pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη «Όλη μου η ζωή» παρουσίασε η Ένωση Ποντίων Πιερίας

Η εκδήλωση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, το περασμένο Σάββατο

16/01/2023 - 9:06πμ
(Φωτ.: pierianews.gr)

(Φωτ.: pierianews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης έγινε το περασμένο Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παρχαρίδη Όλη μου η ζωή – 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο αναμνήσεις και ιστορίες που έζησε τα τελευταία πενήντα χρόνια ο συγγραφέας και τα μετέφερε με τρόπο άμεσο, απλό και κατανοητό.

«Ο Γιώργος Παρχαρίδης, ψυχή βαθιά ποντιακή, ένας εμψυχωμένος μαχητής και μάρτυρας υπομονής, μαζί με άξιους συνεργάτες ανέδειξαν την ΠΟΕ σε ναυαρχίδα του ποντιακού κινήματος, έχοντας στην καρδιά και το νου τα λόγια του Σεφέρη “ζωή σου είναι ό,τι έδωσες”. Και κυρίως, όταν αυτά που έδωσες αφορούν τη φυλή σου, την ψυχή σου, την ιστορία σου», είπε ο Γ. Κωνσταντινίδης για τον συγγραφέα.

Η εκδήλωση άνοιξε με το Τμήμα Χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας υπό τη διεύθυνση του Ευθύμιου Λολοσίδη.

(Φωτ.: pierianews.gr)

Σύντομους χαιρετισμούς, με αναφορές στην προσωπικότητα του καθηγητή Καρδιολογίας και πρώην προέδρου της ΠΟΕ Γιώργου Παρχαρίδη, απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πιερίας Κώστας Παπουτσίδης.

Μιλώντας για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, ο δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης ανέφερε: «Ο βίος του Γιώργου Παρχαρίδη αποπνέει την αύρα των αλησμόνητων πατρίδων, της Μικρά Ασίας και του Πόντου, και όλων των άλλων που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και το βιβλίο δεν είναι απλώς μια παρακαταθήκη. Δεν είναι απλώς ένα πλούσιο βιογραφικό μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας. Είναι ένα χρέος που οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ και βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και το έργο του Γ. Παρχαρίδη: «Είναι τόσο τεράστια η προσφορά του στον οργανωμένο ποντιακό χώρο –και όχι μόνο–, που δεν θα μπορούσε ποτέ να κλειστεί ούτε σε έναν αλλά ούτε σε εκατό τόμους. […]

»Ο ιστορικός του μέλλοντος, αλλά και ο ερευνητής του σήμερα και του αύριο, μπορεί κάλλιστα να αποταθεί στο συγκεκριμένο βιβλίο και να πάρει πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για όλα όσα ίσχυαν».

Η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε με συγκίνηση: «Νομίζω ότι αυτό το “Όλη μου η ζωή” είναι ένας τίτλος ελλιπής. Είναι όλη του η ζωή ο Πόντος. Γιατί μέσα στον Πόντο ήτανε όλη η οικογένεια και η καταγωγή. Ήταν η διαδρομή των αδερφών, ήταν η διαδρομή της δικής του οικογένειας, των παιδιών του, των δυσκολιών του, της επιστήμης. Και βεβαίως αυτού του ουρανοξύστη, που οι κολόνες των θεμελίων είναι πάρα πολύ καλά πλέον ριζωμένες».

(Φωτ.: pierianews.gr)

Έχοντας περάσει μια ζωή μαζί με τον Γιώργο Παρχαρίδη, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Παναγιώτης Σελβιαρίδης αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία, αλλά και το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια για την ανάδειξη του Πόντου. «Σε τρεις σελίδες του βιβλίου θα βρει κανείς τις τιμητικές διακρίσεις προς τον συγγραφέα, από 111 σωματεία και φορείς – που είναι απόδειξη της ευρύτατης αποδοχής που έτυχε το μεγάλο του έργο από την πλειονότητα σχεδόν των Ποντίων και όχι μόνο. Είναι δεδομένο όμως το τόσο μεγάλο έργο, να υπάρχουν και αυτοί που δεν συμφωνούν και είναι απέναντι για διάφορους λόγους.

»Όλοι όμως, και αυτοί, συμφωνούν στο ότι το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη στα ποντιακά δρώμενα είναι ανεκτίμητο και κυρίως γίνεται με ανιδιοτέλεια».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης αναφέρθηκε στον «άνθρωπο» Γιώργο Παρχαρίδη, αλλά και στη διαπροσωπική τους σχέση. «Ήταν Δεκαπενταύγουστος του 2010 και για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια σιωπής, πανηγυρίζει ξανά η Ιερά Μονή Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ήταν η στιγμή που ο πρόεδρος με κάλεσε και μου λέει “θέλω να στρατευτείς. Θέλω να μπεις στην Ομοσπονδία, θέλω να βοηθήσεις”. Από τότε είμαι ένας πιστός στρατιώτης πρώτα απ’ όλα για την Παμποντιακή Ομοσπονδία αλλά και στο δρόμο που χάραξε ο Γ. Παρχαρίδης». Τέλος ευχαρίστησε τον Γ. Παρχαρίδη για την στήριξη που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια προς το πρόσωπό του.

(Φωτ.: olympiobima.gr)

Ο Κωνσταντίνος Γαβρίδης, επίτιμος γ.γ. της ΠΟΕ, εμβάθυνε περισσότερο στο βιβλίο και κυρίως στον υπότιτλο: «50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού Ελληνισμού […]. Ο συγγραφέας προφανώς έχει συνδέσει όλη την ενήλικη ζωή του αναπόσπαστα με τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό. Κινητήρια δύναμη για την επιλογή του αυτή, οι κληρονομημένες καταβολές του, αλλά και αυτές που έχει διαμορφώσει ο ίδιος από προσωπικές δυσάρεστες εμπειρίες και ερεθίσματα.

»Που ανάγονται κυρίως στα νεανικά του χρόνια και συνδέονται με άδικη, ανάρμοστη και προσβλητική συμπεριφορά πολλών γηγενών κατοίκων της πόλης της Κοζάνης προς τους νεοφερμένους αούτηδες και προς τα ποντιόπουλα της δεύτερης γενιάς».

Ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης μίλησε για τη διαπροσωπική του σχέση με τον Γ. Παρχαρίδη αλλά και το έργο του: «Όταν έφτασε τόσο ψηλά, κοίταξε πίσω του και γύρισε στη ρίζα του και ασχολήθηκε με τα κοινά των Ποντίων. Αγωνίστηκε με πάθος για την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων του. Τους λόγους της ενασχόλησής του, τους αναφέρει αναλυτικά στο βιβλίο του και αξίζει να το διαβάσετε. Ήταν η αδικία που ένιωθε, οι προσβολές από τους γηγενείς αλλά και από την ίδια την πολιτεία που έβλεπαν όλους τους πρόσφυγες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Τέλος, ο Γιώργος Παρχαρίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά πολύ περισσότερο εκείνους που τον βοήθησαν και τον στήριξαν στη δημιουργία αυτού του βιβλίου.

• Τη βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πιερίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Κατερίνης και της ΠΕ Πιερίας.
• Πληροφορίες: olympiobima.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Οι Τζεμρέ Μπαϊσέλ και Μερτ Γιαζιτζίογλου στο γύρισμα στην Παναγία Σουμελά (πηγή: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σουμελά και Πόντος: Η τουρκική μίνι σειρά και η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας

26/07/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

25/07/2026 - 10:00μμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

25/07/2026 - 5:21μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Νέοι της Τραπεζούντας με μουσικά όργανα πάνω στη βάρκα «Αργώ», στο σκαρί της οποίας είναι γραμμένη η φράση «Ναυτική Εκστρατία». Η αχρονολόγητη καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον L. Apostolides στην ύστερη οθωμανική περίοδο
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Αργώ» της Τραπεζούντας: Μια μουσική «ναυτική εκστρατεία» στον Εύξεινο Πόντο

24/07/2026 - 7:53μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

24/07/2026 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: x.com)

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στο Σιάτλ, στη διάρκεια φεστιβάλ φαγητού – Δύο νεκροί

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καιρός: Σε άνοδο η θερμοκρασία – Αφρικανική σκόνη θα φέρουν οι νοτιάδες

41 λεπτά πριν
Μετανάστες αποβιβάζονται στην Αυστραλία το 1921, σε μια εποχή κατά την οποία η χώρα αποτέλεσε νέο τόπο εγκατάστασης για χιλιάδες ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κοινότητες (φωτ.: National Archives of Australia / Wikimedia Commons – Public Domain)

Ιστορικό εγχείρημα για την καταγραφή της ζωής των Κύπριων μεταναστών στην Αυστραλία

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Fadi Yousef)

Γερμανία: Νεκρός από πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο

11 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Εθνική πόλο: Το δηλώσαμε και το κάναμε – Η ομογένεια ήταν ο όγδοος παίκτης μας

11 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ)

27ο Πολιτιστικό Διήμερο στη Νεοκαισάρεια Πιερίας με δυνατά ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής

12 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign