pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Μήνυμα στην Άγκυρα ότι για τα F-16 δεν μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο

Ευθεία και ξεκάθαρη σύνδεση της παραχώρησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία με την άρση του βέτο για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

26/01/2023 - 11:01μμ
(Φωτ. αρχείου: fightersweep.com)

(Φωτ. αρχείου: fightersweep.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που καλείται να παίξει το Κογκρέσο στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εξέπεμψε η αρμόδια για θέματα διεθνούς ασφαλείας υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν ρώτησε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 υπό το βάρος των νέων δεδομένων που δημιουργούνται μετά την άρνηση της Άγκυρας να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός απάντησε ότι «σε κάθε ευκαιρία το υπουργείο Άμυνας εγείρει ακριβώς τα ίδια θέματα στους Τούρκους συμμάχους μας και ενισχύει (το μήνυμα) ότι στις δημοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουν την αμερικανική εξωτερική πολιτική, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, και πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν».

Στο ίδιο μήκος κύματος φάνηκε να κινείται και η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θέτουν συνεχώς το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην τουρκική πλευρά, την οποία έχουν ενημερώσει ότι η στήριξη του Κογκρέσου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ασφάλειας της.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «σχεδόν όλοι (οι σύμμαχοι μας) έχουν επικυρώσει (το πρωτόκολλο της ένταξης) με την εξαίρεση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Αυτό (το θέμα) προκύπτει σε κάθε συνομιλία που έχουμε με την Τουρκία και προσπαθήσαμε με τους Σουηδούς, όπως γνωρίζετε, να υποβάλουν έναν οδικό χάρτη που θα επεξεργαστούν με την Τουρκία. Έχουν εκπληρώσει πολλά από αυτά τα ορόσημα και συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε πει το ίδιο στους Τούρκους συμμάχους μας, καθώς όπως μόλις είπατε χρειαζόμαστε την υποστήριξη αυτού του Κογκρέσου για να προχωρήσουμε στη βελτίωση της ασφαλείας που πιστεύουμε ότι χρειάζονται ως σύμμαχοι. Το Κογκρέσο είναι πιθανό να εξετάσει πολύ πιο ευνοϊκά το θέμα μετά την επικύρωση.

Από την πλευρά της η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την παράδοση F-16 στην Τουρκία έως ότου η Άγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον αναγνώρισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «Νομίζω ότι αρκετοί συνάδελφοί μου συμμερίζονται αυτή την ανησυχία. Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα θέματα γύρω από τα F-16, αλλά θέλω απλώς να το βάλω στο τραπέζι ως μία από τις ανησυχίες που έχω. Νομίζω ότι η Σουηδία κινήθηκε πολύ εύστοχα για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που συζητήθηκαν με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και ότι δυστυχώς ο πρόεδρός Ερντογάν εκμεταλλεύεται αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι το κάνει για να εξυπηρετήσει τα εσωτερικά του πολιτικά συμφέροντα αντί να ασχοληθεί πραγματικά με αυτό που είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας ασφάλειας που χρειαζόμαστε, καθώς υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
Μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35C του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράν – Νέα μέτωπα σε Ιράκ, Ιορδανία και Υεμένη

30/07/2026 - 10:04πμ
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

28/07/2026 - 9:31μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

28/07/2026 - 8:19μμ
Ταξιδιώτης παρακολουθεί τις ειδήσεις για τον ισχυρό σεισμό των 7,1 βαθμών που έπληξε την περιφέρεια Κουμαμότο, στον τερματικό σταθμό 1 του αεροδρομίου Χανέντα, στο Τόκιο  (φωτ.: EPA / Rodrigo Reyes Marin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο μετά τον σεισμό

28/07/2026 - 6:20μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φτάνει στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Shawn Thew / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο: Patriot, drones και στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι

28/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: EPA / Jiji Press)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από ισχυρότατο σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών – Κτήρια κατέρρευσαν, προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές

28/07/2026 - 1:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Ρέθυμνο: Μαίνεται η νέα φωτιά στον Ασώματο – 72 πυροσβέστες και αλλεπάλληλες εκκενώσεις

10 λεπτά πριν
Συνάδελφοι αποχαιρετούν μεταφέρουν τη σορό του 25χρονου εθελοντή πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Ρέθυμνο: Με τη γαλανόλευκη το τελευταίο αντίο στον 25χρονο πυροσβέστη Παντελή Διαμαντάκη

34 λεπτά πριν
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

59 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Πάρο, Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Δανάη Αρσενίδου)

Πάρος: Νέα αναζωπύρωση – Νέο 112 για απομάκρυνση από το Άσπρο Χωριό

1 ώρα πριν
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

2 ώρες πριν
Νέο πύρινο μέτωπο στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, στον Ασώματο. Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Ρέθυμνο: Νέα φωτιά, στον Ασώματο Αγίου Βασιλείου – Ήχησε το 112, στη μάχη τρία ελικόπτερα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign