pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το βέτο στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γυρίζει μπούμερανγκ στην Τουρκία

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τη σύνδεση της πώλησης F-16 με το άνοιγμα του δρόμου προς τη συμμαχία στις δύο σκανδιναβικές χώρες

31/01/2023 - 9:57μμ
(Φωτ. αρχείου: Turkish F-16, Trident Juncture 15)

(Φωτ. αρχείου: Turkish F-16, Trident Juncture 15)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε μπούμερανγκ φαίνεται ότι γυρίζει στην Τουρκία το βέτο στην ένταξη Σουηδίας–Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς αντί να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση στο θέμα της απόκτησης αμερικανικών F-16, τίθεται πλέον ως προαπαιτούμενο από την πλευρά των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εκνευρισμός στην τουρκική ηγεσία που εκδηλώνεται και με τις διαδοχικές δηλώσεις αξιωματούχων.

Σήμερα ήταν σειρά του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν να τα βάλει με τις ΗΠΑ και το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής της Καθημερινής Μανώλης Κωστίδης, ο Ι. Καλίν δήλωσε ότι «εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους».

«Αν στο Κογκρέσο κάποιοι γερουσιαστές, όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, φέρουν το θέμα αυτό (σ.σ.: Σουηδίας – Φινλανδίας) ως προϋπόθεση, και αν ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα χάσουν την ουδετερότητά τους στο ΝΑΤΟ. Αν το θέσουν αυτό ως προϋπόθεση, δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχτούμε. Το λέω ξεκάθαρα, εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εάν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε, αυτά τα θέματα είναι όλα ξεχωριστά».

Ο Ι. Καλίν τόνισε ότι «το πρόγραμμα των F-16 το βλέπουμε ως μια αξιότιμη εναλλακτική για την ενδυνάμωση της αεροπορίας μας, αλλά και για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι, «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή το Κογκρέσο θέσουν προϋποθέσεις ή πουν “αν δεν κάνετε αυτό δεν θα γίνει αυτό”, εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας και δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, για τον εκσυγχρονισμό και για τις ανάγκες τους, θα ψάξουν άλλες εναλλακτικές».

Ερωτηθείς αν τελειώνει το πρόγραμμα των F-16 εφόσον οι ΗΠΑ θέσουν προϋποθέσεις, απάντησε: «Εξαρτάται από τους όρους. Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό. Ξέρουμε πως η επιθυμία και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή. Αν όμως δεν μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Κογκρέσου και κολλήσει στο Κογκρέσο, τότε θα κάνουμε μια νέα εκτίμηση».

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα δεν πρόκειται, υπό τις παρούσες συνθήκες, να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε και το συζητάμε. Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από Kathimerini.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: x.com/CENTCOM)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

17/07/2026 - 11:49μμ
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

17/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Weston Observatory in Massachusetts)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι

17/07/2026 - 7:33μμ
Μαχητής των Χούθι σε πολυβόλο, δίπλα σε ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τη Χεζμπολάχ στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σχέδιο για «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε ετοιμότητα οι Χούθι

17/07/2026 - 3:33μμ
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση της Κνεσέτ με την παρούσα σύνθεση, καθώς το κοινοβούλιο του Ισραήλ διαλύθηκε ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Πέμπτη 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Διαλύθηκε η Κνεσέτ – Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έμεινε στα χαρτιά

17/07/2026 - 1:09μμ
Στιγμιότυπο από τη μετάδοση του διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου «Τζέιμς Σ. Μπρέιντι» του Λευκού Οίκου. Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Βλέπει «πειρατεία» από την Κίνα και στρώνει το έδαφος για τις ενδιάμεσες εκλογές

17/07/2026 - 12:45μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

16/07/2026 - 11:39μμ
Ιρανός εργαζόμενος τοποθετεί αντιαμερικανική πινακίδα με φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και μελών της οικογένειάς του πάνω σε φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές σημαίες, στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ  / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στοχοποιεί την «καρδιά» του ιρανικού πετρελαίου – Πλήγματα στην Κεσμ, σχέδιο κατάληψης της Χαργκ

16/07/2026 - 8:03μμ
Διαδηλωτές στο Κίεβο ζητούν την επιστροφή του Μιχαΐλο Φεντόροφ στο υπουργείο Άμυνας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φέρτε πίσω τον Φεντόροφ» και «Θα αλλάξουμε ή θα πεθάνουμε». Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Ukraine world)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αλλάζει κυβέρνηση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις

16/07/2026 - 6:51μμ
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα των μαζικών σφαγών των Αρμενίων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στις 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: Epa / Zurab Kurtsikidze)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό παζάρι – Πάγωσε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ

16/07/2026 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

12 λεπτά πριν
(Πηγή: x.com/CENTCOM)

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

38 λεπτά πριν
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

1 ώρα πριν
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στα ημιτελικά του Athens Open η Σάκκαρη

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign