pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Σε μια νέα πατρίδα»: Αφιερωμένο στη Βέροια, τη Νάουσα, τα Γιαννιτσά και την Κατερίνη  το 10ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3

Η σειρά προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 19:00

26/01/2023 - 12:10μμ
(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ Σε μια νέα πατρίδα –μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά τον βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας–, συνεχίζει να προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 19:00, από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.

Το 10ο κατά σειρά επεισόδιο, που θα προβληθεί αυτή την Παρασκευή, είναι αφιερωμένο στις πόλεις Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά και Κατερίνη, και έχει τίτλο «Από τη δίνη του αυτοπροσδιορισμού στη δυναμική της ενεργητικής παρουσίας».

Η ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας υπήρξε τόπος υποδοχής και εγκατάστασης προσφύγων σε μεγάλη γεωγραφική έκταση – τόσο εντός των μεγάλων πόλεων, όπως η Βέροια και η Νάουσα, όσο και στα χωριά. Στο επεισόδιο γίνεται εκτενής αναφορά στα πολιτικοοικονομικά, πολιτιστικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, στην προσφυγική ανθρωπογεωγραφία, καθώς και στις συνθήκες εγκατάστασης και διαβίωσης τα πρώτα χρόνια.

Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση της προσφυγικής εγκατάστασης στο Ροδοχώρι.

Κάτι ενδεικτικό στην περιοχή, είναι η δημιουργία από τους πρόσφυγες σημαντικών μνημονικών τόπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επανίδρυση στην Καστανιά της Βέροιας του ιστορικού μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά και αντίστοιχα στο Ροδοχώρι της Νάουσας τους Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Σημαντική είναι και η συλλογή σπάνιων βιβλίων που αποθησαυρίζεται στη συλλογή της Ευξείνου Λέσχη Ποντίων Νάουσας.

Η σκληρή εργασία των προσφύγων μετάλλαξε όλη αυτή την περιοχή δημιουργώντας μια τεράστια καλλιεργήσιμη έκταση στην οποία παράγονται ετησίως χιλιάδες τόνοι αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα θα αναδειχθεί ο κειμηλιακός πλούτος των προσφύγων καθώς και η κουζίνα των προσφύγων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

(Φωτ.: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

Στη συνέχεια περιγράφεται η προσφυγική εγκατάσταση στην Πέλλα, την Αριδαία, την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η προσφυγική εγκατάσταση διευκολύνθηκε από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών, μεταξύ των ετών 1927-1937.

Στο β’ μέρος του επεισοδίου παρουσιάζεται η άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, και ειδικά στην πόλη της Κατερίνης.

Μια ιδιαιτερότητα της προσφυγικής εγκατάστασης στην Κατερίνη αποτελεί η εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία –και κυρίως από τον Πόντο– στον νεοϊδρυόμενο συνοικισμό των Ευαγγελικών.

Η μικροϊστορία της προσωπικής διαδρομής του ορφανού Εφραίμ Αρζόγλου που εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη είναι η αφορμή για να παρακολουθήσουμε την πορεία και τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες με την άφιξή τους στην Ελλάδα, αλλά και την προσωπική τους αναμέτρηση με το διαγενεακό τραύμα της γενοκτονίας και της προσφυγιάς.

• Παραγωγή: Gullwing.
• Όσοι δεν μπόρεσαν να δουν τα πρώτα επεισόδια, έχουν τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσουν στην ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤflix.

Στο  επεισόδιο μιλούν με τη σειρά που εμφανίζονται
Θεοδόσιος Κυριακίδης: Δρ Ιστορίας – Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ • Εμμανουήλ Ξυνάδας: Πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Ιστορίας & Πολιτισμού Ημαθίας • Παναγιώτης Αμοιρόπουλος: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός • Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας • Γεώργιος Τανιμανίδης: Πρόεδρος Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» • Χαράλαμπος Φανιάδης: Εθελοντής Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως • Αγνή Κολιαδήμου: Δρ. Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας • Ελένη Μαυροκεφαλίδου: Φιλόλογος – Απόγονος προσφύγων • Πάρις Παπαγεωργίου: Εκπαιδευτικός • Γιάννης Καζταρίδης: Φιλόλογος – π. Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας • Πολύμνια Αρζόγλου: Απόγονος προσφύγων.
Οι συντελεστές  της παραγωγής
Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής • Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης • Δημοσιογραφική έρευνα: Βασίλης Λωλίδης • Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης • ArtDirector: Παντελής Κάσδαγλης • Διεύθυνση φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης • Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης • Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής • Πρωτότυπη μουσική: SocialProductions – Γιώργος Ξουλόγης • MotionGraphics: Θωμάς Δουκινίτσας • Λογιστική υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pontosnews.gr)

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Η κοπή της βασιλόπιτας και τ’ αποθαμενίων το κερίν σε μία εκδήλωση

6 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jean-Christophe Bott)

Nestlé: Εθελοντική ανάκληση προϊόντων βρεφικού γάλακτος

36 λεπτά πριν
Οι φωτογραφίες είναι από εξώφυλλα δίσκων της Στέλλας Γκρέκα, από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Στέλλα Γκρέκα: Η ζωή μιας γυναίκας-θρύλου – «Έφυγε» σαν σήμερα, στα 103 της

1 ώρα πριν
Προσωπογραφία του  Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου που αποκαλύφθηκε το 2024 στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας (πηγή: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου υπουργείου Πολιτισμού)

6 Ιανουαρίου 1449: Ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος ανεβαίνει στο θρόνο

2 ώρες πριν
Ο 18χρονος Κώστας Κοψάφτης έπιασε τον σταυρό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (φωτ.:  facebook/Imagine Frankston)

Ομογένεια: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Φράγκστον της Μελβούρνης

2 ώρες πριν
Πολίτες στέκονται μπροστά στον αυτοσχέδιο βωμό στο σημείο της τραγωδίας στο Κραν Μοντανά (φωτ.: EPA/Cyril Zingaro)

Κραν Μοντανά: Κανένας έλεγχος ασφαλείας στο μοιραίο κλαμπ από το 2019

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign