pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: «Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά» και η Μικρασία συναντά τον Πόντο με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή

Μεγάλη εκδήλωση με φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο Μέγαρο Μουσικής

2/02/2023 - 9:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διακόσιες σαράντα παιδικές φωνές θα ενωθούν για να τραγουδήσουν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα συνοδεύονται από κορυφαίους μουσικούς, σε μια παράσταση που κεντρικός αφηγητής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός.

Μάλιστα, τα έσοδα από την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα διατεθούν στην Παιδοογκολογική Κλινική του Ιπποκράτειου.

Στην παράσταση Τα παιδιά τραγουδούν για τα παιδιά: Οι τελευταίες κενές σελίδες, δύο νέοι της σημερινής εποχής αντιμετωπίζουν προβλήματα προσπαθώντας να οικοδομήσουν το μέλλον τους, αλλά δεν σταματούν να ονειρεύονται. Ο ένας αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά. Μαζί του παίρνει ένα λεύκωμα με φωτογραφίες από προσωπικότητες που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο και διέπρεψαν ο καθένας στον τομέα του.

Μέσα από την αναδίπλωση των σελίδων του λευκώματος γίνεται όλη η κατάθεση της μνήμης της Μικράς Ασίας, με αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια. Τις τελευταίες σελίδες του λευκώματος, πάντως, θα συμπληρώσουν οι νέοι της σημερινής εποχής.

«Η παράσταση είναι αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το σχολείο μας όμως δεν στέκεται στην καταστροφή, αλλά θέλει να δώσει ένα θετικό πρόσημο. Γι’ αυτό τονίζει τον πολιτισμό που έφεραν οι άνθρωποι αυτοί όταν ήρθαν στον ελλαδικό χώρο», δήλωσε η διευθύντρια του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Όπως τόνισε, είναι η τρίτη μεγάλη εκδήλωση καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διοργανώνει το συγκεκριμένο σχολείο. «Θεωρούμε την πολιτιστική εκπαίδευση των παιδιών απαραίτητη για την ανάπτυξή τους και επίσης αποτελεί στόχο μας να μάθουν τα παιδιά από μικρά, σε πράξεις φιλανθρωπίας και ανθρωπιάς», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και τιμή για το γεγονός. «Με τον τρόπο αυτό δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν τη μουσική μας παράδοση και να περάσει με έναν εξαιρετικό τρόπο από γενιά σε γενιά», είπε χαρακτηριστικά.

Στα 20 τραγούδια που θα ερμηνεύσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συνοδεύονται από παραδοσιακή ορχήστρα, αλλά και από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς, Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, Θάνο Γκιουλετζή στο βιολί και Αχιλλέα Σοφούδη στο πιάνο, γνωστούς και ως «trio mousikanti».

Ο Μανώλης Καραντίνης εξέφρασε τη συγκίνησή του γι’ αυτό που γίνεται, καθώς όπως είπε, τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον μας και ο σκοπός της εκδήλωσης είναι ιερός.

Από την πλευρά του ο Θάνος Γκιουλετζής υπογράμμισε τη σημαντική δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές με τον μαέστρο Ηρακλή Παναγόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τα παιδιά που έκαναν όλη αυτή τη διαδρομή και έμαθαν τα τραγούδια (παραδοσιακά και έντεχνα), μέσα από τα οποία μαθαίνουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Τέλος, ο Αχιλλέας Σοφούδης –που είναι και δάσκαλός τους– προειδοποίησε για την απίστευτη ενέργεια και τη συγκίνηση που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη εκδήλωση. «Είναι μια παράσταση επαγγελματικού επιπέδου και αποτέλεσμα μίας υπέροχης μίξης, που είναι γεμάτη αγάπη, μεράκι και προσπάθεια για κάτι που θα αφήσουμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Για το τρακ που του προκαλεί η ιδέα ότι θα συμμετέχει στην εκδήλωση ως ο κεντρικός αφηγητής μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Σαραφιανός. «Με γεμίζει με μεγάλη ευθύνη και έχω τρακ που θα πλαισιώνομαι από 240 παιδιά και την… Εθνική Ελλάδος των μουσικών», ανέφερε ο ίδιος.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης οι ηθοποιοί Γιώργος Κωνσταντίνου και Αλεξάνδρα Κασιούμη, όπως και οι όμιλοι θεάτρου, μοντέρνου χορού και μπαλέτου υπό την καθοδήγηση των Μυρσίνης Καρματζόγλου, Άννας Θωίδου και Άσπας Σέρβου.

Στο απόσπασμα του Πόντου θα λάβει μέρος παραδοσιακή, παιδική ορχήστρα με ποντιακές λύρες του Συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» και με τη χορευτική τους ομάδα, ενώ θα συμμετάσχει το παραδοσιακό χορευτικό τμήμα της ΚΕΠΑΠ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Το κείμενο είναι του Στέλιου Λιθοξοΐδη.

Η παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Πυλαίας-Χορτιάτη, θα δοθεί την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στις 19:30, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του θεάτρου θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό υλικό από το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

29/06/2026 - 11:43μμ
Στιγμιότυπο από το προσυνέδριο νεολαίας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, στη Νέα Ιωνία Αττικής (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Η νεολαία στο επίκεντρο, με προσυνέδριο και νέες πρωτοβουλίες

29/06/2026 - 5:29μμ
Η φωτιά του Κλήδονα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο Κλήδονας «άναψε» ξανά στην Καισαριανή: Μνήμη, μικρασιάτικοι σκοποί και παραδοσιακό γλέντι στο Σκοπευτήριο

27/06/2026 - 6:42μμ
Τμήμα της αφίσας του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατικών Σωματείων
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασία χαίρε: Η Νέα Ιωνία γίνεται η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

27/06/2026 - 9:56πμ
Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία μετρά αντίστροφα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

26/06/2026 - 4:46μμ
Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος, από το βιβλίο των φωτογράφων Daniel Baud-Bovy / Frédéric Boissonnas, «Des Cyclades en Crète au gré du vent», Γενεύη 1919 (πηγή: travelogues.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερμούπολη: Η πόλη που ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες συμπληρώνει δύο αιώνες ιστορίας

24/06/2026 - 2:47μμ
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

23/06/2026 - 11:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

7 ώρες πριν
(Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής/Facebook)

Με ποντιακούς χορούς και ζωντανή μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά στη Νέα Ηράκλεια

7 ώρες πριν
Από αριστερά η υπεύθυνη παραγωγής Στελλίνα Ανεμά με τον γιο της Αλέξανδρο Ρούφα, η Γιώτα Τσουνάκα, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Ρούφας, ο πρωταγωνιστής της Δημήτρης Παπακυριάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. Ηλίας Κλάππας, η Λένα Νίτσου-Ψαθά, η Γιώτα Μπουρλετίδου
(φωτ.: προσωπικό αρχείο Λένας Νίτσου-Ψαθά)

Το «Ξύπνα Βασίλη» αναβίωσε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τη θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Μαρίν Λεπέν επιστρέφει στη μάχη για την προεδρία της Γαλλίας παρά την καταδίκη της με βραχιολάκι

8 ώρες πριν
Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καταγγελίες κατά του αρχιεπισκόπου του Ραμπάτ: Πέντε γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign