη τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ λίγο νωρίτερα είχε ανασυρθεί νεκρός ο αδελφός του 6χρονου.

Οι διασώστες παρείχαν στο μικρό παιδί τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, τυλίγοντάς του με γάζες το κεφάλι και το χέρι.

Η Τζανταϊρίς είναι υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών ανταρτών και συνορεύει με την Τουρκία. Την Τρίτη, στα συντρίμμια ενός άλλου κτιρίου βρέθηκε ζωντανό ένα νεογέννητο, με τον ομφάλιο λώρο να το συνδέει ακόμη με τη νεκρή μητέρα του.

Από τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.300 άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα.

Στη Συρία, ο προσωρινός απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.377 νεκρούς, εκ των οποίων οι 2.030 στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές.

Τρία παιδιά διασώθηκαν σήμερα και στην Τουρκία, όμως οι ελπίδες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ώρες, δεδομένου ότι έχει ήδη κλείσει το «κρίσιμο» παράθυρο των 72 ωρών από τους σεισμούς.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από το συριακό λαό»

Ο επικεφαλής των «Λευκών Κρανών», της οργάνωσης πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες περιοχές της Συρίας, κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν παρείχαν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τους σεισμούς της Δευτέρας.

Ο Ράεντ αλ Σάλεχ είπε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη από την Δευτέρα.

Εξήγησε ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν στη Συρία χθες Πέμπτη ήταν ο τακτικός ανεφοδιασμός της περιοχής, που είχε καθυστερήσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει βοήθεια από τον ΟΗΕ στη βορειοδυτική Συρία ως ανταπόκριση στον σεισμό», πρόσθεσε.

Ο Σάλεχ χαρακτήρισε «καταστροφική» την αντίδραση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που είναι επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και πέρασαν στη Συρία, νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά έχουν προορισμό την πόλη Ιντλίμπ (ελέγχεται από τους αντάρτες) και μεταφέρουν θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη.

Σημειώνεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, από τους οποίους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ένα μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξει και άλλα σημεία διέλευσης για να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τους σεισμούς. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες, ακόμη και πριν από τη φυσική καταστροφή.

Επιτρέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας το καθεστώς Άσαντ

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία, η οποία υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους φονικούς σεισμούς.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Sana, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται».

Σύμφωνα πάντα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση χαρακτήρισε «πληγείσες ζώνες» τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές (Λαττάκεια, Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ) και πρόκειται να ιδρύσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.

Ο ΟΗΕ ζητούσε να διευκολυνθεί η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στη βορειοδυτική Συρία, όπου εκτιμάται ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ήδη βοήθεια και πριν από τους σεισμούς.

Δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως από τη Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν προσγειωθεί από την Δευτέρα στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Λαττάκεια, περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όμως η βοήθεια προς τις βορειοδυτικές ζώνες φτάνει με το σταγονόμετρο, από ένα μεθοριακό πέρασμα από την Τουρκία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

30/03/2026 - 7:21μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σπλιτ της Κροατίας (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ιράν

30/03/2026 - 1:25μμ
Ιρανοί κοιτούν κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Μιλά (ξανά) για συμφωνία με την Τεχεράνη και «βλέπει» κατάκτηση της νήσου Χαργκ

30/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

«Φοβού» τον ηττημένο Τραμπ – Τι μπορεί να κάνει αν χάσει στο Ιράν

29/03/2026 - 11:20μμ
Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Pierbattista Pizzaballa (φωτ.: EPA / Ammar Awad)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση πρόσβασης στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων – Αντίδραση από την Τζόρτζια Μελόνι

29/03/2026 - 8:22μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία συζήτησαν στο Πακιστάν με θέμα το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

29/03/2026 - 7:26μμ
Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στο Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA/ ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανές «μπλόκο» στον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων– Του απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πανάγιο Τάφο

29/03/2026 - 5:08μμ
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ (φωτ. αρχείου: EPA/ WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν χερσαία επίθεση ενώ δημόσια στέλνουν μηνύματα διαλόγου

29/03/2026 - 1:36μμ
Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

29/03/2026 - 10:56πμ
Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο (δεύτερος από δεξιά) κρατά πανό στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 3.000 διαδηλώσεις σε μία ημέρα κατά του Τραμπ – Ντε Νίρο και Σπρίνγκστιν μπροστάρηδες στις πορείες

29/03/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Π. Τυχεροπούλου στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Ολτώβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Το δικαστήριο διατάσσει την επανατοποθέτηση της Τυχεροπούλου στη θέση της διευθύντριας Εσωτερικού Ελέγχου

24 λεπτά πριν
Μέλος της ομάδας SpaceDot κρατά στα χέρια του τον νανοδορυφόρο PeakSat, στο στάδιο της κατασκευής του (φωτ. αρχείου: facebook/SpaceDot)

ΑΠΘ: Εκτοξεύτηκε στο διάστημα ο νανοδορυφόρος PeakSat – Δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από φοιτητές

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: 59χρονη εντοπίστηκε νεκρή σε διαμέρισμα – Εγκληματική ενέργεια δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

1 ώρα πριν
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

2 ώρες πριν
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρέλαση (φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)

Ο «Φοίνικας» στο Κλίβελαντ τίμησε την 25η Μαρτίου και την κληρονομιά του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου, προϊόν τεχνητής νοημοσύνης: freepik.com)

Εκτυπωμένα και εξατομικευμένα από 3D εκτυπωτές τα φάρμακα της επόμενης δεκαετίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign