pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τη Μεγάλη Ιδέα στη Μικρασιατική Καταστροφή – Ο ρόλος του Βενιζέλου και των Μεγάλων Δυνάμεων

Ομιλία του καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Δημήτρη Σταματόπουλου στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών

25/01/2023 - 11:22πμ
Ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Δημήτρης Σταματόπουλος μιλά για την «Μεγάλη Ιδέα» στο πλαίσιο εκδήλωσης του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών (Φωτ.: Γραφείο Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών/Κώστας Αργύρης)

Ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Δημήτρης Σταματόπουλος μιλά για την «Μεγάλη Ιδέα» στο πλαίσιο εκδήλωσης του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών (Φωτ.: Γραφείο Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών/Κώστας Αργύρης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κρίσιμες φάσεις της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού κράτους από την εποχή του Ιωάννη Κωλέττη, που πρώτος έθεσε το θέμα της «Μεγάλης Ιδέας», έως και σήμερα, φωτίστηκαν με την διάλεξη του καθηγητή του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ Δημήτρη Σταματόπουλου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, με θέμα «Μετασχηματισμοί της Μεγάλης Ιδέας και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (19ος-20ος αιώνας)».

Στην ομιλία του που έγινε τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και φέτος είναι αφιερωμένο στη «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου», ο Δημήτρης Σταματόπουλος έκανε μια μεγάλη ιστορική στάση στην εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και στα γεγονότα που διαμορφώθηκαν υπό τον συσχετισμό και την αλληλεπίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων και των προωθούμενων συμφερόντων, τα οποία -υπό τη μορφή νομοτέλειας- προκάλεσαν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Η Μεγάλη Ιδέα ήταν το όνειρο της ολοκλήρωσης του διεσπαρμένου Ελληνισμού εντός και εκτός Οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσα σε μια ενιαία κρατική ολότητα. Από τη στιγμή, ωστόσο, που διατυπώθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη το 1844 δόθηκαν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες και εννοιολογήσεις του όρου, ανάλογα με την πολιτική στόχευση και τον ιδεολογικό προσανατολισμό των διαφόρων πολιτικών και λογίων του 19ου αιώνα», ανέφερε κατά την εισήγησή του ο καθηγητής Δημήτρης Σταματόπουλος.

Όπως εξήγησε, «υπήρχαν δύο κυρίως διαφορετικές σχολές ερμηνείας της Μεγάλης Ιδέας: η μία την θεωρούσε εκπολιτιστικό πρόγραμμα των λαών της Ανατολής, και συνεπώς αυτό σήμαινε τη σύγκλιση με τον μεγάλο αντίπαλο την Οθωμανική αυτοκρατορία για να παρεμποδιστεί η κάθοδος των Ρώσων και των συμμάχων τους σε θερμή θάλασσα, ενώ η άλλη, η αλυτρωτική, προωθούσε την συμμαχία με τη Ρωσία, προσδοκώντας σε έναν ακόμη ρωσοτουρκικό πόλεμο που θα διέλυε την Οθωμανική αυτοκρατορία και θα έδινε τη δυνατότητα της προσάρτησης νέων εδαφών».

«Μέχρι και την ήττα του 1897 οι δύο αυτές προοπτικές της Μεγάλης Ιδέας εναλλάσσονταν διαρκώς. Με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις πολιτικές του η στρατηγική της διάλυσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα γίνει προσπάθεια να συμβαδίσει με τα συμφέροντα των άλλων βαλκανικών λαών, που μέχρι τότε υπήρξαν ανταγωνιστές στη διανομή των ευρωπαϊκών εδαφών της αυτοκρατορίας. Και με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και τη σύγκρουσή του με το Στέμμα, θα καταφέρει να φέρει την Ελλάδα στην πλευρά των νικητών το 1918. Ωστόσο, η Μεγάλη Ιδέα θα συντριβεί στα παράλια της Μικράς Ασίας, και εξαιτίας της αδυναμίας να λυθεί το στρατηγικό πρόβλημα ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα παράλια εάν δεν ελέγξεις την ενδοχώρα, αλλά και κυρίως γιατί άλλαξαν δραστικά οι διεθνοπολιτικοί συσχετισμοί με τη δημιουργία εθνικών κρατών στην παλαιά Οθωμανική Μέση Ανατολή και την ανάδυση της ΕΣΣΔ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και ιστορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Προσεγγίζοντας με μια διεισδυτική και πολυδιάστατη ανάλυση μια σειρά πολιτικών -κυρίως- γεγονότων του περασμένου αιώνα, και βοηθουσών των ερωτήσεων των πολιτών, ο ομιλητής συνέδεσε τα σημερινά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της εγγύς Ανατολής, αναδεικνύοντας τη διαπίστωση ότι το παρόν εμπνέεται από το παρελθόν, και ότι αυτό αποτελεί μια ιστορική και γεωπολιτική εξέλιξη, διπλωματική ή στρατιωτική, βασιζόμενο στα ίδια δόγματα των ισχυρών παικτών κάθε ιστορικής περιόδου.

Ως προς τον ρόλο, δε, της ιστορίας, αυτός εν πολλοίς μόνο διδακτικός δεν μπορεί να είναι, γιατί -όπως σχολιάστηκε- «εάν ήταν διδακτικός τα ιστορικά λάθη δεν θα επαναλαμβάνονταν»…

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης στον Κόλπο της Γέρας, το 2025(φωτ.: Facebook / Ada Zafeirelli)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: Κολυμπώντας για τη Μικρασιατική Μνήμη στον Κόλπο της Γέρας

21/07/2026 - 9:08μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Σταυροδρόμι στην Πόλη αγκάλιασε παιδιά από τη Γεωργία

21/07/2026 - 4:04μμ
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλλιθέα: Έγκυος απέβαλε μετά από άγριο ξυλοδαρμό από τον πρώην σύντροφό της

14 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Hellenic Train: Διακοπή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας και της ηλεκτροδότησης στο τμήμα Λάρισα-Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINISSI)

Πληρωμές σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,3 εκατ. δικαιούχους – Ο «χάρτης» των καταβολών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

2 ώρες πριν
Από εξώφυλλο άλμπουμ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Συναγερμός για την κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Εύβοια, Λάρισα, Μαγνησία και Σποράδες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign