pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δραματικός ο Αντόνιο Γκουτέρες: Η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πιστεύει ότι ο κόσμος οδεύει «με τα μάτια ορθάνοιχτα» σε έναν ευρύτερο πόλεμο

7/02/2023 - 12:02μμ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.:  EPA / Antonio Cotrim)

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (φωτ.: EPA / Antonio Cotrim)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Με τα μάτια ορθάνοιχτα σε έναν ευρύτερο πόλεμο» οδεύει ο κόσμος, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε μελανά χρώματα στην ομιλία του για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του για το 2023. Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και η ακραία φτώχεια είναι ένα μίγμα προκλήσεων.

«Προκλήσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας» είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες που διαχειρίζονται το «ρολόι της αποκάλυψης», η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της, επί του παρόντος 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα. «Πρέπει να ξυπνήσουμε και να πιάσουμε δουλειά» επέμεινε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στην κορυφή της λίστας με τα επείγοντα θέματα για το 2023. «Οι προοπτικές για ειρήνη δεν σταματούν να ελαττώνονται. Οι κίνδυνοι μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής δεν σταματούν να αυξάνονται» ισχυρίστηκε.

Επιχειρηματολογώντας σχετικά με την εκτίμηση ότι ο κόσμος προχωρά σε έναν ευρύτερο πόλεμο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για άλλες απειλές κατά της ειρήνης, από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και το Αφγανιστάν, έως τη Μιανμάρ, το Σαχέλ, την Αϊτή.

Γενικότερα, κατήγγειλε την απουσία «στρατηγικού οράματος» και την κοντόφθαλμη τάση αυτών που λαμβάνουν τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις. «Οι επόμενες εκλογές. Ο επόμενος πολιτικός ελιγμός για την προσκόλληση στην εξουσία, οι τιμές μιας μετοχής στο χρηματιστήριο την επόμενη μέρα. Αυτή η βραχυπρόθεσμη σκέψη δεν είναι μόνο βαθιά ανεύθυνη, είναι ανήθικη» υποστήριξε.

Έτσι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τις επόμενες γενιές, επανέλαβε την έκκληση για μια «ριζική μεταμόρφωση» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής.

«Υπάρχει κάτι θεμελιωδώς κακό στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μας σύστημα» επέμεινε, τονίζοντας την ευθύνη του για την αύξηση της φτώχειας και της πείνας, το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, και το βάρος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, με την πανδημία ο κόσμος πήγε 5 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά την κοινωνική ανάπτυξη (υγεία, εκπαίδευση, επίπεδο διαβίωσης).

«Και οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) εξαφανίζονται από τον καθρέφτη», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στους 17 στόχους που τέθηκαν το 2015 για να επιτευχθούν το 2030, για την εξάλειψη της φτώχειας, την επισιτιστική ασφάλεια για όλους, την πρόσβαση σε καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια.

Αυτά τα θέματα άλλωστε θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τον Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ, ενώ τον ίδιο μήνα οι ηγέτες των χωρών-μελών θα συζητήσουν για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τους κλιματικούς στόχους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνδρας παρακολουθεί τηλεοπτική μετάδοση με τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Υεμένης, στη Σαναά. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι ξανανοίγουν το μέτωπο – 58 νεκροί στη φονικότερη επίθεση από το 2022

6/08/2026 - 11:55μμ
Γυναίκα και παιδί στέκονται δίπλα σε οχήματα του λιβανέζικου στρατού στο Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια, στον νότιο Λίβανο. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ μπλοκάρει νέες ζώνες αποχώρησης στο νότο

6/08/2026 - 10:22μμ
Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Ορμούζ: «Ναι» από Ιράν και Ομάν, αλλά όχι άνοιγμα – Οι τρεις όροι προς τις ΗΠΑ

6/08/2026 - 8:23μμ
Το ουκρανικό αεροπλάνο δίπλα στο οποίο εντοπίστηκε το drone (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το ουκρανικό αεροσκάφος κοντά στο οποίο βρέθηκε drone με εκρηκτικά μετέφερε πυρομαχικά, σύμφωνα με την έγκυρη «SZ»

6/08/2026 - 6:33μμ
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σανάε Τακαΐτσι στην Τελετή Μνήμης για την Ειρήνη για την 81η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα στο Πάρκο Μνήμης της Ειρήνης στη Χιροσίμα, στην Ιαπωνία (φωτ.: EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Χιροσίμα: 81 χρόνια από την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία της ανθρωπότητας

6/08/2026 - 1:11μμ
Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ (φωτ. αρχείου: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέα διάσταση στις απειλές βλέπει το Βερολίνο μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά στη Λειψία

6/08/2026 - 11:56πμ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές αναταράξεις στο Ιράν και διπλωματικός πυρετός για τα Στενά του Ορμούζ

6/08/2026 - 11:07πμ
Εικόνα από το επίσημο site Sepahnews του Ιράν από τα Στενά του Ορμούζ. Το πλοίο που εικονίζεται δεν είναι το «Athe Nova» (φωτ.: EPA/ SEPAHNEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν συμφώνησαν στον καθορισμό νέας διαδρομής διέλευσης των πλοίων

5/08/2026 - 9:12μμ
Το λάβαρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης (φωτ. αρχείου: EPA/Riccardo Antimiani)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νομοθετική πρωτοβουλία για ειρήνευση με το PKK, αμνηστία στους πρώην μαχητές και αναστολή ποινών

5/08/2026 - 4:30μμ
Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

5/08/2026 - 2:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνδρας παρακολουθεί τηλεοπτική μετάδοση με τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Υεμένης, στη Σαναά. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Υεμένη: Οι Χούθι ξανανοίγουν το μέτωπο – 58 νεκροί στη φονικότερη επίθεση από το 2022

21 λεπτά πριν
Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Έβαλε δύσκολα στον εαυτό του ο ΠΑΟΚ και ψάχνει διπλό στις Βρυξέλλες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

1 ώρα πριν
Γυναίκα και παιδί στέκονται δίπλα σε οχήματα του λιβανέζικου στρατού στο Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια, στον νότιο Λίβανο. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)

Λίβανος: Το Ισραήλ μπλοκάρει νέες ζώνες αποχώρησης στο νότο

2 ώρες πριν
Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στο Δήμο Αιγάλεω (πηγή: Wikipedia)

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Εκδήλωση μνήμης στις 7 Αυγούστου στο Αιγάλεω

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign