pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΚΘΒΕ: Παραιτήθηκαν οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ΠΔ 85/2022

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στο θεατρικό κόσμο και το υπουργείο Πολιτισμού για την εξίσωση των πτυχίων των καλλιτεχνών με το απολυτήριο Λυκείου

9/02/2023 - 10:28μμ
Οι καθηγητές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ υπέβαλαν την παραίτησή τους ζητώντας να «αρθεί άμεσα η ρύθμιση που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους» (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Φανή Τρυψάνη)

Οι καθηγητές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ υπέβαλαν την παραίτησή τους ζητώντας να «αρθεί άμεσα η ρύθμιση που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους» (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Φανή Τρυψάνη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την παραίτησή τους υπέβαλαν νωρίτερα σήμερα οι 21 καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022.

Ειδικότερα, μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση των παραιτήσεων των διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι συνάδελφοί τους στο ΚΘΒΕ, ζητώντας, με ανακοίνωσή τους, να «αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και η ρύθμιση που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εδώ και ενάμιση μήνα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο χρόνιο και σοβαρό ζήτημα διαβάθμισης των πτυχίων των καλλιτεχνών, που ήρθε βίαια στο προσκήνιο με την υπογραφή του Π.Δ. 85/2022. Βρεθήκαμε δίπλα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές μας, θεωρώντας τα αιτήματά τους εύλογα, τον αγώνα τους πολιτισμένο και ώριμο, την αγωνία τους για το μέλλον ουσιαστική.

Μέχρι τώρα, δεν πήραμε δημόσια θέση ελπίζοντας σε μια άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, που δεν θα άφηνε να χαθεί το ακαδημαϊκό έτος σπουδών και, μαζί του, η δυνατότητα αυτών των νέων ανθρώπων να αποκτήσουν εχέγγυα για την αναγνώριση της εκπαίδευσής τους, αλλά και για τη μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό χώρο της τέχνης.

 Στεκόμαστε αλληλέγγυες/αλληλέγγυοι πρώτα απ’ όλα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές μας στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, αλλά και στους συναδέλφους μας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τους δικούς τους μαθητές, και ζητούμε από κάθε αρμόδιο να συνδράμει ώστε να αρθούν άμεσα οι όροι εκείνοι του Π.Δ. 85 που απαξιώνουν το πτυχίο των καλλιτεχνών, αλλά και της ρύθμισης που διαχωρίζει τους καλλιτέχνες σε ασκούντες καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο και προσβάλει τις συλλογικές συμβάσεις τους.

Σήμερα, διαπιστώνοντας ότι, ενώ οι κινητοποιήσεις σπουδαστών και καλλιτεχνών σε όλη τη χώρα έχουν ενταθεί, δεν έχουν ληφθεί τα άμεσα μέτρα που θα διασφάλιζαν τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές μας από τον κίνδυνο να βρεθούν σε αδιέξοδο, είμαστε στη δυσάρεστη θέση, συνειδητά και υπεύθυνα, να υποβάλουμε την παραίτησή μας.

Οι Διδάσκουσες / Διδάσκοντες

Ιορδάνης Αϊβάζογλου

Θέμις Βελένη

Πόλυ Βόικου

Κώστας Γεράρδος

Σιμόνη Γκουλούμποβιτς

Ηλέκτρα Καρτάνου

Διονύσης Καψάλης

Αναστασία Κελέση

Γιώργος Κολοβός

Αμαλία Κοντογιάννη

Νεφέλη Μπραβάκη

Χρήστος Μπρούφας

Γρηγόρης Παπαδόπουλος

Γιάννης Ρήγας

Μαρία Σαλτίρη

Ευανθία Σωφρονίδου

Δημήτρης Σωτηρίου

Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου

Χρύσα Τουμανίδου

Γιάννης Χαρίσης

Χριστίνα Χατζηβασιλείου»

Ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την Πολιτεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας ότι «δεν θεραπεύουν την ηθική απαξίωση της ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, παρουσία του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία τονίζεται ότι «η θαρραλέα απόφαση παραίτησης των διδασκόντων συμβάλλει στην ενίσχυση των εύλογων αιτημάτων του κλάδου, όσο και αν το συμβολικό φορτίο της επιχειρήθηκε τεχνηέντως να απαξιωθεί».

Παράλληλα, γίνεται έκκληση για «εντατικοποίηση της διαβούλευσης», μεταξύ της κυβέρνησης και των καλλιτεχνών «αφενός, για την άμεση εντοπισμένη τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 ώστε να διευκρινίζεται ότι η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση εμπίπτει σε κατηγορία ανώτερη της (ΔΕ), ακόμη και με πρόβλεψη νέας ειδικής κατηγορίας (ενδεχομένως ΚΕ-Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία (ΤΕ)» και «αφετέρου, για τη μεσοπρόθεσμη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών με ίδρυση και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Παραστατικών Τεχνών που θα διευρύνουν την πανεπιστημιακή καλλιτεχνική εκπαίδευση».

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση «τη στιγμή αυτή προέχει η νηφάλια και επεξεργασμένη διατύπωση των αιτημάτων της καλλιτεχνικής κοινότητας, μέσα από τις καταστατικές διεργασίες των αρμόδιων σωματειακών φορέων της. Το Εθνικό Θέατρο θα πρωτοστατήσει και σε αυτή τη σημαντική διαδικασία».

Τι μέλλει γενέσθαι

Με τη δραματική σχολή χωρίς καθηγητές και υπό κατάληψη από τους σπουδαστές της, με το κτήριο Τσίλερ και το θέατρο Ρεξ επίσης υπό κατάληψη από σπουδαστές δραματικών σχολών, το Εθνικό Θέατρο επηρεάζεται πλέον ιδιαίτερα έντονα από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, ενώ φαντάζει περισσότερο από ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το τρέχον σπουδαστικό έτος.

Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών αναμένεται να συνεχιστούν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος να συνεδριάζει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή διαμαρτυρία καλλιτεχνών και φοιτητών δραματικών σχολών στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Το μεσημέρι της Τετάρτης, καλλιτεχνικά σωματεία, σύλλογοι σπουδαστών, συντονιστικά όργανα καταλήψεων και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόωρη συμβολική κατάληψη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις παραιτήσεις, ενώ τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ψήφισε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται από το Π.Δ. οι προσλήψεις των καλλιτεχνών στο Δημόσιο και επεκτείνεται στους δήμους η υποχρέωση για χρήση ειδικού μισθολογίου για τους καλλιτέχνες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
(Φωτ.: un.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

10/02/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Παρίσι έως τη Γενεύη, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 9:36μμ
Η επιμελήτρια των δύο τόμων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αμαλία Αβραμίδου μιλά στην εκδήλωση, με φόντο τα εκθέματα του ιερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Δύο τόμοι φωτίζουν τα μυστικά του ιερού της Παρθένου στην αρχαία Νεάπολη

9/02/2026 - 5:25μμ
Εργάτες τοποθετούν το σήμα του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων και τον προβολών (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βερολίνο: Με δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα ανοίγει η αυλαία του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

8/02/2026 - 6:30μμ
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

8/02/2026 - 9:52πμ
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

4/02/2026 - 12:00μμ
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου με την ελληνική σημαία στη σκηνή της 69ης Eurovision (φωτ.: EPA / Georgios Kefalas)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Με την Κλαυδία ο πρώτος ημιτελικός για την επιλογή του ελληνικού τραγουδιού

2/02/2026 - 4:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Νίκησε και παρέμεινε σε τροχιά κορυφής ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

ΗΠΑ: Το σχέδιο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Γάζας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

9 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Ο Κώστας Ζώης παραμένει στο τιμόνι

9 ώρες πριν
(Πηγή: poe.org.gr)

ΠΟΕ: Η Ιστορία δεν προσφέρεται για διπλωματικό εξωραϊσμό – Με αφορμή την «παρακαταθήκη Βενιζέλου-Κεμάλ»

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: peakpx.com)

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικό μέτρο σε 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign