pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Μήνυμα στην Άγκυρα ότι για τα F-16 δεν μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο

Ευθεία και ξεκάθαρη σύνδεση της παραχώρησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία με την άρση του βέτο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

26/01/2023 - 11:01μμ
(Φωτ. αρχείου: fightersweep.com)

(Φωτ. αρχείου: fightersweep.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αυτό (το θέμα) προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία. Έχουν εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς όπως μόλις είπατε χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση.

Από την πλευρά της η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα θέματα γύρω από τα F-16, αλλά θέλω απλώς να το βάλω στο τραπέζι ως μία από τις ανησυχίες που έχω. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο πρόεδρός Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ασφάλειας που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

27/06/2026 - 12:31πμ
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

26/06/2026 - 11:35μμ
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Timone στη Μασσαλία (φωτ.: Christian PIQUES/ google.com/maps/contrib/)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Γαλλία: Τέταρτο παιδί χάνει τη ζωή του σε αυτοκίνητο μέσα σε λίγες ημέρες – Το ξέχασε ο πατέρας του

26/06/2026 - 9:01μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων σε στρατιωτικούς που τιμήθηκαν με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας, 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα «γεράκια» πιέζουν τον Πούτιν για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και εγκατάλειψη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

26/06/2026 - 7:22μμ
Άνθρωποι περπατούν ανάμεσα στα ερείπια κτηρίων που υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Δραματική αύξηση των νεκρών από τον διπλό σεισμό – Φόβοι για χιλιάδες θύματα

26/06/2026 - 5:10μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

Ορμούζ: Νέα ένταση στα Στενά, αλλά οι αγορές βλέπουν φθηνότερο πετρέλαιο

26/06/2026 - 4:22μμ
Άνθρωποι δροσίζονται κάτω από εκνεφωτές που έχουν τοποθετηθεί κοντά στο Κολοσσαίο, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Massimo Percossi)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη «βράζει»: Δεκάδες νεκροί, θερμοκρασίες-ρεκόρ και απαγορεύσεις λόγω του ακραίου καύσωνα

26/06/2026 - 3:10μμ
Με ένα μαχητικό αεροσκάφος στο πέτο, δίπλα στην αμερικανική σημαία, υποδέχθηκε ο Τραμπ τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Δώρο» στην Τουρκία, με κινητήρες για το μαχητικό KAAN

26/06/2026 - 2:46μμ
Κάτοικοι λεηλατούν κατάστημα στην Κατία Λα Μαρ της Βενεζουέλας, μία ημέρα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς των 7,2 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη χώρα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Αγώνας δρόμου για επιζώντες μετά τον διπλό σεισμό – Στους 235 οι νεκροί, χιλιάδες οι άστεγοι

26/06/2026 - 1:09μμ
(Φωτ.: EPA/Boris Vergara/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Εθνική τραγωδία μετά τον φονικό δίδυμο σεισμό – Στους 235 οι νεκροί, χιλιάδες αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια και μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία

26/06/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλοίο στα Στενά του Ορμούζ (φωτ. αρχείου: EPA/ALI HAIDER)

Οι ΗΠΑ χτύπησαν το Ιράν: Στο στόχαστρο αποθήκες πυραύλων και ραντάρ στα Στενά του Ορμούζ

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Greg M. Cooper)

Μουντιάλ 2026: Πρώτη με σούπερ Ντεμπελέ η Γαλλία – Πεντάσφαιρη η Σενεγάλη

1 ώρα πριν
Ισραηλινό άρμα μάχης πραγματοποιεί ελιγμούς καθώς αυτοκινητοπομπή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) κινείται ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια στο χωριό Μέις Ελ Τζαμπάλ του νοτίου Λιβάνου, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων στην Άνω Γαλιλαία (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)

Ιστορική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον – Με εμφύλιο απειλεί η Χεζμπολάχ

2 ώρες πριν
Το μνημείο στο Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (φωτ.: haf.gr)

Αίγυπτος: Η Πολεμική Αεροπορία αποκατέστησε το Μνημείο των Ελλήνων Πολεμιστών στο Κάιρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων/Facebook)

Νέα διοίκηση στην Ένωση Ποντίων Σουρμένων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 15χρονου στην Καλλιθέα: 17 ταυτοποιήσεις και 7 συλλήψεις για το έγκλημα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign