pontosnews.gr
Τρίτη, 16/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έρχονται αλλαγές στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας – Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

Αντιπαράθεση και στη Βουλή για το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της μουσειακής πολιτικής και τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ

3/02/2023 - 10:59μμ
Τα πέντε μουσεία που εντάσσονται στο νομοσχέδιο είναι Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Τα πέντε μουσεία που εντάσσονται στο νομοσχέδιο είναι Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αλλάζει πλήρως το διοικητικό καθεστώς των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας, βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που κατατέθηκε στη Βουλή και έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και να τεθεί προς ψήφιση στις 13 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τα οποία δεν θα αποτελούν πλέον ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ειδικότερα, τα μουσεία δεν θα διοικούνται πλέον αποκλειστικά από διευθυντές αρχαιολόγους – δημοσίους υπαλλήλους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα αλλά από μεικτά διοικητικά συμβούλια που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, χωρίς της προϋπόθεση να είναι αρχαιολόγοι.

Συγκεκριμένα τρία μέλη του Δ.Σ θα είναι προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών και δύο θα προέρχονται από το υπουργείου Πολιτισμού.

Ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα ορίζονται προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει για την επιτυχημένη επαγγελματική και κοινωνική τους δραστηριότητα. Σε αυτό το επταμελές Δ.Σ θα απευθύνεται ο γενικός διευθυντής των μουσείων προκειμένου να λάβει έγκριση για κάθε θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία τους.

Επίσης, σύμφωνα με το νέο καθεστώς τα πέντε μουσεία θα διαχειρίζονται τα ίδια τους πόρους που εισπράττουν από εισιτήρια, πωλητήρια, εκδηλώσεις κτλ, τα οποία μέχρι σήμερα εισπράττονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π), προκειμένου να αυτοχρηματοδοτούνται.

Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα όχι βμόνον να δανείζουν και να δανείζονται έργα, με πενταετή διάρκεια και δυνατότητα ανανέωσης, αλλά και να ιδρύουν παραρτήματά τους σε χώρες του εξωτερικού προκειμένου να εκθέτουν μακροπρόθεσμα κάποιες από τις συλλογές τους.

Θα αλλάξει, όμως και το καθεστώς που αφορά στην ασφάλιση των μετακινούμενων αρχαιοτήτων καθώς θα θεσπιστεί, για πρώτη φορά, σύστημα κρατικής εγγύησης που θα απαλλάσσει τα μουσεία από τα υπέρογκα έξοδα των ασφαλίστρων ιδιωτικής ασφάλισης,

Όσον αφορά στους εργαζόμενους των μουσείων αυτοί, εφόσον το επιθυμούν, θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ θα ανοίξουν κι άλλες οργανικές θέσεις οι οποίες δεν θα απευθύνονται σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

Λίνα Μενδώνη: Στόχος ο εκσυγχρονισμός

«Το νομοσχέδιο για την μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στοχεύει στον εκσυγχρονισμό τους, στην ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των συγκεκριμένων δημόσιων μουσείων, καθώς και της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων και δράσεων τους στο πλαίσιο πάντα των δημόσιων πολιτικών, που χαράσσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και της αρχαιολογικής νομοθεσίας» σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εισαγωγή του συστήματος της «κρατικής εγγύησης» για τις μεταφορές αρχαιοτήτων το οποίο χαρακτήρισε ως «ρύθμιση – τομή».

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι και η αντιπολίτευση

Κινητοποιήσεις σχεδιάζει για τις επόμενες ημέρες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αντιδρώντας στο εν λόγω νομοσχέδιο. Ειδικότερα, μεθαύριο, Κυριακή, ημέρα δωρεάν εισόδου για το κοινό, τα μέλη του ΣΕΑ μαζί με άλλους εργαζόμενους των Μουσείων θα ενημερώνουν το κοινό για τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου ενώ προγραμματίζονται και νέες στάσεις εργασίας.

Ο σύλλογος είχε αντιδράσει εξ αρχής αρνητικά στο νομοσχέδιο, διαμαρτυρόμενος πως «υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της».

«Στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί το καταστροφικό σχέδιο νόμου του ΥΠΠΟΑ, που διαλύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποσπά από αυτήν τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά δημόσια Μουσεία, τα μετατρέπει σε κυβερνητικά υποχείρια και παραδίδει την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, η υπουργός Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη στη Βουλή, εμφανώς εκνευρισμένη και ανήσυχη για τις αντιδράσεις στον χώρο του πολιτισμού, προέβη σε μια σειρά χαρακτηρισμούς για όσους αντιδρούν στις καταστροφικές προθέσεις της», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στο ίδιο κλίμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, των οποίων η διαφωνία επικεντρώνεται στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, όπως επίσης και στον διορισμό των 7μελών διοικητικών συμβουλίων τους από την υπουργό Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και διαπλοκή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

14/12/2025 - 2:28μμ
Φωτογραφία που παραχώρησε ο Δήμος Αριστοτέλη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στη Χαλκιδική κρύβεται το μεγαλύτερο περσικό έργο της Ευρώπης – Και τώρα ανακαλύπτεται ξανά

12/12/2025 - 7:48μμ
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαμπερή πρεμιέρα για την παράσταση «Το 5ο Βήμα» στο Θέατρο Μικρό Χορν με χορηγό τον ΟΠΑΠ

12/12/2025 - 6:12μμ
Ο Λάκης Γαβαλάς στρώνει κόκκινο χαλί στην Ερμού (πηγή: Instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Λάκης Γαβαλάς χαρίζει στιγμές fun και λάμψης, powered by ΣΚΡΑΤΣ

10/12/2025 - 12:49μμ
Γυναίκες του Ασπροπύργου χορεύουν «Βάλε» (φωτ.: dimosaspropyrgou.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας χορός, δυο γιατροσόφια και ένα έθιμο τα τρία νέα στοιχεία που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

9/12/2025 - 7:21μμ
Το βυθισμένο αρχαίο πλοιάριο (φωτ.: Ηilti Foundation/Franck Goddio)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλεξάνδρεια: Βρέθηκε αρχαίο πλοιάριο αναψυχής – Το χρησιμοποιούσε και η Κλεοπάτρα

9/12/2025 - 8:38πμ
Ο ναός Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποκαθίσταται ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Αθήνας

8/12/2025 - 7:39μμ
Στην ειδική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αισιόδοξος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

8/12/2025 - 10:59πμ
Το cabaret ARGENTINA της εποχής εκείνης (πηγή: Δημήτρης Κρασονικολάκης/ Τρούμπα, Βούρλα, Λιμάνι – Χώρος και μνήμη του πειραϊκού περιθωρίου στον 20ό αιώνα/ Βασίλης Πισιμίσης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρούμπα γίναμε!»: Η μυθική περιοχή του Πειραιά, σε μεγάλη και μικρή οθόνη

7/12/2025 - 7:35μμ
Ο θίασος της θεατρικής ομάδας «Μέθεξις» ανεβάζει, στην Έδεσσα, τη «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά με τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Οτουντζίδου για φιλανθρωπικό σκοπό (φωτ.: Αρχείο Θεατρικής Ομάδας Μέθεξις)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Μαντάμ Σουσού» βρίσκεται στην Έδεσσα και τα… σπάει για καλό σκοπό

5/12/2025 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Ήμελλο: Από την Κυψέλη και τη Νάξο, στη Μόσχα και την Επίδαυρο – Η πορεία ενός ηθοποιού που λάτρεψε το θέατρο

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη στο Χαλάνδρι ο ανήλικος γιος βουλευτή μετά από καταδίωξη

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: freepik)

Θεσσαλονίκη: 55χρονη κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου γιου της οικιακής της βοηθού

1 ώρα πριν
Ο Γιώργος Αμαραντίδης σε στιγμιότυπο από γυρίσματα αφιερώματος της ΕΡΤ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Μια πρωτοβουλία τιμής στον μεγάλο Πόντιο καλλιτέχνη Γιώργο Αμαραντίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: Πόντιοι, Αρμένιοι και Ασσύριοι τίμησαν από κοινού την 9η Δεκεμβρίου

2 ώρες πριν
fgsdfgsfs

Τραμπ κατά BBC: Αγωγή-μαμούθ 5 δισ. δολαρίων και διεθνής σύγκρουση με τα media

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign