pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ουκρανία: Άρματα μάχης από τη Γερμανία, πύραυλοι από τη Βρετανία, κανόνια από τη Δανία και ψήφισμα από την ΕΕ

Με ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων εξοπλίζει το Κίεβο η Δύση, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί πλέον από τη ρωσική ηγεσία να λογοδοτήσει για την εισβολή

19/01/2023 - 8:30μμ
Ένα εκ των 19 κανονιών μεγάλου βεληνεκούς Caesar γαλλικής κατασκευής που πρόκειται να στείλει η Δανία στην Ουκρανία (φωτ.: EPA/Henning Bagger)

Ένα εκ των 19 κανονιών μεγάλου βεληνεκούς Caesar γαλλικής κατασκευής που πρόκειται να στείλει η Δανία στην Ουκρανία (φωτ.: EPA/Henning Bagger)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ψήφισμα με το οποίο απαιτούν από τη ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας ενέκριναν σήμερα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Η ίδρυση ενός δικαστηρίου, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης όταν πρόκειται για την Ουκρανία.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και της Λευκορωσίας πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την ηγεσία του Πούτιν να επιστρέψει στις συνήθεις συναλλαγές με τη Δύση.

Σημειώνοντας ότι απομένει να καθοριστούν οι ακριβείς λεπτομέρειες και η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντερ Λουκασένκο και τους συνεργάτες του στη Λευκορωσία.

Γερμανικά άρματα μάχης

Έτοιμες να προμηθεύσουν με περισσότερα από 100 άρματα μάχης την Ουκρανία είναι οι γερμανικές εταιρείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, που επικαλείται πηγές της γερμανικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία μπορεί να στείλει στην Ουκρανία τανκς Leopard 2, τα οποία αρχικά προορίζονταν για την Τσεχική Δημοκρατία και την Σλοβακία, καθώς και τροποποιημένα βρετανικά Challenger 1.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Δύση την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης, την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ετοιμάζονται να αντιπαρατεθούν στο Ραμστάιν για την τροφοδοσία της χώρας με όπλα, για τα οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να κρίνουν την έκβαση του πολέμου.

Βρετανικοί πύραυλοι

Παράλληλα, η Βρετανία σχεδιάζει να στείλει 600 πυραύλους Brimstone για να υποστηρίξει το Κίεβο στον αγώνα του κατά της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Ο Γουάλας συναντήθηκε με άλλους υπουργούς Άμυνας στη στρατιωτική βάση Τάπα στην Εσθονία και περιέγραψε ένα προαναγγελθέν πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής αρμάτων μάχης Challenger, ενώ ανέφερε λεπτομέρειες για τους τύπους πυραύλων που θα προμηθεύσει η χώρα του.

«Μπορώ να πω ότι προτιθέμεθα να στείλουμε και άλλους 600 πυραύλους Brimstone οι οποίοι θα είναι απίστευτα σημαντικοί στο να βοηθήσουν την Ουκρανία να κυριαρχήσει στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Γουάλας.

Ο Γουάλας είπε ότι η ενότητα της Δύσης ενάντια στην εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ισχυρή. «Αν ο πρόεδρος Πούτιν ποντάρει στο ότι θα βαρεθούμε φέτος, κάνει λάθος. Θα σχεδιάσουμε για φέτος και για του χρόνου και για το μεθεπόμενο έτος και για μετά» είπε.

Δανικά κανόνια γαλλικής κατασκευής…

Στο ίδιο κλίμα και η Δανία αποφάσισε να δώσει στην Ουκρανία το σύνολο των 19 κανονιών μεγάλου βεληνεκούς Caesar γαλλικής κατασκευής, εκ των οποίων ορισμένα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Η δανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, «αποφάσισε να δώσει και τα 19 κανόνια πυροβολικού γαλλικής κατασκευής Caesar στον στρατό της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ ‘Ελεμαν-Γιένσεν σε δελτίο Τύπου.

…και δώρο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από έναν μπλόγκερ

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας περίπου 100.000 δολαρίων δήλωσε ότι θα δωρίσει στην Ουκρανία ένας Μολδαβός μπλόγκερ, ο οποίος υπέστη βασανιστήρια στη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο Necoglai, κατά κόσμον Νικολάι Λέμπεντεφ, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς bloggers στο ρωσόφωνο τμήμα, με περίπου 9,5 εκατομμύρια συνδρομητές στο Tik-Tok. Κατάγεται από τη Μολδαβία και μέχρι πέρυσι ζούσε στη Μόσχα.

Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2022 επειδή ανάρτησε ένα βίντεο-παρωδία στο οποίο έδειχνε έναν Ρώσο στρατιώτη να πετάει χειροβομβίδες στον εαυτό του. Ο επίσημος λόγος της σύλληψης του ήταν ότι παραβίασε την μεταναστευτική νομοθεσία και δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε να τον απελάσει από τη Μόσχα στη Μολδαβία.

Ο Nekoglai κατέγραψε ένα βίντεο συγγνώμης στο οποίο εμφανίστηκε με ξυρισμένο το κεφάλι και στο οποίο διακρίνονται σημάδια ξυλοδαρμού στο πρόσωπό του. Αργότερα δήλωσε ότι υπέστη βασανιστήρια στην αστυνομία, όπου προσπάθησαν να τον βιάσουν με ένα μπουκάλι.

Τώρα ο Nekoglai ηχογράφησε ένα νέο βίντεο στο οποίο λέει ότι «θα είναι εχθρός του ρωσικού καθεστώτος για το υπόλοιπο της ζωής του» και θα το πολεμήσει. Υποσχέθηκε ότι θα αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για τον ουκρανικό στρατό, διαθέτοντας περίπου 100.000 δολάρια και θα τα παραδώσει προσωπικά στον ουκρανικό στρατό. Αυτό θα είναι και το θέμα του επόμενου βίντεο που θα ανεβάσει.

Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τις ρωσικές προσαρτήσεις των ουκρανικών εδαφών

Εν τω μεταξύ, το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας και των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, παρά τις «άριστες σχέσεις με την Μόσχα», σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Αναγνωρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών στο πλαίσιο των διεθνών νόμων, γι’ αυτό, παρά τις άριστες σχέσεις της Τεχεράνης και της Μόσχας, δεν αναγνωρίσαμε την απόσπαση της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ από την Ουκρανία. Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν συνιστά λύση και πιστεύουμε στη θέση μας ως θεμελιώδη πολιτική αρχή» δήλωσε ο Αμντολαχιάν στο πρακτορείο TRT World.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογο του Ιμπραχίμ Ραίσι, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα εννέα ημερών.

Στην σύντομη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση στην Συρία, όπου και οι δύο υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο, και για την συνεργασία στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, χωρίς να υπάρξει καμία αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Ιράν έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία ως εταίρος για τη Ρωσία από τότε που η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε κύματα δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Τεχεράνη έχει παραδεχθεί ότι προμήθευσε τη Ρωσία με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και λέει ότι στάλθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Hameraldi Agolli)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αντιδράσεις στην Αλβανία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ σε προστατευόμενη περιοχή

6/06/2026 - 9:53μμ
Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ (φωτ. αρχείου: EPA / Marcin Obara)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμηρές δηλώσεις του Πιτ Χέγκσεθ: Παρομοίασε το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη με τη D-Day

6/06/2026 - 5:14μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Στο Νέο Δελχί ο ιδρυτής του Κόμματος του Λαού των Κατσαρίδων –Γιατί ονομάστηκε έτσι, τι ζητάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του που διαδηλώνουν

6/06/2026 - 11:19πμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό «συγγνώμη» για το drone στη Λευκάδα – Η ανάρτηση του εκπροσώπου του ουκρανικού ΥΠΕΞ

6/06/2026 - 10:00πμ
Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder (φωτ. αρχείου: flickr / Tim Reckmann)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Σρέντερ, με το βλέμμα στην ΕΕ – Διαφωνεί η Γερμανία

6/06/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Frederic Lancelot)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει στην 11χρονη Λιανά – Αναζητούνται ακόμη τα ακριβή αίτια του θανάτου της

5/06/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

5/06/2026 - 9:03μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τελετής απονομής μεταλλίων σε στρατιωτικούς που τιμήθηκαν με τον τίτλο του Ήρωα της Ρωσίας, 17 Δεκεμβρίου 2025. (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τι θέλει ο Πούτιν για να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

5/06/2026 - 3:08μμ
(Πηγή: webtv.un.org/en/asset/k1b/k1bnwsbh4a)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: «Κοσμοϊστορική ανακάλυψη» αδήλωτων χημικών όπλων στη Συρία

5/06/2026 - 1:56μμ
Δύο στιγμιότυπα από βίντεο που τραβήχτηκαν μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Κωνστάντζας (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Ρουμανία: Μη επανδρωμένο σκάφος εξερράγη στο λιμάνι της Κωνστάντζας

5/06/2026 - 12:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αναμνήσεις/Δημήτρης Τσάκας)

Η κυπριακή παράδοση ζωντάνεψε στη Νέα Υόρκη μέσα από τη νέα γενιά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

3 ώρες πριν
(Φωτ,: greek.vema.com.au.)

Σίδνεϊ: Η πορεία ενός Ελληνοαυστραλού ομογενή από τα θρανία Ελληνορθόδοξου Κολεγίου στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας/ΑΡΧΩΝ)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» πρωταγωνίστησε στη λιτανευτική πομπή της Αγίας Τριάδος

4 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/EvxinosLesxi)

«Στην Πόλη στην Αγιά Σοφιά…»: Ρίγη συγκίνησης στο Χαλάνδρι με τη συμμετοχή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Hameraldi Agolli)

Νέες αντιδράσεις στην Αλβανία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ σε προστατευόμενη περιοχή

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign