pontosnews.gr
Τετάρτη, 9/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: «Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά» και η Μικρασία συναντά τον Πόντο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή

Μεγάλη εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο Μέγαρο Μουσικής

2/02/2023 - 9:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διακόσιες σαράντα παιδικές φωνές θα ενωθούν για να τραγουδήσουν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα συνοδεύονται από κορυφαίους μουσικούς, σε μια παράσταση που κεντρικός αφηγητής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός.

Μάλιστα, τα έσοδα από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα διατεθούν στην Παιδοογκολογική Κλινική του Ιπποκράτειου.

Στην παράσταση Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά: Οι τελευταίες κενές σελίδες, δύο νέοι της σημερινής εποχής αντιμετωπίζουν προβλήματα προσπαθώντας να οικοδομήσουν το μέλλον τους, αλλά δεν σταματούν να ονειρεύονται. Ο ένας αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά. Μαζί του παίρνει ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από προσωπικότητες που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του.

Μέσα από την αναδίπλωση των σελίδων του λευκώματος γίνεται όλη η κατάθεση της μνήμης της Μικράς Ασίας, με αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια. Τις τελευταίες σελίδες του λευκώματος, πάντως, θα συμπληρώσουν οι νέοι της σημερινής εποχής.

«Η παράσταση είναι αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το σχολείο μας όμως δεν στέκεται στην καταστροφή, αλλά θέλει να δώσει ένα θετικό πρόσημο. Γι’ αυτό τονίζει τον πολιτισμό που έφεραν οι άνθρωποι αυτοί όταν ήρθαν στον ελλαδικό χώρο», δήλωσε η διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Όπως τόνισε, είναι η τρίτη μεγάλη εκδήλωση καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διοργανώνει το συγκεκριμένο σχολείο. «Θεωρούμε την πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών απαραίτητη για την ανάπτυξή τους και επίσης αποτελεί στόχο μας να μάθουν τα παιδιά από μικρά, σε πράξεις φιλανθρωπίας και ανθρωπιάς», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και τιμή για το γεγονός. «Με τον τρόπο αυτό δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν τη μουσική μας παράδοση και να περάσει με έναν εξαιρετικό τρόπο από γενιά σε γενιά», είπε χαρακτηριστικά.

Στα 20 τραγούδια που θα ερμηνεύσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συνοδεύονται από παραδοσιακή ορχήστρα, αλλά και από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς, Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, Θάνο Γκιουλετζή στο βιολί και Αχιλλέα Σοφούδη στο πιάνο, γνωστούς και ως «trio mousikanti».

Ο Μανώλης Καραντίνης εξέφρασε τη συγκίνησή του γι’ αυτό που γίνεται, καθώς όπως είπε, τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον μας και ο σκοπός της εκδήλωσης είναι ιερός.

Από την πλευρά του ο Θάνος Γκιουλετζής υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές με τον μαέστρο Ηρακλή Παναγόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τα παιδιά που έκαναν όλη αυτή τη διαδρομή και έμαθαν τα τραγούδια (παραδοσιακά και έντεχνα), μέσα από τα οποία μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τέλος, ο Αχιλλέας Σοφούδης –που είναι και δάσκαλός τους– προειδοποίησε για την απίστευτη ενέργεια και τη συγκίνηση που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη εκδήλωση. «Είναι μια παράσταση επαγγελματικού επιπέδου και αποτέλεσμα μίας υπέροχης μίξης, που είναι γεμάτη αγάπη, μεράκι και προσπάθεια για κάτι που θα αφήσουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Για το τρακ που του προκαλεί η ιδέα ότι θα συμμετέχει στην εκδήλωση ως ο κεντρικός αφηγητής μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός. «Με γεμίζει με μεγάλη ευθύνη και έχω τρακ που θα πλαισιώνομαι από 240 παιδιά και την… Εθνική Ελλάδος των μουσικών», ανέφερε ο ίδιος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρα Κασιούμη, όπως και οι όμιλοι θεάτρου, μοντέρνου χορού και μπαλέτου υπό την καθοδήγηση των Μυρσίνης Καρματζόγλου, Άννας Θωίδου και Άσπας Σέρβου.

Στο απόσπασμα του Πόντου θα λάβει μέρος παραδοσιακή, παιδική ορχήστρα με ποντιακές λύρες του Συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» και με τη χορευτική τους ομάδα, ενώ θα συμμετάσχει το παραδοσιακό χορευτικό τμήμα της ΚΕΠΑΠ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Το κείμενο είναι του Στέλιου Λιθοξοΐδη.

Η παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη, θα δοθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 19:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό υλικό από το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΚΜΣ: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Κατερίνας Μπούρα «The Secret ‘Constantinople Organisation’ 1908-1912»

8/09/2026 - 7:22μμ
Η θάλασσα της Νέας Κρήνης φωτίστηκε από τους πυρσούς των σκαφών που συμμετείχαν στην αναπαράσταση (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βάρκες με πυρσούς φώτισαν τη νύχτα στη Νέα Κρήνη – Η άφιξη των προσφύγων, 104 χρόνια μετά

8/09/2026 - 1:32μμ
Κολάζ φωτογραφιών από το εξωτερικό της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα όπως είναι σήμερα (αριστερά) και κατά τη φάση της ανέγερσής της (δεξιά) (φωτ.: pantovasilissa.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Παντοβασίλισσα: Η εικόνα που ταξίδεψε από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας στη Ραφήνα και κράτησε ζωντανή τη μνήμη της χαμένης πατρίδας

8/09/2026 - 10:30πμ
Εκπλήρωση ετήσιου τάματος των Μηχανιωτών πιστών προς την Παναγία τη Μηχανιώτισσα στα Λουτρά Αιδηψού. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το τάμα που νικά το χρόνο: Η Παναγία Μηχανιώτισσα ενώνει Αιδηψό και Νέα Μηχανιώνα

7/09/2026 - 11:40μμ
Χορευτές και χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές στην εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μας ενώνει, Πάρος-Κρήτη» (φωτ.: parianostypos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρά Ασία ένωσε Πάρο και Κρήτη στην 20ή Μικρασιατική Συνάντηση

7/09/2026 - 10:39μμ
Στιγμιότυπο από το ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία: Μνημόσυνο και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

7/09/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

7/09/2026 - 4:59μμ
Από την αφίσα της ταινίας
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Η ζωή των Ρωμιών μετά τον ξεριζωμό στο ντοκιμαντέρ «Η ζωή μετά τη ζωή»

7/09/2026 - 9:31πμ
Η Αγορά της αρχαίας Σμύρνης ακόμα επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους (φωτ.: Turkish Ministry of Culture and Tourism)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη «μίλησε» ξανά: Άγνωστοι χώροι και σπάνιες τοιχογραφίες ήρθαν στο φως

6/09/2026 - 10:05μμ
Το Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Νέα Κούταλη, καλυμμένο με την ελληνική σημαία μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων (φωτ.: Facebook / Κοινότητα Νέας Κούταλης Λήμνου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κούταλη Λήμνου: Στη «Μικρασιάτισσα Μάνα» η μνήμη του ξεριζωμού – 100 χρόνια από τη νέα αρχή

6/09/2026 - 6:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του νέου πτωχοκομείου Darülaceze. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Τουρκική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Βλέπουν» CIA πίσω από το Φανάρι και τη Χάλκη

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το παιδί της προσφυγικής Νέας Ιωνίας που έκανε τη Μικρά Ασία τραγούδι

32 λεπτά πριν
Λούλουδια σε ειδικές υποδοχές, δίπλα στα ονόματα των θυμάτων των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Αλ Κάιντα (φωτ.: EPA / Bonnie Cash / POOL)

25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο «εχθρός» βρίσκεται μέσα στις ΗΠΑ

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Δίκη Σήφη Βαλυράκη: «Επέδειξαν εγκληματική συμπεριφορά» – Η πρόταση του εισαγγελέα για τους δύο ψαράδες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: «Η Ελληνική γλώσσα για την ομογένεια της Αυστραλίας είναι μια ζώσα πραγματικότητα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/ABIR SULTAN)

Μέση Ανατολή: Το Ιράν χτυπά Ιορδανία και πλοία στον Κόλπο – Το Ισραήλ κλείνει το βρετανικό προξενείο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV