pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Σε μια νέα πατρίδα»: Αφιερωμένο στη Βέροια, τη Νάουσα, τα Γιαννιτσά και την Κατερίνη  το 10ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η σειρά προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 19:00

26/01/2023 - 12:10μμ
(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ Σε μια νέα πατρίδα –μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά τον βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας–, συνεχίζει να προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 19:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.

Το 10ο κατά σειρά επεισόδιο, που θα προβληθεί αυτή την Παρασκευή, είναι αφιερωμένο στις πόλεις Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά και Κατερίνη, και έχει τίτλο «Από τη δίνη του αυτοπροσδιορισμού στη δυναμική της ενεργητικής παρουσίας».

Η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας υπήρξε τόπος υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων σε μεγάλη γεωγραφική έκταση – τόσο εντός των μεγάλων πόλεων, όπως η Βέροια και η Νάουσα, όσο και στα χωριά. Στο επεισόδιο γίνεται εκτενής αναφορά στα πολιτικοοικονομικά, πολιτιστικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, στην προσφυγική ανθρωπογεωγραφία, καθώς και στις συνθήκες εγκατάστασης και διαβίωσης τα πρώτα χρόνια.

Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση της προσφυγικής εγκατάστασης στο Ροδοχώρι.

Κάτι ενδεικτικό στην περιοχή, είναι η δημιουργία από τους πρόσφυγες σημαντικών μνημονικών τόπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επανίδρυση στην Καστανιά της Βέροιας του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά και αντίστοιχα στο Ροδοχώρι της Νάουσας τους Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Σημαντική είναι και η συλλογή σπάνιων βιβλίων που αποθησαυρίζεται στη συλλογή της Ευξείνου Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Η σκληρή εργασία των προσφύγων μετάλλαξε όλη αυτή την περιοχή δημιουργώντας μια τεράστια καλλιεργήσιμη έκταση στην οποία παράγονται ετησίως χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα θα αναδειχθεί ο κειμηλιακός πλούτος των προσφύγων καθώς και η κουζίνα των προσφύγων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

Στη συνέχεια περιγράφεται η προσφυγική εγκατάσταση στην Πέλλα, την Αριδαία, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η προσφυγική εγκατάσταση διευκολύνθηκε από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών, μεταξύ των ετών 1927-1937.

Στο β’ μέρος του επεισοδίου παρουσιάζεται η άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, και ειδικά στην πόλη της Κατερίνης.

Μια ιδιαιτερότητα της προσφυγικής εγκατάστασης στην Κατερίνη αποτελεί η εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία –και κυρίως από τον Πόντο– στον νεοϊδρυόμενο συνοικισμό των Ευαγγελικών.

Η μικροϊστορία της προσωπικής διαδρομής του ορφανού Εφραίμ Αρζόγλου που εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη είναι η αφορμή για να παρακολουθήσουμε την πορεία και τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες με την άφιξή τους στην Ελλάδα, αλλά και την προσωπική τους αναμέτρηση με το διαγενεακό τραύμα της γενοκτονίας και της προσφυγιάς.

• Παραγωγή: Gullwing.
• Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα πρώτα επεισόδια, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix.

Στο  επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται
Θεοδόσιος Κυριακίδης: Δρ Ιστορίας – Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ • Εμμανουήλ Ξυνάδας: Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Ημαθίας • Παναγιώτης Αμοιρόπουλος: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός • Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας • Γεώργιος Τανιμανίδης: Πρόεδρος Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» • Χαράλαμπος Φανιάδης: Εθελοντής Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως • Αγνή Κολιαδήμου: Δρ. Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας • Ελένη Μαυροκεφαλίδου: Φιλόλογος – Απόγονος προσφύγων • Πάρις Παπαγεωργίου: Εκπαιδευτικός • Γιάννης Καζταρίδης: Φιλόλογος – π. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας • Πολύμνια Αρζόγλου: Απόγονος προσφύγων.
Οι συντελεστές  της παραγωγής
Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής • Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης • Δημοσιογραφική έρευνα: Βασίλης Λωλίδης • Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης • ArtDirector: Παντελής Κάσδαγλης • Διεύθυνση φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης • Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης • Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής • Πρωτότυπη μουσική: SocialProductions – Γιώργος Ξουλόγης • MotionGraphics: Θωμάς Δουκινίτσας • Λογιστική υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook.com/profile/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»/Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και ποντιακό γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτριος Ψαθάς»

6/10/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: facebook.com/Maurovatos.To.Kars)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα σεζόν με σεβασμό στην παράδοση για τον Ποντιακό Σύλλογο Μαυροβάτου «ΤΟ ΚΑΡΣ»

6/10/2026 - 4:12μμ
Ο Αρμένιος αθλητής Βαχράμ Παπαζιάν (Vahram Papazian), ο οποίος εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912 (φωτ.: Wikimedia Commons – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Βαχράμ Παπαζιάν: Ο Αρμένιος δρομέας που εκπροσώπησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στους Ολυμπιακούς του 1912 και επέζησε της Γενοκτονίας

6/10/2026 - 10:23πμ
Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: facebook.com/groupsVakis Kotridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός και έναρξη των μαθημάτων για τη νέα χρονιά στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής

5/10/2026 - 10:39μμ
Στον ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Αμάσεια 1921: Φόρος τιμής στους μάρτυρες του Πόντου, στη Σταυρούπολη

5/10/2026 - 9:45μμ
Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

5/10/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

4/10/2026 - 10:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

4/10/2026 - 9:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: YouTube/president.gov.ua)

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει μαζική επίθεση – Έκκληση στη Δύση για ενίσχυση της αεράμυνας

6 ώρες πριν
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα κατά της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μάρκο Ρούμπιο: Μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις για την επίσκεψή του στην Αθήνα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Απέδρασε με το «διπλό» από το Σεράγεβο ο ΠΑΟΚ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Basketball Champions League: Πρεμιέρα με νίκη το Περιστέρι

7 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε στη συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών Αττικής, όπου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στις προτεραιότητες της παράταξης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)

Αλέξης Τσίπρας: Μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

FIBA Europe Cup: Σπουδαία νίκη ο Ηρακλής στα Σκόπια

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV