pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ανέστης Βλάχος: Ο «κακός» με τις μικρασιατικές ρίζες και την ξεχωριστή ζωή και καριέρα

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1934, στην Προσοτσάνη Δράμας – Για τον αγαπημένο ηθοποιό γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

7/02/2023 - 3:38μμ
(Φωτ.: Facebook/ Anestis Vlachos)

(Φωτ.: Facebook/ Anestis Vlachos)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον Ελληνοαλβανικό πόλεμο, στρατιώτης. Στην Κατοχή με μεγάλωσε η γιαγιά μου. Και δεν το κρύβω, είμαι περήφανος. Ούτε κλέφτης έγινα, ούτε ρουφιάνος, ζητιάνευα στην Κατοχή». Αυτά είχε δηλώσει ο Ανέστης Βλάχος για την παιδική του ηλικία, που δεν ήταν και καλύτερη.

Ο δρόμος για την υποκριτική

Γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1934 στην Προσοτσάνη Δράμας, αλλά οι γονείς του είχαν καταγωγή από τη Μικρασία. Ο παππούς του ήταν Μακεδονομάχος.

Από 6 χρονών, λοιπόν, μεγάλωνε χωρίς πατέρα, ενώ στην ηλικία των 12 μητέρα του τον πήρε και μετακόμισαν στην Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Πόθοι στον καταραμένο βάλτο (φωτ.: Facebook / Anestis Vlachos)

Και στην Αθήνα όμως η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους, και έτσι ο μικρός άρχισε να δουλεύει για να τα βγάλουν πέρα. Αλλά όταν υπάρχει ένα όνειρο και είσαι νέος; Έτσι κόλλησε το… μικρόβιο της υποκριτικής και γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου – εκεί ήταν συμμαθητής με τον Κώστα Καζάκο.

Η σχολή όμως ήταν ιδιωτική, οπότε ο νεαρός Ανέστης έκανε συμφωνία να μην πληρώνει δίδακτρα, άλλα να βάψει το κτήριο.

Φυσικά δεν σταμάτησε να δουλεύει ακόμα και όταν έγινε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο του στο Κορίτσι με τα μαύρα του Μιχάλη Κακογιάννη το 1956. Τότε σε μια οικοδομή τραυματίστηκε στο μάτι από ένα καρφί. Οι γιατροί στην αρχή δεν θεώρησαν πως ήταν κάτι σοβαρό. Δυστυχώς είχαν άδικο. Λίγο αργότερα έπαθε μόλυνση και έχασε οριστικά την όρασή του. Εκείνος δεν το έβαλε κάτω και δεν εγκατέλειψε το όνειρό του, να παίζει δηλαδή στο σινεμά.

Αντιθέτως, φρόντισε να ενσωματώσει στην υποκριτική του αυτή την πληγή που έγινε τελικά μεγάλο προσόν.  «Όταν είχα το ατύχημα στο μάτι η Έλλη Λαμπέτη με πήγε στο νοσοκομείο σε έναν γιατρό και μάλιστα έμαθα από την Έλλη ότι δεν πήρε αμοιβή. Η Έλλη πλήρωσε με τον Χορν μόνο τα έξοδα του νοσοκομείου» είχε πει ο ηθοποιός.

Και συνέχισε: «Με είχανε σαν παιδί τους η Έλλη με τον Χορν. Στην Πλάκα μέναμε, μου είχαν δώσει ένα δωμάτιο και έμενα εκεί, έτρωγα μαζί τους. Σηκώθηκα και έφυγα μια μέρα διότι είδα ότι η υπηρεσία που μαγείρευε δημιουργούσε προβλήματα. Ότι “εγώ είχα συνεννοηθεί ότι θα μαγειρεύω για δύο άτομα και εσείς τρώτε τέσσερις” – γιατί έτρωγε συχνά μαζί και ο Μιχάλης Κακογιάννης που ήταν φίλοι–, και αναγκάστηκα και εγώ να φύγω από το σπίτι για να μην τους δημιουργώ προβλήματα στην οικογένεια».

(Φωτ.: Facebook / Anestis Vlachos )

Η εναλλακτική καριέρα

Εντάξει, δεν ήταν ζεν πρεμιέρ, ενώ μπορούσε να παίξει άνετα και κωμωδία. Στην ουσία ο Ανέστης Βλάχος ήταν ένας πολύ καλός καρατερίστας που έκανε και κάποιους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένας από αυτούς –για πολλούς η καλύτερη ερμηνεία του– ήταν σε μια ξεχωριστή ταινία, το Φόβο του Βασίλη Μανουσάκη (1965).

Σε αυτή υποδυόταν τον καταπιεσμένο σεξουαλικά γιο μιας οικογένειας πλουσίων, ο οποίος βιάζει και σκοτώνει την κωφάλαλη υπηρέτρια. Και φυσικά όλη η οικογένεια το συγκαλύπτει.

Τολμηρό και άγριο θέμα για την ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον τότε. Παρ’ όλα αυτά ο Ανέστης Βλάχος ήταν πολύ καλός και εξέπληξε κοινό και κριτικούς.

Όπως τους είχε εκπλήξει με το ρόλο του στο Κιέριον, την ταινία-μύθο της χούντας που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη χώρα της. Τελικά η επίσημη προβολή του φιλμ που αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ» έγινε στη Μεταπολίτευση.

Δυστυχώς η τυποποίηση που κυριαρχούσε στον ελληνικό κινηματογράφο στέρησε από τον ηθοποιό κάποιους ξεχωριστούς ρόλους.

Φίλοι και αδέλφια

Ήταν ίσως ο καλύτερος φίλος του αξέχαστου Νίκου Ξανθόπουλου και από τους ελάχιστους που είχαν πρόσβαση στο κτήμα του. Μάλιστα τους είχε συμβεί το παρακάτω περιστατικό: Μια μέρα μερικές κυρίες βλέποντας τους δυο «εχθρούς» του σινεμά να κουβεντιάζουν στην Πλατεία Βικτωρίας έσπευσαν να προειδοποιήσουν τον Ξανθόπουλο. Εκείνος όμως τις αφόπλισε λέγοντάς: «Τι λέτε, κυρίες μου, ο Ανέστης είναι το κουμπαράκι μου, το φιλαράκι μου, τον αγαπώ».

Όταν έφυγε στις 23 Αυγούστου 2021 ο Νίκος Ξανθόπουλος τον αποχαιρέτησε με μια συγκινητική ανάρτηση  γράφοντας: «Εγώ δεν είχα αδερφό, εσύ ήσουν ο αδερφός μου. Καλό σου ταξίδι Ανέστη. Σε λίγο έρχομαι κι εγώ».

Ο Βλάχος παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Ηρακλή Βλάχο, και μία κόρη που πέθανε σε ηλικία μόλις 3 ετών από παράτυφο.

Με τη δεύτερη γυναίκα του, την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση, απέκτησαν την Έλλη που ακολούθησε τη δημοσιογραφία. Ο δε εγγονός του Ανέστης Βλάχος τζούνιορ ακολούθησε τα χνάρια του, αφού είναι ηθοποιός και ταυτοχρόνως δημοτικός σύμβουλος στην Παιανία.

Μια άλλη πλευρά του ήταν η ενασχόλησή του με την πολιτική. Υπήρξε μάλιστα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε την πρώτη τοπική του κόμματος, αγωνίστηκε ως συνδικαλιστής για τα εργασιακά δικαιώματα των ηθοποιών, ενώ το 1977 κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών.

Έναν χρόνο αργότερα εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με την παράταξη του Δημήτρη Μπέη.

Η διαθήκη της οργής

Ο θάνατος του αγαπημένου Ανέστη Βλάχου και η διαθήκη που άφησε για να διευθετήσει τα κληρονομικά του είχε ως αποτέλεσμα να μπουν οι κληρονόμοι σε μια διαμάχη χωρίς τέλος.

Ο Ηρακλής Βλάχος αμφισβητεί τη χειρόγραφή διαθήκη που ορίζει ως αποκλειστική κληρονόμο την ετεροθαλή αδελφή του και τη μητέρα της. Η κατάσταση έφτασε σε σημείο ο γιος να καταθέσει μήνυση και αγωγή για πλαστογραφία, απάτη ενώπιον Δικαστηρίου και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζίμης Μακούλης: Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στη Eurovision και η διεθνής καριέρα του

28/10/2025 - 4:58μμ
Αποσπάσματα από την εφ. «Αθήναι», και στο φόντο ο γνωστός πίνακας του Κενάν Μεσαρέ* (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

26 Οκτωβρίου 1912: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται – Ο Τύπος υποδέχεται την είδηση με ύμνους και ποιήματα

26/10/2025 - 9:22πμ
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

25/10/2025 - 5:49μμ
Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Βραβείο Νόμπελ από τον Σουηδό βασιλιά Γουστάβο στις 10 Δεκεμβρίου 1963 (πηγή: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλων ΟΤΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη – Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου 1963

24/10/2025 - 9:20πμ
Ο Μάνος Χατζιδάκις σε φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο ΜΧ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάνος Χατζιδάκις: 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη – Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

23/10/2025 - 2:55μμ
«Η μάχη των Γιαννιτσών». Λιθογραφία του εκδοτικού οίκου Δρ. Παπαδημητρίου (πηγή: Sotiris Christidis / Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 20 Οκτωβρίου 1912: Η σημαντικότερη μάχη των Βαλκανικών Πολέμων οδηγεί στην απελευθέρωση των Γιαννιτσών

20/10/2025 - 11:08πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία τον Κατσιμιχαίων
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας: Οι δίδυμοι του ελληνικού τραγουδιού και οι «προσωπικές οπτασίες»

19/10/2025 - 12:32μμ
(Φωτ.: Facebook / Κάκια Μένδρη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κάκια Μένδρη: Από την Οδησσό, στον Αττίκ – Η μεγάλη τραγουδίστρια του Μεσοπολέμου

17/10/2025 - 12:45μμ
(Πηγή: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 χρόνια χωρίς τον Γιάννη Δαλιανίδη – Ο «μετρ» του ελληνικού κινηματογράφου, οι επιτυχίες, το «Ρετιρέ» & άγνωστες ιστορίες από τη ζωή του

16/10/2025 - 6:13μμ
(Φωτ.: Facebook/Πάμε σαν άλλοτε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά: Η «Θεία Λένα» που αγάπησε τα παιδιά και το σπουδαίο έργο της

16/10/2025 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Χρυσούλας Ασλανίδου-Κωνσταντίνου «’Ση προσφυγιάς τα στράτας»

7 λεπτά πριν
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας (δ) συζητά με τον διευθυντή του naftemboriki.gr Μιχάλη Ψύλο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Δένδιας στο 4ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Έχουμε το καλύτερο αντι-drone σύστημα για τα Bayraktar – Ξεκινά το 2026 η εθελοντική στράτευση γυναικών

36 λεπτά πριν

Η Θεσσαλονίκη επιστρέφει σε κινηματογραφικούς ρυθμούς – Αυλαία για το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου με Χορηγό τον ΟΠΑΠ

1 ώρα πριν
Το αυτοκίνητο του 49χρονου επιχειρηματία και ποδοσφαιρικού παράγοντα Σταύρου Δημοσθένους (πηγή: sigmalive.com)

Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για την γκανγκστερική δoλοφονία επιχειρηματία στη Λεμεσό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Ποντιακή χοροεσπερίδα από τη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου

2 ώρες πριν
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Γάζα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign