pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Νέα ψηφιακή εμπειρία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Εφαρμογές δείχνουν την πραγματική χρήση και την αρχική μορφή των εκθεμάτων

1/02/2023 - 6:58μμ
Αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αίθουσα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μια νέα ψηφιακή και διαδραστική εμπειρία προσφέρει πλέον στους επισκέπτες του το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, με δωρεάν εφαρμογές τις οποίες μπορεί ο καθένας να κατεβάσει στο κινητό του, για να του προσφέρουν μία διαφορετική οπτική στην ξενάγηση.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν διαθέτει κινητό ή δεν έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει τις εφαρμογές, μπορεί να δανειστεί –αφήνοντας κάποιο προσωπικό του έγγραφο ως εγγύηση– φορητές συσκευές που παραχωρεί το μουσείο, στις οποίες είναι διαθέσιμη η ξενάγηση στα ελληνικά και άλλες δέκα γλώσσες.

Στιγμιότυπα από τη χρήση της εφαρμογής για διάφορα εκθέματα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Επίσης, αν έχει πρόβλημα ακοής, έχει τη δυνατότητα να πάρει μία άλλη, ειδική συσκευή για ξενάγηση στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Τέλος, αν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, είναι διαθέσιμη εφαρμογή ακουστικής ξενάγησης με χρήση πιστοποιημένων φορητών συσκευών.

Πώς λειτουργούν οι εφαρμογές

Ο επισκέπτης ξεκινά το ταξίδι στους αιώνες, ακολουθώντας τον εσωτερικό δρόμο, με την ελικοειδή ανοδική πορεία για να καταλήξει με την ολοκλήρωσή του στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε. Στα σχεδόν 3500 τ.μ. παρουσιάζονται μέσω αυθεντικών εκθεμάτων, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, πτυχές του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού, μέσα από επιμέρους θεματικές. Εκτίθενται χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα, κειμήλια και έργα τέχνης από τα δεκάδες χιλιάδες που περιλαμβάνονται στις συλλογές του, τα οποία χρονολογούνται από τον 2ο έως και τον 20ο αι. μ.Χ.

Κάποια από τα εκθέματα αυτά θα ζωντανέψουν. Η θέασή τους από το φακό του κινητού τηλεφώνου, σβήνει τα σημάδια των αιώνων που πέρασαν από πάνω τους και εμφανίζονται στην αρχική τους μορφή.

Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται η χρήση που είχαν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, ένα μαρμάρινο επίθημα κιονοκράνου, που μετατράπηκε σε στόμιο πηγαδιού, επιστρέφει στην εποχή που χρησιμοποιούνταν ως τέτοιο και ο επισκέπτης βλέπει μπροστά του μέσα από την κάμερα της εφαρμογής τα σχοινιά που ανεβοκατεβάζουν τα γεμάτα νερό δοχεία. Κατεβάζοντας το κινητό, βλέπει ζωντανά μπροστά του τα σημάδια που άφησαν τα σχοινιά, τα οποία κατάφεραν να χαράξουν το μαρμάρινο σώμα του.

Οι κωδικοί QRCode που μπορεί να σκανάρει ο επισκέπτης, βρίσκονται στο χώρο ή στο έκθεμα με την ειδική σήμανση (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την ίδια ώρα, ο «ξεναγός», που χωράει στην παλάμη του επισκέπτη, δεν κουράζεται να δίνει αναλυτικές πληροφορίες είτε για την αίθουσα στην οποία βρίσκεται ή για τις επιμέρους ενότητες αυτής. Αρκεί να σκανάρει το QRCode που είναι στο χώρο ή στο έκθεμα με την ειδική σήμανση ή να πληκτρολογήσει στη φορητή συσκευή τον αριθμό που αναγράφεται εκεί.

Εκτός από τα κείμενα συγγράφηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ηχογραφήθηκαν και ακούγονται στην ξενάγηση του επισκέπτη, πολλά από τα εκθέματα φωτογραφήθηκαν, βιντεοσκοπήθηκαν, και αναπτύχθηκαν πάνω τους 3D μοντέλα. Τα εκθέματα αυτά, που ο επισκέπτης βλέπει ζωντανά, έχει επίσης τη δυνατότητα να περιεργαστεί ακόμη περισσότερο μέσω της εφαρμογής στο κινητό του, ζουμάροντας στο σημείο που επιθυμεί, περιστρέφοντας το αντικείμενο, φωτίζοντάς το από διαφορετικές γωνίες και διαβάζοντας ειδικές λεπτομέρειες για κάποια από τα σημεία του.

Μάλιστα, όλη αυτήν την πληροφορία δεν θα την κρατήσει απλώς στο μυαλό του, ούτε θα την αφήσει φεύγοντας, αφού η εφαρμογή θα παραμείνει στο κινητό του και θα έχει τη δυνατότητα να την εξερευνά και από το σπίτι.

Την ίδια εμπειρία μπορούν να βιώσουν και όσοι κατά την επίσκεψή τους δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό ή ταμπλέτα, αφού μπορούν να κάνουν χρήση των τάμπλετς που έχουν εγκατασταθεί στην τελευταία αίθουσα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

6o Διεθνές Συνέδριο Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς: Η Ανατολική Θράκη στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας

17/10/2026 - 12:31πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: H Συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας

14/10/2026 - 7:07μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή παράδοσης αρχαίων ελληνικών αντικειμένων που επιστρέφονται στο ελληνικό κράτος από το κράτος του Ισραήλ (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επέστρεψε στην Ελλάδα 22 αρχαιότητες

13/10/2026 - 4:02μμ
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

10/10/2026 - 11:10μμ
(Φωτ.: Facebook/ Εκδοτικος Οίκος Τόπος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε, στα 79 του, ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος

9/10/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από το εσωτερικό του Τεμένους Χαμζά Μπέη, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες του στο κοινό το αποκατεστημένο Αλκαζάρ

9/10/2026 - 6:59μμ
Σκίτσο της Αν Κάρσον για λογαριασμό της Σουηδικής Ακαδημίας (πηγή: Χ / The  Nobel Prize / Niklas Elmehed)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2026 στην ελληνίστρια Αν Κάρσον – «Είναι τρελό. Είναι όλοι τρελοί»

8/10/2026 - 4:37μμ
Το μαρμάρινο άγαλμα του Τιβέριου (αριστερά) και η έγχρωμη ανακατασκευή του με ροζ μανδύα (δεξιά) (φωτ.: Ny Carlsberg Glyptotek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τιβέριος στα ροζ: Η μόδα της εξουσίας και τα αγάλματα από τη Μικρά Ασία

7/10/2026 - 7:02μμ
Στιγμιότυπο από την ανανέωση του Μνημονίου Κατανόησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιοκαπηλία: Ελλάδα και ΗΠΑ παρατείνουν το «μπλόκο» έως το 2031

7/10/2026 - 5:51μμ
(Φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Η αρχαία λύρα και η πανδούρα «ζωντανεύουν» στην Ευρωπό

5/10/2026 - 11:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/joa70-16807463/)

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος

5 λεπτά πριν
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

32 λεπτά πριν
Τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν πριν το δικαστήριο μπορέσει να αποφανθεί επί των ενστάσεων που υποβλήθηκαν (φωτ.: Asia News)

Τουρκία: Νέο κύμα διώξεων κατά Χριστιανών με κατεδαφίσεις περιουσιών και απαγόρευση πατρογονικών επωνύμων

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)

Κόκκινα δάνεια: Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες και τους servicers

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθώς αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο για πολιτική συγκέντρωση στη Τζόρτζια, στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ (φωτ.: EPA/YURI GRIPAS / POOL)

ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «πάγωσε» τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

2 ώρες πριν
Η αφίσα της εκδήλωσης

Πτολεμαΐδα: Από την προσφυγιά στο μέτωπο του ’40 – Εκδήλωση για τους Πόντιους στρατιώτες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV