pontosnews.gr
Τρίτη, 10/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Ελευσίνα χτυπά τώρα η πολιτιστική καρδιά της Ευρώπης

Ολοκληρώθηκε η τελετή έναρξης, η οποία άντλησε έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης

4/02/2023 - 7:30μμ
Η πρώτη πομπή αποτελούταν από συλλόγους που αντιπροσώπευαν τους διαφορετικούς τόπους καταγωγής των κατοίκων, από τον Πόντο, την Κέρκυρα και τη Χίο, από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Κρήτη (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Η πρώτη πομπή αποτελούταν από συλλόγους που αντιπροσώπευαν τους διαφορετικούς τόπους καταγωγής των κατοίκων, από τον Πόντο, την Κέρκυρα και τη Χίο, από την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και την Κρήτη (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώθηκε η άφιξη των πομπών στο πλαίσιο της τελετής έναρξης των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Τα δύο «πρόσωπά» της, εκείνο των αρχαίων χρόνων με το έντονο πολιτιστικό στοιχείο και τους αρχαιολογικούς χώρους και αυτό της σύγχρονης εποχής, με τις βιομηχανίες και το εργατικό δυναμικό που έφτανε εδώ από όλα τα σημεία της χώρας, ενώθηκαν μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δρώμενων στην τελετή έναρξης, η οποία άντλησε έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης.

Επίκεντρο του προγράμματος και της δράσης το παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας, εκεί όπου έφτασαν οι τρεις πομπές της τελετής, με τελική κατάληξη το ιστορικό Ελαιουργείο της πόλης.

Πρώτη πομπή αυτή των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας. Το Ελευσίνιο Κίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, άρχισε να καταφτάνει κατά ομάδες στην παραλία, από διαφορετικά σημεία της πόλης, πλημμυρίζοντας τους δρόμους με παραδοσιακές μουσικές και χορούς από τους διαφορετικούς τόπους καταγωγής αυτών των συλλόγων.

Άνθρωποι από όλα τα σημεία της χώρας έφταναν εδώ για να δουλέψουν στις βιομηχανίες της περιοχής και στο ναυπηγείο (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Με τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου τους, με τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς, πέτυχαν τη διασύνδεση με τις ρίζες. Από την Κέρκυρα και τη Χίο, από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο, από την Κρήτη και τον Πόντο, οι πρόγονοί τους είχαν φτάσει κάποτε στην Ελευσίνα, καθώς η πόλη αυτή αποτέλεσε προορισμό εσωτερικής μετανάστευσης. Άνθρωποι από όλα τα σημεία της χώρας έφταναν εδώ για να δουλέψουν στις βιομηχανίες της περιοχής και στο ναυπηγείο.

Πρόσφυγες από τον Πόντο είχαν φτάσει κάποτε στην Ελευσίνα, καθώς η πόλη αυτή αποτέλεσε προορισμό εσωτερικής μετανάστευσης (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Οι εθνοτοπικοί σύλλογοι σαν ποτάμια μέσα στο τοπίο της πόλης και σαν αρτηρίες στο αστικό σώμα, ενώθηκαν στην παραλία για να συνθέσουν στη συνέχεια ένα πολυμορφικό σώμα.

Αμέσως μετά εισήλθε στο Ελαιουργείο η πομπή των Ημεροδρόμων. Περιπατητές από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν το μεσημέρι από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και βάδισαν τα 21χλμ. της Ιεράς Οδού, σε μια διασύνδεση της Αθήνας με την Ελευσίνα.

Περιπατητές από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν το μεσημέρι από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και βάδισαν τα 21χλμ. της Ιεράς Οδού, σε μια διασύνδεση της Αθήνας με την Ελευσίνα (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Κατά τη διάρκεια της άφιξης των πομπών, Νύμφες εμφανίζονταν αναπάντεχα, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη.

Νύμφες εμφανίζονταν αναπάντεχα, σε κινησιολογική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ρήγου και ενδυματολογική της Όλγας Καραβερβέρη (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Η τρίτη πομπή ήρθε από την Ευρώπη. Η καλλιτεχνική ομάδα της Αμβέρσας TimeCircus, μαζί με το πλοίο ξηράς Landship, διένυσε πεζή 3.000 χλμ. σε 9 μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Μαζί τους και τα τρία σκυλάκια της ομάδας, τα οποία συντρόφευσαν τους καλλιτέχνες σε όλη τη διαδρομή και σε όλες τις καιρικές συνθήκες που συνάντησαν στα διάφορα σημεία αυτής της ευρωπαϊκής διαδρομής.

Η καλλιτεχνική ομάδα της Αμβέρσας TimeCircus, μαζί με το πλοίο ξηράς Landship, διένυσε πεζή 3.000 χλμ. σε 9 μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Στο τέλος, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αποτέλεσαν μία ακόμη άτυπη πομπή. Ο κόσμος είχε κατακλύσει την παραλία, ζώντας κάθε στιγμή αυτής της μοναδικής εμπειρίας και διατηρώντας αμείωτο τον ενθουσιασμό του, καθώς η πόλη των αρχαίων Μυστηρίων για την «έλευση» της Περσεφόνης, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Διαμαρτυρία

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες, καθώς ομάδες καλλιτεχνών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποβάθμιση των σπουδών τους έξω από τον χώρο της τελετής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην Ελευσίνα.

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακρόασης, καθώς και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης (πηγή: facebook.com/profile.php?i/Από Κοινού Θέατρο)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης

7/03/2026 - 11:37πμ
(Πηγή: 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Πρώτη φορά στην Ελλάδα προβολή για νευροδιαφορετικούς θεατές

6/03/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Η αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας από την UNESCO είναι ιστορικό γεγονός»

6/03/2026 - 8:55πμ
Άποψη του κρηναίου οικοδομήματος στους Φιλίππους (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη Μικρά Ασία στους Φιλίππους: Τα μυστικά μιας μνημειακής κρήνης

5/03/2026 - 4:00μμ
Στην κατοχή της Ελλάδας βρίσκεται πλέον ιστορική συλλογή 91 ελληνικών εβραϊκών κειμηλίων, τα οποία επιστρέφουν έπειτα από δεκαετίες στην Πολωνία (Γρ. Τύπου υπ. Πολιτισμού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαναπατρίστηκαν 91 ελληνικά εβραϊκά κειμήλια από την Πολωνία

4/03/2026 - 6:15μμ
Ένα από τα εκθέματα: Η είσοδος των Σουλιωτών στο Μεσολόγγι με τη σορό του στρατηγού τους, Μάρκου Μπότσαρη, 1825
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μεσολόγγι 1826 – 200 Χρόνια από την Έξοδο»: Μεγάλη επετειακή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

3/03/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Facebook/Danny Kaye-King of Jesters)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια μοναδική στιγμή στο χρόνο: 1965 – Η Νάνα Μούσχουρη, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Κέι τραγουδούν «Σήκω χόρεψε κουκλί μου» στην αμερικανική τηλεόραση

1/03/2026 - 12:21μμ
Ο διαχρονικός «Αγαπητικός» – Από το βιβλίο του Κορομηλά μέχρι τον κινηματογράφο και το θέατρο (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»: Από τα μπουλούκια στα θεατρικά σαλόνια – Μια βουκολική αγάπη 135 ετών!

28/02/2026 - 4:39μμ
Μία από τις ιστορικές φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση κυριότητας της φωτογραφικής συλλογής των 200 της Καισαριανής

28/02/2026 - 2:37μμ
Από το οπισθόφυλλο του άλμπουμ «Μαρινέλλα - Τόλης Βοσκόπουλος»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ κι εσύ»: Το τραγούδι που ερμήνευε η Μαρινέλλα όταν κατέρρευσε στο Ηρώδειο, κρύβει την πιο όμορφη ιστορία αγάπης

27/02/2026 - 3:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

Φεστιβάλ Moomba: Ο Ήλιος της Βεργίνας, αιτία αντιπαράθεσης σε φεστιβάλ κοινοτήτων στη Μελβούρνη

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας)

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ήπιος ο καιρός σήμερα, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε όλη τη χώρα

1 ώρα πριν
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Ομογενείς από τη Ρωσία επισκέφθηκαν την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ασπίδα στήριξης από την Ευρώπη στην Κύπρο – Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας από Μέτσολα και Μακρόν

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign