pontosnews.gr
Πέμπτη, 7/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: Μετά από τη Γερμανία, άρματα μάχης στέλνουν και οι ΗΠΑ, η Νορβηγία και η Σλοβακία

Το Κίεβο θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς

25/01/2023 - 9:14μμ
Στρατιώτης κατευθύνει ένα άρμα μάχης M1 Abrams προκειμένου να πάρει θέση για την εθνική παρέλαση στο κέντρο της Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Erik S. Lesser)

Στρατιώτης κατευθύνει ένα άρμα μάχης M1 Abrams προκειμένου να πάρει θέση για την εθνική παρέλαση στο κέντρο της Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Erik S. Lesser)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτή η αποστολή είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας από τους συμμάχους, η οποία δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι ενωμένοι απέναντι στη ρωσική εισβολή.

«Πρόκειται για τα πιο ικανά τανκς στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι θα βοηθήσουν μεν το Κίεβο να απελευθερώσει εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως «επιθετική απειλή».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα συνεχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν την Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και παραδέχτηκε ότι η μεταφορά των αμερικανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια μακρά διαδικασία, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν εκπαίδευση και συντήρηση στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι αυτά τα τανκς θα διατηρηθούν στο πεδίο της μάχης.

Την ανακοίνωση χαιρέτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη νίκη».

Thank you @POTUS for another powerful decision to provide Abrams to 🇺🇦. Grateful to 🇺🇸 people for leadership support! It's an important step on the path to victory. Today the free world is united as never before for a common goal – liberation of 🇺🇦. We're moving forward

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 25, 2023

Συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για τη στενή συνεργασία των χωρών τους στην υποστήριξη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, κίνηση που το Κίεβο επαίνεσε ως πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο.

Ανάλογες κινήσεις από Νορβηγία και Σλοβακία

Άρματα μάχης Leopard 2 πρόκειται να παραδώσει στην Ουκρανία και η κυβέρνηση της Νορβηγίας, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Μπιορν Άριλντ Γκραμ.

«Η κυβέρνηση της Νορβηγίας υποστηρίζει την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία», είπε ο Μπιορν Άριλντ Γκραμ στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό των αρμάτων που θα στείλει η χώρα του.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας, από την πλευρά της, δήλωσε έτοιμη να παραδώσει «άμεσα» 30 άρματα μάχης Τ-72 στην Ουκρανία, εφόσον λάβει άρματα δυτικής κατασκευής για να τα αντικαταστήσει, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BVP-1, σοβιετικής κατασκευής, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία για την απόκτηση 15 αρμάτων μάχης Leopard 2.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει επίσης στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana και κατασκευάζει άλλα 16 που θα πληρώσουν η Δανία, η Γερμανία και η Νορβηγία. Ο Ναντ είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά άλλων 11 αυτοκινούμενων πυροβόλων και έχει διαπραγματευτεί τη σχετική σύμβαση.

Σειρά έχουν τα μαχητικά αεροσκάφη

Η Ουκρανία θα πιέσει τώρα τους Δυτικούς συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, όπως τα αμερικανικά F-16, αφού εξασφάλισε τα άρματα μάχης που ζητούσε, ανέφερε ένας σύμβουλος του υπουργού Άμυνας.

«Ο επόμενος μεγάλος σκόπελος θα είναι τα μαχητικά αεροσκάφη», είπε ο σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Γιούρι Σακ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει έναν στόλο γερασμένων μαχητικών της σοβιετικής εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν προτού ακόμη η χώρα να κηρύξει την ανεξαρτησία της, πριν από 31 χρόνια. Τα αεροπλάνα αυτά χρησιμοποιούνται για αποστολές αναχαίτισης και για επιθέσεις εναντίον των ρωσικών θέσεων.

Η στρατιωτική στήριξη της Δύσης είναι ζωτικής σημασίας για το Κίεβο. Πριν από τη ρωσική εισβολή ωστόσο, ακόμη και η ιδέα παράδοσης φονικών όπλων στην Ουκρανία ήταν αμφιλεγόμενη, ωστόσο πλέον πέφτει το ένα ταμπού μετά το άλλο.

«Δεν ήθελαν να μας δώσουν βαρύ πυροβολικό, μετά το έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν συστήματα Himars, μετά μας τα έδωσαν. Δεν ήθελαν να μας δώσουν άρματα, τώρα μας δίνουν άρματα. Εκτός από πυρηνικά όπλα, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα πάρουμε», είπε ο Σακ.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει επίσης την επιθυμία να της δοθούν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.

Κυρώσεις σε έναν επιχειρηματία και εννέα αρχιερείς

Κυρώσεις σε έναν από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ουκρανίας και σε εννέα αρχιερείς που συνδέονται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέβαλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία για πέντε χρόνια.

Η απόφαση αυτή υπήρξε μια από τις τελευταίες μιας σειράς πρωτοβουλιών του Κιέβου κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξη της προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου αργά την Τρίτη ανέφερε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά του Βαντίμ Νοβίνσκι, του οποίου η περιουσία εκτιμάτο ότι ανερχόταν πριν τον πόλεμο μεταξύ 1,3-3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes.

Στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνεται και ο εφημέριος της μονής Λάυρας του Κιέβου-Πετσέρκ Πάβελ Λέμπεντ και άλλοι ανώτεροι κληρικοί από περιφερειακά παραρτήματα της εκκλησίας στα ανατολικά και νότια, καθώς και στην Κριμαία, η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παρόμοιες κυρώσεις επιβλήθηκαν σε 22 Ρώσους που σχετίζονται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διακομιδής ασθενών από τα Κανάρια Νησιά, 6 Μαΐου 2026 (πηγή: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Νέα κρούσματα εκτός πλοίου και διεθνής κινητοποίηση – Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

6/05/2026 - 8:56μμ
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

6/05/2026 - 6:58μμ
Αντιαμερικανικό billboard με σαφή αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, σε πλατεία της Τεχεράνης. 6 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία στο «παρά πέντε» ΗΠΑ-Ιράν; Μνημόνιο 14 σημείων, απειλές Τραμπ και το Ορμούζ στο επίκεντρο

6/05/2026 - 4:58μμ
Ο Τούρκος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου (πηγή: haberturk.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε κρίσιμη κατάσταση ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από πυροβολισμό

6/05/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ «παγώνει» την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ ενόψει πιθανής συμφωνίας με το Ιράν

6/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/Behrouz MEHRI/AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Ναργκίς Μοχαμαντί: «Είναι μεταξύ ζωής και θανάτου» δηλώνει η δικηγόρος της – Κρίσιμες ώρες για την Ιρανή Νομπελίστρια

5/05/2026 - 11:27μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται η εξουδετέρωση στόχου στο Ιράν από τις αμερικανικές δυνάμεις (φωτ.: Χ / Square profile picture
U.S. Central Command)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μήνες πολέμου, ίδιο αποτέλεσμα: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει όρθιο

5/05/2026 - 8:11μμ
Χειροκροτήματα για τον Ίλιε Μπολοζάν μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή της Ρουμανίας, πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας για το μέλλον της κυβέρνησής του, Τρίτη 5 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Κατέρρευσε η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση Μπολοζάν – Πολιτική κρίση με φόντο αγορές και ακροδεξιά

5/05/2026 - 6:57μμ
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ σπρώχνει την εκεχειρία στα όριά της – «Δύο με τρεις εβδομάδες» για νέο πόλεμο με το Ιράν

5/05/2026 - 4:40μμ
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί (φωτ. αρχείου: EPA/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί ζητά να δοθεί ρόλος στον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν

5/05/2026 - 3:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Champions League: Θα υπερασπιστεί το στέμμα της η Παρί – Στον τελικό με την Άρσεναλ

29 λεπτά πριν
Ο φετινός Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου είναι αφιερωμένος στον Δημήτρη Ψαθά. Στο φουαγιέ των «Αργοναυτών-Κομνηνών» φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας, με πρωταγωνιστές των έργων του (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Μήνας Θεάτρου & Ελληνικού Λόγου: Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» φέρνουν τον Μάιο στο προσκήνιο της δημιουργίας

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Ο Σουγιούλ «ζωντανεύει» στον Βόλο μέσα από μεγάλο μουσικό αφιέρωμα

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Δεν κατάφερε το 3-0 ο Παναθηναϊκός – Τελικός με Βαλένθια την Παρασκευή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Αφρικανική σκόνη: «Κοκκινίζει» η ατμόσφαιρα από την Παρασκευή – Αναμένονται λασποβροχές

1 ώρα πριν
Έλεγχος σε οδηγό ηλεκτρικού πατινιού (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΑΔΑ)

Καλλιθέα: 23χρονος με πατίνι έτρεχε με 72 χλμ/ώρα στη Συγγρού – Συνελήφθη από την Τροχαία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign