pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Γέφυρες στην αντιπολίτευση ρίχνει το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκτίμησε σήμερα ότι το κόμμα θα έπρεπε να στηρίξει τον κοινό υποψήφιο του συνασπισμού των έξι κομμάτων

26/01/2023 - 8:12μμ
Από παλαιότερες πορείες υπέρ του HDP (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Από παλαιότερες πορείες υπέρ του HDP (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το κοινό μέτωπο με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, εναντίον του Ερντογάν, αποτελεί ζητούμενο για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς εκτίμησε σήμερα ότι το HDP θα έπρεπε να στηρίξει τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο στην Τουρκία.

Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ντεμιρτάς είπε ότι ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να «τείνει το χέρι» στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, του οποίου ο ίδιος υπήρξε συνιδρυτής και συμπρόεδρος.

Σήμερα, ο Ντεμιρτάς κρατείται σε φυλακή της Αδριανούπολης, καταδικασμένος για τρομοκρατία.

Το HDP, το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο Κοινοβούλιο, δεν συμμετέχει στον εξακομματικό συνασπισμό, κυρίως λόγω της παρουσίας σε αυτόν του εθνικιστικού «Καλού» κόμματος (Iyi) της Μεράλ Ακσενέρ.

Η συμπρόεδρος του HDP και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Περβίν Μπουλντάν ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι το κόμμα σκοπεύει να κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Όμως ο Ντεμιρτάς, που υπήρξε και ο ίδιος υποψήφιος δύο φορές απέναντι στον Ερντογάν –η τελευταία ήταν το 2018, ενώ ήταν ήδη στη φυλακή– στηρίζει την ιδέα μιας ενιαίας, μοναδικής υποψηφιότητας μολονότι «σε αυτό το στάδιο φαίνεται πιθανό το HDP να ορίσει δικό του υποψήφιο», όπως παραδέχτηκε. «Είμαι υπέρ του κοινού υποψηφίου, εφόσον ο υποψήφιος που θα επιλέξει το Τραπέζι των Έξι καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με το HDP. Όμως αυτό δεν εξαρτάται ούτε από εμένα, ούτε από το HDP. Δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί παρά μόνο αν το Τραπέζι των Έξι κάνει βήματα» προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ο Ντεμιρτάς, ο οποίος θα κλείσει τα 50 του χρόνια τον Απρίλιο.

Το HDP απειλείται με απαγόρευση από τις αρχές που το κατηγορούν για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι «οι ψηφοφόροι του HDP δεν θα μείνουν χωρίς επιλογή, χωρίς κόμμα».

«Είμαστε έτοιμοι», διαβεβαίωσε.

Στις αρχές Ιανουαρίου η δικαιοσύνη αποφάσισε να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Στο παρελθόν και άλλα φιλοκουρδικά κόμματα τέθηκαν εκτός νόμου.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 το HDP συγκέντρωσε ποσοστό 12% και εξέλεξε 56 βουλευτές (σε σύνολο 579). Χιλιάδες υποστηρικτές του και δεκάδες αιρετοί, κυρίως στις νοτιοανατολικές επαρχίες όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι κουρδικής καταγωγής, έχουν φυλακιστεί ή κατηγορούνται για στήριξη της τρομοκρατίας ή απειλές στην εθνική ασφάλεια. Όλοι τους απορρίπτουν τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για πολιτικές διώξεις.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς συνελήφθη το 2016 και κρατείται έκτοτε, παρά τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του. Καταδικάστηκε το 2018 αλλά αντιμετωπίζει ακόμη πολλές κατηγορίες, με βάση τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών. Ο ίδιος δεν υπολογίζει σε μια ενδεχόμενη αμνηστία, δηλώνοντας ότι «δεν είναι ένοχος για τίποτα και επομένως δεν θα ζητήσει συγγνώμη».

«Ποτέ δεν περίμενα χάρη από κανέναν και ακόμη λιγότερο από τον Ερντογάν. Εγώ θα πρέπει να τον συγχωρήσω, εκείνος είναι ο ένοχος», έγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι «ο Ερντογάν και η χούφτα των ανθρώπων που τον περιβάλλουν θα ηττηθούν. Η δημοκρατία, είναι βέβαιο, θα νικήσει: αυτή η νοοτροπία του ισχυρού ανδρός, του ρατσιστή, του εθνικιστή, θα εξαφανιστεί».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

9/04/2026 - 11:22μμ
Γυναίκα περπατά δίπλα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών την επομένη ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στη συνοικία Άιν ελ Μρέισα της Βηρυτού, στον Λίβανο. 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική πρωτοβουλία για επαφές Ισραήλ-Λιβάνου σε σκηνικό εύθραυστης εκεχειρίας

9/04/2026 - 10:48μμ
Δορυφορική εικόνα δείχνει γενική άποψη της υπόγειας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordo, πριν από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, 20 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxar Technologies)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυνήγι «θησαυρού» στην Τεχεράνη: «Αγνοείται» το εμπλουτισμένο ουράνιο – Ο άσσος στο μανίκι των Ιρανών

9/04/2026 - 9:39μμ
(Εικ.: commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο

9/04/2026 - 7:33μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Συνεχίζεται από την Κυριακή η δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά

9/04/2026 - 4:05μμ
(Φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμα θύματα στα ερείπια

9/04/2026 - 11:56πμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Επί ξυρού ακμής η εκεχειρία – Νέο απειλητικό μήνυμα από τον Τραμπ

9/04/2026 - 9:35πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Εκτός εκεχειρίας ο Λίβανος» – Σφοδροί βομβαρδισμοί και απειλές του Ιράν ότι θα αποσυρθεί από τη συμφωνία

8/04/2026 - 8:37μμ
Από το σημείο όπου έλαβε χώρα η επίθεση (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Στις 11 οι συλλήψεις για την επίθεση στο ισραηλινό προξενείο

8/04/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: EPA / Rehan Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν: Μικτές οι διεθνείς αντιδράσεις – Επιφυλακτικότητα για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

8/04/2026 - 1:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών)

Οδός Πόντου: Στην Καλαμαριά συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης στη Θεσσαλονίκη

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρυπατάδων)

Μεγάλη Παρασκευή: Στους Βαρυπατάδες της Κέρκυρας ανάβουν τα σαλιγκάρια – Ένα ιδιαίτερο έθιμο που κρατά πάνω από 100 χρόνια

32 λεπτά πριν
Ο Επιτάφιος του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Χολαργού, Μεγάλη Παρασκευή 18 Απριλίου 2025 (φωτ.: ΕUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)

Ακριβός φέτος ο Επιτάφιος: Πάνω από 600 ευρώ ο στολισμός με λουλούδια

1 ώρα πριν
Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

1 ώρα πριν
Λουλούδια στην Κέρκυρα, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μεγάλη Παρασκευή: Πού θα βρέξει – Νεφώσεις και τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ηττήθηκε στη Βαλένθια και δυσκόλεψε η εξάδα για τον Παναθηναϊκό

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign