pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμερικανοί γερουσιαστές σε Μπάιντεν: Τα F-16 της Τουρκίας περνάνε μέσα από την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO

Τι αναφέρουν σε νέα επιστολή τους με παραλήπτη τον Αμερικανό πρόεδρο

2/02/2023 - 9:28πμ
(Φωτ. αρχείου.: pixabay)

(Φωτ. αρχείου.: pixabay)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη σύνδεση της NATOϊκής διεύρυνσης και της αγοράς νέων μαχητικών F-16 από την Τουρκία ζητούν με επιστολή τους Αμερικανοί γερουσιαστές από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία τους για τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Η διακομματική επιστολή συντάχθηκε από την γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Τζον Σαχίν και τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό της Τομ Τίλις.

Ήδη έχει υπογραφεί από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.

Η επιστολή των Αμερικανών Γερουσιαστών

«Η αποτυχία επικύρωσης των πρωτοκόλλων ή υποβολής χρονοδιαγράμματος για την επικύρωση απειλεί την ενότητα της συμμαχίας σε μια καίρια συγκυρία, όπου η Ρωσία συνεχίζει την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία. Μια παραγωγική και αμοιβαία επωφελής διμερής σχέση ασφάλειας με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η αποτυχία της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Το Κογκρέσο δεν μπορεί να εξετάσει τη μελλοντική υποστήριξη της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16, έως ότου η Τουρκία ολοκληρώσει την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης.

»Από τις 5 Ιουλίου, 28 από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τα δύο εναπομείναντα μέλη της συμμαχίας, η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να επικυρώσει τα πρωτόκολλα όταν οι νομοθέτες της συγκληθούν εκ νέου σε σύνοδο του Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2023.

»Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2022 στη Μαδρίτη, η Τουρκία υπέγραψε τριμερές Μνημόνιο Συνεννόησης με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, περιγράφοντας συμφωνίες για τις προσπάθειες που θα έκαναν οι δυο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ασφαλείας που έθεσε η Τουρκία ως προϋπόθεση για την ένταξη τους. Έκτοτε, τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία εργάστηκαν για την εφαρμογή των ανησυχιών που περιγράφονται σε αυτό το Μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των αυξημένων προσπαθειών για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία και είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί έτσι από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ικανότητας επιβολής του νόμου για υποστήριξη των εκδόσεων και απελάσεων στην Τουρκία, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες και το κράτος δικαίου. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επίσης ξεκινήσει διαδικασίες για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού τους πλαισίου για τις εξαγωγές όπλων. Η Σουηδία χορήγησε πρόσφατα μία από τις πρώτες άδειες εξαγωγής της από τη σουηδική αμυντική βιομηχανία για παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από το 2019. Η Φινλανδία εξετάζει επίσης τη χορήγηση αδειών εξαγωγής.

Είναι σαφές ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία καταβάλλουν πλήρεις και καλή τη πίστη προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ που έχει ζητήσει η Τουρκία.

»Παρά την εμφανή αυτή πρόοδο, η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τα πρωτόκολλα προσχώρησης για τη Σουηδία και τη Φινλανδία και δεν ήταν διατεθειμένη να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα για την εξέταση της επικύρωσης των πρωτοκόλλων. Η Τουρκία έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Εκτιμούμε τη δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά και να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Αυτή η σχέση, ωστόσο, επισκιάστηκε από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην επικύρωση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και αυτές οι καθυστερήσεις αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της συμμαχίας, για την Ευρώπη και τη διεθνή παγκόσμια τάξη που συνεχίζει να απειλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αποδεικνύεται από την επικύρωση των πρωτοκόλλων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας από 28 από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία θα φέρουν νέες και προηγμένες δυνατότητες στη συμμαχία που θα τοποθετήσουν καλύτερα το ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται σε τρέχουσες και αναδυόμενες απειλές.

»Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συνεργάζονται σε μια σειρά από προτεραιότητες ασφάλειας. Οι συνεχείς προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν αυτές τις προτεραιότητες, όπως η υποστήριξη της κυβέρνησής σας για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, βασίζονται σε μια κοινή κατανόηση της υποστήριξης προς τους δημοκρατικούς συμμάχους μας.

Μόλις επικυρωθούν τα πρωτόκολλα ένταξης στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, το Κογκρέσο μπορεί να εξετάσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ωστόσο, η αποτυχία να γίνει αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση αυτή την εκκρεμή πώληση.

»Όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία, στόχευε στη διάσπαση της διατλαντικής συμμαχίας. Αντιθέτως, ως Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκριθήκαμε μαζί με τους συμμάχους μας σε αυτή την άνευ προηγουμένου στιγμή στην ιστορία με μια πρωτόγνωρη ενότητα και δύναμη. Σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, την αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, για να ενθαρρύνετε την Τουρκία να ενεργήσει γρήγορα για την υποστήριξη της διατλαντικής ενότητας και να επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Π. Κασφίκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 3:52μμ
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

16/06/2025 - 12:36μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

16 λεπτά πριν
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: Instagram / giorgos_pilidis)

Σαρώνει και στο MMA ο Πιλίδης – Νίκησε εύκολα στον πρώτο του αγώνα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» (φωτ. αρχείου: facebook.com/SyllogosPontionEvosmou)

Ο πολιτισμός του Πόντου στις διήμερες εκδηλώσεις της «Παναγίας Κρεμαστής» Ευόσμου

2 ώρες πριν

Εκδόσεις Κυριακίδη: Παρουσιάζονται τα βιβλία του Θεόφιλου Πουταχίδη με κοντάκια του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

3 ώρες πριν
Εικόνα πυρκαγιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Θανάσης Δημόπουλος/ EUROKINISSI)

Φωτιά Άνω Σούλι Μαραθώνα: Βελτιωμένη η εικόνα στην περιοχή – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign