pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόντος: Μνήμη και νοσταλγία – Μια διαφορετική προσέγγιση στη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της πατρίδας

Από την πολιτιστική ομάδα Ελλήνων διανοουμένων «Εν Καλλιθέα». Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης

7/02/2023 - 9:35μμ
Η Αγγελική Αθανασακοπούλου συζητά με τον δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Η Αγγελική Αθανασακοπούλου συζητά με τον δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πατρίδα παραμένει αξέχαστη στη μνήμη των απογόνων της πρώτης γενιάς προσφύγων από τον Πόντο. Τα 100 χρόνια, που πέρασαν μετά από τη Γενοκτονία και την Έξοδο των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, δεν έχουν απαλύνει τη νοσταλγία για τη γενέτειρα γη του ποντιακού ελληνισμού.

Την περασμένη Κυριακή η πολιτιστική ομάδα των Ελλήνων διανοουμένων «Εν Καλλιθέα» οργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο Πόντος: Μνήμη και Νοσταλγία στον πολυχώρο πολιτισμού «Ο Δρόμος του Μεταξιού» στην Καλλιθέα Αττικής. Η πολιτιστική ομάδα, που αποτελείται από άτομα με καταγωγή από διαφορετικά μέρη του ελληνικού κόσμου, επικέντρωσε την προσοχή της σ’ έναν πιο προσιτό τρόπο προσέγγισης του κοινού. Οι βασικές και σχολαστικά επιλεγμένες ιστορικές πληροφορίες έδεσαν αρμονικά με τις χαρακτηριστικές πλευρές του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου. Οι παρουσιαστές των διαφορετικών θεματικών ενοτήτων με τις ερωτήσεις που έκαναν στους ομιλητές κατάφεραν να κρατήσουν την προσοχή του κοινού για όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η πολιτιστική ομάδα «Εν Καλλιθέα» με τους κεντρικούς ομιλητές (φωτ.: Ιάσωνας Αλεξανδρίδης)

Πόντος: Μνήμη και Νοσταλγία

Η εκδήλωση της 5ης Φεβρουαρίου 2023 συντονίστηκε από τη φιλόλογο και μέλος της πολιτιστικής ομάδας «Εν Καλλιθέα» Μαρία Αρτινιού. Ο πρώτος λόγος δόθηκε στη διδάκτορα λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου που ανάπτυξε το θέμα της διαμόρφωσης της ποντιακής ταυτότητας μέσα στα 100 χρόνια από την Ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

«Μέσα σε αυτούς τους χρόνους ο διαχωρισμός πρόσφυγας-ντόπιος περνάει σε δεύτερη μοίρα […]. Το ορόσημο για την πρώτη και τη δεύτερη προσφυγική γενιά είναι η χρονιά 1951. Με την πρωτοβουλία του Φίλωνα Κτενίδη ανιστορείται η μονή Παναγία Σουμελά. Η συμβολική αυτή μεταφορά της εικόνας σηματοδοτεί για τους Ποντίους μια νέα αρχή, την αποδοχή ουσιαστικά της Ανταλλαγής πληθυσμών, επειδή το μεγαλύτερο σύμβολο τους, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Μετά ανιστορείται η Μονή του Αγίου Περιστερεώτα και αργότερα η Μονή του Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα. Η πρώτη γενιά αναπροσδιορίζεται τοπικά – Κερασούντιος, Τραπεζούντιος… Στη δεύτερη γενιά είναι ξεκάθαρος ο εθνοτοπικός χαρακτήρας, δηλαδή “είμαι Πόντιος” […]», είπε χαρακτηριστικά.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης «Πόντος: Μνήμη και Νοσταλγία», στις 5 Φεβρουαρίου 2023 (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Οι ομιλίες στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν στη μορφή των συνεντεύξεων. Η διδάκτορας της Νεοελληνικής φιλολογίας και ιστορικός Αγγελική Αθανασακοπούλου συζήτησε με τον διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας Βλάση Αγτζίδη το ιστορικό πλαίσιο του Ποντιακού Ζητήματος την περίοδο 1908-1922. Ο Βλάσης Αγτζίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της αποσιώπησης του Προσφυγικού Ζητήματος στο νεοελλαδικό κράτος.

«Το ζήτημα για 70 χρόνια ήταν στο περιθώριο, σε ένα συνειδητό περιθώριο από τις ελίτ της «μικράς πλην εντίμου» Ελλάδας. Η Καλλιθέα έγινε η πρώτη εστία, όπου αυτός ο λόγος βγήκε στην επιφάνεια. Για πρώτη φορά εδώ συζητήσαμε για πολιτικά ζητήματα σχετικά με τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Για τα ανθρωπιστικά και τα λαογραφικά ζητήματα ξέραμε όλοι για δεκαετίες», τόνισε ο Βλάσης Αγτζίδης.

Συγκινημένο το κοινό παρακολουθεί την εκδήλωση «Πόντος: Μνήμη και Νοσταλγία» (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Στην Καλλιθέα Αττικής στην πλατεία Δαβάκη την δεκαετία του 1970 τοποθετήθηκε και το πρώτο στην Ελλάδα Ηρώο των Ποντίων.

Ο ιστορικός Μιχάλης Κατσικαρέλης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης του Μνημείου και μίλησε για την απόδοση τιμής σε αυτό από τη νέα γενιά της πόλης.

Το μουσικό δρώμενο από τον ψαλμωδό Γρηγόρη Δούκα και την απόφοιτη Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νατάσα Κυριακοπούλου με τη συνοδεία του λυράρη Γιώργου Ζινίσσα συγκίνησε το κοινό, που ήρθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση.

Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στο ζήτημα των Ποντίων νεοπροσφύγων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο γράφων έδωσε συνέντευξη στην υποψήφια δρ Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου και αναφέρθηκε στη μετακίνηση της οικογένειάς του από την πρώην Σοβιετική Ένωση στην Ελλάδα.

Ο γράφων με τη Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης (φωτ.: Γεώργιος Γρηγοριάδης)

Με την ιδιότητα του ιστορικού αναφέρθηκε στις τραγικές σελίδες στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι Έλληνες του Πόντου αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες και εκ νέου να αρχίσουν τη ζωή τους στις νέες περιοχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα ανέφερε και τις βασικές πτυχές της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου τη σοβιετική περίοδο, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες της οικογένειάς του και τόνισε πως μέχρι τις μέρες μας υπάρχει ο διαχωρισμός των Ελλήνων προσφύγων από το γενικό σύνολο των πολιτών της Ελλάδας, με τους περιορισμούς στην είσπραξη της εθνικής σύνταξης και του επιδόματος για τους υπερήλικες.

Με την ιστορία των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ σχετίστηκε και το απόσπασμα από την ταινία Μάχεσθαι χρή τον Δήμον από τη σκηνοθέτη-ιστορικό Σίσσυ Σιαφάκα και τον κινηματογραφιστή Παναγιώτη Τσάγκα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απευθείας σύνδεση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Θεόφιλο Καστανίδη και με τον Ιωάννη Ιντζέ, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες». Ο Ιωάννης Ιντζές έδωσε συνέντευξη στον δρ Χάρη Μπουμπαγιατζόλου για τα πεπραγμένα του Συλλόγου και τη συμβολή του στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην ποντιακή καταγωγή του Καβάφη αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» Κώστας Αλεξανδρίδης και η Μαρία Σκούλου. Ο Κώστας Αλεξανδρίδης απήγγειλε το ποίημα Πάρθεν του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης απαγγέλει το ποίημα «Πάρθεν» (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Στο τέλος της εκδήλωσης η δρ Αγγελική Αθανασακοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη της ύπαρξης του Λαϊκού Πανεπιστημίου στον δήμο Καλλιθέας. Μιλώντας στο pontosnews.gr η νέα επιστήμονας τόνισε πως η πολιτιστική ομάδα «Εν Καλλιθέα» δημιουργήθηκε πρόσφατα, διοικείται από κοινού με συλλογικές αποφάσεις από όλα τα μέλη της και έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και των ζητημάτων του Ελληνισμού.

«Η ομάδα μας ξεχώρισε από την αρχή την αξία της μελέτης του μικρασιατικού ελληνισμού. Και σε αυτή το πρωταγωνιστικό ρόλο έχει οπωσδήποτε το ποντιακό στοιχείο. Και φυσικά η μια μόνο εκδήλωση, αφιερωμένη στον Πόντο, δεν αρκεί. Από τη μεριά του πατέρα μου κατάγομαι από το Μοριά, από την Αχαΐα. Από τη μεριά της μητέρας μου από τη Μικρά Ασία. Υπήρξαμε και εμείς πρόσφυγες από το Κορδελιό και από τη Τσεσμέ. Βιώσαμε και εμείς την καταστροφή, την ανατροπή της ζωής μας. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να έρθεις στη μητέρα πατρίδα, την οποία αγαπάς, όμως πρέπει να συντονιστείς στους νέους ρυθμούς, να σε αποδεχθούν, και πολλές φορές να αποδείξεις, ότι ακόμα κι αν ήσουν πολύ μακριά από το επίσημο ελληνικό κράτος, δεν ήσουν ποτέ λιγότερο Έλληνας», είπε.

Στους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης, τον Βλάση Αγτζίδη και εμένα, προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα από την εκπαιδευτικό Μαρία Λίπκοβιτς και τη Σοφία-Ειρήνη Αθανασακοπούλου.

Βασίλης Τσενκελίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών: 100 χρόνια Μωμοέρια ’ς σα Ούτσενα

19/12/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενική και ποντιακή νεολαία τίμησαν μαζί την 9η Δεκεμβρίου

19/12/2025 - 6:41μμ
Παρόλο που στο θίασο των Μωμόγερων δεν συμμετέχουν γυναίκες, αυτές εδώ οι μικρές φόρεσαν τις χαρακτηριστικές περικεφαλαίες, έστω και από χαρτί. Στιγμιότυπό από τη δράση στη βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Κλαίρη Πλαγερινού)
ΠΟΝΤΟΣ

Συνάντηση γενεών και Μωμόγερων: Ξεκινά η εορταστική περίοδος σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και ποντιοχώρια

19/12/2025 - 2:10μμ
Με φόντο το Δέντρο της Αγάπης στην Πλατεία Κύπρου της Ρόδου (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στο Δέντρο της Αγάπης: Μια βραδιά μνήμης και παράδοσης στη Ρόδο

19/12/2025 - 12:09μμ
Κάλαντα και πολλές ευχές (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π.Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακές μελωδίες αγάπης στο Ρέθυμνο, από την «Αροθυμία»

19/12/2025 - 11:21πμ
Από το «Αντάμωμαν 2024» (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Κλείνει 20 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο «Αντάμωμαν 2025»

19/12/2025 - 10:11πμ
Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

18/12/2025 - 8:55μμ
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

18/12/2025 - 3:34μμ
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

18/12/2025 - 2:22μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: freepik)

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου)

Τα Κοτσαμάνια του Τετραλόφου ετοιμάζονται να ξεμυτίσουν

5 ώρες πριν
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

6 ώρες πριν
Ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν διέκρινε την κλούβα της αστυνομίας μέσα στο σκοτάδι (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τσιάρας)

Αγρότες: Έκλεισε η γέφυρα της Χαλκίδας και η εθνική οδός στα Μάλγαρα – Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με κλούβα της ΕΛΑΣ

6 ώρες πριν
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign