pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023: Μαγική τελετή έναρξης εμπνευσμένη από τη μυθολογία και την ιστορία

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά σήμερα με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα

4/02/2023 - 9:53πμ
(Φωτ.: 2023eleusis.eu)

(Φωτ.: 2023eleusis.eu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εντυπωσιακή και γεμάτη… ιστορία αναμένεται να είναι η σημερινή τελετή έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023 στην Ελευσίνα.

Όλα προμηνύουν ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια εφήμερη φαντασμαγορία, αφού το πρόγραμμα της Τελετής αντλεί έμπνευση από την ιστορία και τη μυθολογία της Ελευσίνας στην διαχρονία της, ως τόπο ιερό και Μυστηρίων, τόπο σύνδεσης του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο, μια πόλη με πρόσφατο βιομηχανικό παρελθόν και κατοίκους με πολλαπλές καταγωγές. Με δυο λόγια το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μετά από προσπάθειες της διοργάνωσης κι έχοντας κάμψει ουκ ολίγες δυσκολίες, φιλοδοξεί να αφήσει μια μορφή παρακαταθήκης στην πόλη και τους επισκέπτες της, παρόντες και μελλοντικούς.

Σήμερα Σάββατο 4/2 πρώτη ημέρα της Τελετής Έναρξης καταφτάνουν και ενώνονται στο παράκτιο μέτωπο της πόλης τέσσερις πομπές, όπως ορίζει το πνεύμα της Ελευσίνας: Έλευσις, Άφιξη, Αξιοσημείωτο.

Η πρώτη πομπή έρχεται από τη θάλασσα, με καράβι και πολιτιστικές δράσεις. Ο πλους ακολουθεί τη θαλάσσια «Ιερά» Οδό ξεκινώντας από τον Πειραιά, από το σημείο όπου φεύγουν τα καράβια για τη Σαλαμίνα και φτάνει στο λιμάνι της Ελευσίνας, περνώντας από επτά δήμους, πρώην και νυν βιομηχανικές ζώνες – Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πέραμα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα. Η διαδρομή θα επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αυτή η πρωτότυπη ιδέα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, φιλοδοξεί να γίνει θεσμός της πόλης, ένα πολιτιστικό οδοιπορικό με πολλαπλά τουριστικά οφέλη για την Ελευσίνα.

Την ίδια ώρα καταφτάνει στην Ελευσίνα από την χερσαία Ιερά Οδό η πομπή των Ημεροδρόμων με σημείο εκκίνησης τον Κεραμεικό, έχοντας βαδίσει εν τάχει την απόσταση των 21 χλμ. Έχει χαρακτήρα εορταστικό και οι συμμετέχοντες φτάνοντας στην πόλη της Ελευσίνας, θα περπατήσουν στο τελευταίο διασωθέν κομμάτι της Ιεράς Οδού μέσα στην πόλη έως τον αρχαιολογικό χώρο, και στη συνέχεια θα φτάσουν στο Παλαιό Ελαιουργείο.

Το δυναμικό Ελευσίνιο Κίνημα, είναι η πομπή των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας, που θα πλημμυρίσουν τους δρόμους με μουσικές και χορούς από τους 14 διαφορετικούς τόπους καταγωγής τους, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου. Η πομπή ξεκινά στις 15:30 από έντεκα διαφορετικά σημεία της πόλης με περισσότερους από 600 συμμετέχοντες. Θα συναντηθούν στις 16:00 στην οδό Κανελλοπούλου, στη συμβολή με την οδό Κοντούλη & Νικολαΐδου, και σαν ένα σώμα θα κατευθυνθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Η τέταρτη πομπή με την βελγική κολεκτίβα Time Circus καταφτάνει με το ξύλινο Landship (πλοίο ξηράς), που κινείται μόνο με την ανθρώπινη δύναμη. Έχοντας διανύσει από την Αμβέρσα, πεζή 3000 χλμ σε εννέα μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας η άφιξή τους στην πόλη αποτελεί ένα ζωντανό σχόλιο για τον εικοστό πρώτο αιώνα της ύφεσης, της κλιματικής αλλαγής και της άμετρης κατανάλωσης φυσικών πόρων. Μια δράση ενθάρρυνσης, δύναμης, ελπίδας και συμμετοχής όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη αλλά και τη διοργάνωση, οι τέσσερις πομπές θα συναντηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο στις 17:00, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης -την πέμπτη αυτή άτυπη πομπή- να τους επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερη υποδοχή.

Η δεύτερη φάση της τελετής έναρξης του Σαββάτου, σηματοδοτείται από το Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης, ένα πολυδιάστατο θέαμα, που εκτυλίσσεται στις 19:00 στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας συνδέοντας τη στεριά, τη θάλασσα και τον ουρανό της Ελευσίνας. Με τη Ρένα Μόρφη οικοδέσποινα της τελετής, την υποβλητική αφήγηση του «αστροναύτη» των βυθών Κώστα Νιζάμη, με περισσότερες από 100 Chóres σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι, και τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ, κεντρική σκηνή της Τελετής Έναρξης γίνεται η θάλασσα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον χώρο αποκαλύφθηκε πινακίδα για τη μετονομασία του κτηριακού συγκροτήματος (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζ»: Ένας φάρος της ιστορικής μνήμης στην Θεσσαλονίκη προς τιμή του Κώστα Γαβρά

17/02/2026 - 7:35μμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Πρετεντέρης: Ένας αιώνας από τη γέννησή του – Το ελληνικό θέατρο τον τιμά

12/02/2026 - 4:56μμ
Ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς στην τελετή χωροθέτησης του «Δείκτη Μνήμης» - Σημείο Ζ, πλησίον του μνημείου Γρηγόρη Λαμπράκη, στον δήμο Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη συνάντησε ο ποντιακής καταγωγής σκηνοθέτης

12/02/2026 - 3:00μμ
H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

12/02/2026 - 12:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Ήττα για τον Ολυμπιακό από τη Λεβερκούζεν και απομακρύνεται η πρόκριση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Το επετειακό σήμα του ΠΑΟΚ – Ένας αιώνας δόξας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Νέα δίωξη για πέμπτη δολοφονία βρέφους σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά με περίπατο ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Στη Βουλή η υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Θάνος Πλεύρης: «Αν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν δικαιούται άσυλο»

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign