pontosnews.gr
Σάββατο, 28/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή» παρουσίασε η Ένωση Ποντίων Πιερίας

Η εκδήλωση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, το περασμένο Σάββατο

16/01/2023 - 9:06πμ
(Φωτ.: pierianews.gr)

(Φωτ.: pierianews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης έγινε το περασμένο Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη Όλη μου η ζωή – 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις και ιστορίες που έζησε τα τελευταία πενήντα χρόνια ο συγγραφέας και τα μετέφερε με τρόπο άμεσο, απλό και κατανοητό.

«Ο Γιώργος Παρχαρίδης, ψυχή βαθιά ποντιακή, ένας εμψυχωμένος μαχητής και μάρτυρας υπομονής, μαζί με άξιους συνεργάτες ανέδειξαν την ΠΟΕ σε ναυαρχίδα του ποντιακού κινήματος, έχοντας στην καρδιά και το νου τα λόγια του Σεφέρη “ζωή σου είναι ό,τι έδωσες”. Και κυρίως, όταν αυτά που έδωσες αφορούν τη φυλή σου, την ψυχή σου, την ιστορία σου», είπε ο Γ. Κωνσταντινίδης για τον συγγραφέα.

Η εκδήλωση άνοιξε με το Τμήμα Χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Λολοσίδη.

(Φωτ.: pierianews.gr)

Σύντομους χαιρετισμούς, με αναφορές στην προσωπικότητα του καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη, απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης.

Μιλώντας για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, ο δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης ανέφερε: «Ο βίος του Γιώργου Παρχαρίδη αποπνέει την αύρα των αλησμόνητων πατρίδων, της Μικρά Ασίας και του Πόντου, και όλων των άλλων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και το βιβλίο δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη. Δεν είναι απλώς ένα πλούσιο βιογραφικό μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας. Είναι ένα χρέος που οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και το έργο του Γ. Παρχαρίδη: «Είναι τόσο τεράστια η προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο –και όχι μόνο–, που δεν θα μπορούσε ποτέ να κλειστεί ούτε σε έναν αλλά ούτε σε εκατό τόμους. […]

»Ο ιστορικός του μέλλοντος, αλλά και ο ερευνητής του σήμερα και του αύριο, μπορεί κάλλιστα να αποταθεί στο συγκεκριμένο βιβλίο και να πάρει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλα όσα ίσχυαν».

Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε με συγκίνηση: «Νομίζω ότι αυτό το “Όλη μου η ζωή” είναι ένας τίτλος ελλιπής. Είναι όλη του η ζωή ο Πόντος. Γιατί μέσα στον Πόντο ήτανε όλη η οικογένεια και η καταγωγή. Ήταν η διαδρομή των αδερφών, ήταν η διαδρομή της δικής του οικογένειας, των παιδιών του, των δυσκολιών του, της επιστήμης. Και βεβαίως αυτού του ουρανοξύστη, που οι κολόνες των θεμελίων είναι πάρα πολύ καλά πλέον ριζωμένες».

(Φωτ.: pierianews.gr)

Έχοντας περάσει μια ζωή μαζί με τον Γιώργο Παρχαρίδη, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Παναγιώτης Σελβιαρίδης αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία, αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του Πόντου. «Σε τρεις σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς τις τιμητικές διακρίσεις προς τον συγγραφέα, από 111 σωματεία και φορείς – που είναι απόδειξη της ευρύτατης αποδοχής που έτυχε το μεγάλο του έργο από την πλειονότητα σχεδόν των Ποντίων και όχι μόνο. Είναι δεδομένο όμως το τόσο μεγάλο έργο, να υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν και είναι απέναντι για διάφορους λόγους.

»Όλοι όμως, και αυτοί, συμφωνούν στο ότι το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στα ποντιακά δρώμενα είναι ανεκτίμητο και κυρίως γίνεται με ανιδιοτέλεια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναφέρθηκε στον «άνθρωπο» Γιώργο Παρχαρίδη, αλλά και στη διαπροσωπική τους σχέση. «Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2010 και για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια σιωπής, πανηγυρίζει ξανά η Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος με κάλεσε και μου λέει “θέλω να στρατευτείς. Θέλω να μπεις στην Ομοσπονδία, θέλω να βοηθήσεις”. Από τότε είμαι ένας πιστός στρατιώτης πρώτα απ’ όλα για την Παμποντιακή Ομοσπονδία αλλά και στο δρόμο που χάραξε ο Γ. Παρχαρίδης». Τέλος ευχαρίστησε τον Γ. Παρχαρίδη για την στήριξη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια προς το πρόσωπό του.

(Φωτ.: olympiobima.gr)

Ο Κωνσταντίνος Γαβρίδης, επίτιμος γ.γ. της ΠΟΕ, εμβάθυνε περισσότερο στο βιβλίο και κυρίως στον υπότιτλο: «50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού […]. Ο συγγραφέας προφανώς έχει συνδέσει όλη την ενήλικη ζωή του αναπόσπαστα με τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό. Κινητήρια δύναμη για την επιλογή του αυτή, οι κληρονομημένες καταβολές του, αλλά και αυτές που έχει διαμορφώσει ο ίδιος από προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες και ερεθίσματα.

»Που ανάγονται κυρίως στα νεανικά του χρόνια και συνδέονται με άδικη, ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά πολλών γηγενών κατοίκων της πόλης της Κοζάνης προς τους νεοφερμένους αούτηδες και προς τα ποντιόπουλα της δεύτερης γενιάς».

Ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης μίλησε για τη διαπροσωπική του σχέση με τον Γ. Παρχαρίδη αλλά και το έργο του: «Όταν έφτασε τόσο ψηλά, κοίταξε πίσω του και γύρισε στη ρίζα του και ασχολήθηκε με τα κοινά των Ποντίων. Αγωνίστηκε με πάθος για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων του. Τους λόγους της ενασχόλησής του, τους αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο του και αξίζει να το διαβάσετε. Ήταν η αδικία που ένιωθε, οι προσβολές από τους γηγενείς αλλά και από την ίδια την πολιτεία που έβλεπαν όλους τους πρόσφυγες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Τέλος, ο Γιώργος Παρχαρίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά πολύ περισσότερο εκείνους που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

• Τη βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πιερίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και της ΠΕ Πιερίας.
• Πληροφορίες: olympiobima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ: Η απίθανη ιστορία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

27/02/2026 - 5:09μμ
Ποντιακό γλέντι στο Οχυρό Νυμφαίας, στα «Παρχάρια 2025» (φωτ.: Facebook / Παρατηρητής της Θράκης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρχάρια 2026» στο Οχυρό Νυμφαίας: Το ποντιακό αντάμωμα-θεσμός επιστρέφει

27/02/2026 - 2:17μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ημέρα της Γυναίκας: Αφιέρωμα στην προσφορά των Ποντίων γυναικών από την Ένωση Ποντίων Μελισσίων

27/02/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΔΗΠΕΘΕ Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Προμαχώνας»: Μια βραδιά μνήμης για τον τόπο και τους ανθρώπους του

27/02/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου διατηρούν τη ζωντανή κληρονομιά τους, την ποντιακή γλώσσα

27/02/2026 - 9:09πμ
(Φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΝΤΟΣ

Πιστό αντίγραφο του καμπαναριού του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη της Καππαδοκίας σε κεντρική πλατεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών

26/02/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Επί τάπητος σκέψεις και σχεδιασμός δράσεων – Το ΔΣ συνομιλεί και ακούει προτάσεις

26/02/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όταν ο Πόντος σμίγει σε έναν κύκλο: Μια νύχτα ενότητας και παράδοσης από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης

26/02/2026 - 2:31μμ
Φωτογραφία από τη Βαρενού Χαλδίας (φωτ.: «Ποντιακή Εστία»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αναστασίας Μαραντίδου: Εθάρρναμ’ ότι θα πάμ’ σον παράδεισον

25/02/2026 - 8:59μμ
Καθαρά Δευτέρα 2026 στο Μακροχώρι Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι Ημαθίας: Μεγάλη επιτυχία για το 4ο Φεστιβάλ Χαρταετού του Συλλόγου Ποντίων

25/02/2026 - 8:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Φωτιές θα ανάψει ο ετήσιος χορός των «Κομνηνών» ν. Εύβοιας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου κυπέλλου μπάσκετ: Πρώτη ήττα για την Εθνική

6 ώρες πριν
Ο κυβερνήτης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ (Charles De Gaulle R91), καπετάνιος Τομά Πουγκά(δεύτερος από αριστερά), καθοδηγεί τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον (τρίτος από αριστερά), τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό (αριστερά) και την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ ανάμεσα στα μαχητικά αεροσκάφη. Το αεροπλανοφόρο έχει ελλιμενιστεί στο Μάλμε της Σουηδίας (φωτ.: EPA/Johan Nilsson)

Σουηδία: Η ανάπτυξη γαλλικών πυρηνικών όπλων «δεν αποτελεί επιλογή», αλλά ένας πόλεμος θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη στάση

7 ώρες πριν
Επιβάτες στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κοιτούν τους πίνακες με τις πληροφορίες των πτήσεων (φωτ. αρχείου: EPA/Tolga Bozoglu)

Ακυρώθηκαν πτήσεις από Κωνσταντινούπολη προς Τεχεράνη – Συμφωνία με το Ιράν θέλει ο Τραμπ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»)

Μια βραδιά γεμάτη ποντιακή παράδοση στα Χανιά από τη «Ρωμανία»

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ από πτώση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign