pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ασπιρίνη» 495 ευρώ δίνει ο Ερντογάν σε κάθε σεισμοπαθή οικογένεια – Περισσότεροι από 11.000 οι νεκροί σε Συρία και Τουρκία

Ανείπωτη η οδύνη κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης των θυμάτων

8/02/2023 - 3:34μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καταυλισμό που έχει στήσει η Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών, στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας (φωτ.: 
EPA/Murat Cetinmuhurdar/TurkishPresidential Press Office)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καταυλισμό που έχει στήσει η Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών, στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας (φωτ.: EPA/Murat Cetinmuhurdar/TurkishPresidential Press Office)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δίχως τέλος ο πόνος στην Τουρκία και τη Συρία όπου οι χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν στα ερείπια κτηρίων τους αγαπημένους τους που αγνοούνται μετά τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό συνολικά οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 11.000 (11.224) από τους οποίους οι 2.470 βρίσκονταν στη Συρία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000!

Και ενώ τα σωστικά συνεργεία, ανάμεσά τους και οι άνδρες της ΕΜΑΚ, συνεχίζουν το έργο του εντοπισμού και διάσωσης των εγκλωβισμένων, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σήμερα περιοδεία στις πληγείσες περιοχές για να μοιράσει… λίρες με το σταγονόμετρο και υποσχέσεις. Από καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών στην επαρχία Καχαμαρνμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ανακοίνωσε ότι εντός ενός έτους θα κατασκευαστούν νέες κατοικίες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό θα λάβουν 10.000 λίρες (495 ευρώ) από την κυβέρνηση.

«Θα παράσχουμε, Θεού θέλοντος, την υποστήριξή μας σε όλες τις πληγείσες οικογένειες» έσπευσε να τονίσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κάποια ζητήματα με τις αντιδράσεις έκτακτης ανάγκης τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, αλλά υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα της ενότητας και απαξίωσε τους «προβοκάτορες», προτρέποντας τον κόσμο να ακούει μόνο τις επίσημες πηγές πληροφόρησης. «Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο. Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα… αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά», εξήγησε.

Η τουρκική αστυνομία έχει ήδη συλλάβει αρκετούς ανθρώπους για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό.

Απίστευτος πόνος την ώρα της αναγνώρισης

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές περνούν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης,  προκειμένου να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντιόχεια της νότιας Τουρκίας. «Τσεκάρετε ένα προς ένα», τους είπαν. «Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

(Φωτ.: EPA/SEDAT SUNA)

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση. Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένοπλος μαχητής στη Συρία (φωτ. αρχείου: EPA/Bilal Al Hammoud)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ο δράστης της επίθεσης κατά Αμερικανών

14/12/2025 - 12:38μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο ύποπτος, ένας άνδρας γύρω στα 30, που φορά μαύρα ρούχα
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση ένοπλου σε πανεπιστήμιο – Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη

14/12/2025 - 8:35πμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρό χτύπημα στη Συρία και απειλές για αντίποινα από τον Λευκό Οίκο

13/12/2025 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικό κλίμα στη Μαύρη Θάλασσα – Νέο επικίνδυνο επεισόδιο στο μέτωπο της Ουκρανίας

13/12/2025 - 9:14μμ
Από αριστερά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ – Συνάντηση με τον Πούτιν στο Τουρκμενιστάν

13/12/2025 - 2:00μμ
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

12/12/2025 - 11:31μμ
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

12/12/2025 - 8:12μμ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

12/12/2025 - 7:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

12/12/2025 - 1:18πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένοπλος μαχητής στη Συρία (φωτ. αρχείου: EPA/Bilal Al Hammoud)

Συρία: Μέλος των συριακών δυνάμεων ασφαλείας ο δράστης της επίθεσης κατά Αμερικανών

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)

Ποντιακή φιλανθρωπική βραδιά από την «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης

36 λεπτά πριν
Ο Παναγιώτης Σπύρου σε μια από τις προσπάθειές του (φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών)

Δράμα: 16 πανελλήνια ρεκόρ σε μια ημέρα από τη νέα γενιά της άρσης βαρών

1 ώρα πριν
Αγρότες επί της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ενισχύονται τα μπλόκα σε Δυτική Ελλάδα και Αχαΐα – Συμβολικοί αποκλεισμοί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

2 ώρες πριν
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign